cím - PowerPoint PPT Presentation

ellard
slide1 n.
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
cím PowerPoint Presentation
play fullscreen
1 / 8
Download Presentation
Presentation Description
102 Views
Download Presentation

cím

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

  1. cím név

  2. Testösszetétel elemzése • TTM • TTS • BMI • FFM • LBM • F% • FM • MM • M% • BMR

  3. Pulzus: a verőereknek (artéria) a szívveréssel egyezően fellépő periodikus lüktetése. Relatív nyugalmi pulzus (RNYP): a legalacsonyabb mérhető pulzusszám, amelyet ébredés után határozhatunk meg. Átlag embernél kb. 70 bpm/perc. Lehetőleg fekvő testhelyzetben, nyugodt körülmények között mérjük. Relatív maximális pulzus (RMP): a fizikai határterhelés, vagyis maximális teljesítményen elérhető legmagasabb szívfrekvencia-érték (kiszámítási módja: 220-életkor). A maximális intenzitáson történő edzés szervezetünkre - elsősorban a szívre - olyan mértékű terheléssel jár, amelyet az nem képes hosszú ideig elviselni.

  4. Munkapulzus (MP): a fizikai erőkifejtés, testmozgás közben mért percenkénti szívverések száma. Az a pulzusszám, amin a mozgás károsodás nélkül végezhető, a legjobb keringési viszonyok mellett. Állóképesség: a szervezet elfáradással szembeni ellenálló képessége, hosszantartó sportbeli erőkifejtéseknél. Relatív aerob kapacitás: A szervezet oxigénfelvevő képessége, melyet elsősorban a szív perctérfogata határoz meg, de jelentős szerepe van a légzőrendszernek is. Az aerob kapacitás színvonalát befolyásoló tényezők: - a légzésfunkció - a keringési rendszer működése - az oxigénszállítás Aerob jellegű terhelések esetén, ha az oxigénkínálat és az oxigénszükséglet egyensúlyban van, a szervezet úgynevezett „egyensúlyi” (steady state) állapotban működik. Ilyen feltételek mellet a munkavégzés lehetősége elméletileg rendkívül hosszú ideig biztosítható.


  5. Anaerob kapacitás: egy olyan biokémiai folyamat, amely lehetőséget biztosít rövidebb-hosszabb munkavégzésre oxigén nélkül is. Erre akkor kerül sor, ha a terhelés intenzitása olyan nagy, hogy elegendő oxigén felvételére nincs lehetőség, vagy a sportoló elérte maximális oxigénfelvevő képességét, de a terhelés tovább nő. Ilyen körülmények között a további munkavégzéshez szükséges energia biztosítására két lehetőség van: anaerob alaktacid anyagcsere-folyamat és anaerob laktacid anyagcsere-folyamat. Anaerob töréspont: Aerob–anaerob átmenet. Több paraméterrel is jellemezhető: légzési töréspont, laktát töréspont, pulzus töréspont, RQ érték.

  6. Diagram elemzése

  7. Edzés intezitás meghatározása