15 sculpturi imense
Download
1 / 29

15 sculpturi imense - PowerPoint PPT Presentation


  • 79 Views
  • Uploaded on

15 sculpturi imense. C ele mai impresionante sculpturi uriaşe din lume. Sfinxul (Egipt).

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about '15 sculpturi imense' - chet


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
15 sculpturi imense

15 sculpturi imense

Cele mai impresionante sculpturi uriaşe din lume15 sculpturi imense

Marele Sfinx de la Giza Sfinxul este o imagine a unui leu cu cap de om şi eventual aripi, inventat de către egiptenii Vechiului Imperiu,adoptat ulterior de arhaica mitologie greacă, de unde şi-a primit numele.Sfinxul are corpul unui leu şi capul unui rege sau zeu. Privit din profil, îţi dai seama că are capul mult mai mic în comparaţie cu corpul. Corpul are o lungime de 73 m şi o înalţime de 20 m

Numai labele au o lungime de 17 m iar partea din spate de 52 m. Capul are 6 m înălţime şi 4 m lăţime, iar numai ochii au 2 m înălţime. Nasul şi barba lipsesc, doar barba fiind expusă la Muzeul Britanic. În trecut, statuia a fost pictată: roşu pentru faţă şi corp şi galben cu dungi albastre pentru cap.

Sfinx-ul a fost construit pe locul unei cariere de piatră şi se pare că a fost sculptat dintr-o singură bucată de piatră de var. Astăzi, statuia se fărâmiţează din cauza vântului, umidităţii şi a poluării din CairoUnii egiptologi cred că a fost construit de către faraonul Khafra, având înfăţişarea acestuia, dar unii egiptologi consideră că probabil a fost construit încă din era glaciară, probabil de către extratereştrii. Multe inscripţii arată imagini cu nişte maşinării zburătoare, care construiau piramidele şi Sfinxul. Ultimele teorii spun că Sfinxul a fost construit în timpul celei de a IV-a Dinastii de către Khaf-Ra (Chefren, Kefren), în anul 2500 Î.Hr., după construcţa piramidei acestuia. Numele de Sfinx vine de la cuvântul grecesc “shingo” care înseamnă “a strangula” şi grecii l-au folosit pentru prima dată numind o creatură fabuloasă care avea capul unei fete, corpul unui leu şi aripi de pasăre care îşi strangula victimele .In orice caz Marele Sfinx din Giza este o realizare constructiva uluitoare un punct cultural de atractie mondiala


Petra i ordan ia
Petra (Iordania)

UNESCO a descris Petra ca fiind una din cele mai preţioase proprietăţi culturale ale omenirii şi a fost descrisă ca una din "noile minuni" ale lumii.


15 sculpturi imense

PETRA este un loc cu valoare arheologica deosebita situat in sudul Iordanului.Este celebra datorita faptului ca are numeroase structuri sapate direct in stanca.Cetatea Petra era numita in trecut si Rekem si apare in Scrierile de la Marea Moarta fiind asociata cu muntii Seir.

Se considera ca cetatea s-a construit sub autoritatea lui Iosif (Josephus) fiind dupa parerea altor scriitori capitala nabateenilor popor din sudul Iordanului . Petra a fost desemnata de catre UNESCO un loc de patrimoniu cultural mondial in 1985 si a fost numit "unul dintre cele mai de pret locuri culturale din patrimoniul universal. Inchis intre turnurile naturale de roci rosii si un curs permanent de apa Petra avea o puternica fortificare insa controla si principalele rute comerciale care se indreptau spre Gaza in vest , Bosra si Damasc in Nord ,Aqapa si Leuce Come spre Marea Moarta si partea desertica spre Golful Persic.

Petra a intrat rapid in declin sub dominatia romana .In anul 363 in urma unui puternic cutremur s-au distrus in mare parte cladirile dar si sistemul de aprovizionare cu apa . Ruinele orasului Petra au devenit o curiozitate la mijlocul evului mediu fiind vizitat de sultanul Baibars . Primul european care a descris acest loc a fost Johann Ludwig Burckhardt in 1812.15 sculpturi imense

Monumentul Mount Rushmore, monument care este reprezentativ pentru Statele Unite ale Americii

Situat langa oraselul Keystone, statul South Dakota acest monument in granit reprezinta 150 de ani de istorie a Statelor Unite ale Americii, chipurile celor 4 ex-presedinti fiind inalte de 18 metri fiecare, de la stanga la dreapta :

- primul fiind Parintele Americii , primul Presedinte al USA -  George Washington (1732-1799)

- al doilea portret este cel al lui Thomas Jefferson(1743-1826)

- cel de-al treilea portret este cel al lui  Theodore Roosevelt (1858-1919)

- iar cel de-al patrulea portret este cel al lui Abraham Lincoln (1809-1865).


Leshan buddha uria china
Leshan Buddha uriaş (China)

Construit în timpul dinastiei Tang, Leshan Buddha se află în sudul provinciei Sichuan, China. Sculptura are ameţitoarea înălţime de 71 de metri.


15 sculpturi imense

Statuia lui Buddha de la Leshan se găseşte pe versantul estic al munţilor Emei. Statuia se numea în antichietate „Statuia lui Mile” sau „Marea statuie Jiading”. Construcţia ei a început în prima perioadă a dinastiei Tang , respectiv în anul 713 e.n., şi a durat 90 de ani. Statuia a fost realizată din stâncă şi este cu faţa orientată spre râul de la poale. Este cea mai mare statuie de piatră din lume. Se spune că „Muntele este o statuie a lui Buddha, Buddha este un munte”. Buddha Mile cu o expresivitate vie este aşezată cu spatele în est şi cu faţa spre vest. Are o înălţime de 71 de m. Statuia maiestuoasă este bine proporţionată între diferitele părţi ale corpului. Realizarea întruchipează cultura strălucitoare a dinastiei Tang. Pe cele două laturi ale statuii sunt sculptate pe stânci peste 90 de figuri budiste mai mici, unele fiind foarte frumoase.

Emeishan şi statuia lui Buddha de la Leshan sunt în peisaje pitoreşti, magnifice, fiind situate pe banda de îmbinare şi traversare a zonelor geologice mondiale. Ele au resurse vegetale şi animale bogate şi diversificate, multe fiind rare şi preţioase, în pragul pieirii. În această regiune muntoasă s-a creat şi acumulat un tezaur cultural reprezentat de religia budistă. Acesta are o mare valoare istorică, estetică, ştiinţifică şi turistică, fiind un patrimoniu comun al omenirii.

În 1996 munţii Emei şi marele Buddha de la Leshan au fost incluse în „Lista Patrimoniului Mondial”. Comisia Patrimoniului Mondial apreciază că în primul secol al erei noastre, pe creştetul pitoresc al muntelui Emei din provincia chineză Sichuan s-a construit prima incintă budistă din China, care împreună cu alte temple budiste ridicate ulterior în jurul ei au făcut ca zona respectivă să devină unul din principalele locuri sfinte ale budismului. Statuia lui Buddha de la muntele Leshan a fost sculptată în secolul 8 într-o stâncă de piatră. Buddha parcă priveşte locul de întâlnire a trei cursuri de apă. Emeishan, prin flora şi fauna bogată, este cunoscut în lume. 


Templul mahabalipuram india
Templul Mahabalipuram estic al munţilor Emei. Statuia se numea în antichietate „Statuia lui Mile” sau „Marea statuie Jiading”. Construcţia ei a început în prima perioadă a dinastiei Tang , respectiv în anul 713 e.n., şi a durat 90 de ani. Statuia a fost realizată din stâncă şi este cu faţa orientată spre râul de la poale. Este cea mai mare statuie de piatră din lume. Se spune că „Muntele este o statuie a lui Buddha, Buddha este un munte”. Buddha Mile cu o expresivitate vie este aşezată cu spatele în est şi cu faţa spre vest. Are o înălţime de 71 de m. Statuia maiestuoasă este bine proporţionată între diferitele părţi ale corpului. Realizarea întruchipează cultura strălucitoare a dinastiei Tang. Pe cele două laturi ale statuii sunt sculptate pe stânci peste 90 de figuri budiste mai mici, unele fiind foarte frumoase. (India)

Templul a fost construit în secolul VIII. Conform legendei, iniţial, în acel loc din India au existat şapte temple, din care şase au fost înghiţite de ape.


15 sculpturi imense

O estic al munţilor Emei. Statuia se numea în antichietate „Statuia lui Mile” sau „Marea statuie Jiading”. Construcţia ei a început în prima perioadă a dinastiei Tang , respectiv în anul 713 e.n., şi a durat 90 de ani. Statuia a fost realizată din stâncă şi este cu faţa orientată spre râul de la poale. Este cea mai mare statuie de piatră din lume. Se spune că „Muntele este o statuie a lui Buddha, Buddha este un munte”. Buddha Mile cu o expresivitate vie este aşezată cu spatele în est şi cu faţa spre vest. Are o înălţime de 71 de m. Statuia maiestuoasă este bine proporţionată între diferitele părţi ale corpului. Realizarea întruchipează cultura strălucitoare a dinastiei Tang. Pe cele două laturi ale statuii sunt sculptate pe stânci peste 90 de figuri budiste mai mici, unele fiind foarte frumoase. rasul Mahabalipuram, un centru important al religiei hinduse, budhiste si jainiste isi coboara originile pana in sec. al 2 lea i.H, cand a fost resedinta legendarei dinastii Cholas si deopotriva un centru cultural si artistic.

Templul Shore (cel mai vechi din India de Sud, datand din sec. al 8-lea i.H si deopotriva edificiu reprezentativ al stilului Dravidian) precum si templul celor 5 Rathas (ansamblu monolitic de 5 temple construite in stiluri diferite).

Construit in secolul 8, de catre regele Pallava Rajasimha, in prezent, templul Mahabalipuram din India se gaseste pe marginea Golfului din Bengal. La un flux puternic, valurile inunda anumite parti ale templului. Peretii si sculpturile au fost erodate de vanturi si valuri de 13.000 de ani. In prezent, sunt intacte.In timpul lui Periplu si a lui Ptolemeu, Mahabalipuram a fost un port la mare. Exista o legenda, conform careia existau 7 temple, 6 dintre ele fiind inghitite de mare si numia unul a ramas: Templul Shore.


Abu simbel eg i pt
Abu Simbel (Eg estic al munţilor Emei. Statuia se numea în antichietate „Statuia lui Mile” sau „Marea statuie Jiading”. Construcţia ei a început în prima perioadă a dinastiei Tang , respectiv în anul 713 e.n., şi a durat 90 de ani. Statuia a fost realizată din stâncă şi este cu faţa orientată spre râul de la poale. Este cea mai mare statuie de piatră din lume. Se spune că „Muntele este o statuie a lui Buddha, Buddha este un munte”. Buddha Mile cu o expresivitate vie este aşezată cu spatele în est şi cu faţa spre vest. Are o înălţime de 71 de m. Statuia maiestuoasă este bine proporţionată între diferitele părţi ale corpului. Realizarea întruchipează cultura strălucitoare a dinastiei Tang. Pe cele două laturi ale statuii sunt sculptate pe stânci peste 90 de figuri budiste mai mici, unele fiind foarte frumoase. ipt)


15 sculpturi imense

Un set de doua temple la granita Egiptu estic al munţilor Emei. Statuia se numea în antichietate „Statuia lui Mile” sau „Marea statuie Jiading”. Construcţia ei a început în prima perioadă a dinastiei Tang , respectiv în anul 713 e.n., şi a durat 90 de ani. Statuia a fost realizată din stâncă şi este cu faţa orientată spre râul de la poale. Este cea mai mare statuie de piatră din lume. Se spune că „Muntele este o statuie a lui Buddha, Buddha este un munte”. Buddha Mile cu o expresivitate vie este aşezată cu spatele în est şi cu faţa spre vest. Are o înălţime de 71 de m. Statuia maiestuoasă este bine proporţionată între diferitele părţi ale corpului. Realizarea întruchipează cultura strălucitoare a dinastiei Tang. Pe cele două laturi ale statuii sunt sculptate pe stânci peste 90 de figuri budiste mai mici, unele fiind foarte frumoase. lui cu sudan, Abu Simbel, a fost construit pentru faraonul Ramses al II-lea, care a domnit 67 de ani, in secolul al 13-lea I.H. Templele erau taiate in stanca si li s-a dat o forma in 1906. Marele templu a fost dedicat lui Ramsses al II-lea, iar o statuie a sa cu alti 3 zei este situata in sanctuar. Fatada templului este dominata de 4 statui enorme ale lui Pharaoh, fiecare avand 20 de metri inaltime, dar una dintre ele a fost distrusa din timpuri antice. Templul Mic a fost probabil o completare a Marelui Templu si este dedicat sotiei preferate a lui Ramsses, adica Nefertiti. La intrare se gasesc 6 statui inalte de 10 metri, dintre care 2 sunt ale lui Ramsses si una a lui Nefertiti.


15 sculpturi imense

Complexul arheologic de la estic al munţilor Emei. Statuia se numea în antichietate „Statuia lui Mile” sau „Marea statuie Jiading”. Construcţia ei a început în prima perioadă a dinastiei Tang , respectiv în anul 713 e.n., şi a durat 90 de ani. Statuia a fost realizată din stâncă şi este cu faţa orientată spre râul de la poale. Este cea mai mare statuie de piatră din lume. Se spune că „Muntele este o statuie a lui Buddha, Buddha este un munte”. Buddha Mile cu o expresivitate vie este aşezată cu spatele în est şi cu faţa spre vest. Are o înălţime de 71 de m. Statuia maiestuoasă este bine proporţionată între diferitele părţi ale corpului. Realizarea întruchipează cultura strălucitoare a dinastiei Tang. Pe cele două laturi ale statuii sunt sculptate pe stânci peste 90 de figuri budiste mai mici, unele fiind foarte frumoase. Abu Simbel, situat în Nubia (Egipt), este format din două temple tăiate direct în piatră în timpul domniei faraonului Ramses al II-lea. Complexul, remarcabil prin masivele statui de piatră ale lui Ramses şi ale soţiei sale, Nefertari, face parte din Nubian Monuments UNESCO World Heritage Site. A fost construit de Ramses al II-lea în secolul 13 î.Ch., pentru a-şi intimida rivalii nubieni şi pentru a comemora celebra bătălie de la Kadesh.

Este considerat cel mai frumos templu ridicat de faraonul Ramses al II-lea. Faţada templului are 33 metri înălţime, şi 38 metri lăţime, fiind păzit de patru statui ale lui Rameses al II-lea. Sus, pe faţadă este sculptat un şir de babuini, zâmbind răsăritului. Deasupra intrării este inscripţionat numele regelui Ser-Ma'at-Ra, iar între picioarele giganticelor statui se găsesc mai multe sculpturi mai mici ale familiei lui Ramses al II-lea: mama sa, Mut-tuy, soţia sa Nefertari, precum şi fii şi fiicele lui. Pe pereţii templului este descrisă bătălia de la Kadesh, purtată de Ramses cu hitiţii. Este un templu unic şi datorită modului în care Soarele luminează patru statui din interiorul templului, statui ale Ra-Harakhte, Ptah, Amun-Ra, şi Rameses II,zeificat, doar în două zile din an 21 februarie, ziua regelui, şi pe 2 octombrie, ziua încoronării sale.


Dazu rock carvings china
Dazu Rock Carvings estic al munţilor Emei. Statuia se numea în antichietate „Statuia lui Mile” sau „Marea statuie Jiading”. Construcţia ei a început în prima perioadă a dinastiei Tang , respectiv în anul 713 e.n., şi a durat 90 de ani. Statuia a fost realizată din stâncă şi este cu faţa orientată spre râul de la poale. Este cea mai mare statuie de piatră din lume. Se spune că „Muntele este o statuie a lui Buddha, Buddha este un munte”. Buddha Mile cu o expresivitate vie este aşezată cu spatele în est şi cu faţa spre vest. Are o înălţime de 71 de m. Statuia maiestuoasă este bine proporţionată între diferitele părţi ale corpului. Realizarea întruchipează cultura strălucitoare a dinastiei Tang. Pe cele două laturi ale statuii sunt sculptate pe stânci peste 90 de figuri budiste mai mici, unele fiind foarte frumoase. (China)

Sculpturile în piatră Dazu conţin peste 5000 statuete şi 100.000 de inscripţii.


Biserica sf gheorghe etiopia
Biserica Sf. Gheorghe estic al munţilor Emei. Statuia se numea în antichietate „Statuia lui Mile” sau „Marea statuie Jiading”. Construcţia ei a început în prima perioadă a dinastiei Tang , respectiv în anul 713 e.n., şi a durat 90 de ani. Statuia a fost realizată din stâncă şi este cu faţa orientată spre râul de la poale. Este cea mai mare statuie de piatră din lume. Se spune că „Muntele este o statuie a lui Buddha, Buddha este un munte”. Buddha Mile cu o expresivitate vie este aşezată cu spatele în est şi cu faţa spre vest. Are o înălţime de 71 de m. Statuia maiestuoasă este bine proporţionată între diferitele părţi ale corpului. Realizarea întruchipează cultura strălucitoare a dinastiei Tang. Pe cele două laturi ale statuii sunt sculptate pe stânci peste 90 de figuri budiste mai mici, unele fiind foarte frumoase. (Etiopia)


15 sculpturi imense

Micutul oras Lalibela, situat in Etiopia, este caminul unora dintre cele mai impresionante locasuri de cult din lume: acestea sunt 11 biserici sapate in piatra, fiecare dintre ele fiind sapate dintr-un bloc unitar de granit, acoperisul situandu-li-se la nivelul solului.

Bisericile de piatra din Lalibela nu sunt construite, ci sapate, excavate. Fiecare biserica a fost lucrata sapandu-se, in primul rand, un sant adanc in jurul zonei cu pricina, iar mai apoi, cu multa minutiozitate s-a trecut la saparea interiorului blocului de piatra ramas in centru. Cea mai incapatoare biserica este inalta de 12.50 metri. Toate lucrarile au fost realizate cu ciocanul si cu dalta, performanta ce uimeste chiar si dupa 800 de ani.

In total, in Lalibela, se afla 11 bisericute sapate in piatra. Dintre acestea, cea mai impresionanta este cea a Sfantului Gheorghe (Bet Giorgis). Situata in partea de vest a vaii cu bisericute, coboara 12.50 metri de la nivelul solului. Tavanul acesteia ne infatiseaza forma unei cruci grecesti. Aceasta a fost construita dupa moartea regelui Lalibela (c.1220) de catre sotia sa, drept memorial al sfantului rege. Biserica Sfantului Gheorghe reprezinta culmea arhitecturii acestui loc unic in lume.

Biserica Sf. Gheorghe este o biserică monolit în regiunea Amhara, Etiopia. Este numită "a opta minune a lumii". Conform istoriei etiopiene, biserica a fost construită în urma unei viziuni pe care a avut-o regele Gebre Mesqel Lalibela of the Zagwe. În viziune, spunea regele, Dumnezeu şi Sfântul Gheorghe i-au explicat exact cum poate fi construită biserica.


Borobudor indone z ia
Borobudor dintre cele mai impresionante locasuri de cult din lume: acestea sunt 11 biserici sapate in piatra, fiecare dintre ele fiind sapate dintr-un bloc unitar de granit, acoperisul situandu-li-se la nivelul solului. (Indonezia)


15 sculpturi imense

In mod oficial, Borobudor este un monument mahaian-budhist din secolul al 9-lea, din Magelang, Indonezia. Monumentul este alcatuit din 6 platforme patrate si 3 platforme rotunde si mai mult de atat e decorat cu 2672 panouri in relief si 504 statui cu cetateni din Rama. Pe fiecare perete exista o poveste a nasterii lui Buddha si alte figuri ale sale. Pe acoperis se gaseste o cupola inconjurata de 72 de cetateni Rama.

Borobudur este unul dintre cele mai cunoscute temple budhiste ale lumii. Construit in mijlocul insulei Java, acest oras templu isi fascineaza vizitatorii atat prin grandoare cat si prin forta detaliilor. Monumentele de aici – care dateaza din secolele VIII si IX au fost restaurate cu ajutorul UNESCO in anul 1970.

Templul Borobudur, situat la 42 de km nord-vest ,de provincia Javaneză, Yogyakarta, Indonezia, este cel mai mare templu budist din lume. Este construit în formă de piramidă cu baza pătrată de 118 m lungime.

Borobudur a fost considerat un "kumagara" (structură acoperită) şi acceptat a fi sălaşul lui Buddha Sakyamuni pe când se afla în pântecele mamei sale. Ctitorii templului au vrut ca învăţăturile lui Buddha să fie reprezentate vizual. În acelasi timp s-a dorit sugerarea prezenţei puterii lui Sakyamuni prin intermediul structurii clădirii. Intenţia ctitorilor templului Borobudur a fost exprimarea esenţei cosmice şi atotputernice a lui Buddha.

Numele de Borobudur provine din cuvintele în sanscrită "Vihara Buddha Uhr" şi care înseamnă Mănăstirea budistă pe deal (înălţime).


Cappadocia tur cia
Cappadocia (Tur din secolul al 9-lea, din Magelang, Indonezia. Monumentul este alcatuit din 6 platforme patrate si 3 platforme rotunde si mai mult de atat e decorat cu 2672 panouri in relief si 504 statui cu cetateni din Rama. Pe fiecare perete exista o poveste a nasterii lui Buddha si alte figuri ale sale. Pe acoperis se gaseste o cupola inconjurata de 72 de cetateni Rama. cia)


15 sculpturi imense

Cappadocia este practic o regiune muntoasa, de origini vulcanice care se intinde pe o suprafata de aproximatv 800 de kilometri patrati. Intreaga zona este presarata cu orase subterane, formatiuni ciudate, biserici sapate in lava pietrificata

Cappadocia se află în partea de vesta Turciei şi la "construcţia" sa a contribuit şi lava vulcanilor care s-au stins. Pe pereţi se pot vedea picturi bizantine cu caracter religios.


15 sculpturi imense

Pana in secolul XX, numele Cappadocia nu insemna nimic pentru majoritatea occidentalilor. Desemna, vag, o regiune din Asia Mica, pomenita si in Biblie - prima epistola a lui Sfantul Petru era adresata cappadocienilor. Astazi, insa aceasta regiune a Turciei centrale situata in preajma localitatii Ugrup si Goreme, este renumita in lumea intreaga pentru peisajul sau care, uimitor in sine are si un aspect neprevazut.Pe acest pamant, cel mai nepamaintesc dintre tinuturile care par iesite din basme, conuri si piramide de piatra se inalta pe fundalul unor vai sterpe. unele cu culmi netede, rotunjite, ce ajung pana la 50 m; altele sunt aspre si crestate parca au fost cizelate in graba sau nu au fost inca terminate. Printre rlr se ridica piloni si colti de stanca de cele msi variate forme si dimensiuni. Pitorescul culorilor - alb galbui, roz, rosu, albastru si cenusiu - confera locului un aspect si mai ireal.Parca pentru a accentua si mai mult aspectul nepamantesc al regiunii, ici si colo stancile si conurile sunt acoperite de un strat format dintr-o roca mai inchisa la culoare. unele dintre ele seamana cu niste ciuperci bizar alcatuite, iar altele amintesc cu niste siluete umane invesmantate in pelerine, cu palarii strengareste aplecate intr-o parte. In unele locuri, conurile si stancile sunt raspandite la intamplare pe fundul vailor; in altele sunt aliniate in siruri ordonate. Nu este greu de inteles explicatia mitica a originilor lor:asediati de o armata invadatoare, localnicii s-au rugat lui Alah, care i-a impietrit pe atacatori.Formatiunile stranii ale Cappadociei sunt situate pe un platou dominat de un vulcan stins Erciyas Dagi. Acest munte inalt de 3916 m a "furnizat" materialul de constructii pentru conuri. Cu milioane de ani in urma, vulcanul a erupt violent, cenusa aruncata acoperind o zona vasta. Racindu-se si solidificandu-se, aceasta a format oun strat gros de tuf vulcanic, o roca alba si suficient de moale pentru a fi cioplita cu cutitul. De atunci tuful a fost erodat de ploaie, vant si zapada. Siroaiele formate de ploaie au taiat ravene serpuite, apoi au continuat sa le "roada" marginile, fasonandu-se astfel colinile conice si celelalte formatiuni stancoase.Unele eruptii au dat nastere unui tuf vulcanic atat de fierbinte incat, la contactul cu solul, acesta s-a "sudat", formand astfel straturi de roca mai dura, in general de culoare mai inchisa.. Cand in aceste strate fortele naturii au sapat ravene, urme ale acestui tuf mai dur si mai negru au supravietuit doar pe varfurile conurilor, protejand roca mai moale de dedesubt, creind forme si mai bizare.


Templul bingling china
Templul Bingling pentru majoritatea occidentalilor. Desemna, vag, o regiune din Asia Mica, pomenita si in Biblie - prima epistola a lui Sfantul Petru era adresata cappadocienilor. Astazi, insa aceasta regiune a Turciei centrale situata in preajma localitatii Ugrup si Goreme, este renumita in lumea intreaga pentru peisajul sau care, uimitor in sine are si un aspect neprevazut.(China)

  • Templul este un exemplu reprezentativ al artei budiste, construit în caverne din canionul Râului Galben.


Hal saflieni malta
Hal-Saflieni (Malta) pentru majoritatea occidentalilor. Desemna, vag, o regiune din Asia Mica, pomenita si in Biblie - prima epistola a lui Sfantul Petru era adresata cappadocienilor. Astazi, insa aceasta regiune a Turciei centrale situata in preajma localitatii Ugrup si Goreme, este renumita in lumea intreaga pentru peisajul sau care, uimitor in sine are si un aspect neprevazut.

O structură subterană din preistoria Malteri. Este singurul templu preistoric subteran din lume.


Cei doi buddha din bamiyan afganistan
Cei doi Buddha din Bamiyan (Afganistan) pentru majoritatea occidentalilor. Desemna, vag, o regiune din Asia Mica, pomenita si in Biblie - prima epistola a lui Sfantul Petru era adresata cappadocienilor. Astazi, insa aceasta regiune a Turciei centrale situata in preajma localitatii Ugrup si Goreme, este renumita in lumea intreaga pentru peisajul sau care, uimitor in sine are si un aspect neprevazut.

Două statui monumentale construite în secolul VI, reprezentative pentru arta indo-greacă.


Mada in saleh arabia saudit
Mada'in Saleh pentru majoritatea occidentalilor. Desemna, vag, o regiune din Asia Mica, pomenita si in Biblie - prima epistola a lui Sfantul Petru era adresata cappadocienilor. Astazi, insa aceasta regiune a Turciei centrale situata in preajma localitatii Ugrup si Goreme, este renumita in lumea intreaga pentru peisajul sau care, uimitor in sine are si un aspect neprevazut.(Arabia Saudită)


15 sculpturi imense

Situat in nordul Arabiei Saudite, Mada’in Saleh, denumit si locul stancos, este un oras antic, locuit de Thamudi si Nabateani, denumit atunci Hegra. Unele inscriptii gasite in zona, dateaza dinainte de al 2-lea mileniu I. H. Acest oras antic nu este numai cea mai spectaculara parte a Arabiei Saudite, ci si una dintre cele mai pline de istorie locuri din lume.

Cunoscută şi sub numele Al-Hijr ("rocky place") este un oraş vechi în care unele din inscripţii datează din mileniul 2, înainte de Christos.


Naqsh e rustam iran
Naqsh-e Rustam (Iran) si locul stancos, este un oras antic, locuit de Thamudi si Nabateani, denumit atunci Hegra. Unele inscriptii gasite in zona, dateaza dinainte de al 2-lea mileniu I. H. Acest oras antic nu este numai cea mai spectaculara parte a Arabiei Saudite, ci si una dintre cele mai pline de istorie locuri din lume.

Singurul monument care a "supravieţuit" din perioada pre-Ahemenidă. O particularitate constă în culorile folosite pentru prima dată de persani cu scopul de a decora sculpturile în piatră.


15 sculpturi imense

BIBLIOGRAFIE si locul stancos, este un oras antic, locuit de Thamudi si Nabateani, denumit atunci Hegra. Unele inscriptii gasite in zona, dateaza dinainte de al 2-lea mileniu I. H. Acest oras antic nu este numai cea mai spectaculara parte a Arabiei Saudite, ci si una dintre cele mai pline de istorie locuri din lume.

http://www.sibianulonline.ro

http://images.google.ro

http://ro.wikipedia

http://www.oddee.com/

http://new.ieseanul.ro


ad