preventivmedel l.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Preventivmedel PowerPoint Presentation
Download Presentation
Preventivmedel

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 15

Preventivmedel - PowerPoint PPT Presentation


  • 415 Views
  • Uploaded on

Preventivmedel. Nu och förr. Vad fanns det för preventivmedel förr ?. Förr fanns det dock inte lika många preventivmedel som det finns idag. Kondomen och pessar kom först på 30 talet i USA. P-piller blev vanligt 1964 i Sverige.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Preventivmedel' - doctor


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
preventivmedel

Preventivmedel

Nu och förr

vad fanns det f r preventivmedel f rr
Vad fanns det för preventivmedel förr ?

Förr fanns det dock inte lika många preventivmedel som det finns idag.

Kondomen och pessar kom först på 30 talet i USA.

P-piller blev vanligt 1964 i Sverige.

Innan kondom, pessar och p-piller kom körde man med avbrutet sex eller amningmetoden.

Dessa var inte särskilt säkra metoder och det ledde till många fler barn förr än nu.

preventivmedel idag

Preventivmedel idag

Mini p-piller

Kondom

Idag finns det många olika preventivmedel

Pessar

P-piller

Det finns också fler preventiv medel som P-dator, P-stavar, Hormon spiral, Manlig / kvinnlig sterilisering många använder också amningsmetoden som preventivmedel än idag och sen finns det akut preventivmedel som akutpiller och akut spiral.

P-spruta

Spiral

kondom

Kondom

Kondom är en gummihylsa som man drar på penisen för att skydda kvinnan från att få sperma i livmodern som senare kan befrukta äggen. Den är relativt säker och skyddar mot könssjukdomar´.

Du kan få tag på dom på ungdomsmottagningen och köpa i kiosker och affärer.

Hur gör man när ska man trä på den? Jo, du ska trä på den när penisen är styv (Se bild nedan). Man ska ta på sig den innan samlag inte efter för då hjälper den inte. Den kostar ca 65kr för 10 st.

Se upp den kan spricka.

kondomens ursprung

Kondomens ursprung

Redan i det forntida Egypten och kejsartiden i Rom antar man att ett penisskydd användes för att förhindra befruktning. Sedan glömdes det bort för de flesta fast återuppfanns på 1500-talet av Gabriel Fallopius. Han kom även på hur man skyddar sig mot könssjukdomar. Man tog en linnetyg som var indränkt i olika ämnen över ollonet. På 1700-talet i frankrike använde man blindtarmar från lamm. De exporterades och såldes i hela Europa.

I slutet av 1800-talet kunde man producera kondomer av rågummi. Och på 1930-talet gjordes de av latexgummi i USA och blev snabbt ett preventivmedel.

p piller

P-piller

P-piller är ett säkert piller, den har en hög säkerhet. Man kan få dem på Apoteket, barnmorskan, ungdomsmottagning & läkare om man är under 20, om du är äldre får du köpa dem för ca 500 per år. P-piller är små tabletter som man ska ta en gång om dan. Dessa hindrar då mot graviditet. Veckan då din mens ska komma så tar du inte p-piller på hela veckan. När din röda vecka är över börjar du på ny karta och därmed tar du P-pillerna i tre veckor. Sedan kommer din mens regelbundet en vecka sedan börjar allting om igen.

P-pillerna gör att slemproppen som finns i ingången till livmodern ogenomtränglig för spermie. Och den gör även att ett befruktat ägg inte kan växa fast i livmoderns slemhinna.

spiral

Spiral

En spiral är 5 cm lång och ser ut som ett T och är gjort av plast med koppar runt om. Den är väldigt säker och är inte störande.

Den måste sättas in av en läkare eller special utbildad barnmorska i livmodern och den sitter kvar en lång tid.

Den förhindrar sperman att befrukta äggen.

Den kostar ca 1600kr.

Nackdelarna är: Den kan skapa irritation i livmodern och kan ge rikligare mensblödningar. Du kan även få infektioner i slidan och kan även sprida sig upp i livmodern och äggledarna. Om man har otur kan det leda till sterilitet. Det är en anledning varför man inte sätter in en spiral i kvinnor som inte fått barn.

slide8

Hur har preventivmedel påverkat samhället?

Enligt min uppfattning har den hjälpt många att slippa graviditeter och man kan bestämma mer själv. Förr var man beroende av naturens gång tills preventivmedel kom in i bilden. Den har hjälpt vuxna och ungdomar att inte få barn tills man vill. På så sätt kan man planera sitt liv mera och det kan hjälpa på andra håll. Preventivmedel har gjort att mindre barn har föds och det kan hjälpa på andra håll. Och det gör ju att föräldrarna har större chans att jobba och försörja familjen. Om man har mindre barn får man mindre kostnader och det gör att man kan konsumera mer och det kan påverka ekonomin mycket. Många familjer har fått det bättre och det finns inte lika många fattiga familjer idag som förr.

Idag kan man ha sex för njutning utan att bli gravid men förr kunde man ha sex fast då kunde det bli konsekvenser man inte tänkte på innan man satte igång. Kondomen har gjort så att könssjukdomar inte sprids lika lätt och det är ju bra.

Vad vi har kommit fram till är det är mycket positivt med preventivmedel, finns det några nackdelar då?

hur s g man p sex och preventivmedel f rr

Förr tyckte de flesta att det var syndigt att ha sex före äktenskapet som idén kommer från bibeln visst hade någon sex ändå. Och man pratade inte lika mycket om sitt privatliv som vissa gör idag. Man pratade inte med någon om då privatlivet då man fick klara sig själv för det mesta. Att gifta sig tidigt var vanligt förr kanske berodde det på att de ville ha sex fast inte utanför äktenskapet.Runt 30-talet kom kondomen till svarta marknaden i Sverige, med hjälp av den kunde man ha sex utanför äktenskapet och det gav en möjlighet att inte få otrevliga konsekvenser. Egentligen var kondomen bara bra så jag fattar inte hur man kunde vara emot det. Den skyddade emot könssjukdomar och graviditet, är inte det bra? De flesta var emot den. Varför?Senare på 50 och 60-talet började man prata om sex mer öppet och allt fler hade de innan äktenskapet. Fler och fler blev öppnare och pratade om sitt privatliv för andra. Egentligen kan man inte klaga på någon att de har haft sex före äktenskapet utan det är varje individs beslut. Jag tror att p-pillret på 60-talet gjorde att allt fler hade sex för det blev ju säkrare och säkrare. Preventivmedel har hjälpt gifta par att njuta av sex utan att bli med barn. Preventivmedlet användes nog av de flesta och det är bra på sitt sätt.Och idag är sex väldigt öppet om man jämför med förr. Man pratar mycket speciellt bland ungdomar och många tycket det är rätt att ha det innan äktenskapet. Men en sak vill jag säga med samhället idag, är att det lätt att få information om sex, fast är det bra att barn får reda på det så tidigt?

Hur såg man på sex och preventivmedel förr?

olika religioners syn p preventivmedel

Katolikerna: Påven säger nej till preventivmedeloch de flesta katolikerna gör som han säger.Protestanter: De flesta är nog för fast det är en fråga till den enskild individen. Var och en har sin åsikt inom det området.Buddister & Hinduer: De har inte tillgång till preventivmedel men ser öppnare på sex än vad kristendomen gör alltså en synd om det är utanför äktenskapet, och man behöver även barnen för t ex försörja en när man är gammal.Islam: De har inte tillgång till preventivmedel.De får ju inte ha sex före äktenskapet, det är en stor anledning tror jag.Judendomen: Det finns inga preventivmedel och det är status att ha barn och så försörjer de en när man är gammal. De behövs som i forna Sverige.

Olika religioners syn på preventivmedel

slide11

Ungdomsmottagning

Dagny som är 55 år gammal berättade att på hennes tid fanns det inga ungdomsmottagningar. De fick ingen information i skolan. Det värsta lärarna visste var att behöva undervisa i sex och samlevnad. Därför gjorde dem inte det.Den information dom kunde läsa var på ungefär tre sidor längst bak i biologi boken. Där var det väldigt pinsamt att titta.De preventivmedel som fanns var kondom. Pessar hade man på något vis hört talas om men man visste ingenting om det.Kondomerna fanns och köpa i sjukhus affärer och i automater som stod lite här och där.Att gå och köpa detta i affären eller att hämta ut i automaten var något av det pinsammaste alla visste.Anna som är 27 år gammal hade ungdomsmottagningar. Mottagningarna låg fanns att göra och att kunna få på en ungdomsmottagning då som det finns idag.De preventiv medel som fanns är till viss del de som det finns idag. Det är möjligt ganska nära där man bodde.Samma saker att saker är lite mer utvecklade idag.

slide12

Rfsu

På Rfsu arbetar dem med upplysningar, utbildning och opinionsbildning. Detta gör dem genom att arrangera kurser, konferenser och delta i debatter.

Dem utbildar också lärare, sjukvårdspersona och egna informatörer.

På RFSU- kliniken arbetar dem med preventivmedelsrådgivning, sexualrådgivning samt sexuellt överbara sjukdomar. Kliniken arbetar även med forskning och utbildning.

Företaget Rfsu AB tillhör också Rfsu. Där tillverkar, marknadsför och säljer kondomer, glidmedel och graviditetstest. Rfsu äger ett företag som heter Etac AB. De utvecklar, tillverkar och säljer produkter för människor med nedsatt rörlighet. En del av företagens vinster går till Rfsu-s verksamhet.

Rfsu grundades 1933.

Rfsu kommer att kämpa sexuellt jämlikhet i samhället.

Det var Elise Ottensen Jensen, ”Ottar”, några radikala läkare och fackföreningsrepresentanter i Stockholm. Dem beslöt att starta ett riksförbund för sexuell upplysning, Rfus.

Rfsu jobbar för viktigt.

* Att införa sexualundervisning i skolorna.

* Att starta rådgivningsbyrå.

* Att avskaffa preventivlagen.

Dessutom ville de ge.

* Rätt till abort.

* Rätt till sterilisering.

* kostnadsfria preventivmedel till behövande.

För att få pengar till sin verksamhet sålde dem kondomer.

slide13

Könssjukdomar

Kondomen är det ända preventivmedlet som skydda dig mot sjukdomar.

De sjukdomar som är överförbara vid sex är bla. Klamydia som är den vanligaste könssjukdomen, Hiv/Aids som även är dödlig, Gonorré, herpes, syfilis, kondylom

slide14

Fakta har vi hämtat från

Biologi boken

Rsfus hemsida

Ungdomsmottagningens hemsida

www.komikondom.com

www.p-piller.nu

Interjuver med olika människor

Och lärare =)

slide15

Arbetet designat och gjort av

Rebecka -Becka-

Johannes -YoYoS-

Kajsa -Kakki-

Alex -Meaty-

Emma

Grupp plommonstopen i klass 9c2