slide1 n.
Download
Skip this Video
Download Presentation
Palatul Lloyd

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 6

Palatul Lloyd - PowerPoint PPT Presentation


 • 102 Views
 • Uploaded on

Palatul Lloyd.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Palatul Lloyd' - dani


Download Now An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide1

Palatul Lloyd

Este o clădire monumentală cu trei etaje, amplasată pe corso-ul Timişoarei. A fost construită în stil ecclectic cu influenţe seccesion între 1910-1912 după planurile arhitectului Leopold Baumhorn. Aici a funcţionat la etajul I.Bursa Agricolă, societatea Lloyd, iar la etajele II şi III erau locuinţe. La parterul clădirii se afla Café Lloyd, înainte de război Café Wien, locul de întâlnire al elitei timişorene.

Din 1948 adăposteşte sediul Rectoratului Universităţii Politehnica din Timişoara, iar la parter funcţioneazărestaurantul Lloyd.

slide2

Palatul Löffler din Piaţa Victoriei, a fost construit între anii 1912-1913 de familia si firma antreprenorului Leopold Löffler, ca sediu de firmă şi casă familiară pentru el şi cei trei fii ai săi.

Este o construcţie cu 4 nivele, cu spaţii comerciale la parter. Faţadele de capăt sunt cele mai frumoase. La partea superioară sub nişte ferestre ovale, se văd câte două grupuri statuare. Imediat sub ele pe două nivele sunt balcoane mari.

Faţada dinspre Piaţa Victoriei este mult mai simplă, părţile superioare ale părţilor care ies în afară au doar nişte geamuri dreptunghiulare.

slide3

Palatul Dauerbach din Piaţa Victoriei, a fost construit între anii 1912-1913 după planurile arhitectului László Székely. Clădirea este cunoscută sub numele de Palace, după cafeneaua şi restaurantul Palace, carea au fost amenajate chiar la terminarea clădirii. În partea nordică a parterului a funcţionat şi o farmacie.

Faţada clădirii este împărţită în cinci părţi, una centrală alcătuită din trei părţi, mai înaltă, care la nivelul acoperişului are trei frontoane de forma unei acolade ogivale. Cele două părţi laterale au câte doi pilaştrii, iar la nivelul superior au un fronton, şi un acoperiş mai scund.

slide4

Palatul Weiss

Construit în anul 1912 se află la începutul Bulevardului Republicii. De aici începe promenada propriu-zisă. Clădirea a fost proiectată de firma Arnold Merbl Co., iar frontonul de Székely László.

Familia Weiss a avut multe personaje cunoscute în Timişoare, ei fiind medici, industriaşi, intreprinzători, iar ridicarea acestei clădiri cu apartamente de închiriat a fost o afacere profitabilă. Cu toate ca intrarea clădirii este pe strada sf. Ioan, frontonul principal este spre teatru. La parter sunt spaţii comerciale.

slide5

Palatul Baroc

Palatul Vechii Prefecturi, denumit s-a format prin contopirea şi supraetajrea a două clădiri. Fântâna de la parter denotă faptul că acolo cândva a fost curte.

Denumirea de "Palat Baroc" se atribuie clădirii în 1754, când devine reşedinţa guvernatorului regiunii imperiului austro ungar, Banatul. La vremea respectivă palatul a fost decorat în stil baroc.

Până în anul 1849 este sediu de comitat, pe urmă între anii 1849 - 1860 aici s-a instalat conducerea Voivodinei sârbeşti şi Banatul timişan. Din 1861 a redevenit sediul Comitatului Timiş, ei au rămas în clădire până în 1918.

slide6

Bibliografie

 • Carti :
 • Smaranda Vultur (2008) „Banatul din memorie– Studii de caz –” ,Editura Marineasa,
 • Timişoara.
 • Else von Schuster „Timisoara, 'Mica Viena' de alta data”
 • Site-uri:
 • http://www.e-timisoara.info/timisoara-istoric
 • http://www.e-timisoara.info/timisoara-obiective turistice
 • http://primariatm.ro/timisoara
 • http://metropotam.ro/
 • www.timisoreni.ro
 • http://banaterra.eu
 • www.intercultural.ro
 • www,travelpod.com
 • www.agenda.ro

MATERIAL REALIZAT DE: CLASA a X a

Coordonator: Prof. TURCU MARIKA

lICEUL TEORETIC ”IRIS” TIMIŞOARA

martie- mai 2011