slide1 n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Fenomene naturale Aurora boreala PowerPoint Presentation
Download Presentation
Fenomene naturale Aurora boreala

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 13

Fenomene naturale Aurora boreala - PowerPoint PPT Presentation


  • 93 Views
  • Uploaded on

Fenomene naturale Aurora boreala.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Fenomene naturale Aurora boreala' - claude


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide1

Fenomene naturale

Aurora boreala

slide3

Acest spectacol magnific de culoare are loc datorita materiei expulzate de Soare ce interactioneaza cu campul magnetic terestru. In urma puternicelor explozii solare sunt expulzate in spatiu particule puternic incarcate energetic (ioni) ce calatoresc prin spatiu cu viteze ce variaza intre 300 si 1200 km/s. Un "nor" de astfel de particule formeaza plasma. Fluxul de plasma ce vine de la Soare este cunoscut sub numele de vant solar. In timp ce vantul solar interactioneaza cu marginile campului magnetic terestru, unele dintre aceste particule sunt atrase de acesta. Ele urmeaza apoi liniile campului magnetic in jos spre ionosfera, strat atmosferic situat intre 60 si 600 km deasupra scoartei terestre.

slide5

Cand aceste particule interactioneaza cu gazele din ionosfera produc acest impresionant spectacol de lumini, numit de noi aurora. Cele produse la Polul Nord se numesc Boreale iar cele de la Polul Sud - Australe. Gama de culori variaza intre rosu, verde, albastru si violet.

slide7

Luminile sunt in continua "miscare" datorita acestor interactii dintre vantul solar si campul magnetic terestru. Vantul solar genereaza de obicei pana la 1000000 megawatti de electricitate intr-un astfel de spectacol si acest lucru poate cauza interferente cu liniile electrice, transmisiile radio-TV si comunicatiilor prin satelit. Prin studiul aurorelor, cercetatorii pot afla multe despre vantul solar, cum afecteaza acesta atmosfera si cum poate fi folosita aceasta energie degajata in folosul omenirii.

slide8

Aurorele apar in regiunile polare ale globului. In emisfera nordica, zonele in care sunt vizibile aurorele se intind tot mai mult spre sud cu cat vantul solar este mai puternic la un moment dat. In mod normal, zonele in care pot fi observate acestea sunt nordul Finlandei si Scandinavia, toata Canada si nordul S.U.A., Alaska si Siberia. In timpul furtunilor solare puternice, acestea pot fi vizibile pana in centrul Europei, aurorele putand avea loc la orice ora din zi sau din noapte.

slide9

Norvegia este renumită pentru fenomenele sale naturale, mai ales soarele de la miezul nopţii şi aurora boreală. În cele trei districte din nordul extrem al Norvegiei, soarele este vizibil pe cer douăzeci şi patru de ore pe zi de la mijlocul lui mai până la începutul lui iulie. Ocazie extraordinară de a face unele lucruri care nu sunt posibile nicăieri altundeva pe glob, ca de pildă să joci o partidă de golf la miezul nopţii!

slide12

Aurora boreală, pe de altă parte, se vede cel mai bine între lunile noiembrie şi februarie, în special în regiunile din nordul extrem, dar şi mai la sud. Aceste irizări de lumină care tremură pe cerul nopţii sunt cauzate de particulele din soare încărcate cu energie pozitivă şi negativă care sunt atrase în atmosfera pământului şi se ciocnesc cu particule neutre de gaz la o altitudine de 100-300 km.