Wat is Taoïsme?
Download
1 / 1

Wat is Taoïsme? - PowerPoint PPT Presentation


  • 208 Views
  • Uploaded on

Wat is Taoïsme? Letterlijk (voor zover je Chinees letterlijk kunt vertalen) betekent het woord Tao "Weg".

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about ' Wat is Taoïsme?' - fordon


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

Wat is Taoïsme?

Letterlijk (voor zover je Chinees letterlijk kunt vertalen) betekent het woord Tao "Weg".

Volgens het Taoïsme is alles in een perfecte harmonie. Geen statische harmonie, maar één die voortdurend verandert, en in voortdurend wisselend evenwicht. Geen stilstand, maar dynamiek.Alles heeft zijn tegendeel. Niets kan bestaan zonder dat tegendeel en: voor alles is er de juiste tijd.

Je zou kunnen zeggen, dat als je leeft met deze waarheden je met Tao leeft: op de juiste weg bent, de juiste manier van leven hebt. Leeft in overeenstemming met de werkzame kracht die het leven, het heelal, in stand houdt.

Die kracht heet ook Tao.

Tao is dus de weg, de waarheid, het leven.

In zijn meest fundamentele vorm is Taoisme een manier van leven en werken die accepteert wat er gebeurt, het waardeert en ervan leert.

De essentie van Zen

Het leven is dynamisch en verandert steeds, wil je het dus ten volle beleven, dan moet je zelf ook dynamisch zijn en mee veranderen.  De Weg van het aanvaarden is dat je het leven neemt zoals het komt - in de actieve betekenis van het woord dus - en niet bij de pakken neer gaat zitten.Wie leert het leven te aanvaarden zoals het komt, leert ook de zin kennen van de twee ideeën die in zen centraal staan : onvolmaaktheid en vergankelijkheid.Voortdurende oefening is noodzakelijk, dus rust niet.  Je gaat voort, en daarvoor moet je grootmoedig zijn, ruimdenkend en zacht - flexibel zijn en je nergens aan vastklampen.  Als je op die manier oefent, hoef je nergens bang voor te zijn en niets te negeren.  Dat is de strengheid van de Weg.  Als we nergens bang voor zijn, zijn we onverstoorbaar.Volkomen concentratie op wat je aan het doen bent, dat is eenvoud.

Laat los!' en 'ga verder!'.  Laat de hunkering naar het zelf, naar eeuwigheid, naar bepaalde omstandigheden vallen en ga altijd mee met de beweging van het leven.  De geestestoestand die daardoor bereikt wordt, heet nirwana


ad