prezentare n.
Download
Skip this Video
Download Presentation
Circulatia Sangelui

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 8

Circulatia Sangelui - PowerPoint PPT Presentation


  • 201 Views
  • Uploaded on

Prezentare. Circulatia Sangelui. Circulatia sangelui.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Circulatia Sangelui' - elam


Download Now An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
circulatia sangelui
Circulatia sangelui

Nici o masina nu functioneaza fara combustibil.De la aceasta regula nu face exceptie nici organismul nostru.Principalul combustibil al organismului uman este oxigenul,transportul de sange la diferite tesuturi cu ajutorul unui sistem circulator bine organizat cu un randament deosebit. Sangele care circula prin vasele sanguine transporta nu numai oxigen ci si substante nutritive indispensabile functionarii organismului si in acelasi timp transporta rezidurilede la nivelul tesuturilor care acumulate devin toxice.

sangele
Sangele

Sangele este un lichid vital existent in corpul oamenilor precum si in cel al animalelor, care hraneste toate organele si tesuturile corpului si elimina substantele nefolositoare sau reziduale din organism.Cunoscut si sub numele de "raul vietii", sangele este pompat de catre inima printr-un sistem de vase de sange, reprezentat de sistemul circulator.O persoana adulta are intre 5 si 6 litri de sange, ceea ce reprezinta 7-8% din greutatea totala a corpului. Cantitatea de sange prezenta in organismul unei persoane poate varia. In timpul deshidratarii, de exemplu la un maraton, volumul de sange prezent scade. In cazul unei sarcini insa, volumul de sange creste, deoarece sangele mamei trebuie sa transporte mai mult oxigen.

inima
Inima

Inima este un organ musculos,cavitar, tetracameral, care pompeaza� ritmic �in artere sangele pe careil primeste prin vene. Desi la om cantareste aproximativ 300 g si are marimea pumnului unui adult, inima efectueaza o activitate uriasa, zilnic contractandu-se de peste 100.000 de ori �si pompand peste 7.200 de l de sange. Sectionand inima, se constata ca este construita din doua atrii si doua ventricule, separate complet prin septurile interatrial si iterventricular. Fiecare atriu comunica cu ventriculul respectiv prin orificiile atrio-ventriculare prevazute cu valve, care se deschid doar intr-un anumit sens, spre venticule.

atrii si ventricule
Atrii si ventricule

Cele patru cavitati ale inimii - sangele vine din organism si plamani in atrii. Atriul stang primeste sange din plaman iar atriul drept sangele intors din restul corpului. Din atrii trece in ventriculi si este pompat de acestia in arterele aorta (ventriculul stang) si pulmonara (ventriculul drept). Valvele cardiace sunt elemente constitutive ale diferitelor valvule care impiedica refluxul sangelui in cursul trecerii sale din auricule in ventricule si din ventricule in arterele principale. Valvula tricuspida, intre auriculul si ventriculul drept, este formata din trei valve denumite valve tricuspide. Valvula mitrala, este situata intre atriul stang si ventriculul stang fiind alcatuita din doua valve.

arterele
Arterele

Arterele sunt vase sanguine care conduc sangele de la inima la organe si tesuturi. Acestea sunt tuburi flexibile cu pereti grosi, iar diametrul acestora se micsoreaza pe masura ce se indeparteaza de inima si se subdivid - ansamblu ce constituie arborele arterial. Printre arterele principale, aorta (pornita din ventriculul stang) si ramurile sale de divizare distribuie sangele oxigenat, rosu, spre ansamblul tesuturilor, cu exceptia plamanilor; arterele pulmonare vehiculeaza sangele albastru, bogat in gaz carbonic, de la ventriculul drept spre plamani, unde el este oxigenat.

capilarele
Capilarele

In cadrul sistemului circulator (prin care circula sangele sau limfa) capilarul este vasul de sange cel mai mic. Calea pe care circula sangele este: inima (ventricul stang) -> artera aorta -> artere -> arteriole -> capilare -> venule -> vene -> vene cave -> inima (atriul drept)-> circulatia pulmonara -> inima (atriu stang) -> ventricul stang.

venele
Venele

Venele sunt vase sangvine care asigura circulatia sangelui spre inima.

Venele brahiocefalice sunt doua vene mari care se unesc si formeaza vena cava superioara.Venele iliace comune sunt doua vene principale care se unesc pentru a forma vena cava inferioara.

Venele pulmonare transporta sange oxigenat de la plamani spre atriul stang. Exista patru vene pulmonare care se intind de la atriul stang pana la plamani. Acestea sunt venele pulmonare dreapta superioara, stanga superioara, dreapta inferioara, stanga inferioara.

Venele cave sunt cele mai mari doua vene din organism. Ele transporta sange deoxigenat din diferite regiuni ale corpului spre atriul drept. Vena cava superioara se formeaza prin unirea venelor brahiocefalice. Vena cava inferioara se formeaza prin unirea venelor iliace comune.