slide1 n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
SVETA TROJICA – OBČESTVO LJUBEZNI PowerPoint Presentation
Download Presentation
SVETA TROJICA – OBČESTVO LJUBEZNI

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 9

SVETA TROJICA – OBČESTVO LJUBEZNI - PowerPoint PPT Presentation


  • 174 Views
  • Uploaded on

SVETA TROJICA – OBČESTVO LJUBEZNI. Človeštvo zadnje čase praznuje vse mogoče dneve: dan zemlje, sonca, zdravja, aidsa … Zato ne more biti čudno, če kristjani praznujemo dan našega Boga – dan Svete Trojice!.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'SVETA TROJICA – OBČESTVO LJUBEZNI' - dominique-dudley


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide1

SVETA TROJICA –OBČESTVO LJUBEZNI

Človeštvo zadnje čase praznuje vse mogoče dneve: dan zemlje, sonca, zdravja, aidsa … Zato ne more biti čudno, če kristjani praznujemo dan našega Boga – dan Svete Trojice!

slide2

Obstoja Trojice ne moremo dokazati z razumom, se pravi brez razodetja, saj je to skrivnost Boga v njem samem.

Avguštinu je bilo v sanjah razodeto, da je trud človeka, da bi razumel skrivnost Svete Trojice enako brezupen, kot je brezupno prizadevanje otroka, ki bi rad s školjko celo morje prelil v posodo.

slide3

Nauk o Sveti Trojici se je izoblikoval na nicejskem koncilu l. 325: en Bog v treh Božjih osebah (Oče, Sin, Sveti Duh). Ne priznavamo treh bogov. Trojica je ena -»eno bistvo v treh osebah«.

Centro Aletti, detajl Janez Krstnik, Rogaševci 2009

  • Krščeni smo bili v imenu Očeta in Sina in Svetega Duha.
  • Vero v Sveto Trojico izpovedujemo v veroizpovedi (credo).
  • V imenu Svete Trojice se pokrižamo z velikim ali malim križem...
slide4

Ena od najbolj znanih upodobitev Svete Trojice je ikona ruskega meniha in svetnika Andreja Rubljova (1360–1430), ki se nanaša na Božji obisk pri Abrahamu ob Mamrejevih hrastih(1 Mz 18,1-15).

Na ikoni so trije podobni angeli, ki imajo enak obraz, frizuro, podolgovato telo. Drugačen je le njihov položaj telesa in barva oblačil. Njihova postavitev izžareva edinost, mir, večno mladost, harmonijo...

V rokah imajo palico, na nogah sandale, čez ramo pa plašč – kot popotniki, romarji ponižno iščejo gostoljubje.

Sedijo za isto mizo, s pogledom usmerjenim v isti kelih Odrešenikove krvi, ki je na mizi, in je središče ikone. Težko je identificirati, kateri angel predstavlja Očeta, kateri Sina in Svetega Duha.

Andrej Rubljov. Ikona Svete Trojice.

slide5

… medtem ko je klasično upodabljanje Svete Trojice na Vzhodu »Abrahamova večerja«, pa je na Zahodu od 12. st. »Prestol milosti«!

SvetaTrojica kot Prestol milosti. Celovec. 1690.

Bog Oče sedi na prestolu in drži pred seboj križ s Kristusom. Med obema je Sveti Duh v podobi letečega goloba.Motiv se nanaša na odrešenjsko dejanje Svete Trojice - Oče daje svojega Sina za življenje vsega sveta: »Bog je namreč svet tako vzljubil, da je dal svojega edinorojenega Sina, da bi se nihče, kdor vanj veruje, ne pogubil…«(Jn 3,16) Bog je usmiljen!

slide7

Nauk o Sveti Trojici Boga ne skrči na matematični rebus, ampak pokaže, da je Bog sam v sebi občestvo ljubezni. Bog je Ljubezen! Ljubezen je stvarnost, ki se dogaja med osebami; predpostavlja »jaz« in »ti« in »mi«. Sv. Avguštin je zapisal: »Oče je ljubeči, Sin ljubljeni, Sveti Duh pa ljubezen.«

Andrej Rubljov. Ikona Svete Trojice.

V tem smislu nam Trojica vendarle ni čisto tuja…

slide8

… tudi na Rupnikovem mozaiku Svete družine za svetovno srečanje družin, je upodobljena Sveta Trojica: Nad Marijo se iz neba kaže Očetova roka, s katere drsi življenje v podobi ognjenega jezika (Sveti Duh) na Marijo, Jezusa in Jožefa – to kaže na povezavo Svete Trojice in človeške družine! Troedini Bog je prapočelo in prapodoba skupnosti, v kateri vlada prava ljubezen.

M. Rupnik. Mozaik DJ Svete družine za svetovno srečanje družin

Chiara Lubich, ustanoviteljica Gibanja fokolarov, je zapisala: »Čutila sem, da sem bila ustvarjena v dar svojemu bližnjemu in da je tistega, ki je blizu mene, Bog ustvaril meni v dar. Kakor je Oče v Trojici ves za Sina in Sin ves za Očeta...«

slide9

V ljubljanski in novomeški škofiji je Presveti Trojici posvečenih 26 cerkva...

Te Deum (Tebe Boga hvalimo)!

Hvala večnemu Bogu, vse stvari ga zdaj molite, Stvarniku dobrotniku, večno slavo zadonite, zbori angelski pojo, hvali zemlja in nebo. …

Hvaljen troedini Bog, Oče, Sin in Sveti Duh presveti! …

Župnijska cerkev Svete Trojice v Ljubljani.

Povzeto iz: Katekizem katoliške Cerkve; Ciril Sorč. Povabljeni v Božje globine, TEOF, Lj 2011; Slavimo Gospoda, št. pesmi 788 idr.

Pripravila: Brigita Perše, Pastoralna služba Nadškofije Ljubljana. Junij 2012