slide1 n.
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Великата Китайска стена PowerPoint Presentation
Download Presentation
Великата Китайска стена

Loading in 2 Seconds...

  share
play fullscreen
1 / 8
Download Presentation

Великата Китайска стена - PowerPoint PPT Presentation

chauncey-arturo
78 Views
Download Presentation

Великата Китайска стена

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

  1. Великата Китайска стена • Китайската велика стена е едно от “7-те чудеса в света”.Тя е най-дългият и най-големият отбранителен военен обект в древността. Дължината на Великата китайска стена е над 7000 километра. Обявена е от ЮНЕСКО за паметник на световното културно наследство. Строителството на Китайската велика стена започва от 9-ти век пред нашата ера, за да отбранява древната китайска земя от агресии от север. Сегашната Велика стена вече е изгубила ролята си на военен обект, обаче, строителната й красота  привлича големия интерес на туристите от и извън Китай.

  2. Град Петра в Йордания • Петра (от гръцки “скала”) е столица на Едома (Идумея), в последствие столица на Набатейското царство. • Градът е разположен на територията на днешна Йордания, на височина повече от 900 метра над морското равнище в естествено укрепена планинска долина на източния склон на Вади Араба на 660 метра над околната местност. • В долина се преминава през дълбок 60 метра каньон, разположен от север на юг. От различните епохи в Петра са се съхранили до наше време множество постройки - дворци, храмове, гробници, античен театър и др. Те са наследство на различни култури - идумеи, набатеи, римляни, византийци и араби. • На 6 декември 1985 Петра е включена от ЮНЕСКО в списъка на Световното културно и природно наследство.

  3. Статуята на Христос Спасителя в Рио де Жанейро, Бразилия • Cristo del Corcovado е статуя с височина 38 метра.Статуята е разположена на високия 710м хълм Корковаду в предградията на града. Създателите и са Хейтор да Силва Коста (Heitor da Silva Costa) и Пол Ландовски (Paul Landowski). Построяването и е отнело около 5 години. Открита е на 12 октомври 1931 година. Разперилият ръце над Рио де Жанейро Христос тежи 1000 т и е изграден във Франция на части, които впоследствие били транспортирани с кораб до Бразилия.

  4. Мачу Пикчу, Перу • Преведено буквално Machu Picchu означава “стар връх”. “Изгубеният град на Инките” е създаден за свещен планински дом на Пачакутек, велик управник на инките. Построен е около 1440 година, само столетие преди да бъде завоювана империята на инките през 1532 година, когато всичките му жители изчезнали мистериозно. Градът е разположен на върха на планински хребет на 2057 метра височина над река Урубамб на територията на съвременно Перу.

  5. Чичен Ица в Мексико • Чичен Ица (на испански: Chichen Itza) е политически и културен център на маите и се намира в северната част на полуостров Юкатан в Мексико. • Предполага се, че е основан през 7 век пр.н.е. Превзет е от толтеките през 10 век. От средата на 11 век е столица на толтекската държава. • През 1178 е разгромен от обединените войски на трите града-държави Майяпан, Ушмал и Ицмал, управлявани от Хунак Кел. По време на испанските завоевания в средата на 16 век е в развалини. • Пирамидата има девет "стъпала", които символизират деветте подземни свята, и се издига на височина 24 метра. 91 стъпала водят към храма, посветен на Кукуклан.

  6. Колизеумът в Рим, Италия • Колизеумът или Амфитеатърът на Флавиите е най-голения и най-красивия от древноримските амфитеатри и едно от най-забележителните места в света. • Разположен е в близост до двореца на Нерон (Domus Aurea). Строежът на Колизеума отнема 10 години. • Изграждането му започва по време на император Веспасиан и е завъшено от неговия син Тит, който го открива през 80 година. • На арената в амфитеатъра са провеждани игри-боеве, включително битки между животни и хора, екзекуции, гладиаторски двубои и други кървави зрелища.

  7. Тадж Махал, ИндияХРАМЪТ НА ЛЮБОВТА • Тадж Махал е мавзолей на брега на река Джамна в Агра, Индия. Построен е по заповед на император Шах Джахан (в превод “Господар на света”) за гробница и в памет на красивата му съпруга Мумтаз Махал • В строителството вземат участие повече от 20 хиляди души и отнема повече от 17 години. Високият 74 метра мавзолей е изграден от мрамор върху платформа с 4 минарета. • Великолепието на Тадж Махал се допълва от красиви градини с басейни и фонтани.

  8. Изготвил: Спаска Димитрова,ПУ ”Паисий Хилендарски”,УХ 2 курс0705071001