slide1
Download
Skip this Video
Download Presentation
ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 24

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ - PowerPoint PPT Presentation


 • 99 Views
 • Uploaded on

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ. ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ Γερουκάκης Γιώργος Εξωσωματική λιθοτριψία και ενδοσκοπική λιθοτριψία με laser Επιβλέπων:Μ.Μακροπούλου. Λίγα λόγια για τη νεφρολιθίαση.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ' - denton-rush


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide1

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ

Γερουκάκης Γιώργος

Εξωσωματική λιθοτριψία και ενδοσκοπική λιθοτριψία με laser

Επιβλέπων:Μ.Μακροπούλου

slide2
Λίγα λόγια για τη νεφρολιθίαση
 • Με τον όρο νεφρολιθίαση, χαρακτηρίζουμε την ανεύρεση λίθων στη νεφρική πύελο και τους κάλυκες, που βρίσκονται στην ανώτερη αποχετευτική μοίρα του ουροποιητικού συστήματος
 • Νεφρολιθίαση είναι μια πάθηση γνωστή από την εποχή του Ιπποκράτη και αποτελεί μια από τις συχνότερες αιτίες για τις οποίες ένας ασθενής ζητά τη βοήθεια του ουρολόγου. Η συχνότητα της πάθησης αυτής στον γενικό πληθυσμό κυ-μαίνεται από 4% έως 6%. Ένας ασθενής που εμφάνισε ένα επεισόδιο νεφρολιθίασης, έχει πιθανότητα 10% να εμφανίσει και δεύτερο μέσα στον χρόνο, ενώ η πιθανότητα υποτροπής στα επόμενα 10 χρόνια φθάνει και στο 70%.
 • Η νεφρολιθίαση που δεν αντιμετωπίζεται εγκαίρως, μπορεί να γίνει αιτία σοβαρών επιπτώσεων στη νεφρική λειτουργία
slide3
Ποιοι παράγοντες ευνοούν τη δημιουργία λίθων
 • 1. Οι κλιματολογικές συνθήκες
 • 2. Η στάση των ούρων από οποιαδήποτε αιτία
 • 3. Διατροφή
 • 4. Ορισμένες ασθένειες
 • 5. Οι μικροβιακές λοιμώξεις
slide5
Ποια είναι η θεραπεία της νεφρολιθίασης
 • διαδερμική νεφρολιθοτριψία
 • εξωσωματική λιθοτριψία
 • Ουρητηροσκόπηση- ενδοσκοπική λιθοτριψία
 • Γιατί είναι αναγκαία η αντιμετώπιση της νεφρολιθίασης
 • Η ύπαρξη λίθων στη νεφρική πύελο και στους κάλυκες μπορεί να παρεμποδίσει την αποχέτευση των ούρων και ναπροκαλέσει από απλό πόνο μέχρι και κολικό ή υδρονέφρωση με υποτροπιάζουσες λοιμώξεις
slide6
ΔΙΑΔΕΡΜΙΚΗ

ΛΙΘΟΤΡΙΨΙΑ

ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ

ΛΙΘΟΤΡΙΨΙΑ

ΟΥΡΗΤΗΡΟΣΚΟΠΗΣΗ

slide7
ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΛΙΘΟΤΡΙΨΙΑ
 • Η λιθοτριψία, (ShockWaveLithotripsy), είναι η θεραπεία της λιθίασης του ουροποιητικού συστήματος με την χρήση κρουστικών κυμάτων, (και όχι υπερήχων ή laser), που κατευθύνονται από πηγή έξω από το σώμα μέσω μηχανισμού εντόπισης (ακτινοσκόπιο, υπερηχογράφος), επάνω στον λίθο στόχο, τον οποίο θρυμματίζουν, αφήνοντας τον οργανισμό να αποβάλλει τα θραύσματα με την ούρηση. Οι ασθενείς τοποθετούνται σε ειδικό τραπέζι – μέρος του συστήματος και μετά την στόχευση από εξειδικευμένο Ουρολόγο, προσεγγιζεται το σημείο θεραπείας από ελαστική μεμβράνη, μέσω της οποίας διαδίδονται τα κύματα και αρχίζει η θεραπεία. Υπάρχει προκαθορισμένο από τον κατασκευαστή, μέγιστο όριο ασφαλείας αριθμού και έντασης κρούσεων, στα πλαίσια του οποίου πρέπει να κινηθεί ο Ουρολόγος, βάσει στρατηγικής για το καλύτερο αποτέλεσμα.
slide9
Βασικά χαρακτηριστικά λιθοτριπτών

Όλα τα μηχανήματα λιθοτριψίας αποτελούνται από 4 βασικά τμήματα:

 • 1) την πηγή ενέργειας (γεννήτρια κυμάτων κρούσης),
 • 2) ένα σύστημα εστιάσεως,
 • 3) μια μονάδα απεικόνισης ή εντοπισμού και 4) ένα μηχανισμό σύνδεσης .
slide10
ΠΗΓΗ  ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΥΜΑΤΩΝ ΚΡΟΥΣΗΣ
 • Όλες οι πήγες ενέργειας βασίζονται στη γεωμετρική αρχή της έλλειψης. Τα κύματα δημιουργούνται στο πρώτο σημείο εστιάσεως ενός ελλειψοειδούς (α) και κατευθύνονται στο δεύτερο σημείο εστιάσεως (β) που βρίσκεται εντός του ασθενούς. Ζώνη εστιάσεως είναι η περιοχή στο (β) όπου τα κύματα κρούσης συγκεντρώνονται.
slide11
Τρεις είναι οι μέθοδοι (πηγές ενέργειας) παραγωγής κυμάτων κρούσης:
 • Ηλεκτροϋδραυλική ενέργεια
 • Πιεζοηλεκτρική ενέργεια
 • Ηλεκτρομαγνητική ενέργεια
slide12
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΕΩΣ
 • Όλοι οι λιθοτρίπτες κυμάτων κρούσης χρειάζονται ένα σύστημα εστιάσεως έτσι ώστε να συγκεντρώσουν και να κατευθύνουν την ενέργεια του κύματος στον λίθο (σημείο β) με απώτερο σκοπό το θρυμματισμό του. Τα  ηλεκτρουδραυλικά συστήματα χρησιμοποιούν την αρχή της έλλειψης, τα πιεζοηλεκτρικά την τοποθέτηση των κρυστάλλων μέσα σ’ένα ημισφαιρικό δίσκο και τα ηλεκτρομαγνητικά  είτε ένα ακουστικό φακό, είτε ένα κυλινδρικό κάτοπτρο για να εστιάσουν τα κύματα τους.
slide13
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΛΙΘΟΥ
 • Η ακτινοσκόπηση
 • Η υπερηχοτομογραφία
slide14
ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
 • Ένα σύστημα σύνδεσης χρειάζεται για να μεταφέρει την ενέργεια που παράγεται από την πηγή στην επιφάνεια του δέρματος και διαμέσου των ιστών του σώματος να φτάσει στο λίθο. Παλιότερα αυτό επιτυγχάνονταν με την τοποθέτηση του ασθενούς σε μια μπανιέρα με νερό. Σήμερα όμως χρησιμοποιούμε στρώματα με νερό με μια μεμβράνη σιλικόνης έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η άνευ αέρος επαφή με το δέρμα του ασθενή.
slide15
Πως γίνεται όμως η θραύση των λιθων;;;
 • Οι λιθοτρίπτες παράγουν ένα ισχυρό ακουστικό πεδίο, ώστε να ασκούνται δύο μηχανικές καταπονήσεις πάνω σε πέτρες και ιστούς: (1) η άμεση καταπόνηση που συνδέεται άμεσα με του υψηλού πλάτος κύματα και (2) δυνάμεις και microjets που συνδέονται με την ανάπτυξη και την βίαιη κατάρρευση των σπηλαιωδών φυσαλίδων.
shock wave lithotripsy
Χαρακτηριστικά ενόςλιθοτρίπτηκρουστικού κύματος(shock wave lithotripsy)
 • Tο κύμα είναι ένα σύντομος παλμός της τάξης του 5 μs . Στην διάρκεια αυτού του παράδειγματος, το κύμα αρχίζει με μια σχεδόν στιγμιαία Μετάβαση σε μια κορυφή θετικήw πίεσηw περίπου 40 MPa. Αυτή η γρήγορη μετάβαση στην κυματομορφή είναι που αναφέρεται ως "σοκ". Η μετάβαση είναι ταχύτερη από ό, τι μπορεί να μετρηθεί και να είναι λιγότερο από 5 ns σε διάρκεια. τότε η πίεση πέφτει περίπου στο μηδέν 1 μικροδευτερόλεπτο αργότερα. Υπάρχει λοιπόν μια περιοχή της αρνητικής πίεσης που διαρκεί περίπου 3 μs και έχει μέγιστη αρνητική πίεση περίπου 10ΜPa.
slide18
Eδώ φαίνεται το εύρος του φάσματος του σοκ παλμό (δηλαδή, εμφανίζει τη διάφορα συχνότητας του παλμού). Βλέπουμε ότι ένα swlδεν κατέχει δεσπόζουσα συχνότητα ή ήχο, αλλά μάλλον η ενέργεια εκτείνεται σε ένα πολύ μεγάλο φάσμα συχνοτήτων-αυτό είναι Ένα χαρακτηριστικό ενός σύντομου παλμού.Μπορεί να θεωρηθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας του κύματος είναι από 100 kHz έως 1 MHz. Αυτό σημαίνει ότι ένας λιθοτρίπτης «σπάει» πέτρες στα νεφρά από τη συναρπαστική απήχηση-όπως μια τραγουδίστρια όπερας ενδέχεται να θρυμματίζει ένα κρυστάλλου
slide19
Εικόνες ενός συμπλέγματος λίθων που καταρρέει σε μια πέτρα 6,5 mm σε διάμετρο και μια 7,5 mm. Α, ο προσανατολισμός των κυμάτων σχετικά με την πέτρα. B, 100 μs μετά την άφιξη του κύματος, μια φούσκα έχει συσταθεί με την επιφάνεια εγγύτατος και λίγες φυσαλίδες έχουν δημιουργηθεί στο υγρό που περιβάλλει. C έως Ε, (200, 300 και 400 μs μετά την άφιξη του κύματος) τα συμπλεγματα συνεχίζουν να αυξάνονται. F, Η ομάδα αρχίζει να καταρρέει σε σχήμα μανιταριού. G, Η τελική κατάρρευση του συμπλέγματος στο κέντρο της πέτρας
slide20
στόχοι
 • Ένας από τους μεγαλύτερους στόχους εντός της κοινότητας της λιθοτριψίας είναι να βρει τρόπους να καταστήσει το SWL ασφαλέστεροo και πιο αποτελεσματικό. Oι τέλειοι λιθροτρίπτες δεν μπορεί να υπάρχουν, έτσι οι ουρολόγοι αφήνονται να καθορίζουν τον καλύτερο τρόπο να χρησιμοποιούν τις μηχανές στο χέρι. Ένα βήμα προς την βελτίωση των αποτελεσμάτων στο SWL είναι να έχουμε μια καλύτερη κατανόηση του τρόπου που λειτουργούν τα σημερινά μηχανημάτα
laser
ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΛΙΘΟΤΡΙΨΙΑ ΜΕ LASER

Η ενδοσκοπική λιθοτριψία είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος στην οποία μέσω ενδοσκοπίων προσεγγίζονται οι πέτρες και κατακερματίζονται υπό άμεση όραση. Αυτές οι πέτρες μπορεί να βρίσκονται στα νεφρά, στους ουρητήρες ή και στην ουροδόχο κύστη. Συνήθως επιλέγεται αυτή η λύση όταν ο ουρολόγος θεωρεί ότι η εξωσωματική λιθοτριψία δε θα αποδόσει ή αν η πέτρα βρίσκεται στην ουροδόχο κύστη και ο ασθενής δε μπορεί να την ουρήσει. Η επέμβαση γίνεται στο χειρουργείο υπό νάρκωση και ο ασθενής συνήθως παραμένει στο νοσοκομείο για 1 ημέρα.

Πέτρα στον ουρητήρα η οποία αντιμετωπίζεται ενδοσκοπικά με LASER

slide22
Διαδικασία – η oυρητηροσκόπηση γίνεται συνήθως υπό περιοχική αναισθησία. Μέσω της ουρήθρας εισάγεται ειδικό ουρητηροσκόπιο στον ουρητήρα και εντοπίζεται υπό άμεση όραση ο λίθος που προκαλεί την απόφραξη. Μέσω του ουρητηροσκοπίου εισάγεται κατόπιν λεπτή ίνα laserυψηλής ισχύος και ακολουθεί κατακερματισμός του λίθου σε μικρότερα κομμάτια. Ένας ειδικός ουρητηρικός καθετήρας συχνά είναι απαραίτητος και τοποθετείται μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία συνήθως απαιτείται από μισή έως 3 ώρες, ανάλογα με το μέγεθος και τη θέση της πέτρας στο ουροποιητικό.
slide23
Στα laser, η καταστρoφήτoυλίθoυ γίνεται εφικτή μέσω απελευθέρωσης ηλεκτρoνίων και δημιoυργίας "φυσαλίδας", η διάσπαση της oπoίαςoδηγεί σε δημιoυργίακύματoςκρoύσης-φωτoακoυστικός μηχανισμός, ενώ στoholmiumlaser μέσω φωτoθερμικoύμηχανισμoύπoυπρoκαλεί εξάτμιση τoυλίθoυ. Τoηλεκτρόδιoτoπoθετείται πάνω στoλίθo, και είναι δυνατή η επιτυχής εξάτμιση όλων των λίθων τoυoυρητήρα (91-100%), ανεξαρτήτως σύστασης. Επιπλoκές όπως διάτρηση ή στένωμα oυρητήραπαρατηρoύνται σε πoσoστά 0,1και 1,1% αντίστoιχα. Τo υψηλό κόστoςαπoτελείτoκύριoμειoνέκτημα.
slide24
βιβλιογραφια
 • The Physics of Shock Wave LithotripsyRobin O. Cleveland, PhD,James A. McAteer, PhD
 • www.google.com
 • http://www.urologylab.gr/news.html
 • lithotripsia.blogspot.com/
 • www.chios-medical.gr/giannopoulos.htm
ad