simboluri ale naturii n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Simboluri ale naturii PowerPoint Presentation
Download Presentation
Simboluri ale naturii

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 6

Simboluri ale naturii - PowerPoint PPT Presentation


  • 136 Views
  • Uploaded on

Simboluri ale naturii.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Simboluri ale naturii' - claral


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
simboluri ale naturii
Simboluri ale naturii

Simbolismul Japonez nu se rezumă doar la kanji. În Japonia, fiecare, plantă şi animal, chiar şi formele de relief şi fenomenele naturii au o semnificaţie simbolică. Iar aceste semnificaţii provin în mare parte din religia Shinto, comform căreia, pămăntul, pietrele, munţii, apa, aerul, fiecare lucru care există pe această planetă, are un spirit independent.

prin art frumuse ea fragil i efemer devine etern
“Prin artă, frumuseţea fragilă şi efemeră, devine eternă.”

În continuare, voi prezenta căteva simboluri japoneze, care să ilustreze tema de mai sus.

De asemenea, pentru a ilustra această temă, am realizat un desen.

fluturele
Fluturele

În mitologia japoneză se spune ca spiritele i-au adesea forma unui fluture, de aceea e bine să tratezi fluturii cu respect, dacă îţi intă în casă. Fluturele este considerat un simbol al vieţii eterne.

Fluturele mai simbolizează şi feminitatea, şi dacă ai norocul să vezi o pereche de fluturi, vei avea noroc în dragoste. În Japonia, de multe ori, este adus ca dar de nuntă, o pereche de fluturii, pentru ai ţine pe cei doi tineri împreuna pentru eternitate.

Dar, un număr mare de fluturi, este considerat un semn negativ, care aduce moartea.

floarea de cire
Floarea de cireş

Floarea de cireş simbolizează natura efemera a vieţii, datorită că apar devreme, duc o scurtă viaţă în care strălucesc pline de frumuseţe, iar la final se sting la fel de repede cum au venit. Acest aspect este asociat influenţelor budiste, integrat în conceptul “Mono no aware”. Traducerea literara a acestei sintagme este “Patosul lucrurilor”, se referă la intensitatea de scurtă durată simţită în viaţa fiecărei fiinţe, la calitatea efemeră a vieţii şi transmite un sentiment de uşoară tristeţe la ideea că tot ce trăieşte va muri într-o zii, aceasta fiind realitatea vieţii.

Sakura, floarea de cireş, este un simbol iubit în cultura niponă, motiv pentru care a aparut în multe filme, manga si anime ale generaţiei actuale, dar de asemenea este un motiv des întâlnit şi în manifestările artistice din trecut, aceasta fiind prezentă într+un cântec popular din era Edo, Sakura, în trei din cele 100 de poeme reprezentative ale acestei epoci, şi în nenumărate hayku-uri.

geisha
Geisha

De multe ori, termenul “geisha” este greşit interpretat de cei din afara Japoniei, fiind considarat echivalent cu “prostituată”, dar cuvântul geisha esta format din două kanji, 芸(gei), care înseamnă artă, şi 者(sha), care înseamnă persoană.

În Japonia, geisha este considerat un simbol al artei, deoarece acestea practică diverse arte precum muzica, dansul, pictura şi caligrafia. Acestea se antrenează toată viaţa pentru a fii artiste, încât până şi mersul lor, felul în care vorbesc şi felul în care privesc oamenii se transformă în artă, existenţa lor în sine devine o artă.

Geisha, mai este şi un simbol al frumuseţii, ele fiind doar femei deosebit de frumoase.

bibliografie
Bibliografie

http://en.wikipedia.org/wiki/Geisha

http://www.kitsunegaroo.com/symbolism.asp

http://etext.lib.virginia.edu/japanese/hyakunin/frames/hyakuframes.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Mono_no_aware

http://en.wikipedia.org/wiki/Cherry_blossom#Symbolism

http://en.wikipedia.org/wiki/Sakura_(folk_song)

http://en.wikipedia.org/wiki/Butterfly#Symbolism