Pressfrihetens dag 3 maj - quizz
Download
1 / 2

Pressfrihetens dag 3 maj - quizz - PowerPoint PPT Presentation


  • 154 Views
  • Uploaded on

Pressfrihetens dag 3 maj - quizz 1. Skoltidningen publicerar en artikel som rektorn tycker är olämplig. Hon kräver att få läsa nästa nummer och komma med synpunkter innan det går i tryck. Har rektorn rätt att få göra det?

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Pressfrihetens dag 3 maj - quizz' - chaka


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
Pressfrihetens dag 3 maj quizz

Pressfrihetens dag 3 maj - quizz

1. Skoltidningen publicerar en artikel som rektorn tycker är olämplig. Hon kräver att få läsa nästa nummer och komma med synpunkter innan det går i tryck. Har rektorn rätt att få göra det?

JA NEJ KANSKE2. Som reporter på skoltidningen kommer du på den briljanta idén att inför en lärarkonferens smyga in i lärarrummet och gömma din Iphone där, inställd på inspelning. Du hoppas på att få veta något spännande och göra ett "scoop". Är det lagligt att göra så?JA NEJ KANSKE3. Du misstänker att din kompis Jasmin har ljugit om sitt MVG i svenska. Har du rätt att begära ut uppgifter om vad hon fått i betyg av skolan?JA NEJ KANSKE4. Din kompis Hampus berättar för dig i förtroende att han blivit nedslagen på toaletten av några äldre elever. Du tycker att skoltidningen bör skriva om det som hänt men vill inte att de publicerar ditt eller Hampus namn i samband med artikeln. Har skoltidningen rätt att ange era namn? JA NEJ KANSKE


Pressfrihetens dag 3 maj quizz

Facit

1. Kommunala skolor omfattas av censurförbudet, meddelarskyddet och offentlighetsprincipen. Om er skoltidning är grundlagsskyddad (för info om hur du gör det, se http://www.ungmedia.nu/fakta/sarskilt-om-tryck-och-yttrandefrihet-for-skoltidningar/ )så får rektor inte förhandscensurera den. Svaret är alltså nej.

2. Nej, det är förbjudet att spela in samtal som du inte själv deltar i. Det kallas för buggning. Du kan alltså i smyg spela in ditt eget utvecklingssamtal men inte sätta upp utrustning i lärarrummet och spela in vad lärarna säger.

3. Ja, många av de handlingar som förvaras på kommunala skolor är offentliga. Handlingar som har att göra med bland annat betyg, närvaro och scheman är offentliga och kan begäras ut. Läs mer om offentlighetsprincipen och hur det går till att begära ut allmänna handlingar här: http://www.ungmedia.nu/yttrandefrihetens-pusselbitar/offentlighetsprincipen/4. Nej. När du lämnar uppgifter till medier har du rätt att vara anonym om du vill det. I så fall är skoltidningen skyldig att skydda din identitet och får varken publicera ditt namn eller uppgifter som gör att läsarna förstår vem det handlar om. Anonymitetsskyddet ingår i meddelarskyddet som är en del av den svenska tryck- och yttrandefriheten. Meddelarskyddet innebär att alla har rätt att lämna uppgifter till media utan att straffas för det.