lacurile n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
LACURILE PowerPoint Presentation
Download Presentation
LACURILE

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 17

LACURILE - PowerPoint PPT Presentation


 • 179 Views
 • Uploaded on

LACURILE. Iova Roxana. Lacuri de munte. Lacul Sf. Ana.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'LACURILE' - darren


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
lacurile

LACURILE

Iova Roxana

lacul sf ana
Lacul Sf. Ana
 • Lacul Sfânta Ana este un lac vulcanic, fiind singurul astfel de lac de pe întreg teritoriul Romaniei. Este situat pe teritoriul județului Harghita, în masivu Ciomatu, de pe stânga Oltului, în apropiere de Tusnad. Lacul este așezat pe fundul craterului unui vulcan
 •  stins, denumit Ciomatu (sau, după alte surse, Ciomadu), din masivul vulcanic Puciosu, locul celei mai recente erupții vulcanice în Carpați și în Europa de Est, care a avut loc acum câteva zeci de mii de ani (probabil mai recent de acum 42.000 ani).
 • Lacul Sfânta Ana se află la o altitudine de 946 m. De formă aproape circulară, similar cu o paletă de pictor, are o lungime de 620 m și o lățime maximă de 460 m, o suprafață de 19,50 ha și o adâncime maximă de 7 m. Lacul își completează apele numai din precipitații, neavând izvoare. Puritatea apei se apropie de aceea a apei distilate, cu numai 0,0029 ml minerale. Capacitatea trofică redusă a apei lacului se datorează și emanațiilor mofetice prin fundul lacului și prin pereții craterului.
slide4
O legendă spune că doi tineri urmau să se căsătorească. Fata, pe nume ana, nu își dorea să se căsătorească, însă era obligată de părinți datorită averii băiatului. În seara nunții, Ana a fugit și s-a aruncat în lac, trupul ei nefiind găsit nici astăzi. Acesta ar fi motivul pentru care lacul este denumit astfel, Lacul Sfânta Ana.
lacul telega
Lacul Telega
 • Telega se află în zona deluroasă a Subcarpaților Curburii, întinsă de-a lungul văii pârâului („gârlei”) Sărata și pe dealurile dimprejur (Rotunda, Mărtin, Obârșie, Măceș, Recea, Grâușor, Câlinet, Țânțaru, Ciobu, Plai). Altitudinea medie a localității Telega este de aproximativ 550 m. Cel mai înalt deal din zonă, Măceș, are o înălțime de 815 m.
 • Pârâul Sărata este un afluent al râului Teleajen care izvorâște din zona satului Melicești și curge de la NNV la SSE. Datorită poziționării predominant pe valea acestei gârle, Telega este protejată de vânturi puternice.
 • Solurile din zona Telegii sunt sărace (argile) și, în unele locuri, sărăturoase. Datorită prezenței sării în subsol și a solului argilos, există zone în Telega unde au loc alunecări de teren.
slide9
Telega a fost construitǎ în jurul exploatǎrii de sare. Pe toatǎ perioada istoriei pre-moderne și moderne a Țǎrii Românești, pânǎ în sec. XX, Telega și Slǎnic Prahova au reprezentat principalele douǎ locații de exploatare a sǎrii, o resursǎ importantǎ a economiei tradiționale. Astfel, Telega s-a dezvoltat inițial pe baza existenței resurselor de sare din subsolul dealurilor sale. De altminteri, etimologia numelui Telega este legatǎ de mijloacele de transport (telegile) cu care se transporta sarea cǎtre sud, cǎtre București și de acolo mai departe, cǎtre Imperiul Otoman.
lacul tei
Lacul Tei
 • Este alimentat cu ape de șiroire (precipitații) care spală eflorescențele produse la suprafața rocilor din Câmpia Română și de către apele subterane (freatice) încarcate de săruri (predominant sulfați și cloruri). Sulfatul de magneziu si sulfatul de sodiu, dizolvate în mare cantitate în apa lacului, îi dau gustul foarte amar care maschează gustul sau sărat. Prin lipsa alimentării constante cu apă dulce tot timpul anului și prin procesul de evaporare pe fondul climatului uscat, a crescut concentrația în săruri a apei.
 • Lacul a prezentat o tendință de creștere a nivelului începând cu perioada 1965-1966. Valori de peste 4 m adâncime au fost atinse în anii1970-1971; pentru a împiedica inundarea terenurilor și a construcțiilor din apropiere a fost construit un canal pentru evacuarea apei in exces. Aceastã mãsura a avut o mare influență negativă asupra salinității apei: dacă în 1887 concentrația de săruri a apei era de 89,45 g/l, în 1976 aceasta ajunsese la 7,7 g/l, ceea ce a favorizat dezvoltarea unei faune specifice apelor dulci. Concomitent s-a produs și reducerea proprietăților curative ale apei și nămolului, precum și scăderea rezervei de nămol.
slide13
Este negru (în contact cu aerul devenind cenușiu), unsuros, sărat și are un miros foarte puternic de hidrogen sulfurat. El conține 41% săruri anorganice, 39 % substanțe organice și 20 % apă.
 • Substanțele pe care le conține sunt: sulfat de sodiu, de calciu, de fier sau de magneziu; clorură de sodiu; hiposulfit de sodiu; hidrogen sulfurat; hidrocarbosulfit; carbonat de sodiu sau de calciu; sulf liber; acetat de sodiu; nitrat de amoniu; acid formic, glutamic butiric, propilic, clorofil-rezorcin, pirocatechin si erin.
 • Grosimea stratului de nămol este de 30-60 cm.
lacu matita
Lacu Matita
 • Lacul Matita este un lac in Delta Dunarii, cu o suprafata de 652,5 ha si un volum de 9,8 mil. mc. Reprezinta unul dintre locurile de pescuit frecventate de pescarii cazati la Mila 23 si nu numai.Lacul Matita este deja in topul lacurilor de pescuit la stiuca din Delta Dunarii. La cativa metri de latura vestica a lacului se afla lacul Babina iar daca gasiti in partea de nord un canal acesta va va duce catre lacul Merhei dupa aproximativ 2km de navigat pe acesta.Access: Pentru a ajunge la Lacul Matita, porniti din Tulcea spre Mila 23, apoi mergeti pe canalul Eracle spre cele mai cunoscute lacuri din zona, lacurile Trei Iezere si Bogdaproste. Se continua canalul Eracle lasand pe dreapta cele 2 lacuri si imediat urmeaza o intersectie cu Garla Lopatna, unde se merge inainte. 
slide17

Dupa ce canalul Eracle mai serpuieste cale de aproximativ 2 km, acesta se indreapta semn ca am ajuns in dreptul intrarii lacului Babina. In capatul canalului veti ajunge la o cherhana, situata la intrarea pe cele doua lacuri din zona, lacul Babina pe partea stanga si lacul Matita pe drapta.Lacul Matita este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Delta Dunarii, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.