microsoft office word 2007 obuka n.
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Microsoft® Office Word 2007 obuka PowerPoint Presentation
Download Presentation
Microsoft® Office Word 2007 obuka

Loading in 2 Seconds...

  share
play fullscreen
1 / 65
Download Presentation

Microsoft® Office Word 2007 obuka - PowerPoint PPT Presentation

emlyn
138 Views
Download Presentation

Microsoft® Office Word 2007 obuka

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

 1. Microsoft® Office Word 2007 obuka Brzo se upoznajte

 2. Sadržaj kursa • Pregled: Jeste li čuli? • Lekcija 1: Upoznavanje sa trakom • Lekcija2: Pronalaženje svakodnevnih komandi • Lekcija3: Jednostavni spiskovi Prve dvije lekcije uključuju spisak predloženih zadataka, a sve uključuju skup testnih pitanja.

 3. Pregled: Jeste li čuli? Word 2007 je izašao. Ovaj kurs će vam pomoći da se brzo upoznate sa njim. Naučit ćete kako da kreirate izvrsne dokumente, profesionalnog izgleda koji će impresionirati vaše prijatelje i kolege.

 4. Ciljevi kursa • Rad sa trakom— nova osobina koja olakšava korištenje Wordaviše nego ranije. • Pronalaženje svakodnevnih, opštih komandi koje su vam potrebne da bi obavili svoj posao.

 5. Lekcija1 Upoznavanje sa trakom

 6. Upoznavanje sa trakom Kada otvoriteWord 2007, prva stvar koju ćete vidjeti je traka, područje koje obuhvata vrh Worda. Početna stranica Font Paragraf Traka stavlja najčešće korištene komande u prvi plan, tako da ne morate tražiti u raznim dijelovima programa komande koje stalno koristite. Ovo će olakšati i ubrzati vaš rad.

 7. Koristite traku za opšte radnje Traka nudi udobnost i pogodnost korištenja, sa svim opštim radnjama prikazanim na jednom mjestu. Početna stranica Paste Font Paragraf Na primjer, možete izrezati i zalijepiti tekst koristeći komande na kartici Početna stranica; promijeniti formatiranje teksta koristeći Stil; i promijeniti boju pozadine stranice na kartici Izgled stranice.

 8. Šta se nalazi na traci? Upoznavanje sa tri dijela trake će vam pomoći da razumijete kako da je koristite. To su kartice, grupe i komande. Početna stranica Font Paragraf Kartice:Traka posjeduje sedam osnovnih, raspoređenih po vrhu. Svaka predstavlja područje djelatnosti. Grupe:Svaka kartica ima nekoliko grupa koje prikazuju grupisane srodne stavke. Komande:Komanda je dugme, meni, ili okvir u koji možete unositi informacije.

 9. Pokretač dijaloškog okvira u grupama Početna stranica Font Paragraf Font Razmak između karaktera Font Neke grupe imaju malu dijagonalnu strelicu u donjem desnom uglu, koji se naziva Pokretač dijaloškog okvira. Kliknite na njega da bi vidjeli više opcija vezanih za tu grupu. One će se pojaviti u dijaloškom okviru koji izgleda slično ovome na slici ili u oknu sa zadacima koje ćete prepoznati iz ranijih verzija Worda.

 10. Pojavljuju se dodatne kartice Neke kartice se pojavljuju samo kada su vam potrebne. Alatke slike Format Oblik slike Ivica slike Efekti slike Stilovi slike Recimo da ste umetnuli sliku i želite da uradite nešto više sa njom, kao je izrezati ili izmijeniti kako se tekst prelama oko nje. Gdje ćete naći te komande?

 11. Pojavljuju se dodatne kartice Neke kartice se pojavljuju samo kada su vam potrebne. Alatke slike Home Format Oblik slike Ivica slike Efekti slike Stilovi slike Ne trebate ih tražiti. Umjesto toga: Izaberite sliku. Pojave se Alatke slike. Kliknite na karticu Format. Pojavljuju se dodatne grupe i komande za rad sa slikama, kao što je grupa Stilovi slike.

 12. Mini alatna traka Neke komande oblikovanja su tako korisno da zaželite da su vam raspoložive bez obzira šta trenutno radite. Izgled stranice A23B Recimo da želite da brzo oblikujete neki tekst, ali radite na kartici Izgled stranice. Mogli biste kliknuti na karticu Početna stranica da vidite opcije oblikovanja, ali postoji i brži način.

 13. Mini alatna traka Neke komande oblikovanja su tako korisne da zaželite da su vam raspoložive bez obzira šta trenutno radite. Izgled stranice A23B Izaberite vaš tekst tako što ćete prevući mišem preko, zatim se pozicionirajte iznad izabranog. Pojavit će se mini alatna traka u izblijedjelom obliku. Ako se pozicionirate na mini alatnu traku, postat će puna i možete kliknuti na opcije oblikovanja na njoj.

 14. Traka za brzi pristup Traka za brzi pristup je malo područje u gornjem lijevom dijelu trake. Početna stranica Dodaj u traku za brzi pristup Prilagođavanje trake za brzi pristup… Sadrži stvari koje koristite više puta svaki dan: Sačuvaj, Poništi iPonovi. Prikaži traku za brzi pristup ispod trake Minimiziraj traku Slika pokazuje kako možete da dodate vaše druge omiljene komande u traku za brzi pristup tako da su dostupne bez obzira na kojoj ste kartici. Također možete i uklanjati dugmad sa trake za brzi pristup.

 15. Prijedlozi za vježbanje • Koristite traku. • Učinite da se pojavljuju dodatne kartice, a zatim umetnite sliku i radite sa alatkama slike. • Radite sa mini alatnom trakom. • Koristite traku za brzi pristup. • Skrijte grupe i komande.

 16. Test1, pitanje1 • Ako kliknete na ovo dugme u Wordu2007, šta će se desiti? (Izaberite jedan odgovor.) • Privremeno ćete sakriti traku da bi imali više prostora za svoj dokument. • Primjenit ćete veću veličinu fonta na vaš tekst. • Vidjet ćete dodatne opcije. • Dodat ćete komandu u traku za brzi pristup.

 17. Test 1, pitanje 1: Odgovor • Vidjet ćete dodatne opcije. Često će se pojaviti dijaloški okvir i možda će ličiti na one iz prethodnih verzija Worda.

 18. Test 1, pitanje 2 • Gdje se nalazi traka za brzi pristup i kada je možete vidjeti? (Izaberite jedan odgovor.) • Nalazi se u gornjem lijevom uglu ekrana i trebate je koristiti za vaše omiljene komande. • Pojavljuje se iznad vašeg teksta i trebate je koristiti kada trebate napraviti izmjene oblikovanja. • Nalazi se u gornjem lijevom uglu ekrana i trebate je koristiti kada vam je potrebno da brzo pristupite dokumentu. • Nalazi se na kartici Početna stranica i trebate je koristiti kada želite da brzo pokrenete ili započnete novi dokument.

 19. Test 1, pitanje 2: Odgovor • Nalazi se u gornjem lijevom uglu ekrana i trebate je koristiti za vaše omiljene komande. To je mala alatna traka sa dugmadima Sačuvaj, Poništi i Ponovi. Možete dodati vaše omiljene komande tako što ćete kliknuti desnom tipkom miša na komandu i izabrati izabrati Dodaj u traku za brzi pristup.

 20. Test 1, pitanje 3 • Šta od sljedećeg treba da uradite da bi se pojavila Mini alatna traka? (Izaberite jedan odgovor.) • Kliknete dva puta na aktivnu karticu na traci. • Izaberete tekst. • Izaberete tekst i zatim se pozicionirate iznad izabranog. • Bilo šta od gore navedenog.

 21. Test 1, pitanje 3: Odgovor • Izaberete tekst i zatim se pozicionirate iznad izabranog. Također će se pojaviti ako kliknete desnom tipkom miša na izabrani tekst.

 22. Lekcija2 Pronalaženje svakodnevnih komandi

 23. Pronalaženje svakodnevnih komandi Word 2007 je nov i to je uzbudljivo. Ali postoje stari koje trebate obaviti. Sada je vrijeme da pronađemo tačne lokacije najčešće korištenih komandi. Na primjer, gdje kreirate dokument? Gdje se nalaze znakovi za isticanje, stilovi i kontrolor ispravnog pisanja? Šta je sa štampanjem? Ova lekcija će pokazati da novi programski dizajn stavlja te komade tačno tamo gdje su vam potrebne.

 24. Početak sa Microsoft Office tipkom Početna stranica Nedavno otvarani dokumenti Novo Otvori Objavi Zatvori Word opcije Izaći iz Worda Microsoft Office tipka je sada mjesto gdje počinje rad u Wordu. Kada pritisnete na njega pojavi se meni, koji koristite da kreirate, otvorite i sačuvate dokument.

 25. Šta je sa stilovima? Jeste li zainteresovani za snažniji i učinkovitiji pristup oblikovanju, a ne samo komandama podebljano i kurzivno? Željet ćete da znate o stilovima u novom Wordu. ¶ Bez raz… Naslov 2 ¶ Normalno Naslov1 Stilovi Možete ili izabrati već napravljeni Brzi stil ili primjeniti stil koji ste vi ranije napravili.

 26. Šta je sa stilovima? Radite sa stilovima na kartici Početna stranica, u grupi Stilovi. ¶ Bez raz… Naslov 2 ¶ Normalno Naslov1 Stilovi Slika pokazuje kako da dođete do stilova koje želite. Brzi stilovi su već napravljeni stilovi profesionalnog izgleda, koji su brzi i jednostavni za primjeniti.Oni imaju novi izgled sa ovom verzijom Worda. Kliknite na ovo dugme da bi vidjeli više brzih stilova spremnih za korištenje. Kliknite na pokretač dijaloškog okvira da bi otvorili okno Stilovi.

 27. Četkica za oblikovanje Još jedna komanda za brzo oblikovanje je Četkica za oblikovanje. Ona je skroz lijevo na kartici Početna stranica, u grupi Međuspremnik. Početna stranica Međusprem... Font Paragraf Ako niste upoznati sa četkicom za oblikovanje, to je brz način za dupliciranje oblikovanja sa jednog odlomka teksta na drugi. Da bi koristili četkicu za oblikovanje, pozicionirajte kursor u tekst čije oblikovanje želite kopirati i zatim kliknite na dugme Četkica za oblikovanje.

 28. Zumiranje Možda je potrebno da nešto izbliza pogledate nakon što ga umetnete, da bi vidjeli detalje. Tako da definitivno želite da znate gdje ćete naći kontrolu za zumiranje. Pogledajte u donji desni ugao. Povucite klizač udesno da bi povećali, a ulijevo da bi umanjili.

 29. Spremni za štampanje? Spremni ste za štampanje—ali, da li ste? Prvo, pametno je pogledati kako su vam stranice raspoređene za štampač. Izgled stranice Uvlačenje Sve što vam treba je na kartici Izgled stranice. Grupa Postavka stranice sadržiVeličinu(8.5 x 11, A4, itd), Orijentaciju (pejzažno, portretno) i Margine.

 30. Da, spremni ste za štampanje Kada ste zaista spremni za štampanje, vratite se na Microsoft Office tipku. Početna stranica Pregledaj i štampaj dokument Novo Štampanje Izaberite štampač, broj kopija i ostale karakteristike štampanja prije štampanja. Otvori Brzo štampanje Sačuvaj Poslati dokument direktno ka odabranom štampaču bez pravljenja promjena. Sačuvaj kao… Pregledaj prije štampanja Napravite prethodni pregled i promjene na stranicama prije štampanja. Štampanje Zapamtite da sada imate opcije: Ako kliknete na komandu Štampanje, otvorit će vam se dijaloški okvir Štampaj. Ali ako se pozicionirate na strelicu desno od komande Štampanje, vidjet ćete tri dodatne komande.

 31. Da, spremni ste za štampanje Kada ste zaista spremni za štampanje, vratite se na Microsoft Office tipku. Početna stranica Pregledaj i štampaj dokument Novo Štampanje Izaberite štampač, broj kopija i ostale karakteristike štampanja prije štampanja. Otvori Brzo štampanje Sačuvaj Poslati dokument direktno ka odabranom štampaču bez pravljenja promjena. Sačuvaj kao… Pregledaj prije štampanja Napravite prethodni pregled i promjene na stranicama prije štampanja. Štampanje Zapamtite da sada imate opcije: Štampanje Brzo štampanje Pregledaj prije štampanja

 32. Iza kulisa Sve osobine koje svakodnevno koristite u Worduse nalaze na traci i lako ih je pronaći. Početna stranica Nedavno otvarani dokumenti Novo Otvori Objavi Zatvori Word opcije Izaći iz Worda Pa gdje se onda nalaze postavke koje su iza kulisa, koje nisu vezane za stvaranje dokumenta, ali koje upravljaju radom Worda?

 33. Iza kulisa Kako kontrolišete kako Word radi? Početna stranica Nedavno otvarani dokumenti Novo Otvori Objavi Zatvori Word opcije Izaći iz Worda Sve ove postavke su dio Word opcija, koje vidite kada kliknete na dugmeWord opcije. One se nalaze na meniju koji se otvara kada kliknete na Microsoft Office tipku.

 34. Prijedlozi za vježbanje • Dodajte spisak sa karakterima za isticanje. • Primjenite brze stilove, zatim umanjite da bi vidjeli sve promjene. • Promjenite postavke brzog stila. • Koristite četkicu za oblikovanje. • Napravite sveobuhvatne promjene sa karticom Izgled stranice. Zatim isprobajte još kartica. • Štampajte na sve načine.

 35. Test2, pitanje1 • Na kojoj kartici, u kojoj grupi trebate koristiti komande da biste mogli primjeniti spiskove sa znakovima za isticanje? (Izaberite jedan odgovor.) • U grupi Paragrafna kartici Izgled stranice. • U grupi Paragraf na kartici Početna stranica. • U grupi Simboli na kartici Umetni. • U grupi Tekst na kartici Umetni.

 36. Test 2, pitanje 1: Odgovor • U grupi Paragraf na kartici Početna stranica. Ovdje možete primjeniti spiskove sa znakovima za isticanje. Savjet: Spiskove sa znakovima za isticanje možete također primjeniti koristeći Mini alatnu traku. Brzo se upoznajte

 37. Test 2, pitanje2 • Kako birate između opcija štampanja u novoj verziji Worda? (Izaberite jedan odgovor.) • Kliknete na dugme Štampanjena traci. • Kliknete na dugme Štampanjena traci za brzi pristup. • Koristite Microsoft Office tipku. • Ili prva ili druga opcija iznad.

 38. Test 2, pitanje 2: Odgovor • Koristite Microsoft Office tipku. Ovdje otvarate i Pregled prije štampanja.

 39. Test 2, pitanje 3 • U kojem uglu se nalaze kontrole za zumiranje? (Izaberite jedan odgovor.) • Gornji desni. • Gornji lijevi. • Donji lijevi. • Donji desni. Brzo se upoznajte

 40. Test 2, pitanje 3: Odgovor • Donji desni. U donjem desnom uglu se nalazi kontrola koju koristite da bi povećali i umanjili. Također možete koristiti meni Prikazda bi vidjeli kontrole zumiranja.

 41. Lekcija 3 Jednostavni spiskovi

 42. Jednostavni spiskovi Spiskovi su korisne komponente svakog dokumenta, bilo da rezimirate informacije ili poboljšavate preglednost. Merkur Venera Zemlja Mars • Merkur • Venera • Zemlja • Mars • Merkur • Venera • Zemlja • Mjesec • Mars • Fobos • Deimos Numerisani spiskovi su neophodni za prikazivanje niza informacija. Ako nije bitan redoslijed, možda su tada bolji spiskovi sa znakovima za isticanje. Spiskovi mogu imati jedan nivo, tako da sve stavke imaju istu hijerarhiju i uvlačenje; ili više nivoa, znači da unutar spiska ima još jedan spisak.

 43. Kreirajte spiskove dok kucate Postoji više od jednog načina da započnete spisak, ali jedan od najpopularnijih je da kreirate spisak automatski dok kucate. Razmak Tačka Tačka A • Merkur • Venera • Zemlja • Mars Merkur Venera Zemlja Mars Merkur Venera Zemlja Mars Ako vam je potreban spisak sa znakovima za isticanje, samo ukucajte zvijezdicu(*)nakon koje slijedi razmak. Zvijezdica se pretvara u znak za isticanje i vaš spisak je započet. Kada ste završili sa kucanjem prve stavke u vašem spisku, pritisnite tipku ENTER i pojaviće se novi znak za isticanje u slijedećem redu.

 44. Kreirajte spiskove dok kucate Postoji više od jednog načina da započnete spisak, ali jedan od najpopularnijih je da kreirate spisak automatski dok kucate. Razmak Tačka Tačka A • Merkur • Venera • Zemlja • Mars Merkur Venera Zemlja Mars Merkur Venera Zemlja Mars Da bi automatski kreirali numerisane spiskove, ukucajte broj jedan i tačku (1.), nakon kojih slijedi razmak. Ovo je novo za Word 2007; u prethodnim verzijama, morali ste pritiskati tipku ENTER prije nego započne spisak.

 45. Kreirajte spiskove dok kucate Postoji više od jednog načina da započnete spisak, ali jedan od najpopularnijih je da kreirate spisak automatski dok kucate. Razmak Tačka Tačka A • Merkur • Venera • Zemlja • Mars Merkur Venera Zemlja Mars Merkur Venera Zemlja Mars Pošto su spiskovi numerisani slovima samo još jedna varijacija numerisanih spiskova, ukucajte slovo a i tačku (a.), nakon kojih slijedi razmak, da bi započeli spisak numerisan slovima.

 46. Zaustavljanje spiskova Ukucali ste zadnju stavku na vaš spisak. Kako da sada završite spisak i zaustavite pojavljivanje numerisanja i znakova za isticanje? Slika pokazuje najbolje metode. • Merkur • Venera • Zemlja • Mars • Jupiter • Saturn • Uran • Neptun • Merkur • Venera • Zemlja • Mars • Jupiter • Saturn • Uran • Neptun Tipka Enter Tipka Backspace Najjednostavniji način da zaustavite kreiranje spiska je da pritisnete dva puta tipku ENTER, kao što je prikazano lijevo. Ako vam je potrebno nešto malo drukčije, na primjer, tekst koji je uvučen isto kao i tekst ili znak za isticanje iznad, koristite tipku BACKSPACE.

 47. Rad sa paragrafima u spiskovima; lijepljenje spiskova Pretpostavimo da kreirate numerisanu listu ili listu sa znakovima za isticanje i potrebne su vam neke stavke iz spiska da bi obuhvatili podparagrafe, kao što je prikazano na slici. Nepopisaniparagrafi Postoji nekoliko metoda za rješavanje ovakvih situacija; vaš izbor zavisi od stanja vašeg dokumenta i vaših ličnih preferenci.

 48. Rad sa paragrafima u spiskovima; lijepljenje spiskova Pretpostavimo da kreirate numerisanu listu ili listu sa znakovima za isticanje i potrebne su vam neke stavke iz spiska da bi obuhvatili podparagrafe, kao što je prikazano na slici. Nepopisaniparagrafi • Možete kreirati podparagraf u spisku tako što ćete pritisnuti tipke SHIFT+ENTER, a ne samo ENTER, pri završetku svakog dijela teksta. • Da bi nastavili spisak nakon podparagrafa, ukucajte sljedeći broj nakon kojeg slijedi tačka; spisak će se automatski nastaviti.

 49. Znakovi za isticanje ili brojevi? Imate pogrešan tip spiska? Počeli ste sa znakovima za isticanje ali sada mislite da bi brojevi bili bolji, ili obrnuto? Ne brinite, lako je preći sa jednog na drugo. Početna stranica Paragraf Font • Merkur • Venera | Samo kliknite negdje unutar vašeg spiska, a zatim kliknite na dugme Znakova za isticanje ili Brojeva na traci.

 50. Znakovi za isticanje ili brojevi? Ovu dugmad možete također koristiti da započnete nove spiskove. Početna stranica Paragraf Font • Merkur • Venera Ili kliknite na dugme i počnite kucati da bi kreirali prvu stavku u spisku ili izaberite tekst koji ste već ukucali i kliknite na dugme Znakovi za isticanjeiliNumerisanjeda bi promijenili svaki paragraf u stavku spiska.