Noorderlicht
Download
1 / 14

Noorderlicht - PowerPoint PPT Presentation


  • 182 Views
  • Uploaded on

Noorderlicht. Door: Vera, Eva en Lucy. Ontstaan van noorderlicht.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about ' Noorderlicht' - elana


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
Noorderlicht

Noorderlicht

Door: Vera, Eva en LucyHoe ontstaat het noorderlicht ?Het noorderlicht of 'aurora borealis' is een verschijnsel dat zowel bij de noord- als bij de zuidpool kan worden waargenomen.Zo'n aurora borealis is een spectaculaire lichtshow, waarbij hoog in de lucht groene en rode banden ontstaan. Het noorderlicht valt altijd samen met hoge activiteit van de zon. Daardoor ontdekten wetenschappers dat de zon iets te maken had met het noorderlicht. Regelmatig ontstaan op de zon de zogenaamde zonnevlammen. Dat zijn reusachtige uitbarstingen met een energie die gelijk staat aan tien miljard kernproeven. Door zo'n zonnevlam wordt een groot aantal geladen deeltjes de ruimte ingestuurd. Een aantal van deze deeltjes bereikt enige dagen later de aarde. Dan kan het noorderlicht ontstaan. Shower ontstaat als er deeltjes uit de ruimte door het magnetisch veld gaan en botsen tegen luchtmoleculen.De aarde is een grote magneet sterkst?.Als de geladen deeltjes in het magnetisch veld van de aarde terechtkomen, worden ze automatisch in de richting van de polen getrokken. Daar komen ze terecht in de atmosfeer. Als de deeltjes botsen met gasmoleculen in de lucht, komt er energie vrij in de vorm van lichtHoe kunnen postduiven zich oriënteren sterkst??postduiven zijn in staat het aardmagnetisch veld waar te nemen en dat te gebruiken om zich te oriënteren bij het ondernemen van lange reizen. Dit fenomeen wordt verklaard doordat er zich in de organen van dit dier ferromagnetische mineralen bevinden.


Zonne energie

Zonne-energie sterkst?

kernfusie


Door welk proces geeft de zon zoveel energie? sterkst?De Zon als energiebron. De Zon is een bron van elektromagnetische straling in het Zonnestelsel. Ook ontsnapt een stroom aan geladen energierijke deeltjes, de zonnewind, met name tijdens zonnemaxima en bij grote zonnevlammen.Op het aardoppervlak bestaat de zonnestraling hoofdzakelijk nog uit zichtbaar licht en een gedeelte nabij infrarood en nabij ultraviolet. De rest van de energie worden door de atmosfeer geabsorbeerd. Kernfusie is het samensmelten van de kernen van verschillende atomen, waarbij een andere, zwaardere kern wordt gevormd. Wanneer atomen van lichte elementen zoals waterstof samensmelten, wordt hierbij iets van de massa omgezet in energie.Door welk proces geeft de zon zoveel energie? sterkst?De Zon als energiebron. De Zon is een bron van elektromagnetische straling in het Zonnestelsel. Ook ontsnapt een stroom aan geladen energierijke deeltjes, de zonnewind, met name tijdens zonnemaxima en bij grote zonnevlammen.Op het aardoppervlak bestaat de zonnestraling hoofdzakelijk nog uit zichtbaar licht en een gedeelte nabij infrarood en nabij ultraviolet. De rest van de energie worden door de atmosfeer geabsorbeerd. Kernfusie is het samensmelten van de kernen van verschillende atomen, waarbij een andere, zwaardere kern wordt gevormd. Wanneer atomen van lichte elementen zoals waterstof samensmelten, wordt hierbij iets van de massa omgezet in energie.Invloed van zonneactiviteit op aarde sterkst?Tijdens zonnemaxima kunnen zelfs enorme catastrofes op de Zon optreden. In 1859 was er een catastrofe op de Zon die zorgden voor vreemde verschijnselen in het telegraafnetwerk. Het Noorderlicht was overal op Aarde waarneembaar en sterk genoeg om de krant bij te lezen. Doch uitbarstingen van deze grootte treden slechts één maal per 500 jaar op. Kleinere uitbarstingen hebben al enkele keren aanzienlijke schade veroorzaakt die op Aarde eveneens een catastrofe kunnen veroorzaken.


Proefje sterkst?noorderlichtGas botst tegen elektronen er ontstaat licht. Uit de ruimte komen allemaal deeltjes de meeste deeltjes glijden mee via de magnetische velden naar de polen.de deeltjes botsen dan op lucht moleculen er komt licht vrij.