rezistoare n.
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Rezistoare PowerPoint Presentation
Download Presentation
Rezistoare

Loading in 2 Seconds...

  share
play fullscreen
1 / 7
Download Presentation

Rezistoare - PowerPoint PPT Presentation

emiko
192 Views
Download Presentation

Rezistoare

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

  1. Rezistoare Realizat de: Gherasim Diana Grajdan Ciprian Hinsa Horatiu Pantea Paul Pintile Lucian Clasa a X-a L1

  2. Rezistoare Rezistoarele sunt dispozitive folosite in instalatiile electrice pentru micsorarea valorii curentului electric prin rezistenta electrica. Rezistorul este o piesă componentă din circuitele electrice şi electronice a cărei principală proprietate este rezistenţa electrică. Rezistorul obişnuit are două terminale; conform legii lui Ohm, curentul electric care curge prin rezistor este proporţional cu tensiunea aplicată pe terminalele rezistorului. Cel mai important parametru al unui rezistor este rezistenţa sa electrică, exprimată în ohmi.

  3. Dupa materialul folosit, se realizează: - rezistoare din metale sau aliaje metalice - rezistoare peliculare - rezistoare cu lichid

  4. Marcarea rezistoarelor :se poate folosi codul culorilor sau codul cu litere si cifre. • Codul culorilor cuprinde 4 benzi colorate, primele 3 indica valoare rezistentei electrice ,iar cea de a 4 indica toleranta. • Codul cu litere si cifre contine 2 sau 3 cifre si 2 litere care indica valoarea rezistentei electrice si a tolerantei.

  5. În circuit, rolul rezistorului poate fi: • producerea tensiunii dorite între două puncte din circuit; • producerea curentului dorit printr-o altă piesă a circuitului; • divizarea unei tensiuni într-un raport fix • terminarea unei linii de transmisie.

  6. Tehnologia de realizare a rezistoarelor: • Bobinate:sunt realizare dintr-un conductor infasurat pe un suport izolat.Conductorul folosit la realizarea acestor rezistoare sunt realizate din aliaje de fier,crom,nichel sau fier,crom,aluminiu.Tubul pe care se infasoara conductorul se poate realiza din sticla rezistenta,material ceramic. • Rezistoarele pentru incalzire se executa numai din materiale care pot functiona la temperaturi inalte. Se folosesc ca sursa de caldura pentru uz casnic sau ca surse de uz industrial.

  7. Bibliografie Sabina Hilohi, Florin Hilohi, Doiniţa Ghinea- Electrotehnică aplicată, Editura Didactică şi Pedagogică, R.A. Bucureşti, 2005 -http://ro.wikipedia.org