Adaptált, sportos jellegű  mozgásfoglalkozások krónikus sokizületi gyulladásos betegeknek
Download
1 / 8

- PowerPoint PPT Presentation


  • 59 Views
  • Uploaded on

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about '' - essien


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
A v ltoz k rnyezethez val alkalmazkod s fejleszt se

Adaptált, sportos jellegű mozgásfoglalkozások krónikus sokizületi gyulladásos betegeknek Az ÖTM által 2007 évben támogatott „Sport a rehabilitációban” c. pályázat keretében Magyar Gyógytornászok Társasága megbízásából vezette:Mészáros Lászlóné gyógytornászA csoport résztvevői főleg a Magyar RA Betegek Egyesületének tagjai,akik rendszeresen kívántak mozogni. A foglalkozásokhoz a helyszínt biztosította:Magyar Reumatológia Haladásáért Alapítvány1023. Budapest, Ürömi u. 56.


A v ltoz k rnyezethez val alkalmazkod s fejleszt se

A rheumatoid arthritis (RA) – vagy polyarthritis chronica progressiva (PCP) – ismeretlen eredetű, krónikus, szimmetrikus, progresszív, deformáló sokizületi gyulladás

Legtöbb esetben a kéz és a láb kisizületein jelentkezik, de a nagyobb izületek ( térd, csípő, váll) érintettsége is igen gyakori, és duzzanattal, fájdalommal jár.


A v ltoz k rnyezethez val alkalmazkod s fejleszt se

A csoportba 22 fő jelentkezett. progressiva (PCP) – ismeretlen eredetű, krónikus, szimmetrikus, progresszív, 21 nő és 1 férfi Átlagéletkor: 62 év (57-73).Átlagos jelenlét 8 fő(Aktív nagymamák!)A foglalkozások időtartama 1-11/2 óraGyakorisága hetente egyszer


A v ltoz k rnyezethez val alkalmazkod s fejleszt se

A foglalkozások felépítése: progressiva (PCP) – ismeretlen eredetű, krónikus, szimmetrikus, progresszív, Bemelegítés, „mozgásra való ráhangolás” megfelelő ritmusú és ismerős, kedvelt dallamú zenére, szabad mozgással.A levezetés hasonló módon zenére történik.Főrész: a résztvevők terhelhetőségét és a betegségüket figyelembe vevő átmozgató gyakorlatok ülve és állva, majd erősítő gyakorlatok játékosan, a megfelelő motivációs szint biztosítása érdekében.A foglalkozás része a közös, az utcán végzett „NORDIC WALKING” SÉTA.


A v ltoz k rnyezethez val alkalmazkod s fejleszt se

A gumiszalag nem csak erősítésre használható, hanem a térben különböző alakzatokat lehet vele „rajzolni”. Kör, álló és fekvő nyolcas, stb) Míg a kar dinamikusan dolgozik, addig a lábat és törzset stabilan kell tartani, s az statikus munkát végez.


A v ltoz k rnyezethez val alkalmazkod s fejleszt se

Zeneszóra ütemesen járnak körbe, majd a kosárhoz érve bedobják a labdát, majd folytatják az ütemes járást. Változó feladathoz kell alkalmazkodniuk.

(A kosárra erősített hálóba pottyannak a labdák és nem szerteszét)


A v ltoz k rnyezethez val alkalmazkod s fejleszt se

A változó környezethez való alkalmazkodás fejlesztése. bedobják a labdát, majd folytatják az ütemes járást. Változó feladathoz kell alkalmazkodniuk.

Zenére ütemes járás, ütemet tartva akadályokat átlépni.

Egyensúly fejlesztésére oldalirányban haladva (az akadályok nélkül)

lábbal kilépni, zárni,

másik oldal felé ugyanazt,

majd hátrafelé járás (zenére)


A v ltoz k rnyezethez val alkalmazkod s fejleszt se

A foglalkozások része volt a séta bedobják a labdát, majd folytatják az ütemes járást. Változó feladathoz kell alkalmazkodniuk.a „NORDIC WALKING” botokkal,

melyet örömmel folytattak az őszi , hűvösebb időben is.

Cél: A járás koordinációjának javítása A helyes testtartás elősegítése A járás biztonságosabbá tétele A társaságban végzett szabad mozgásra motiválás

Visszajelzések:• „Ha eltalálom a kar-láb mozgásának a helyes ritmusát, akkor nem fáj a térdem”

• „Könnyebb egyenesen tartani a testemet ezekkel a botokkal sétálva”

• „A lábsérülésem miatt eddig biztos asszimmetrikus volt a járásom; ezt most látom, amikor a botok segítségével újból harmonikussá tettem.”