M ta innovationsf rm ga i team
Download
1 / 7

Mäta innovationsförmåga i team - PowerPoint PPT Presentation


 • 126 Views
 • Uploaded on

INSTRUKTIONER TILL WORKSHOPLEDARE. Mäta innovationsförmåga i team. Förändringsinitiering med innovationsindikatorer. Bakgrund.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about ' Mäta innovationsförmåga i team' - conway


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
M ta innovationsf rm ga i team

INSTRUKTIONER TILL WORKSHOPLEDARE

Mäta innovationsförmåga i team

Förändringsinitiering med innovationsindikatorer


Bakgrund
Bakgrund

 • MINT är en metod som syftar till att involvera teammedlemmar i ett förändringsarbete för ökad innovations-förmåga. Målet med metoden är att definiera aktiviteter och indikatorer för förändringen och därmed lägga grunden till en bestående förändring.

 • Metoden bygger dels på en modell av innovationsarbete i team som är direkt utarbetat från team i företag, dels på principer för ledning av förändringsarbete: involvera alla i förändring, ge team ansvar för sitt egna förändringsarbete. En drivkraft för utvecklingen av MINT var dessutom teams behov av att kunna mäta sitt innovationsarbete och sitt förändringsarbete. MINT kombinerar innovationsmodell med principer för mätning, vilket i sig är ett ledningsverktyg.

 • MINT utvecklades i samarbete mellan LTH, HJ, KTH OCH LTU inom forsknings- och förändringsprogrammet PIEp (www.piep.se). I samarbetet deltog också flera företag såsom Sony Ericsson, St. Jude Medical och Volvo Aero.

 • Metoden har vidareutvecklats och inspirationskorten i metoden är delvis resultatet av ett nära samarbete med Ericsson. Inom Ericsson finns en skräddarsydd variant av MINT och ett material för team att använda i sitt egna förändringsarbete för ökad innovationsförmåga.

 • Se nästa slide förworkshopensuppläggochingående material.


Uppl gg
Upplägg

MINT-workshopen inbegriper ett förhållandevis enkelt flöde av aktiviteter:

 • Dialog om innovation och nulägesanalys

 • Identifiera utmaningar för ökad innovationsförmåga

 • Definiera aktiviteter, mål och indikatorer för ett förändringsarbete.

  Materialet till workshopen består av följande:

 • PIEp innovationspiloterna MINT (presentation PPT)

 • PIEp Innovationspiloterna MINT Material (Underlag till de olika övningarna, vilka presenteras löpande i presentationen)

 • Inspirationskort (för workshopledaren själv, eller att använda för deltagarna).

  I presentationen står ytterligare instruktioner i fältet ”Anteckningar”. Här följer lite om upplägget:

  I presentationen finns inledningsvis några bilder om bakomliggande teori, dessa kan man välja själv i vilken utsträckning man vill ha med. Det kan vara bra för trovärdigheten och som motivation men är inte kritiska, framförallt måste man göra dem till ett eget material. Dessutom presenteras hur metoden kommit till (slide6).

  Slide 7-11 beskriver principerna bakom MINT, också bra för trovärdigheten och för att förstås själva metodiken bakom.

  Därefter kommer själva metoden, beskrivning på två slides (12-13) och sedan varje steg i workshopen. I PPT-filen PIEp Innovationspiloterna MINT Material återfinns alla bilder som behöver skrivas ut till övningarna. På följande slide finns ett förslag på körschema. Detta kan modifieras på olika sätt – ett tips är dock att prata lite själv och låta deltagarna arbeta.


K rschema
Körschema

Workshopen bör planeras utifrån en god facilitering med t ex förväntningar, ice breakers, osv. Dessutom kan de olika delarna utformas med olika arbetssätt. Om workshopen omfattar fler deltagare än 6-8 deltagare förbered en gruppindelning (även självorganisering ska förbereredas).

ad