Алкохолна зависимост
Download
1 / 31

????????? ?????????? - PowerPoint PPT Presentation


 • 172 Views
 • Uploaded on

Алкохолна зависимост. Какво представлява алкохолът?.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about '????????? ??????????' - dana-holman


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

5907663
Какво представлява алкохолът?

От праисторически времена хората са произвеждали алкохолни напитки, най-често от жито и плодови сокове, по-рядко от мед или мляко и са получавали питиета, подобни на вино и бира, медовина и кумис, приготвени от ферментирало мляко. Алкохолът бил възвеличаван като “дух на виното” или като вода на живота (Aqua vitae). Но с развитието на медицинската наука се натрупват доказателства за негативното му влияние върху човешкия организъм.


5907663
Биохимия

Метанолът, също известен като метилов алкохол или дървесен спирт, е химично съединение с химична формула CH3OH. Това е най-елементарният алкохол и представлява лека, летлива, безцветна, запалима, отровна течност, която се използва като антифриз, разтворител, гориво и денатурант за етилов алкохол.


5907663

Етиловият алкохол, е известен още като етанол. В практиката е известен като обикновен или винен спирт. Химичната му формула е C2H5OH. Етанолът има наркотичен ефект и оказва депресивен ефект.В малки количества може да създаде чувство за релаксация. Употребен в големи количества води до агресивност, загуба на контрол и координация. Може да се стигне до кома, а в някои случаи – до смърт. Особено опасно е смесването му с медикаменти и други упойващи вещества.


5907663

Ефекти от употребата в краткосрочен

план

 • Неутрални

 • завален, неясен говор

 • зачервяване на кожата, особено на лицето

 • сънливост

 • нистагмус (затруднено фокусиране на погледа)

 • развиване на физиологичен толеранс при редовна употреба (в рамките на няколко дни)

 • изкривяване на визуалното възприятие при тежки дози

Положителни

 • общо отпускане на тялото

 • повдигане на настроението, чувство за щастие, замайване

 • разговорливост

 • смекчаване на задръжките, понижаване на социалните притеснения

 • аналгетичен ефект (болкоуспокояващо)


5907663

Негативни краткосрочен

 • затруднена координация

 • гадене и повръщане

 • трудно се подтискат импулсивните действия

 • емоционално непостоянство, избухливост, агресивност, тъга

 • диуретичен ефект

 • замаяност и объркване

 • загуба на памет при тежки дози

 • кома и смърт при особено тежки дози

 • увреждане на мозъка и черния дроб при редовна тежка употреба

 • махмурлук, продължаващ 12 до 36 часа след тежка употреба

 • при бременни — увреждане на ембриона/зародиша при тежка или честа употреба


5907663
Какво означава алкохолна зависимост?

Синдромът на алкохолна зависимост е съчетание от телесни, поведенчески и мисловни разстройства, при които употребата на спиртни напитки придобива много по-висок приоритет за дадено лице, отколкото други видове поведение, които в миналото са имали по-висока стойност.


5907663
Няколко са основните характеристики на зависимостта:

Влечение (нарича се още психическа зависимост) да се приема алкохол, за да се промени съзнанието, психическото или физическо състояние на човека.

Толеранс - промяна в поносимостта на организма, която се изразява в необходимост от приемане на все по-големи количества до определен етап (повишаване на толеранса), след което ефекта на опиянение се постига от приемането на по-малко количество алкохол.


5907663

Абстинентен синдром характеристики на зависимостта: - физически и психичен дискомфорт при липса на алкохол в организма.

Телесни увреждания - предизвикани от дългогодишната злоупотреба.

Нарушение в социалното функциониране - проблеми в семейството, загуба на приятелска среда, работно място и др.


5907663
Алкохолът – най-употребявания наркотик

Често в наше време алкохолът не е смятан за наркотик предимно, защото употребата му е обичайна и се използва както за религиозни, така и за социални цели в голяма част от света. Въпреки това, той е наркотик и пиянството се е превърнало в един от най-сериозните проблеми на модерното общество.


5907663
Вредата от алкохола върху организма на човек:

КожаАлкохолът дехидратира тялото и кожата, често предизвиквайки зачервяване и появяване на петна. Може да предизвика постоянно разширяване на кръвоносните съдове и в резултат постоянно зачервяване на кожата.


5907663

Стомах и хранопровод организма на човек

Прекомерната употреба на алкохол има разрушителни последствия върху лигавицата на тези органи, които водят до следните състояния:

Гастрит: възпаление на на стомаха - лечимо чрез отбягване на алкохола.

Язва: може да не е предизвикана от алкохола, но определено се раздразва от прекомерна употреба на алкохол.

Флегми: може да причини язви, разкъсвания и кървене около стомаха и хранопровода.


5907663

Черен дроб организма на човек

Когато черният дроб трябва да се справя с повече алкохол, от колкото може е много вероятно да се увреди. Това обикновено става на етапи.

Мастен черен дроб: натрупване на мазнини в черния дроб - пълно възстановяване е възможно.

Алкохолен хепатит: възпаление на черния дроб- пълно - възстановяване е възможно.

Цироза: увреден и наранен черен дроб - нелечимо.


5907663

Панкреас организма на човекТова е голяма задстомашна жлеза, която произвежда ензими и инсулин. Честите злоупотреби с алкохол могат да причинят сериозни увреждания на панкреаса. Остър панкреатит: възпаление на панкреаса. Предизвиква остри болки, които понякога остават и след спиране на консумацията на алкохол.Хроничен панкреатит: подобен на острия панкреатит и боледуващите може да развият диабет. Това състояние обикновено е резултат от дълги години злоупотреба с алкохол.


5907663

Мозък и нервна система организма на човек

Постоянното прекаляване с алкохол обикновено е свързано с някои специфични мозъчни увреждания.

Енцефалопатия на Верник: обикновено се бърка с натравяне - получава се  поради липса на витамин В1 и се лекува с инжектиране на витамина, но често не може да бъде поставена тази диагноза.

Синдром на Корсаков: развива се от нелекуване на енцефалопатия на Верник и се характеризира със загуба на паметта, подобна на деменция. Подобрението не е гарантирано дори при прекратяване на употребата на алкохол.


5907663

Сърце и кръвоносна система организма на човек

Злоупотребата с алкохол вдига кръвното налягане, което пък от своя страна повишава риска от сърдечно съдови болести и инфаркт.


5907663

Репродуктивна система организма на човек

Алкохолът при жените намалява шансовете за забременяване, а при мъжете може да доведе до импотентност.


5907663

Това е списък на държавите по консумация на алкохол, измерен в литри чист алкохол на глава от населението според данни на Световната здравна организация.


5907663
Алкохолът и шофирането консумация на алкохол, измерен в литри чист алкохол на глава от населението според данни на Световната здравна организация.

Дори само при 0.2 ‰в кръвта, шансът да катастрофирате е два пъти по-голям, отколкото ако сте трезвен. Ако в кръвта ви има над 1.2 ‰ вече е 25 пъти по-вероятно да претърпите пътно-транспортно произшествие.

4141 тежки катастрофи, заради алкохол

5242 ранени в тях

525 загинали в тези произшествия

Тези цифри са за последните 10 години и са по официалната статистика на МВР в България. Според данните шофьори с опит по-малък от две години причиняват около 25 % от всички катастрофи годишно.


5907663
Въздействие на алкохола върху способностите за шофиране

Ниво на алкохола 0,2-0,5 ‰

Преценката за дистанция и скорост на приближаващите превозни средства е изкривена. Водачът ще е склонен към поемане на по-големи рискове, особено при опасни маневри като изпреварване или шофиране прекалено близо до предното превозно средство.

Ниво на алкохола 0,5-0,8 ‰

Зрението е засегнато, което води до забавена реакция при червен сигнал или стоп-светлини. Водачът е склонен да кара прекалено бързо или да преценява грешно разстоянията при наближаване на завой. За мотоциклетистите е трудно да карат по права линия.

Ниво на алкохола над 0,8 ‰

Водачът е склонен да надценява способностите си. Зрението е дотолкова засегнато, че водачът може да не забележи навреме велосипедисти, пешеходци или паркирани коли, за да ги избегне.


5907663
Алкохолът и непълнолетните способностите за шофиране

От национални проучвания, направени сред 260 580 души на възраст над 12 години. Една четвърт от малолетните пиячи са покрили критериите за злоупотреба с алкохол и зависимост. Според тях при хората над 21 години цифрата е 9.6%. Консумацията на алкохол от непълнолетни и алкохолизмът са тясно свързани.


5907663

Хората, които започват да пият преди да навършат пълнолетие са два пъти по-склонни към пристрастяване като вероятността към това се увеличава четири пъти при тези, които са започнали да пият преди 15-та си година.


5907663
Интересни факти преди да навършат пълнолетие са два пъти по-склонни към пристрастяване като вероятността към това се увеличава четири пъти при тези, които са започнали да пият преди 15-та си година.

 • Всеки пети от препилите е младеж под 18 г.

 • Огромен е броят на злоупотребилите между 19 и 30г.

 • Жените с алкохолна интоксикация са само 1/3 от всички пациенти.

 • Най-малък е броят на препилите над 60-годишна възраст.


5907663
Алкохолна интоксикация преди да навършат пълнолетие са два пъти по-склонни към пристрастяване като вероятността към това се увеличава четири пъти при тези, които са започнали да пият преди 15-та си година.

Алкохолна интоксикация е прекомерния прием на алкохол, който може да доведе до сериозни последици. Това може да доведе до фетален алкохолен синдром. Феталният алкохолен синдром представлява ясно диференцирана група вродени аномалии, които могат да се получат при консумация на алкохол от майката.

Белезите му са изоставане в растежа, характерни лицеви аномалии: микрофталмия, къси клепачни цепки, тънка горна устна, хипоплазия на средната част на лицето, микротия, ставни контрактури и сърдечни малформации.

Някои от възможните причини за алкохолна интоксикация могат да включват: затлъстяване на черния дроб, енцефалит, алкохолен хепатит, делириум тременс, корсакова психоза, пептична язва, варице на хранопровода, хепатоцелуларен карцином и други.


5907663
Клиника по токсикология във Варна

Лекарите от клиниката по токсикология към варненската Военноморска болница са спасявали препили с над 5 ‰ съдържание на алкохол в кръвта, въпреки че според медицинските учебници подобни цифри са несъвместими с живота. Случаите на oтравяния с фалшив алкохол значително са намалели в последните години, но въпреки това не са изключение. През лятото зачестяват случаите на прекалили с алкохол чужденци, най-вече руснаци, сред които има и деца.


5907663
Как да помогнем на отровен от алкохол?

При отравяне с алкохол е необходимо пациента по най-бързия начин да бъде откаран в токсикологично отделение. Докато дойде екипът на Спешна медицинска помощ само ако пострадалият е в съзнание се предизвиква повръщане и се слага да легне на една страна, като е добре да го завиете с одеало.

Тежката форма на алкохолно опиянение води до загуба на рефлексите, т.е. ако отровеният повърне има опасност в дихателните пътища да попадне повърната материя и човекът да се задуши.

При пациент в безсъзнание, който повръща трябва да се поддържат проходими дихателните пътища (необходимо е да се отстранят всички повърнати материи от устната кухина). Проверява се дали пациента диша и дали има пулс. При необходимост се пристъпва към изкуствено дишане и сърдечен масаж.5907663

Изготвил към алкохола!!!:

Аделина Дойчева IXa клас


ad