backup arhivare i ibm tivoli storage manager n.
Download
Skip this Video
Download Presentation
Backup, Arhivare şi IBM Tivoli Storage Manager

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 27

Backup, Arhivare şi IBM Tivoli Storage Manager - PowerPoint PPT Presentation


 • 162 Views
 • Uploaded on

Backup, Arhivare şi IBM Tivoli Storage Manager. I. Cuprins. Introducere 1.1 - Backup şi Arhivare, Noţiuni de bază 1.2 - Arhivarea si presiunile legislative Spaţiul Tivoli Storage Manager 2.1 / 2.2 - Func ţiile de bază / Evoluţia de-a lungul timpului Arhitectura Tivoli Storage Manager

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Backup, Arhivare şi IBM Tivoli Storage Manager' - conan-sparks


Download Now An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
i cuprins
I. Cuprins
 • Introducere

1.1- Backup şi Arhivare, Noţiuni de bază

1.2 - Arhivarea si presiunile legislative

 • Spaţiul Tivoli Storage Manager

2.1 / 2.2 - Funcţiile de bază / Evoluţia de-a lungul timpului

 • Arhitectura Tivoli Storage Manager

3.1 - O scurtă privire de ansamblu

3.2 / 3.3 - Serverul şi Clientul IBM Tivoli Storage Manager

3.4 / 3.5 - Agentul de depozitare / Deplasarea Server-Free a datelor

3.7 / 3.8 - Concepte de backup şi arhivare / Concepte şi dispozitive de depozitare

 • Administrarea IBM Tivoli Storage Manager

4.1 - Consola de administrare şi Administration Center

4.2 / 4.3 - Politicile T.S.M / Securitatea

 • Concluzii
slide3
1.1- Backup şi Arhivare, Noţiuni de bază

Datele sunt un element comun pentru orice companie. În format electronic sau pe orice alt suport datele se adună în interiorul companiilor in cantităţi tot mai mari.

Principalele acţiuni privind datele, dincolo de utilizarea lor eficientă, sunt backup-ul si arhivarea.

În tehnologia informaţiei backup-ul(copia de siguranţă) se referă la a face copii ale datelor, astfel încât aceste exemplare suplimentare să poată fi utilizate pentru a restaura originalul după un eveniment nefericit, adică după o pierdere a datelor de orice fel şi în orice mod.

Pe de alta parte, arhivarea se refera la stocarea informatiei pentru o anumită perioadă de timp. De exemplu raportari financiare, mail-uri care trebuie stocate pentru anumite perioade de timp conform standardelor de audit şi pentru a fi disponibile şi în viitor.

La nivel aplicatie, un sistem de arhivare trebuie să asigure functionalităţi complexe de indexare a datelor, de cautare, alături de funcţionalităţi de migrare a datelor între diverse medii de stocare pentru asigurarea conservării de lungă durată. Putem concluziona că arhivarea electronică nu presupune doar stocarea datelor pe medii optice sau magnetice ci şi asigurarea compatibilităţii cu tehnologia de-a lungul anilor.

1 2 arhivarea si presiunile legislative
1.2 Arhivarea si presiunile legislative

Aparitia Legii privind arhivarea documentelor în formă electronică nr 135/2007 a fost publicata in Monitorului Oficial nr. 345 din 22 Mai 2007 şi aceasta are rolul de a favoriza transformarea arhivării electronice într-un instrument ce poate fi folosit chiar si în justiţie. Reglementarile ce au apărut şi vor mai apărea în curând ne vor da o idee mai concreta despre cum se va putea face acest lucru.

Forma curenta a Legii Arhivării nu elimina suportul fizic, ceea ce inseamnă că, pe langa arhiva electronică, trebuie să păstrăm şi suportul fizic. Din acest punct de vedere, arhivarea electronică poate fi considerată un “backup al arhivei fizice”.

ii spa iul tivoli storage manager
II. Spaţiul Tivoli Storage Manager

2.1 Funcţiile de bază

Protecţia Datelor, incluzând:

1. Backup-ul operaţional şi restaurarea datelor: Procesul de backup creează copii ale datelor pentru a le proteja împotriva pierderii sau distrugerii. Procesul de restaurare plasează copia de siguranţă (backup-ul) a informaţiilor într-un sistem sau o staţie de lucru.

2. Recuperarea în caz de dezastru: Repreyintă toate activităţile necesare pentru a organiza, a conduce, şi a automatiza procesul de recuperare de la o pierdere majoră de infrastructură sau a informaţiilor din interiorul businessului.

Managementul resurselor de date, incluzând:

1. Vitala reţinere a înregistrărilor, arhivarea şi recuperarea: Procesul de arhivare creează copia unui fişier sau a unui set reprezentînd un punct final al unui proces de depozitare pe termen lung. Clientul controlează cît timp(prin perioada de reţinere) o arhivă urmează să fie reţinută. Recuperarea localizează copiile în depozitul de arhive şi le plasează înnapoi în sistem.

2. Managementul spaţiului (managementul ierarhic al dispozitivelor de stocare):Acest proces furnizează mişcarea automată şi transparentă de informaţii operaţionale de la spaţiul de pe disk al userului la o magazie de depozitare centrală.

iii arhitectura tivoli storage manager
III. Arhitectura Tivoli Storage Manager

3.1 Tivoli Storage Manager, o scurtă privire de ansamblu:

IBM Tivoli Storage Manager este un soft ce se implementează ca o aplicaţie de tipul server-client, compunându-se din o componentă soft de tip server IBM Tivoli Storage Manager Server, clientul IBM Tivoli Storage Manager Backup/Archive Client şi alte produse complementare. Figura 1 arată componentele principale ale IBM Tivoli Storage Manager.

slide9

Interfata de administrare permite administratorilor sa centralize si sa monitorizeze activitatile serverelor, sa defineasca politicile de management pentru clienti si sa programeze oferirea de servicii catre clienti la intervale de timp regulate.

 • Un nod client poate fi o statie de lucru, un computer personal, un server de fisiere, un server NAS (network-attached storage) de fisiere si chiar si alt tip de servere. Nodul client are software-ul Tivoli Storage Manager pentru clienti instalat si este inregistrat ca nod pentru server.
 • Serverul foloseste o baza de date pentru a retine informatiile despre clienti, datele clientilor, storage-ul folosit, politicile de management si scheduler-urile. Logurile pentru recuperare sunt folosite pentru integistrarea informatiilor despre actiunile serverului si clientilor in momentul in care aceste actiuni au loc.
 • Bazinele de stocare(Storage Pools) sunt defapt acele medii de stocare folosite de server pentru depozitarea informatiilor. Acestea pot fi de mai multe tipuri: hard disk-uri, array-uri de discuri, drive-uri de tape-uri de sine statatoare, librarii de tape-uri, si alte forme de stocare cu acces aleator sau secvential. Toate aceste medii pe care serverul le foloseste sunt grupate in bazine de stocare de catre aplicatie. Mediile de stocare pot fi conectate direct la server sau prin intermediul unei retele LAN ori SAN(Storage Area Network).
3 2 serverul ibm tivoli storage manager
3.2 Serverul IBM Tivoli Storage Manager

Una dintre componentele arhitecturale principale ale serverului IBM Tivoli Storage Manager este baza de date relaţională interioară (built-in). Baza de date a fost în special a proiectată pentru sarcina de a lucra cu date. Toată informaţia de politici, jurnale, autentificare şi protecţie, conducerea mediilor şi inventarul de obiect este manageriată prin această bază de date. În mod evident, această baza de date este complet protejată cu oglinda de soft şi cu funcţiile lui proprii de mangeriere, de backup şi de restaurare.

Pentru stocarea informaţiilor şi datelor utilizate, serverul manageriază o magazie de depozitare. Magazia de depozitare poate să fie pusă în aplicare folosind oricare combinaţie de medii de stocare cunoscute: discuri magnetice sau optice, banda magnetică, dispozitive de depozitare robotizate, care sunt conectate local la server sau care sunt accesibile prin SAN.

Serverul Tivoli Storage Manager furnizează drivere de subansamble pentru mai mult de 300 de tipuri de dispozitive diferite de la fiecare fabricant major.

În depozitul de stocare dispozitivele pot să funcţioneze singure sau pot să fie interconectate pentru a forma una sau mai multe ierarhii de depozitare.

3 3 clientul ibm tivoli storage manager backup archive
3.3 Clientul IBM Tivoli Storage Manager Backup/Archive

Informaţiile şi datele sunt expediate la serverul IBM Tivoli Storage Manager folosind clientul IBM Tivoli Storage Manager Backup/Archive şi produsele complementare Tivoli şi Non-Ibm Tivoli. Aceste produse cooperează cu serverul T.S.M pentru a garanta informaţiile şi datele de care este nevoie să fie stocate.

Clientul Tivoli Storage Manager ne oferă posibilitatea de a face backup şi restore, arhivare şi dezarhivare. Clientul pune în aplicare metodologia de backup, patentată, progresivă, tehnologia adaptabilă de copiere sub-fişier şi metodele de reţinere unice aşa cum sunt descrise mai jos în “Concepte de arhivare şi backup”.

În funcţie de platforma clientului, clientul de Backup/Archive poate să fie utilizat sub formă de interfaţă grafică, linie de comandă sau interfaţă Web de utilizator (Figura 2).

slide14

3.4 Agentul de depozitare IBM T.S.M

Agentul de depozitarea IBM Tivoli Storage Manager sprijină soluţiile de backup Lan-free folosind infrastructura SAN. Agentul de depozitare prezintă dinamic bibliotecile de benzi magnetice şi discurile conectate la SAN cu serverul T.S.M, şi el are capacitatea de a scrie şi citi informaţiile de la client direct la şi de la spaţiul de depozitare pe care serverul îl posedă.

Agentul de depozitare este disponibil pentru a selectat clienţii Backup/Archive la fel ca şi în ceea ce priveşte bazele de date populare şi aplicaţiile ca de exemplu MS Sql-server, MS Exchange, Oracle, DB2.

3.5 Deplasarea Server-free a datelor

IBM Tivoli Storage Manager permite clienţilor să facă direct backup şi restaurare a imaginilor de filesystem între depozitele de pe disc şi dispozitivele de bandă magnetică accesibile peste SAN. Această mişcarea de informaţie server-free este manipulată în interesul serverului T.S.M cu ajutorul unui motor ca IBM SAN Data Gateway. Motorul trebuie să execute comenzi de copiere. Motoarele de mişcare a informaţiei server-free  trebuie să fie adresabile de la toate dispozitivele implicate, care includ discuri şi benzi magnetice. Dispozitivele trebuie să fie ataşate la SAN prin fibră ataşată direct sau dispozitive SCSI conectate la un motor de transport de informaţie.

slide15

3.6 Mediile suportate de IBM Tivoli Storage Manager

Serverul IBM Tivoli Storage Manager şi softul de client sunt disponibile pe multe şi diferite platforme de sistem şi pot să exploateze diferite protocoale de comunicare. Figura 3rezumă mediile suportate în momentul de faţă.

slide16

3.7 Concepte de backup şi arhivare

Figurile demai jos arată cum definiţiile de politică lucrează cu Tivoli Storage Manager şi prin ce se pot difernţia metodele de backup. În următorul caz, noi am specificat să fie reţinute maxim 6 versiuni de backup. Fişierului i se face backup prin funcţionalităţi de copiere normală, în fiecare zi în care apar schimbări. Cea mai recentă versiune de fişier salvată este numită copia activă, toate celelalte sunt copiile inactive.

Figura 4. Politică simplă de backup

slide17

Backup progresiv, incremental şi diferenţial

Pentru un backup la nivel de fişier, principala diferenţă, este că T.S.M foloseşte metodologia de copiere progresivă (progressive methodology). Ca în Figură, după primul backup complet, urmează numai backup-uri incrementale. În consecinţă, numai acele fişiere care sunt noi sau care au fost schimbate de la ultima copie, vor fi salvate.

Metodologia de backup progresiv la nivel de fişier, în comparaţie cu alte metode ca Full+ Incremental sau Full+ Differential, reduce semnificativ cantitatea de informaţii ce trebuiesc copiate şi împiedică copiile inutile de informaţii neschimbate.

slide18

Backup-ul adaptiv de subfişier

Tehnologia de backup adaptiv de sub-fişier a IBM T.S.M pune în aplicare altă metodă puternică pentru a reduce cantitatea de informaţii transferate de la client la server. Această metodă activează clientul de Backup/Arhivare pentru a salva numai porţiunea schimbată a unui fişierul, ori pe un octet sau pe un nivel blocat, în loc să transfere fişierul întreg către server de fiecare dată. Această caracteristică serveşte la înfrângerea limitărilor lărgimii de bandă a reţelei, în special pentru clienţii mobili sau clienţii remote. Figura de mai jos arată cum lucrează această tehnologie.

arhivarea
Arhivarea

Arhivarea cu IBM Tivoli Storage Manager înseamnă să se creeze o copie a unui fişier ca un obiect separat în magazia de depozitare, fiind reţinut aici pentru o perioadă de timp specifică. Caracteristic se foloseşte această funcţie pentru a crea o copie adiţională de informaţii ce trbuiesc salvate pentru scopurile cu caracter istoric, şi în consecinţă, consideraţie specială ar trebui să fie oferită ca să garanteze că informaţiile de acel format să nu fie dependente de ceva.

Datele vitale(informaţii care trebuie să se păstreze legal sau din motive de afacere) sunt de asemenea candidaţi pentru arhivare. Se poate specifica să se şteargă informaţiile originale de pe sistemul sursă numai după ce arhiva copie a fost creată pe server. În acest sens, se poate folosiţi arhivarea pentru a face spaţiu adiţional disponibil pe sistemul de client Tivoli Storage Manager. Oricum, arhivarea nu ar trebui să fie gândită ca funcţie completă de management al spaţiului, deoarece restaurarea transparentă automată nu este disponibilă.

În consecinţă, diferenţa între backup şi arhivare este că backup-ul creează şi controlează versiuni multiple de backup care sunt direct ataşate la fişierul de client original; pe când arhivarea creează un obiect stocat adiţional care este păstrat normal pentru o perioadă de timp specifică, în caz de necesităţi vitale.

slide20

3.8 Conceptele şi dispozitivele de depozitare

Toate datele clienţilor manageriate de T.S.M sunt conţinute în magazia de depozitare, care constă în bazine de depozitare, similare cu un disc, bandă magnetică, sau dispozitive optice. Magazia de depozitare este controlată de server, care foloseşte un model propriu de depozitare pentru a vizualiza, clasifica, şi controla aceste bazine, şi pentru a pune în aplicare funcţionalitatea de manageriere a depozitului(vezi Figura).

slide21

IBM a implementat funcţii de management de depozitare adiţionale pentru mişcarea obiectelor de informaţie de la un depozit la altul. După cum am discutat, T.S.M foloseşte metoda de copiere progresivă pentru a salva fişierele clientului în magazie. În magazie, funcţiile sunt furnizate de server pentru a reorganiza informaţiile şi mediile de depozitare, pentru a uşura recuperarea eficace şi rapidă. Aceste funcţii reamplasează (relocate) obiectele de informaţie de la un volum la altul, şi coamplasează(collocate) obiectele făcute pentru a fi împreună, atât la nivelul sistemul client cât şi la nivelul grupului de informaţie. Coamplasarea este prezentată în figură.

Coamplasarea

iv administrarea ibm tivoli storage manager
IV. Administrarea IBM Tivoli Storage Manager

4.1 Consola de admin şi Administration Center

Pentru administrarea centrală de unul sau mai multe servere, T.S.M furnizează linia de comandă sau interfeţa de administrare Web numită Administration Center.

4 2 politicile t s m
4.2 Politicile T.S.M

Politicile sunt reguli impuse serverului T.S.M pentru a ajuta adminisratorul să utilizeze datle clientilor. Acestea pot controla cum si cand datele sunt stocate. Folosind politicile, administratorul poate specifica cum si cand se poate face back-up si arhivare pe storage-ul serverului si in acelasi timp pot limita cantitatea si perioada de timp in care copiile datelor si metadatelor sunt stocate. Nodurile sunt grupateastfel încât, într-o politică de domeniu, să aibe aceleaşi necesităţi.

Domeniul de politici (Policy Domain). Cand clienti sunt inregistrati, acestia sunt asociati cu un domeniu de politici. Un domeniu de politici este un grup de politici pentru useri, ce contine unul sau mai multe seturi de politici, care menegeriaza datele sau resursele de stocare pentru userii T.S.M.

Setul de Politici. Un set de politici contine un set de reguli într-un un grup de clase de management corespunzatoare unui domeniu de politici. Intr-un singur domeniu pot exista mai multe seturi de politici dar una singura poate fi activa la un moment dat.

Clasa de management. O clasa de management specifică in ce fel sunt utilizate fisierele(datele). Ea conţine descrierea regulilor aplicate pe obiect, reguli stocate în grupurile de copiere.

Grupurile de copiere. Grupurile de copiere au rolul de a controla cum versiunile de backup si copiile arhivelor de fisiere sunt generate, unde vor fi generate si când expiră. Întalnim două grupuri de copiere: Grupul de copiere pentru Backup(Backup Copy Group) si grupul de copiere pentru arhive (Archive Copy Group).

4 3 securitatea
4.3 Securitatea

Magazia de depozitare a Tivoli Storage Manager este locul unde toate informaţiile unei întreprinderi sunt conţinute şi menegeriate. Clar în consecinţă, protecţia este un aspect cheie al Tivoli Storage Manager. Pentru a garanta că doar acel clientul sau un membru autorizat poate să câştige acces la informaţie, Tivoli Storage Manager pune în aplicare, pentru scopurile de autentificare, un algoritm mutual de suspiciune, care este asemănător cu metodele folosite de autentificarea Kerberos.

Oricând un client( de backup, arhivare sau administrativ) comunică cu serverul, autentificarea trebuie să apară. Această autentificare conţine o verificare de ambele-părţi, ceea ce înseamnă că nodul trebuie să se autentifice pe el însuşi la server, şi serverul trebuie să îl autentifice pe el însuşi la client înainte ca obiectele să fie schimbate.

v concluzii
V. Concluzii

Situatia reala din piata atestă existenţa unei confuzii între back-up si arhivare la nivelul firmelor mici pe fondul perceptiei ca ambele solutii rezolvă probleme similare. Aceste firme nu sunt supuse reglementarilor legate de auditarea informatiilor sau de legislatia privind arhivarea documentelor şi ca atare prefera solutii cu buget redus care sa rezolve punctual problemele acestea Pe de altă parte, in companiile mari, unde exista o strategie coerenta, separatia este foarte clară.

Avantajele arhivării rămân astfel:

 • Păstrarea în siguranţă a documentelor confidenţiale şi eliminarea riscului de pierdere a acestora sunt considerate cele mai importante beneficii asociate utilizarii documentelor in format electronic.
 • Necesitatea diminuarii timpului afectat cautarii informatiilor intr-un volum imens de documente existente in arhiva fizica a unei companii va fi probabil unul dintre motivele principale pentru care firmele se vor indrepta catre arhivarea electronica.
 • Posibilitatea consultarii simultane a aceluiasi document, de catre mai multe persoane, alaturi de accesul facil, la un click distanta, 24 de ore din 24, la orice document va inclina balanta catre solutia arhivarii electronice.

Solutiile de back-up sunt mult mai eficiente intr-un mediu IT unde exista aplicatii de arhivare, iar arhivele in sine au nevoie de sisteme de protectie. Ambele aplicatii au un important rol in strategia de management al datelor din orice companie.