slide1 n.
Download
Skip this Video
Download Presentation
Κρυφή Ματιά

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 14

Κρυφή Ματιά - PowerPoint PPT Presentation


  • 135 Views
  • Uploaded on

ΒΟΗΘΕΙΕΣ. Κρυφή Ματιά. Αντιγραφή. Βοήθεια Κοινού. phji. Λάθος. Δελτίο Ερωτήσεων Ιστορίας. Εύκολες. Μέσης δυσκολίας. Δύσκολες. Ιστορική Περίοδος. Αστρονομία. Βιβλίο. Λογοτεχνία. Φιλοσοφικό Κίνημα. Πόλη. Θέατρο. Θρησκεία. Πρόσωπο. Παναγιώτης Χατζηιωάννου.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Κρυφή Ματιά' - emlyn


Download Now An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide1

ΒΟΗΘΕΙΕΣ

Κρυφή Ματιά

Αντιγραφή

Βοήθεια Κοινού

phji

Λάθος

Δελτίο ΕρωτήσεωνΙστορίας

Εύκολες

Μέσης δυσκολίας

Δύσκολες

Ιστορική Περίοδος

Αστρονομία

Βιβλίο

Λογοτεχνία

Φιλοσοφικό Κίνημα

Πόλη

Θέατρο

Θρησκεία

Πρόσωπο

Παναγιώτης Χατζηιωάννου

slide2

Βησσαρίων ο Τραπεζούντιος

Μετά την κατάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας από τους Τούρκους (1453 μ.Χ.) πολλοί Έλληνες λόγιοι κατέφυγαν στην Ιταλία.

Με τις νεοπλατωνικές φιλοσοφικές τους αναζητήσεις, συνέβαλαν στην έξοδο της Δυτικής Ευρώπης από το θρησκευτικό σκοταδισμό του ΜΕΣΑΙΩΝΑ και στην έναρξη μιας φιλελεύθερης εποχής πνευματικής και καλλιτεχνικής αναζήτησης που ονομάστηκε:

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ

slide3

Ο «Άνθρωπος του Βιτρούβιου» του Λεονάρντο ντα Βίντσι, κατοπτρίζει την επίδραση της κλασσικής αρχαιότητας στους καλλιτέχνες και τους λόγιους της Αναγέννησης.

Παρατηρούμε την μετατόπιση της καλλιτεχνικής, της πνευματικής και της επιστημονικής αναζήτησης από το ΘΕΙΟ στον ΑΝΘΡΩΠΟκαι τις δυνατότητες του.

Αυτή η «κίνηση» προς τον άνθρωπο ονομάστηκε:

ΟΥΜΑΝΙΣΜΟΣ (ή ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ)

slide4

Ο Γουίλιαμ Σαίξπηρ ήταν Άγγλος ποιητής και θεατρικός συγγραφέας της Αναγέννησης.

Το διασημότερο από τα έργα του αφηγείται τον απαγορευμένο έρωτα και τον τραγικό θάνατο δύο νέων από τη Βερόνα, τις οικογένειες των οποίων χωρίζει άσβεστο μίσος.

Ο τίτλος του είναι:

Ρωμαίος και Ιουλιέτα

slide5

Ιταλός αστρονόμος και μηχανικός της Αναγέννησης. Βελτίωσε το τηλεσκόπιο ώστε να είναι χρήσιμο για αστρονομικές παρατηρήσεις.

Οι παρατηρήσεις του απέδειξαν ότι το αστρονομικό μοντέλο του Κοπέρνικου ήταν σωστό:

Η Γη δε βρίσκεται στο κέντρο του σύμπαντος… Είναι μόνο ένας μικρός πλανήτης που κινείται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο.

Για τις απόψεις του δικάστηκε και καταδικάστηκε ως αιρετικός από την Ιερά Εξέταση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Γαλιλαίος

slide6

Είναι ο ήρωας κλασσικού μυθιστορήματος του Ισπανού συγγραφέα Μιγκέλ ντε Θερβάντες.

Είναι ένα πρόσωπο που όλοι γύρω του θεωρούν πως έχει χάσει τα λογικά του… Ένας «τρελός γέρος» που εγκαταλείπει το σπίτι του για να γίνει « ιππότης » σε μια εποχή που ο καιρός των ιπποτών έχει παρέλθει.

Στην πραγματικότητα, ο «τρελός γέρος» είναι ένα σύμβολο…

Συμβολίζει τους Ουμανιστές της Αναγέννησης (όπως τον Θερβάντες) που αναζητούν τις ανθρώπινες αξίες που έχουν χαθεί από τη σύγχρονη εποχή, στο ΚΛΑΣΣΙΚΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.

Δον Κιχώτης

slide7

Ο Μαρτίνος Λούθηρος ήταν ένας Γερμανός ουμανιστής μοναχός και θεολόγος.

Στις αρχές του 16ου αιώνα, ο Λούθηρος αγανάκτησε από τη διαφθορά που επικρατούσε στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, και προχώρησε στην ίδρυση ξεχωριστής Γερμανικής Εκκλησίας, ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΝΟΣ για τις αυθαιρεσίες και τη φιλαργυρία των εκκλησιαστικών αρχόντων.

Ενώ η επίσημη εκκλησία κερδοσκοπούσε λέγοντας στους πιστούς ότι οι αμαρτίες τους θα διαγραφούν αν προσφέρουν χρήματα στην εκκλησία (πουλούσε συγχωροχάρτια), ο Λούθηρος δίδασκε ότι η συγχώρεση και η λύτρωση από την αμαρτία έρχονται μόνο μέσα από την ειλικρινή μετάνοια.

Οι οπαδοί του Λούθηρου ονομάστηκαν:

Προτεστάντες

slide8

Το 1440 μ.Χ. ο Γερμανός Ιωάννης Γουτεμβέργιος κατασκευάζει το πρώτο τυπογραφικό μηχάνημα, τελειοποιώντας μια παλιά κινέζικη τεχνική. Η εφεύρεση του επέτρεψε το τύπωμα βιβλίων, που μέχρι τότε αντιγράφονταν στο χέρι. Το πρώτο βιβλίο που τυπώθηκε ήταν:

Η Αγία Γραφή

slide9

Η Ιταλική αυτή πόλη, κάτω από την προοδευτική ηγεσία της οικογένειας των Μεδίκων, αποτέλεσε το λίκνο, την προστάτιδα και την πρωτεύουσα των αναγεννησιακών καλών τεχνών.

Φλωρεντία

slide10

Σπουδαίος Ολλανδός Ουμανιστής και ΔΑΣΚΑΛΟΣ κατά την Αναγέννηση.

Δίδασκε την ανάγκη για θρησκευτική ανοχή και θεωρούσε την καλοσύνη και την αποδοχή της διαφορετικότητας ως μέγιστες αρετές.

Πίστευε ότι ο κάθε άνθρωπος μπορεί να καθορίζει το μέλλον του όταν διαθέτει ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΩΝ και απέρριπτε ως αστεία την άποψη ότι κάθε άνθρωπος έχει ΠΕΠΡΩΜΕΝΟ που είναι αναπόφευκτο .

Desiderius Erasmus (Έρασμος)

ad