slide1
Download
Skip this Video
Download Presentation
BOLYGÓ-DIMENZIÓK

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 11

BOLYGÓ-DIMENZIÓK - PowerPoint PPT Presentation


  • 71 Views
  • Uploaded on

BOLYGÓ-DIMENZIÓK.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'BOLYGÓ-DIMENZIÓK' - cleary


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide6
Az Orion elsőszámú csillaga a Betelgeuse. Ez egy gigantikus méretű vörös óriáscsillag ! Mivel életútja végén jár, hatalmas mértékben "pöfékeli" magából a saját anyagát, ami a csillag körül gázfelhőt alkotA második számú csillag a Rigel, az Orion Bétája. 800 fényév távolságban lévő többtagú csillagrendszer legfényesebb tagja, egy fehér szuperóriás csillag, mely a Napnál negyvenszer(!) nagyobb tömegű.
slide7
CSILLAGKÉPEK

ORION

Az Orion az egyik legismertebb és leglátványosabb csillagkép az északi égbolton. Az Égi Egyenlítőn fekszik, ezért a világ minden tájáról jól látható, Magyarországról nézve télen figyelhető meg legjobban: ősszel hajnalban a keleti égbolton, kora tavasszal este a nyugati égbolton ragyognak csillagai.A fenti óriáscsillagok, a Rigel és a Betelgeuse csak kis részei az Orionnak.Számos mélyég-objektumot tartalmaz; a Lófej-köd és az Orion-köd a laikusok körében is ismert.

Az Orion röntgensugaras képe

slide8
Az Orion leghíresebb és leglátványosabb objektuma a híres Orion-köd, más néven M42. Szabad szemmel is látszik, mint a kard középső csillaga, melyet jól megnézve bolyhosnak tűnik. Látcsővel kis ködösséget látunk, melynek közepén egy csillagot is észrevehetünk. Ez a Theta Orionis, mely egy többszörös csillagrendszer.
slide9
Az Orion nagy Nebulája

(Az Orion csak a 26. legnagyobb csillagkép, de a legfényesebb)

slide10
Igen érdekes része az Orionnak, a Lófej-köd. Ezt a jól ismert alakzatot két köd együttesen adja ki: a távolabbi fénylő ködösség előtt lévő sötét porköd alakja emlékeztet minket a sakk lófigurájának a fejére. Nagy távcsövekkel is igen nehéz megpillantani, nemcsak a halványsága miatt, hanem mert az öv bal oldali csillaga, a Zeta Orionis közvetlen szomszédságában látszik.
slide11
Pleiádok

1000-10.000 csillagból álló nyílt csillaghalmazok a Bika csillagképben, Fiastyúk néven is ismertek.

VÉGE

ad