slide1 n.
Download
Skip this Video
Download Presentation
GRAFICKA KARTICA

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 10

GRAFICKA KARTICA - PowerPoint PPT Presentation


 • 231 Views
 • Uploaded on

GRAFICKA KARTICA. UCENIK:VOJIN VLACIC. PROFESOR:MITAR TOMIC. SADRZAJ. 1. Sta je graficka kartica ?. 2. Istorija graficke kartice. 3 . Kako radi graficka kartica ?. 4 . Dijelovi graficke kartice . 5 . Sta je integrisana graficka kartica ?. 6 . Kvalitet,mogucnost I trendovi .

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'GRAFICKA KARTICA' - emery


Download Now An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide1

GRAFICKA KARTICA

UCENIK:VOJIN VLACIC

PROFESOR:MITAR TOMIC

slide2

SADRZAJ

1.Sta je grafickakartica?

2. Istorijagrafickekartice

3. Kakoradigrafickakartica?

4. Dijelovigrafickekartice.

5. Sta je integrisanagrafickakartica?

6. Kvalitet,mogucnostI trendovi.

7. Proizvodjaci.

slide3

-Grafickakartica (naziva se i video adapter ili grafički adapter) predstavlja hardverski uređaj instaliran na računaru koji se koristi za povezivanje monitora sa računarom i slanje informacija o prikazu na monitor.

-Kakobi grafickakarticafunkcionisalapotrebnoje instalirati odgovarajući upravljački program (eng. driver) koji dolazi na mediju za pripadnu grafičku karticu (obično na CD-u), ali se može naći i naInternetu.

1

1

slide4

-Prve grafičke karte konstruisane su 1995. godine od strane kompanija Matox, Creative S3 i ATI i one su bile u stanju da proizvedu 3D prikaz. Zatim je 1997. godine kompanija 3dfx izdala novi grafički čip Voodoo koji je bio u stanju da proizvede i neke 3D efekte. Ubrzo je izbačen i Voodoo 2 koji je uslovio pojavu jačih čipova kao što su TNT i TNT 2 od strane Nvidie.

VOODOO 1

VOODOO 2

TNT 1

Od 1999. godine primat u proizvodnji i prestiž preuzima Nvidia, koja pocinje da radi na unapredenju 3D algoritama i DDR tehnologiji, cime se kapacitet memorije graficke karte skoro udesetostrucio, sa 32 na 128 megabajta

Kompanija Intel, shvativši u kom će pravcu da krene razvoj grafičkih karti, počinje da radi na unapređivanju načina konekcije grafičke karte sa matičnom pločom, čiji je rezultat bio pojava magistrale AGP, čime se definitivno povukla crta između grafičkog procesora i centralnog

TNT 2

2

procesora samog računara.

slide5

Moderne grafičke kartice su opremljene snažnim grafickimprocesorimakoji svojom procesorskom snagom i brojem tranzistora gotovo nadmašuju glavneprocesore. Grafički procesor obrađuje podatke koje dobija posredstvom neke sabirnice (najćešće AGP,PCI I PCI Express). Sama arhitektura čipa je najbitnija, što znači da njegove instrukcije i brzina izvođenja istih su glavne odlike jednog GPU-a.

3

slide6

-Glavni dijelovi moderne grafičke kartice su:

 • PCB (Printed Circuit Board) je printana ploča na kojoj se nalaze svi ostali dijelovi
 • GPU (Grapich Processing Unit) grafički PROCESOR, ujedno i glavni dio koji prevodi binarnikodu sliku)
 • RAM (ili VRAM - Video Random Acces Memory), služi za pohranjivanje najnužnijih podataka za GPU, najčešće teksture
 • Konektori
  • PCI
  • AGP
  • PCI EXPRESS
 • Izlazi
  • VGA (Video Graphics Array)
  • DVI (Digital Visual Interface)
  • Video in/Video out(VIVO)
 • -Današnje karte najčešče imaju neku vrstu hladnjaka (akutnogiliresivnog) zbog komplikovanosti grafickogprocesorakoji je već po broju tranzistora prestigao centralni procesor.
 • -Moćnije kartice obično imaju i pasivne hladnjake (heatstink) na VRAM-u zbog visokih frekvencija koje su i do dva puta veće nego kod običnog RAM-a. RAMDAC je dio koji se brine za prikazivanje i kvalitetu 2D slike, dok 3D slike obrađuje grafički procesor u saradnji sa centralnim procesorom i RAM memorijom

4

3

slide7

-Mnogi računari danas imaju integrisanu grafiku umesto grafičke kartice. To su grafički procesori koji su integrisani sa matičnom pločom računara. Laptop računari imaju integrisanu grafiku ili grafički procesor (GPU) ugrađen na računar umesto grafičke kartice.

-Integrisana grafika postaje s vremenom sve moćnija, ali namenska grafička kartica ili GPU su i dalje moćniji – i to često mnogo moćniji. Integrisana grafika često koristi neki deo radne memorije (RAM) što smanjuje količinu dostupne memorije koju računar može koristiti.

5

4

slide8

-Što je brži GPU i VRAM na grafičkoj kartici time je ona bolja i kvalitetnija. Količina memorije nije presudna iako igra ulogu u mogućnostima jedne grafičke kartice. Često neke 3D igre nisu u mogućnosti da rade sa starijim grafičkim karticama jer ih njihov GPU nemože pokrenuti. Svake godine se GPU na grafičkoj kartici neprestano unapređuje novim instrukcijama i mogućnostima. U zadnje vrijeme se sve češće promoviraju SLI i Crossfire tehnologije, praktično uparivanja dvije ili više grafičkih kartica (PCI-E obavezno) u jednu matičnu ploču. Kako bi se povećala snaga i brzina GPU-a, na najjače (high end) grafičke kartice se ugrađuju dva grafička procesora. U teoriji bi tako spojeni procesori trebali biti dva puta brži i moćniji od jednog, no u praksi su performanse osjetno manje.

6

slide9

Najveći proizvođači grafičkih kartica su NVIDIA i ATI..

-

Glavni proizvođači grafičkih čipova (GPU)

Intel - "i" serija

3Dlabs - Wildcat Realizm serija

ATI Technologies - Radeon 7/8/9000 serije, Radeon X serija

NVIDIA - GeForce uključujući GeForce FX seriju, GeForce 6 seriju, GeForce 7 seriju, i GeForce 8 seriju.

Grafički čipovi posebne namjene

Matrox - Parhelia i P-serija

Manji proizvođači grafičkih čipova (GPU)

S3 Graphics - Chrome serija

XGI Technology Inc.Volari

Tech Source - Raptor

Falanx Microsystems - Mali

7

slide10

LITERATURA

http://sh.wikipedia.org/wiki/Grafi%C4%8Dka_kartica

RACUNARSKI PRIRUCNIK