Biarkan Samudera - PowerPoint PPT Presentation

biarkan samudera n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Biarkan Samudera PowerPoint Presentation
Download Presentation
Biarkan Samudera

play fullscreen
1 / 7
Biarkan Samudera
147 Views
Download Presentation
eshana
Download Presentation

Biarkan Samudera

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

  1. BiarkanSamudera RaihanahSalleh

  2. Sinopsis Kisah bermula dengan Mir atau Amirah teringat akan kehidupan dan ayahnya. Mir mengimbau semula kawasan rumahnya yang akan dibangunkan dengan bangunan mewah atau pusat peranginan. Ayahnya pula dipindahkan ke rumah panjang. Oleh itu, Mir tidak tahu dimana dia akan tinggal nanti. Mir juga teringat akan kata-kata ayahnya yang mahu supaya dia membina mahligai yang menjadi haknya sendiri. Mir teringat akan kata-kata ayahnya yang mahu supaya Mir menjaga laut daripada sebarang pencemaran. Semua keadaan itu menyebabkan Mir mengalami konflik jiwa dan menjadi pendiam. Sementara itu, Hakimah, iaitu sahabat Mir memahami keadaan Mir yang mengalami konflik jiwa itu. Hakimah berusaha membantu Mir. Lantaran itu, Hakimah membawa Mir pulang ke rumahnya. Ibu Hakimah juga tahu akan keadaan Mir. Ibu Hakimah sendiri meminta Hakimah agar membawa Mir pulang ke rumah mereka. Ibu Hakimah mahu Hakimah mengajar Mir mengenal Tuhan yang satu dan dia telah menghadiahi Mir telekung berenda. Akhirnya, Mir beransur pulih daripada konflik jiwa yang dihadapinya itu. Mir telah menggunakan telekung pemberian ibu Hakimah untuk bersolat. Keadaan ini menggembirakan Hakimah kerana Mir semakin pulih dan kelihatan tenang sewaktu duduk di atas sejadah.

  3. TemaKonflikdalaman yang dihadapiolehseorangpelajar.Konflikdalaman yang dihadapiolehpelajar yang bernamaAmirahatau Mir adalahdisebabkanolehrumahayahnyaakandirobohnyauntukdijadikantempatperanginan. Olehitu, beliauseringmemikirkanakankesankehilanganrumahtersebut yang akanmenyebabkankenanganbersamaayahnyajugaakanhilang. Jadibeliauseringmenyendirisehinggaadakalanyabercakapsendiriansehinggakankaunselormenganggapkelakuantersebutsebagaipenyakitskizofrenia.

  4. Persoalan1. Persoalan kemiskinan para nelayanKehidupan nelayan yang digambarkan melalui watak ayah Amirah terlalu daif melalui keadaan rumah dan juga tempoh masa ayahnya yang berada di lautan. Malah segala-galanya serba kekurangan.2. Persoalan keikhlasan dalam persahabatanKeprihatinan seorang sahabat untuk membantu rakannya yang mengalami tekanan perasaan dapat dilihat melalui usaha ikhlas Hakimah. Hakimah membawanya pulang ke kampung untuk bercuti. Malah, dengan bantuan ibunya yang menghadiahkan telekung akhirnya Amirah beransur pulih daripada tekanan perasaan tersebut.3. Persoalan keinsafan untuk mendekati ajaran agama.Ibu Hakimah menghadiahkan kain telekung kepada Amirah agar beliau dapat mendekatkan diri kepada Tuhan. Usaha itu amat berkesan apabila Amirah mula berubah tingkah laku.4. Persoalan kepetingan menjaga alam sekitarBapa Amirah sering berpesan kepadanya agar sentiasa menghargai lautan yang mempunyai banyak kepentingan kepada manusia. Oleh itu, Amirah sering membayangkan akan keindahan pantai dan bunyi ombak dalam kehidupannya.

  5. Nilai1. Nilai kasih sayang Kasih sayang Amirah kepada ayahnya tidak pernah berbelah bahagi.2. Nilai prihatin Hakimah dan ibunya membantu Amirah untuk kembali sihat kerana kasihan kepadanya.3. Nilai kesabaran Hakimah kelihatan sabar menghadapi dugaan yang melanda hidupnya apabila rumah mereka akan dirobohkan.4. Nilai rasional Ayah Amirah rela menerima suratan takdir yang rumahnya akan dirobohkan untuk pembangunan.5. Nilai patuh kepada agamaIbu Hakimah digambarkan sentiasa berpegang kepada ajaran agama sehinggakan menghadiahkan tudung kepada Amirah.

  6. Pengajaran1. Kita hendaklah tolong-menolong sesama manusia terutama terhadap sahabat yang sedang dalam kesusahan.2. Kita mestilah sentiasa mengingati Tuhan kerana dengan mengingati Tuhan jiwa akan tenang untuk melalui kehidupan seharian.3. Kita haruslah berfikiran rasional dalam menghadapi sebarang ujian daripada Tuhan agar kita tidak bertindak di luar batasan.4. Kita hendaklah menjaga hubungan kekeluargaan terutama dengan ibu dan bapa yang keseorangan di kampung.5. Kita haruslah menyayangi ibu dan bapa yang telah bersusah payah menjaga dan memberi pendidikan kepada kita.

  7. TerimaKasihMerciGamsahamidaGrazie