a megv ltozott munkak pess g ek foglalkoztat si lehet s gei n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási lehetőségei PowerPoint Presentation
Download Presentation
A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási lehetőségei

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 11

A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási lehetőségei - PowerPoint PPT Presentation


 • 76 Views
 • Uploaded on

A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási lehetőségei. Rehabilitációs hozzájárulás 2010-ben. Ki a megváltozott munkaképességű?. A legfontosabb kifejezés: az össz-szervezeti egészségkárosodás mértéke.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási lehetőségei' - charis


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
a megv ltozott munkak pess g ek foglalkoztat si lehet s gei

A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási lehetőségei

Rehabilitációs hozzájárulás 2010-ben

ki a megv ltozott munkak pess g
Ki a megváltozott munkaképességű?
 • A legfontosabb kifejezés: az össz-szervezeti egészségkárosodás mértéke.
 • Jelenleg az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet (ORSZI) szakvéleménye határozza meg a mértékét.
 • 2007. augusztus 15. előtt az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Országos Orvosszakértői Intézete (OOSZI) vélemény tartalmazta annak százalékos meghatározását.
 • A jelenleg legkisebb egészségkárosodási mérték: 40 %(ORSZI) – 49 %(OOSZI).
 • Nagyon fontos, hogy az érvényességi időre figyelemmel legyenek!
megv ltozott munkak pess g s vagy fogyat kos
Megváltozott munkaképességű és/vagy fogyatékos?
 • Aki OOSZI vagy ORSZI szakvéleménnyel rendelkezik, és abban legalább 40-49%-ban megállapították az össz-szervezeti egészségkárosodását, ami a munkaképesség csökkenését is jelenti, az a megváltozott munkaképességűek csoportjához tartozik. A legkülönfélébb betegségekkel, pszichiátriai betegségekkel, műtétekkel (pl. szegycsont-kapocs), és a sérüléssel, fogyatékkal élők is ide tartoznak.
slide4
A fogyatékkal élők: mozgássérültek, vakok és látáscsökkentek, siketek és nagyot hallók, kommunikációjukban nehezítettek (hangképzési zavar, dadogók, artikulációs zavarral küzdők), értelmi sérültek (down-szindróma, autizmus, közepesen mentális retardáció).
 • Fontos megjegyezni, hogy minden egyes sérülési csoporthoz külön, a személyekre szabottan érdemes a rehabilitációt kidolgozni.
rehabilit ci s hozz j rul s ki fizet s mennyit
Rehabilitációs hozzájárulás: ki fizet, és mennyit?
 • A nemzetgazdaság valamennyi szektorában, tehát a versenyszférában, a költségvetési szerveknél, és a nonprofit szektorban működő valamennyi szervezet érintett.
 • Minden vállalkozás rehabilitációs hozzájárulás fizetésére köteles, ha az általa foglalkoztatottak, átlagos statisztikai állománya a 20 főt meghaladja, és az általa foglalkoztatott megváltozott munkaképességűek átlagos statisztikai állományi létszáma nem éri el a létszám 5%-át. (Kötelező foglalkoztatási szint.)
mennyit
Mennyit?
 • 2010. január 1-től 964 500 Ft/év (B° átlagkereset 8%-a)
 • A rehabilitációs hozzájárulás összege, az 5%-ból hiányzó létszámtól függ!
 • Fontos figyelembe venni: az átlagolást a tényleges létszám alapján kell elvégezni, azaz munkaidő hosszától függetlenül, minden dolgozót egy egész főnek kell tekinteni. Ugyanígy járunk el a kötelező foglalkoztatási szint számításánál is (pl. 20,3 fő=20 fő)
 • Példa: 50 fős cégnél a kötelező foglalkoztatási szint 5%, tehát 2,5 fő, ténylegesen 3 fő.
 • Számítás: 3 fő x 964 500= 2 893 500 Ft
 • Amennyiben számításunkat nem egész számra dolgozzuk ki, hanem pl. 50 fő x 5% x 964 500= 2 411 250 Ft, azaz 482 000 Ft különbséget fog megállapítani az ellenőrző hatóság!
 • Részmunkaidős dolgozók tervezésénél fontos, hogy a napi 4 órás munkaviszony, illetve a havi 60 órás teljesítés realizálódjon, különben nem számítható be a részmunkaidős munkavállaló, az átlagos statisztikai állományi létszámba.
a rehabilit ci s hozz j rul s s egy b t mogat sok sszef gg sei
A rehabilitációs hozzájárulás és egyéb támogatások összefüggései
 • 177/2005. (IX. 2.) Kormányrendelet alapján költségvetési bértámogatás a munkáltató számára csak akkor nyújtható, ha a kötelező foglalkoztatási szintet teljesíti. Ha a munkáltatónak rehabilitációs hozzájárulási kötelezettsége keletkezik, akkor felfüggesztik a támogatás folyósítását, és akkor engedélyezik a további támogatást, amikor teljesíti a kötelező foglalkoztatási szintet.
 • Annak azonban nincs akadálya, hogy a megváltozott munkaképességűeken túl, inaktív, pályakezdő fiatalt, 50 év feletti álláskeresőt, GYES-GYED, ápolási díjról visszatérőt…stb. (Flt. Szerint) alkalmazzon a munkáltató, és ezért járulékkedvezményben részesüljön.
kor bbi felm r sek eredm nyei a megv ltozott munkak pess g ek foglalkoztat s val kapcsolatban
Korábbi felmérések eredményei a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásával kapcsolatban
slide9
A kérés az volt, hogy értékeljék 1-10 skálán az ép, és a megváltozott munkavállalókat a táblázatban szereplő szempontok szerint.
 • Jól látható, hogy a különbségek kicsik.
 • Eltérés az épek javára, az elvégzett munka mennyiségében és minőségében van (mennyiség 0,88; minőség 0,37), kezdeményező készség 0,67; betegállományban töltött idő 0,27!
 • Jobb a fogyatékos és megváltozott munkaképességűek megítélése a monotóniatűrésében 0,43; a megbízhatóságban 0,37; és a lojalitásban 0, 66.
 • Az általános vélemény szerint 0,11 századdal jobb a fogyatékkal élők megítélése.
lehet s gek a hossz t v megold shoz
Lehetőségek a hosszú távú megoldáshoz!
 • Az elmélet és a gyakorlati alkalmazás között nagy a szakadék!
 • A megváltozott munkaképességűek közül meg kell találni a megfelelő lehetséges munkaerőt, az alábbi tényezők: egészségi helyzet, szociális tényezők, motiváltság, meglévő munkaképesség, meglévő alkalmazható tudás, tanulékonyság; feltérképezésével. (Adatbázis!) Továbbá, a munkáltatói oldal elvárásainak megfelelően, mentori felkészítése – Molnár Gábor Műhely Alapítvány szolgáltatása.
 • A már foglalkoztatott, ép munkatársak érzékenyítése a befogadásra – érzékenyítő tréningek, programok – Molnár Gábor Műhely Alapítvány szolgáltatása.
 • Felső-, és középvezetők, HR munkatársak szupervíziója, ami szintén a team, és a szervezeti vezetés inklúzív módját segíti – Molnár Gábor Műhely Alapítvány szolgáltatása.
slide11
Köszönöm a figyelmet!

Lovas Irén

Molnár Gábor Műhely Alapítvány

www.mgmalapitvany.hu

mgmalapitvany@invitel.hu

06 88 213 844

06 20 802 5895