a sz m t g p fel p t se s m k d se n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
A szám í tógép felép í tése és működése PowerPoint Presentation
Download Presentation
A szám í tógép felép í tése és működése

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 9
consuela-arcelia

A szám í tógép felép í tése és működése - PowerPoint PPT Presentation

72 Views
Download Presentation
A szám í tógép felép í tése és működése
An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author. While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

  1. A számítógép felépítése és működése Projekt je financovaný z dotácií Ministerstva dopravy-pôšt a telekomunikácií SR I. óra

  2. Personal computer (pc) - személyi számítógép • Munkaeszköz – szövegek írása, tervrajzok készítése, könyvelés, adatok kezelése, pénztárgép… • Tanulás – házi feladatok elvégzése, dolgozatok megírása, nyelvtanulás, egyéb más ismeretek megszerzése… • Szórakozás – zenehallgatás, hangok feldolgozása, képek tárolása és szabása, animációk és videók készítése és megtekintése, játék… • Kommunikáció – internet adta lehetőségek, elektronikus levelezés, közvetlen beszélgetés, vidotelefonálás, kapcsolatfelvétel a világ bármely pontján élő emberekkel…

  3. Hardware – a pc kemény része Azok az elektronikus komponensek, amelyek fizikailag alkotják a számítógépet (agy, monitor, billentyűzet, egér, nyomtató…) Software – a pc puha része Parancsok és információk összessége. Programok, melyek az ember és a számítógép közti kommunikációt közvetítik, lehetővé téve működését. Personal computer (pc) - személyi számítógépfelépítése: A kettő csak együtt működik, fejlesztésük is párhuzamos. A programok fejlődése tette lehetővé a mindennapi ember számára is a pc használatát.

  4. A hardware:a pc felépítése A pc típusai: asztali számítógép, laptop és notebook, pda Az agy – a pc központi szerve; doboz (ház, vagy torony), amely tartalmazzaa processzort, a memóriákat, a telepet, ventillátort. Az elülső részén található a bekapcsológomb. Hozzá csatlakoztatjuk hátul a számítógép további komponenseit. A monitor – a munkafelület megjelenítésére szolgál, adatok és információk kivitelét teszi lehetővé. Típusai: TRC monitor és LCD monitor. Mérete col-ban van megadva. A billentyűzet – adatok és szövegek bevitelére szolgál. 101 gomb található rajta. Nyelvezete mindig az adott országhoz van beállítva, amely program segítségével megváltoztatható. Az egér – elősegíti a programok közti közlekedést. Megkönnyíti a programok kezelését, indítását, bezárását. A nyomtató – szövegek, képek külső megjelenítését teszi lehetővé. Lehet tintasugaras és laser. Egyéb komponensek: a scanner, hangfal, webkamera, plotter, projektor

  5. A software: a pc felépítése - Parancsok és információk összessége. Olyan programok, amelyek lehetővé teszik az ember és a pc közti kommunikációt. A legfontosabb – az operációs rendszer Grafikus felhasználói felület, amely a pc bekapcsolásakor automatikusan elindul. A legismertebb a MICROSOFT cég Windows (ablakok) nevű operációs rendszere. Milyen feladatokat lát el? - beállítani a gép működését, - irányítja a gép komponenseinek működését, - kommunikációs eszköz a hálózatban, - programok indítását, - másolni, áthelyezni, törölni a gépben tárolt adatokat. További programok: az Office csomag (szövegszerkesztő, táblázatkezelő…), könyvelőprogram, képeditorok, zene-és filmlejátszók, játékok…

  6. Mielőtt a számítógépet bekapcsolnánk: • A gépnek nem felel meg a magas hő és a poros környezet. • Fontos, hogy az elhelyezés magassága megfeleljen a felhasználónak. • Étkezni és italt fogyasztani a gép közvetlen közelében (használatkor) nem ajánlatos (elektromos eszközről van szó). • A monitort képernyőjét ne fogdozzuk össze.

  7. A számítógép indítása: • Bekapcsoljuk az agy elülső részén található gombbal, majd a monitort is elindítjuk. • Ha több felhasználója van a gépnek, kéri az egyik indítását (a mi esetünkben ez a „student”) – a kurzort az egérrel fölé visszük az ikonnak, és a bal gombra kattintva indítjuk. • Az egér használata – a képernyőn egy kurzort mozgat, amellyel a programokat kijelöljük, indítjuk el. • Két gombja van: a bal gomb segítségével végezzük el a feladatainkat. Egyszeri kattintással kijelölünk, kétszeri kattintással elindítjuk a programot, vagy megnyitjuk az ablakot.

  8. Az asztal – pracovná plocha • Különböző ikonok találhatók rajta (programok és dokumentumok ikonjai). Ezek kijelölhetőek, mozgathatóak, elindíthatóak az egér segítségével. • Alul található a tálca (hlavný panel). • Bal oldalán a Start menü (zöld, benne a start felirat), jobb oldalt a pontos idő és a dátum jelenik meg. • Kattintsunk a Tento počítač ikonra kétszer. A windows ablakok rendszere. Megnyílt egy ablak, amely nagyítható, a tálcára helyezhető és bezárható. Az ablak jobb felső sarkában található három ikon segítségével. A piros x minden esetben az ablak bezárását jelenti.

  9. Beállítások és kikapcsolás: • A kurzort az egérrel vigyük a Start menüre és a bal gombbal egyet kattintva elindítjuk azt. • Haladjunk fel a kurzorral a Nastavenia sorig. Mellette megjelenik egy segédablak, ahol a kurzort az Ovládací panel-re húzzuk és a bal gombbal klikkelünk. • A megjelent ablakban tudjuk a számítógép működését beállítani. • Miestné jazykové nastavenia – az idő és a dátum beállítása. • Myš – az egér beállítása. • Zobrazenie – a képernyő beállításai. • Systém – metekinthetőek a gépünk paraméterei. A gép kikacsolása: mindig a következő műveletsor alapján történik!!! Minden ablakot a képernyőn a x-el kikapcsolunk, majd a Start menüre visszük a kurzort. A vypnúť počítač sorra bal gombbal klikkelünk egyet. Megjelenik a kikapcsolás ablak, majd a vypnúť ikonra bal gombbal egyet klikkelünk. A gép automatikusan kikapcsol, nem nyomjuk meg a kikapcsológombot!!! Majd manuálisan kikapcsoljuk a monitort, mikor a kis lámpája narancssárgán világít.