Download
slide1 n.
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
ХИВ И НАРКОМАНИЈА PowerPoint Presentation
Download Presentation
ХИВ И НАРКОМАНИЈА

ХИВ И НАРКОМАНИЈА

146 Views Download Presentation
Download Presentation

ХИВ И НАРКОМАНИЈА

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

  1. ХИВ И НАРКОМАНИЈА • Тим за борбу против Аутор презентације: Владана Стефановић доктор медицине

  2. Синдром Стечене Имунодефицијенције АИДС или СИДА, је болест изазвана вирусом хумане имунодефицијенције (ХИВ). Вирус напада имуни систем појединца који није у стању да се бори против инфекција или рака, који постају узрок смрти ових болесника. Свеукупно посматрано млади чине 50% од броја инфицираних. Раучна се да се свакодневно у свету 7000 младих инфицира сидом. Посебан проблем у погледу експлозивног пораста броја инфицираних представљају земље источне Европе. Досадашње клиничко искуство нам показује да нема ефективне терапије

  3. Употреба дрога са собом носи висок ризик од преношења ХИВ инфекције. Коришћење заједничког прибора за убризгавање дроге представља директан ризик за пренос ХИВ инфекције и Хепатитиса. Други ризик долази од лакшег уласка у незаштићене сексуалне односе под дејством дрога, јер је моћ процењивања и одлучивања промењена.

  4. Коришћења дрога са собом носи разне физичке и менталне ризике и једини начин да се они у потпуности елиминишу је не користити дроге уопште. Наравно, ово није реално, јер је одлука о коришћењу или не коришћењу крајње индивидуална, важно је бити свестан здравствених ризика које различите дроге носе са собом. Једно је сигурно ... све дроге утичу на способност процењивања појединца, "успављују" одбрамбено безбедносне механизме, и, врло вероватно ће довести појединца у ситуације које би под нормалним околностима избегао. Секc је често присутан уз употребу дрога иу таквим ситуацијама теже је сетити се значаја сигурног секса, што доводи у ризик од трудноће , ХИВ и полно преносивих инфекција.

  5. Ризик интравенског коришћења дрога Коришћење истог прибора за убризгавање дрога је најлакши пут за преношење ХИВ инфекције, Хепатитиса Б и Ц, јер инфицирана крв долази директно у крвни систем корисника преко шприца. Чак и мале количине крви на руци, “кукеру”, повезу или у води могу бити довољне да се инфицира други корисник. Недавне студије показале су да ХИВ вирус може да опстане у коришћеном шприцу најмање 4 недеље.

  6. Ризик незаштићеног сека и дејства дрога САМО СИГУРАН СЕКС ЈЕ ДОБАР СЕКС Дроге и секс иду заједно, поготово дроге које делују стимулативно као што су екстази, кокаин, амфетамини итд Многи људи повезују своју одлуку за незаштићен секс са употребом дрога управо због померене моћи просуђивања. Употреба дрога често је праћена лакшим ступањем у сексуалне односе, самим тим и промискуитетом, који носи опасност само ако се при томе не користи ефикасна заштита (кондом) од ХИВ вируса и других полно преносивих инфекција.

  7. Ризик незаштићеног секса и дејства дрога Метамфетамини ослобађају допамин који појачава узбуђење, стимулише и продужава често незаштићен секуални однос. Кокаин такође појачава секуално узбуђење и продужава ерективно стање. Поперс се понекад користи у хомосексуалној популацији при аналном сексу како би се опустио анални сфинктер. Студије су показале да коришћење метамфетамина, поперса, спида итд ДУПЛО повећава опасност од ХИВ инфекције, јер ове дроге делују дехидрирајући и тиме је слузокожа ануса, вагине и уста склонија пуцању.

  8. Преко 80% инфицираних вирусом ХИВа су индивидуе са историјатом интравенског дрогирања. Заједницки програм Уједињених нација за сиду (УНАИДС), објавио је извештај у којем се тврди да се сваког минута петоро младих узраста 10-24 године инфицира ХИВ-ом, при чему је Источна Европа постала ново зариште када су млади у питању. Економска беда, проституција, дрога, сексуално преносне болести, криминал и насиље представљају реалност и растућу претњу за све младе у тим срединама.

  9. У самом Београду, њихово учешће износи 57,6 одсто у популацији ХИВ инфицираних. Што се целокупног простора РС тиче, учешће интравенских наркомана у популацији ХИВ инфицираних је 43,2 одсто. У главном граду регистрована су, такодје, деца која су инфекцију стекла преко својих мајки. Половина мајки инфекцију је стекло користећи интравенски дрогу.

  10. СИДА КАО ПОРУКА Једна од првих порука АИДСа, која остаје непрекидно актуелна је она коју је оставио Џонатан Ман на самом почетку епидемије: "Сида је универзални, глобални проблем, само га заједно можемо савладати." Слушајмо децу и младе, чујмо о ономе што осећају и што је значајно у њиховим животима, ангажујмо се у разговорима са њима о стварима које њих интересују, укључујући полност, сексуалност, наркоманију, ХИВ и СИДУ. Учимо једни од других, деца од деце, деца од одраслих, одрасли од деце, одрасли од одраслих, ХИВ негативних од ХИВ позитивних, о заједничком учествовању, подршци и заштити од и ХИВ инфекције.