и
Download
1 / 27

Изработил кристиян ганчев куманов от х II б клас - PowerPoint PPT Presentation


 • 96 Views
 • Uploaded on

и. И зходящи. Входящи. устройства . Изработил кристиян ганчев куманов от х II б клас. Определение. Определение.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about ' Изработил кристиян ганчев куманов от х II б клас' - essien


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

и

Изходящи

Входящи

устройства.

Изработил кристиян ганчев куманов от хIIб клас

Определение


Определение.

Входно-изходните устройства са част от периферните устройства. Към периферните устройства спадат още и запаметяващите устройства. Периферните устройства са общ израз за всички спомагателни устройства, които увеличават функционалността на компютрите, като улесняват и разширяват връзката им с околния свят.

Напред


Чрез тях се въвеждат и извеждат команди, информация и резултатите от изпълнението на зададените програми.Резултатите и информацията могат да се видят директно от човека или пък могат да бъдат препратени към друга машина, контролирана от компютъра: например принтер, факс, мрежови устройства за връзка с други компютри.

Назад

Входно-изходни устройства


Входно-изходни устройства: команди, информация и резултатите от изпълнението на зададените програми.

 • Мишка

 • Таблет

 • Клавиату

 • ра

 • Скенер

 • Монитор

 • Принтер

 • Джоистик

 • Микрофон

 • Уеб камера

Съдържание

КРАЙ

 • Тонколони


Мишка. команди, информация и резултатите от изпълнението на зададените програми.

Мишката (от английското mouse) е периферно устройство, използвано в персоналните компютри и някои дру-ги видове компютърни устройства. Задвижва се от ръката на потребите-ля, предавайки информация за дви-жението си на компютъра.

Входно-изходни устройства

Напред


Компютърната мишка за пръв път се появява с компютъра Apple Lisa през 1983 година и има само един бутон. Може би затова до ден днешен компютрите на Apple имат еднобутонни мишки. Мишките се делят на: ранна, механична, оптична, лазерна и безжична мишка.

Назад

Входно-изходни устройства


Лазерна се появява с компютъра Apple Lisa през 1983 година и има само един бутон. Може би затова до ден днешен компютрите на Apple имат еднобутонни мишки. мишка

Ранна мишка

Механична мишка

Оптична мишка

Безжична мишка

Назад

Входно-изходни устройства


K се появява с компютъра Apple Lisa през 1983 година и има само един бутон. Може би затова до ден днешен компютрите на Apple имат еднобутонни мишки.лавиатура.

Компютърната клавиатура е пе-риферно устройство, създадено по подобие на бутоните на пишещата машина. Клавиатурите са създаде-ни за въвеждане на текст и отделни символи и за контролиране на различни компютърни операции.

Входно-изходни устройства

Напред


Съществуват много различни подредби на символите на клавишите. Тези различни подредби се появяват, защото различните потребители имат нужда от по-лесен достъп до отделни символи; обикновено, защото пишат на различни езици, но съществуват и клавиатурни подредби за лесно въвеждане на математически формули, за програмиране и т.н. Най-използваната за английския език клавиатурна подредба се нарича QWERTYДори в страни, в които се използват различни азбуки или писмени системи, физическото разположение на клавишите често е подобно.

Назад

Входно-изходни устройства


102 qwerty
102-клавишна клавиатура с QWERTY подредба

Назад

Входно-изходни устройства


Таблет. подредба

Таблета е посочващо устройство,

каквото е и добре познатата ни мишка –

чрез него управлявате позицията на курсора

на екрана. Само, че разликата е, че вместо да

местите мишката по подложката, използувате

писалка (или дигитайзер), която лети над

повърхността на таблета и по този начин

определя позицията на показалеца.

Входно-изходни устройства


Скенер. подредба

Скенерът (или сканер) е устройство, което въвежда определен вид гра-фична информация в компютър.

Скенерът е устройство за заснемане на нещо, което след това да бъде из-ползвано. В резултат се получават изображения на заснеманите обекти - фотографски снимки, документи или реални тримерни обекти.Обикновено с думата скенер се означава устройство за въвеждане на хартиени документи и снимки, но има и други видове скенери:

- биометричен скенер

- баркод четец

Входно-изходни устройства


Назад подредба

Входно-изходни устройства


Биометричен скенер. подредба

Биометричните скенери се използват на места със строго секретен доспъп. За да получи даден индивид доспъп до такова място трябва да бъдат снети отпечатъци и въведени с системата на биоскенера.

Назад

Входно-изходни устройства


Баркод четец. подредба

Баркод четецът се използва в супер маркетите или в по големите магазини за улесняване на работата. Чакането на дълги опашки в магазините се намали значително с неговото изобретяване.

Назад

Входно-изходни устройства


Принтер. подредба

Принтерите са компютърни периферни устройства, които служат за отпечатване на хартия (понякога и на други материали) на документи, които могат да включват текст и изображения. Повечето принтери се използват като периферни устройства, прикачени с кабел само към един персонален компютър.Други принтери, известни като мрежови принтери, работят с вграден мрежов интерфейс, като обслужват едновременно много потребители.

Входно-изходни устройства


Принтер “Епъл” подредба

Назад

Входно-изходни устройства


Монитор. подредба

Монитора e устройство за изо-бразяване на информация във визуален или тактилен вид. Пове-чето монитори доскоро имаха лъ-чева тръба и формата на голяма кутия с екран, но от няколко години се увеличава използването на екрани с течни кристали (LCD) и плазмени екрани, които са по-компактни.

Входно-изходни устройства

Напред


Най-често под термина подредбамонитор се разбира изходното устройство на компютър. Той осигурява моментално потвърждение на това, което правите чрез входните устройства (мишка, клавиатура и др.) като показва текст и графика, докато работите или играете.

Назад

Входно-изходни устройства

Напред


Има подредбапет основни вида монитори:

- монитори с течно-кристален екран(LCD)

- монитори с електронно лъчева тръба(CRT)

- монитори с плазмени дисплей(PDP)

- монитори с органични светодиоди(OLED)

- LEP - монитор от “светещи полимери”

Назад

Входно-изходни устройства


CRT подредба монитор

OLED монитор

LCD монитор

PDP монитор

LEP монитор

Назад

Входно-изходни устройства


Джойстик. подредба

Джойстикът е периферно устройство за персонален компютър или игрална конзола. Използва се като уред за управле-ние в компютърни и видеоигри, предимно полетни симулатори.

"Джойстик" се наричат и джойпадо-вете на някои игрални конзоли.

Устоиство

Входно-изходни устройства


Устроиство. подредба

Устройство на джойстик:1. Ръкохватка.2. Основа.3. Бутон за стрелба.4. Допълнителни бутони.5. Превключвател на автоматичен огън.6. Ръчка на "газта".7. Миниджойстик.8. Крачета

Назад

Входно-изходни устройства


Уеб камера. подредба

Уеб камера е видеокамера, която може да предава видео в реално време през World Wide Web, програма за чат или друга компютърна програма, в която има опция за видео връзка.

Уеб-камери се наричат и цифрови камери, които качват изображения на уеб сървър, непрекъснато или през определен период от време. Това може да бъде постигнато чрез камера, вклю-чена към персонален компютър, или чрез по-специализирана апаратура.

Входно-изходни устройства


Микрофон. подредба

Микрофонът е устройство, което преобразува звуковия сигнал в електрически. Думата има гръцки произход, от микро означаващо малък и фон означаващо глас. Микрофони се използват в телефоните, радиото, телевизията и продукцията на филми.

Входно-изходни устройства


Тонколони. подредба

Тонколона е озвучително тяло, групов линеен излъчвател. В плътно затворена отзад удължена кутия на една линия са монтирани няколко еднакви (най-честоелектродинамични) високоговорителя. За равномерно разпределяне на акустичната мощност във вертикална равнина акустичната ос на звуковата колона се насочва към най-далечната озвучавана точка.

Входно-изходни устройства


Съдържание подредба

1. Определение

2. Мишка:

- ранна

- механична

- оптична

- лазерна

- безжична

3. Клавиатура:

- Qwerty

4. Таблет

5. Скенер:

-биоскенер

-баркод четец

6. Принтер

7. Монитор:

- LCD

- CRT

- PDP

- OLED

- LEP

8. Джойстик:

- устроиство

9. Уеб камера

10. Микрофон

11. Тонколони

Входно-изходни устройства


ad