Božić - PowerPoint PPT Presentation

dawson
slide1 n.
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Božić PowerPoint Presentation
play fullscreen
1 / 17
Download Presentation
266 Views
Download Presentation

Božić

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

 1. Božić

 2. Došašće Priprema za Božić počinje došašćem. U to se vrijeme odlazi na ranojutarnje mise zornice, posti se i duhovno priprema za veliki blagdan. U novije se vrijeme proširio običaj izrade adventskog vijenca s četirima svijećama, a na svaku bi se adventsku nedjelju palila jedna svijeća.

 3. Na Svetu Luciju sije se božićna pšenica, koja je simbol plodnosti, novog života i njegove obnove. Samim svojim izgledom daje zelenilo i nadu usred zime i snijega, a služi i kao blagoslov ljetine istodobno ukrašavajući domove.Što je pšenica gušća i zelenija, to će biti bolja ljetina naredne godine. Poslije božićnih blagdana pšenicu se da pticama da se taj sveti dio Božića ne bi uništio.

 4. Božićno drvce Domovi su se prije na Badnjak kitili cvijećem i plodovima. Isprva su se kitila bjelogorična stabla, a poslije zimzelena.Čest su i lijep ukras bili pozlaćeni orasi i lješnjaci kojima se kitilo drvce, a najčešće su se postavljale svijeće, simboli nade i božanstva.Sada se na bor najčešće stavljaju kuglice i lampice u raznim bojama.

 5. Badnjak Na Badnjak se posti,uglavnom se jede riba, često bakalar, peče se kruh koji bi bio na stolu sve do blagdana Sveta tri kralja. Priprema se hrana za Božić i nadolazeće blagdane te se uređuje dom. U većini obitelji u popodnevnim satima kiti se Božićno drvce i unosi se Božić.


 6. Nakon večere odlazi se na tradicionalnu misu, tzv. polnoćku, na kojoj bi se dočekao Božić. Nakon polnoćke ljudi bi dolazili u svoje domove i objedovali najfinije Božićne specijalitete.

 7. Božić Na Božić se često odlazi na tri mise, za početak na polnoćku na sam Badnjak na kojoj bi se dočekao Božić, zatim na ranojutarnju misu zornicu, tzv. malu misu gdje se pričešćivalo, a na poldanicu ili velu misu odlazi se po danu.Dan prije, priprema se bogati božićni jelovnik, a ručak je svečan i bogat te se za stolom okuplja cijela obitelj. Jede se voće, povrće, meso, razne pečenke, kruh, hladetinu, peciva i brojna druga jela.

 8. Poslije ručka odlazi se čestitati rodbini i prijateljima, a potom ostalim mještanima. Koledanje ili čestitarenje čini se pjevajući tradicionalne božićne pjesme, a čestitare se dariva.Prvi posjetitelj koji bi posjetio kuću na Božić, tzv. polaznik ili položar, treba biti zdrav, krepak, veseo što bi domu donijelo sreću.Ako bi pak na Božić padala kiša, vjerovalo se da će uroditi sve što se okopa motikom.

 9. Ukrašena Božićna jelka

 10. Sveta tri kralja Svršetak dvanaestodnevnice, 12 božićnih dana, blagdan je Sveta tri kralja ili Bogojavljenja. Na taj dan spominjemo tri mudraca koji su darivali Isusa, odlazi se na misu, skidaju se ukrasi te završava blagdansko razdoblje.

 11. Izradile: Dorotea Borošić, Nikolina Klasnić i Josipa Selihar Sretan Božić i Nova godina!