sarea n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Sarea PowerPoint Presentation
Download Presentation
Sarea

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 17

Sarea - PowerPoint PPT Presentation


  • 226 Views
  • Uploaded on

Purificarea s ă rii de buc ă t ă rie. Sarea. Grupul Şcolar "Voievodul Gelu" Zalău. Clasa XI-E. Grupa IV. Prof. Indrum ă tor Vaida Rodica. Velea Alina Plic Alexandru Suciu Ioana Talos Dan Tar ţa Flaviu. Alegerea metodei de purificare.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Sarea' - dora


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
sarea

Purificarea sării de bucătărie

Sarea

Grupul Şcolar "Voievodul Gelu" Zalău

Clasa XI-E

Grupa IV

slide2

Prof. Indrumător Vaida Rodica

Velea Alina Plic Alexandru Suciu Ioana Talos Dan Tarţa Flaviu

alegerea metodei de purificare
Alegerea metodei de purificare
  • Clorura de Sodiu (sarea de bucatarie) NaCl
  • -Este o substanță cristalină de culoare albă
  • Metoda adecvată pentru purificarea substanței solide cristaline este recristalizarea
  • Recristalizarea este o metodă de purificare a substanțelor solide prin dizolvare si cristalizare repetată .
  • Recristalizarea unei substanțe constă în dizolvarea acesteiasub forma ei brută, la cald într-un solvent potrivit, purificareasoluției prin filtrare şi separarea din nou a substanței din soluție subformă cristalină. Cristalele obținute se separă de soluția prin filtare
alegerea metodei de purificare1
Alegerea metodei de purificare

Exista doua metode de recristalizare in funcție de solubiltatea substanței solide:

1.Pentru substanțele solide a caror solubilitate este influiențata de temperatură

- Recristalizarea se face prin racirea soluției

2.Pentru substanțele a căror solubilitate nu este influiențata de temperatură

-Solubilitatea de NaCl nu este influiențata de temperatură.In acest caz indepartarea solventului se face prin evaporare.

-Solventul folosit este apa

aparatura
Aparatura

Ustensile:- spirtieră,

-pahare Berzelius,

-baghetă,

-pâlnie,

-capsula de porţelan

-hârtie de filtru

-balanță analitică

-sticlă de ceas

- spatulă

Reactivi : sare brută, cărbune animal,

etapele purificarii sarii
Etapele purificarii sarii

*Cântărirea substanței:- am cântarit un gram de sare impurificată

*Dizolvarea substanței:- am introdus substanța intr-un pahar berzelius, am pus un vârf de spatula de cărbune, am adăugat apa, apoi se încălzește si se agită până la dizolvarea complectă.

*Filtrarea soluției:- pentru îndepartarea impuritaților insolubile. Filtrarea se face pe filtru cutat unde rămân impuritațile si cărbunele

*Evaporarea:- Indepărtarea solventului se face prin evaporare, soluția se încălzește până la evaporarea completă a apei și rămâne sarea fără impuritați

Se observă diferența dintre sarea brută si sarea fără impuritați

aspectul s rii de bucatarie
Aspectul sării de bucatarie

Inainte si dupa recristalizare

slide10

Importanța sării

Sarea - in panificaţie,sarea se folosește la prepararea tuturor produselor,cu excepția produselor dietetice fără sare.Se folosește pentru gust şi cu scop tehnologic.Deoarece influenţează o serie de procese în aluat,este foarte important ca ea să fie complet dizolvată.Imporanța sării ca aliment are la baza necesitatea organismului nostru de a primi anumite cantități de sodiu și clor. Dacă nu ar exista aceste substanțe in corpul nostru procesele metabolice nu ar fi posibile, viața insăși nu ar exista. Sarea ajută la transportul substanțelor nutritive spre celule, contribuie la echilibrul fluidelor in organism și la menținerea presiunii arteriale. Cantitatea zilnică de care avem nevoie este de 0,5 g sodiu.

efectele vitale
Efectele vitale

3. Sarea este vitală pentru echilibrarea nivelului de zahãr în sange; un element necesar pt. diabetici. 4. Sarea este vitală pentru producerea de energie hidroelectrică in celulele din organism. 5. Sarea este vitală pentru comunicarea celulelor nervoase si prelucrarea informațiilor, din momentul conceperii pănă la moarte. 6. Sarea este vitală pentru absorbția particulelor de alimente prin tractul intestinal.

1. Sarea este cea mai eficientă in stabilizarea batailor de inimă neregulate și, spre deosebire de concepția gresită ca această cauzează tensiune arterială ridicată, este de fapt esențial pentru reglarea tensiunii arteriale - în colaborare cu apa. Proporțiile naturale de de apă si sare sunt critice pentru o funcție cardiacă compensată. 2. Sarea este vitală pentru extragerea de aciditate în exces din celulele din organism, în special din celulele creierului.

resursele de sare
Resursele de sare

România este spațiul cel mai favorizat de pe glob, atît în ce priveste cantitatea de sare, cît si calitatea sarii si mai ales prezenta unor masive de sare la suprafata solului.

Căteva Saline din țara noastră

- SalinaPraid Inceputurile istoriei Salinei Praid dateazã încã din epoca romanã.

- Slanic Prahova Statiune balneoclimaterica, centru al sării incluzând Muntele de Sare unic in lume si cea mai mare salină din Europa

- Salina Turda constituie astăzi un adevărat muzeu de istorie a mineritului în sare. Starea excelentă de conservare a lucrărilor miniere şi a utilajelor utilizate la transportul sării, alături de grija cu care s-au efectuat lucrările de pregătire a salinei pentru a deveni obiectiv turistic

sarea de mare
Sarea de mare

Sarea de mare nu este la fel de rafinată ca sarea de masă, si mai conține urme ale altor minerale, inclusiv fier, magneziu, calciu, potasiu, mangan, zinc si iod. Ea este considerată a fi mai gustoasă si mai sănatoasă decât sarea gemă , de mină. Sarea de mare nu este la fel de"sărată", ca sarea de masă. Mulți susțin, de asemenea, ca e mai bună sarea care n-a fost recristalizată, si nici rafinatăîn exces. La fel ca la uleiuri sau alte produse, cu cat e mai aproape de natural, cu atât e mai bună. O variantă excelelentă este asa numită„sare de mare” obținută prin simpla evaporare a apei de mare.

slide16

Bibliografie

1. I. Cojocarul si colaboratorii , Indreptar de tehnici delaborator , Editura: Conphys Rm.Valcea 2003

2. L.Vlădescu , chimie analitică si analize tehnice,Editura: EDP Bucuresti 1994

3. Revista Unica :Sarea, buna sau rea? :

4. RegieLive.ro

5. Wikipedia