A minimálisan invazív sebészet oktatása - PowerPoint PPT Presentation

slide1 n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
A minimálisan invazív sebészet oktatása PowerPoint Presentation
Download Presentation
A minimálisan invazív sebészet oktatása

play fullscreen
1 / 14
A minimálisan invazív sebészet oktatása
195 Views
Download Presentation
clovis
Download Presentation

A minimálisan invazív sebészet oktatása

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

 1. A minimálisan invazív sebészet oktatása Dr. Szabó Andrea SZTE ÁOK Sebészeti Műtéttani Intézet (HEFOP-3.3.3-08/1.-2008-06-0022/1.0)

 2. Minimálisan invazív sebészetCélok • Téma: Bevezetés a laparoszkópos vizuális érzékelésbe, szem-kéz koordináció gyakorlása, a tű megfogása és mozgatása tűfogóval, varrat készítés és csomózás gyakorlása box-trainerben. • Beavatkozások • 1. Gyakorlás számítógépes laparoszkópos szimulátorral. • 2. Ismerkedés a laparoszkópos eszközökkel. • 3. Fonal bevezetése a box-trainerbe. • 4. Varrat készítés gumikesztyűn, laparoszkópos varrattechnika - intrakorporális csomózás gyakorlása.

 3. Minimálisan invazív sebészetprogram

 4. Számítógépes szimuláció - feladatok LapSym (Surgical Sciences, Sweden) 3-D szimulációs komputer program.

 5. Számítógépes szimuláció - feladatok 1. feladat: Kamera mozgatás • A jobb kéz tartja a kamerát, az objektumot fókuszba kell hozni. Az ideális helyzetet zöld színű villogással jelzi. • A kamerát ebben a helyzetben kell stabilizálni 3 másodpercig. 2. feladat: Eszköz mozgatás • A jobb és bal kezes eszközzel felváltva meg kell érinteni az azonos színnel jelölt objektumot.

 6. Számítógépes szimuláció - feladatok 3. feladat: Eszközös megragadás • Az objektumot nem megérinteni kell, hanem meg kell ragadni a jobb vagy bal oldali eszközzel, és a pirossal jelölt célhelyre kell tenni. 4. feladat: Vágás • A zöld területet kell megragadni és kifeszíteni a jobb kézben tartott eszközzel. • Ekkor egy kék terület fog feltűnni, amit kauterrel el kell vágni (a bal kezes eszköz virtuális kauterként működik a lábpedál használatakor).

 7. Számítógépes szimuláció - feladatok 5. feladat. Klippelés és vágás 5.1. Megragadjuk az eret jobb kézzel, klipprakó eszközt választunk az eszköztárból a bal kézbe. Megfelelő feszítés után kék zóna jelenik meg. 5.2. A klippet a bal klipprakóval helyezzük fel, majd a műszert fogóként használjuk. A bal fogóval megfeszítjük az eret. A jobb műszert klipprakóként használjuk és felhelyezünk jobb kézzel is egy klippet. 5.3. A bal műszerrel megfelelő feszítést alkalmazunk, ekkor kék terület jelenik meg. A jobb műszer ollóként szolgál, mellyel az eret a kék zónában kell elvágni.

 8. Számítógépes szimuláció - feladatok 6. feladat: Megragadás és megemelés A lapos kék tárgy megemelését követően a tűt megragadjuk a másik eszközzel, és a pirossal jelölt területre helyezzük 7. feladat: Öltés és csomózás 7.1. Öltés jobb kézzel 7.2. Második csomó

 9. Számítógépes szimuláció - kiértékelés

 10. Boksz traineres feladatok Műszerelés Fonal behelyezése a box-trainerbe Varratkészítés gumikesztyűn

 11. Intracorporalis csomózás

 12. Csúszó csomó

 13. Szerveken, élő szöveten történő gyakorlás

 14. Az általános sebészeti rezidens gyakorlat értékelése a résztvevők által