slide1 n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Povestea ceasului cu inimă PowerPoint Presentation
Download Presentation
Povestea ceasului cu inimă

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 12

Povestea ceasului cu inimă - PowerPoint PPT Presentation


 • 3913 Views
 • Uploaded on

Povestea ceasului cu inimă. de Vladimir Colin.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

Povestea ceasului cu inimă


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide2

Trăia odată un ceasornicar bărân. Într-o zi, plimbându-se printr-o pădure de la marginea orașului, văzu un ceas aruncat la rădăcina unui stejar. Era mare cât un băiat sau o fetiță de patru ani, avea limbile de aur și cifrele de pietre scumpe. Niciodată nu mai văzuseceasornicarul un asemeneaceas! Îl privi pe toate părțile însă ceasul nu mergea. Îl luă acasă și îl desfăcu să îl repare.

slide3

Pe vremea aceea, în fiecare ceas locuia un pitic. El era cel care mișca roțile dințate și bătea cu un ciocănel, făcând tic – tac, tic – tac… Ceasul pe care îl găsise meșterul nu avea pitic. Avea însă un pitic într-un sertar, de la un ceas care fusese strivit din greșeală de stăpânul său. Repară ceasornicarul ceasul și îl așeză în vitrină, doar, doar o veni păgubitul după el.

slide4

Într-o zi trecu pe acolo împăratul care văzând ceasul dori să-l cumpere. Îl duse la palat și îl așeză în sala tronului păzit de doi ostași.

slide5

Din ziua aceea se petrecu un lucru tare ciudat. De câte ori venea la palat câte un boier să se plângă că-l necăjesc țăranii, abia îi spunea împăratul: ”Vorbeşte! Îți dau voie să vorbeşti o oră…” că ceasul cu limbi de aur şi arăta că ora trecuse! Pleca boierul supărat, fără să apuce să deschidă gura. Dacă venea însă o văduvă, care îl învinuia pe boier că-i fură şi ultima bucățică de pâine, împăratul îi spunea: - Ei, vorbeşte şi tu! Îți dau voie o clipă… Și iată că după ceasul cu limbă de aur, clipa ținea, ținea şi nu se mai sfârşea… Pleca văduva numai când spusese tot ce avea pe inimă!

slide6

Dacă au văzut aşa, s-au strâns boierii într-o zi şi s-au dus la împărat. - Măria ta, nu se mai poate… Ceasul Măriei tale ne face viața amară. Nu merge bine, Măria – ta! L-a chemat împăratul pe ceasornicar şi i-a dat ceasul să-l repare. (…)

slide7

Ajuns acasă, ceasornicarul scoase piticul din ceas şi îl întrebă ce se întâmplă. - Meştere, meştere – oftă piticul – ce să fac dacă am o inimă? Inima ține cu oamenii nevoiaşi şi nu-i iubeşte pe boierii hrăpăreți… Atunci pun ceasul să meargă mai repede sau mai încet după cum cred eu că e bine. Meşterul dădu din cap. Doar avea şi el o inimă şi-l înțelegea tare bine pe piticul cel inimos! ( …)

slide8

Pentru a ieşi din impas, ceasornicarul apelă la ajutorul altui meşter, care dorind să fie pe placul împăratului, construi un pitic de fier, fără inimă, care să pună ceasul în mişcare ca şi piticul adevărat. Tare s-au bucurat boierii şi împăratul de noul ceas! L-au aşezat în sala tronului şi, de atunci, din nou vorbiră boierii câte o oră, iar nevoiaşii câte o clipă…

slide9

Apoi, îmbătrânind, piticii din ceasornice se mutară, rând pe rând, în țara poveştilor şi în locul lor fură aşezați pitici de fier, sau arcuri, lanțuri, pendule şi cuci. Până în zilele noastre se cunosc ceasuri cu arc, cu lanț, cu pendule sau cu cuc, dar ceasuri cu pitic sau cu inimă nu se mai cunosc decât în poveştile pentru copii. (…)

ŢARA POVEŞTILOR

BILETE

slide10

Ceasul în existenţa umană

 • Nu poate trece o zi fără să ne aruncăm, măcar o dată, privirea către ceas. Drept urmare, nu ne putem imagina existenţa noastră, dacă nu ataşăm alături şi un ceas, indiferent de tipul sau de marca acestuia. Există diverse tipuri de ceasuri. Urmărind istoria ceasului, distingem următoarele categorii:
 • Ceasuri solare 2. Clepsidre cu nisip sau cu apă
 • 3. Lumânare gradată 6. Ceasuri electronice
 • 4. Ceasuri mecanice
 • 7. Ceasuri atomice
 • 5. Ceasuri electromecanice
slide11

După utilizare şi formă, ceasurile pot fi:

 • Orologii 8. Ceasuri pentru piloţi
 • Ceasuri de perete 9. Ceasuri astronomice
 • Ceasuri deşteptătoare
 • Ceasuri de mână 10. Cronometre
 • Ceasuri de buzunar 11. Ceasuri florale
 • Ceasuri pentru jocul de şah
 • Ceasuri pentru scufundători
slide12

12

I

A

11

1

O

10

Z

2

Ă

I

S

9

3

4

B

!

8

7

5

U

Ă

6

N

Realizat de înv. Florica Plosca, Şc. “Dariu Pop”, Satu Mare