slide1 n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Zintuigen PowerPoint Presentation
Download Presentation
Zintuigen

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 30

Zintuigen - PowerPoint PPT Presentation


  • 210 Views
  • Uploaded on

Zintuigen. Ruiken. Je neus bevat een belangrijk zintuig; je reukzintuig. Het waarschuwt je, bijvoorbeeld voor gevaarlijke stoffen. Maar geuren zijn ook belangrijk om je in een bepaalde stemming te brengen.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Zintuigen' - ceri


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide3

Je neus bevat een belangrijk zintuig; je reukzintuig. Het waarschuwt je, bijvoorbeeld voor gevaarlijke stoffen. Maar geuren zijn ook belangrijk om je in een bepaalde stemming te brengen.

Functie van geuren voor de mens - Geuren spelen een rol bij hoe je je voelt. - Geuren spelen een rol bij het proeven van eten.- Geuren waarschuwen je voor gevaarlijke stoffen of bedorven voedsel. 
- Er zijn menselijke geuren die je niet waarneemt en die een rol spelen bij het voortplantingsstelsel. 
- Door geuren kunnen mensen zich orienteren.

Hoe werkt het ruikzintuig?
Geurstoffen in de lucht komen in de neusholte. Bij inademen passeren ze het vochtige slijm van het reukslijmvlies en ze lossen op in het slijm. Ze komen in contact met zintuigcellen, waaroor de zintuigcel geprikkeld. Er gaat een signaal van de zintuigcellen naar de hersenen. In de hersenen wordt de geur waargenomen en herkend.

Hoe is het reukzintuig opgebouwd? 
Boven in de neusholte bevindt zich het reukslijmvlies. In het reukslijmvlies liggen zenuwcellen. De zenuwcellen hebben korte dunne uitlopers die in de slijmlaag lopen. Deze korte dunne uitlopers kunnen geprikkeld worden door geurstoffen. De zenuwcellen hebben lange uitlopers waarmee signalen doorgegeven worden naar de hersenen. De bundel lange zenuwuitlopers noem je een zenuw: het is de reukzenuw.

slide4

I made an applepie and it smelled gooooooood <3”

http://merell.wordpress.com/category/smell/

“I

slide5

“I was in Dordrecht, there where some kids smoking weed, I love that smell”

http://merell.wordpress.com/category/smell/

slide6

“I was looking for something in a store & it smelled like old people and sweat, I wanted to get out of there as fast as I could.”

http://merell.wordpress.com/category/smell/

slide7

Zien

Zien is het visueel waarnemen van voorwerpen uit de omgeving met behulp van de ogen als zintuigorgaan. Het ruimtelijk zien berust op het zien met beide ogen tegelijk. Door de afstand tussen beide ogen kunnen we diepte waarnemen.
Via de pupil komen de beelden van buitenaf omgekeerd op het netvlies terecht, maar de hersenen zetten dit om in wat wij een normaal beeld noemen. (vergelijkbaar met het negatief in een camera)Het bewust kijken is dus eigenlijk zien. Dat wil zeggen dat de kijker weet wat hij ziet. Hij kan het hetgeen hij ziet zowel objectief als subjectief benoemen. Het proto-Indo-Europees Chi betekent zien (In het Latijn is daar sciencia van afgleid terwijl van het het proto-Indo-Europees Ved (weten) het Latijnse woord voor zienハ: videre (en video) komt. Het gezegde: "Kijk, als je tekent zie je meer" geeft in dit verband duidelijk het verschil aan tussen 'kijken' en 'zien'.

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Zien

slide8

Zien

Kleuren en effecten van licht zorgen voor sfeer.

slide11

Horen

Met het combineren van geluiden wordt muziek gemaakt. Muziek kan je in een bepaalde sfeer brengen.

slide13

Proeven

Proeven doe je met je tong.

De tong bestaat uit spierweefsel en is bekleed met een dik slijmvlies. In dit slijmvlies bevindt zich het smaakzintuig waarmee we proeven. Het smaakzintuig bestaat uit smaakpapillen, verspreid over de tong met concentraties aan de voorkant, zijkant en achterkant. Hiermee kun je dus smaak proeven.

Een andere functie van de tong naast die van smaakzintuig is ook een functie van het schoonhouden van je gebit. Door met je tong langs de tanden en kiezen te gaan, 'poets' je je tanden. De grote etensresten kun je met je tong verwijderen. Ook heeft de tong een belangrijke taak bij het kauwen, spreken en slikken.

De tong proeft het voedsel. Je smaakzin en je reukzin werken samen. Je tong is bedekt met duizenden kleine smaakpapillen die de smaken van voedsel en drank opnemen. Je neus zit vol met dunne haartjes en zenuwen. De haartjes vangen geuren op en de zenuwen sturen boodschappen over de reuk naar je hersenen. Als je dus in een appel bijt, ruikt je neus de geur en je tong proeft het lekkers.

Smaak wordt beïnvloed door wat je ruikt. Houd maar eens een ui onder iemands neus en laat hem daarna fijngeprakte appel en fijn geprakte aardappel eten. Proeft hij nog verschil? De ui brengt je in verwarring.

Smaakloos. Als je verkouden bent, schijnt je eten wel zijn smaak te verliezen. Als je neus dichtzit, kun je moeilijk ruiken, zodat je geen voedsel kunt proeven.

Elke smaak heeft zijn plaats, de hoofdsmaken van voedsel:

Hoe voedsel eruit ziet is even belangrijk als hoe het smaakt en ruikt.Denk maar eens aan een zilveren citroen, een blauwe ananas of een paarse banaan.De smaak van voedsel is moeilijk te herkennen als je het niet kunt zien

slide14

“We had to taste things while we where blindfolded, we also had to hold our nose, so we wouldn’t smell anything. I was scared of eating something I really don’t like”

http://merell.wordpress.com/category/taste/

slide17

Voelen/ De huid

De HuidOnze huid beschermt ons tegen allerlei invloeden van buitenaf. Bijv. tegen uitdroging, tegen straling van de zon en tegen het binnendringen van ziektekiemen. De huid is een van de organen van het lichaam.Je huid vertelt je veel meer dan alleen maar hoe de dingen aanvoelen. Er zitten heel wat verschillende soorten zenuw-uiteinden vlak onder je huid, en ze vangen allemaal een ander signaal op. Je kunt het verschil tussen warmte en kou voelen. Als er water op je huid spettert, voel je een combinatie van kou en nattigheid. Bepaalde dingen neem je alleen maar waar als een lichte aanraking, bijvoorbeeld als je over het zachte zand van het strand loopt. Het zand drukt gelijkmatig tegen je voetzolen aan. Maar als je even later met je blote voeten over een grintweggetje loopt, drukken de scherpe randen van de steentjes hard tegen je voetzolen. En dat doet zeer. Als iets stevig tegen je huid drukt, voel je dat met speciale zenuw-uiteinden die diep in je huid zitten. Als die zenuwuiteinden iets waarnemen, voelt dat als pijn. Pijn is niet prettig, maar wel nuttig. Het zegt je dat je lichaam in gevaar is en dat het beschadigd dreigt te worden. Ook dient de huid voor het handhaven van de lichaamstemperatuur, bijv. door te zweten en te rillen.Je huid is niet overal even gevoelig. Als je iets heel goed wil voelen, gebruik je je vingertoppen, omdat die erg gevoelig zijn. Er zitten meer zenuwuiteinden in je vingertoppen dan waar dan ook. Ook zijn je lippen,je vingers en je tenen erg gevoelig.De huid heeft verschillende lagen. Als eerst heb je de bovenlaag; de oppperhuid, hieronder een onderlaag; de lederhuid.

Niet overal in je huid liggen evenveel tastknopjes. Tastknopjes zijn zintuigen die reageren op aanraking. Hiermee kun je waarnemen hoe dingen voelen. Toch liggen ze niet overal even dicht bij elkaar.

slide18

“Last week we had to ‘feel’ images"

…Blinden doen niet anders

http://merell.wordpress.com/category/touch/

Braille

slide20

中國肥皂

Chinese zeep

slide21

中國肥皂

中國牆

slide29

中國肥皂

中國音樂