tuberkuloza ko e l.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
TUBERKULOZA KO ŽE PowerPoint Presentation
Download Presentation
TUBERKULOZA KO ŽE

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 17

TUBERKULOZA KO ŽE - PowerPoint PPT Presentation


 • 332 Views
 • Uploaded on

UNIVERZITET U BANJALUCI MEDICINSKI FAKULTET KATEDRA ZA DERMATOVENEROLOGIJU. TUBERKULOZA KO ŽE. STUDENT:Dejana Jovanović 6137/07. MENTOR:prof.dr.Bogdan Zrnić. BANJA LUKA decembar 2010. ETIOLOGIJA

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'TUBERKULOZA KO ŽE' - catori


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
tuberkuloza ko e

UNIVERZITET U BANJALUCI

MEDICINSKI FAKULTET

KATEDRA ZA DERMATOVENEROLOGIJU

TUBERKULOZA KOŽE

STUDENT:Dejana Jovanović 6137/07

MENTOR:prof.dr.Bogdan Zrnić

BANJA LUKA decembar 2010.

slide2
ETIOLOGIJA

Tuberkuloza kože je izazvana Kochovim bacilom(Mycobacterium tuberculosis) humanog,ređe animalnog bovinog tipa.

Način infekcije može biti egzogena kontaminacija od bolesnih ljudi ili bolesnih životinja, per continuitatem, limfogeno ili hematogeno.

slide3
PRIMARNE TUBERKULOZE KOŽE

Primarni tuberkulozni kompleks( Tuberkulozni šankr)

Etiologija

 • Primarni tuberkulozni kompleks kože nastaje spoljnim inokulacijom M.tuberculosis,kod osoba koje dotad nisu bile inficirane.

Klinička slika

 • Oboljenje nastaje na mjestima prethodne povrede (bušenje uva,cirkumcizija,vađenje zuba).Promjene na koži počinju inflamovanim čvorićem,koji se pretvara u ulceraciju prekrivenu mrkom krustom(primarni afekt).Prisutan je unilateralni regionalni limfadenitis,koji je bezbolan.Tuberkulinski test je u početku negativan(anergija),a kasnije postaje pozitivan.
slide4
Histologija

U ranoj fazi ćelijski infiltrat je nespecifičan,ali bogat bacilima.Nekoliko nedelja kasnije razvija se tipičan tuberkul sastavljen od epiteloidnih ćelija i limfocita,tada i bacili postaju malobrojni.

 • Diferencijalna dijagnoza

Treba imati u vidu sifilisni primarni kompleks i superficijalni herpes simplex.

slide6
SEKUNDARNE TUBERKULOZE KOŽE
 • Tuberculosis luposa cutis (Lupus vulgaris)

Etiologija

 • Lupus vulgaris je najčešći oblik tuberkuloze kože i javlja se kod osoba sa dobrim imunitetom.Nastaje širenjem sa susjednih ognjišta:limfne žlijezde,kosti,skrofuloderma,može se takođe prenijeti limfogenim i hematogenim putem,kao i inokulacijom.

Klinička slika

 • Promjene su najčešće na licu i vratu,ali se javljaju i na ostalim dijelovima tijela.Mogu zahvatiti i bukalnu,nazalnu i konjuktivalnu sluznicu
slide7
Osnovna promjena je translucidni čvorić želatinozne konzistencije i ružičasto mrke boje,koji se naziva lupom.
 • Lupomi se grupišu u jasno ograničenu policikličnu ploču,koja se širi centrifugalno,dok se u centru stvara cikatrijelna atrofija,često bez prethodnog ulcerisanja. Pojava svežih lupoma na ožiljku je karakteristična (tuberkuloza ne poštuje svoj ožiljak).
 • Fenomen želea od jabuke
 • Fenomen sonde
slide8
Histologija
 • U gornjem dermu se nalazi tipičan tuberkulom:centralno su lokalizobane epiteloidne i džinovske Langhansove ćelije s perifernim vencem limfocita.U epidermu se vide sekundarne promjene;ili je stanjen i atrofičan ili postoji akantoza sa vrlo izraženom hiperkeratozm,a u nekim slučajevima i pseudoepiteliomatozna hiperplazija.

Diferencijalna dijagnoza

 • U obzir dolaze: sarkoidoza,lajšmanijaza,lepra.Nodulo ulcerozni sifilidi u trećem stadijumu nikada na ožiljcima nemaju svježih čvorića(sifilis poštije svoj ožiljak).
slide9

Lupus vulgaris-Preuzeto sa www.epathologies.com

Lupus vulgaris-Preuzeto sa www.epathologies.com

slide10
TUBERKULIDI
 • Tuberkulidi nastaju usled hematogene diseminacije malobrojnih tuberkuloznih bacila kod osoba sa dobrim imunitetom.
 • Tuberkulozno ognjište iz koga potiče bacil nije aktivno i opšte stanje bolesnika je dobro.Promjene na koži obično recidiviraju i pokazuju tendenciju ka spontanoj involuciji.Smatra se da je mehanizam nastajanja ovih promjena imunološki i da predstavlja hiperergijsku reakciju.
slide11
Tuberculosis papulo-necrotica cutis

Etiologija

 • Smatra se da je u osnovi promena treći tip imunološke reakcije (imuni kompleksi) koji je praćen imunološkom reakcijom četvrtog tipa(granulomatozni infiltrat).

Klinička slika

 • Papulonekrotski tuberkulidi se javljaju kod mlađih osoba.Lokalizuju se na donjoj polovini potkolenice,ekstenzornoj strani podlaktica,na koži laktova i koljena,a rijetko na ostaloj koži.
slide12
Promjene su pojedinačne,simetrično i ravnomjerno raspoređene.
 • Javljaju se u vidu crvenih i ljubičastih čvorića koji nekrotišu i pokriveni su mrkom krustom.Po otpadanju kruste ostaju pravilni,kružni,atrofični ožiljci,koji podsjećaju na konfete. Promjene se javljaju u naletima u jesen i proljeće.

Histologija

 • Nalaze se tuberkulozni granulomi s limfocitnim vaskulitisom.Postoji i klinasta nekroza gornjeg derma,koja zahvata i epiderm.

Diferencijalna dijagnoza

 • Oboljenje treba diferencirati prema leukocitoklazičnom vaskulitisu,sekundarnom papulo-pustuloznom sifilisu,ujedima insekata i pruriga.
slide13

Tuberculosis papulo-necrotica-Preuzeto sawww.msdlatinamerica.com

slide14
Dijagnoza
 • Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, kliničkog pregleda, histopatološkog nalaza i dokazivanjem bacila tuberkuloze u lezijama kože.
slide15
Liječenje
 • Liječenje primarne i sekundarne tuberkuloze kože kod odraslih sprovodi se u toku 6 mjeseci,a daju se paralelno sledeća četiri lijeka:

- Izoniazid:300mg/dn 6 mjeseci

- Rimfapicin: za odrasle osobe ispod 50 kg 450mg/dn:za osobe iznad 50kg 600mg/dn 6 mjeseci

- Pirazinamid:ispod 50kg 1,5g/dn; iznad 50kg 2g/dn

- Etambutol: 15 mg/kg/dn u prva dva mjeseca

 • Kod tuberkulida je moguće i spontano povlačenje promena.Tuberkulostatska terapija ne daje tako dobre i pouzdane rezultate kao kod pravih tuberkuloza kože.
slide16
Lokalna terpija je nespecifična. To su dezinfekciona pranja, antibiotske masti, a kod verukozne tuberkuloze keratolitici i krioterapija u cilju bržeg razaranja promena.
slide17
LITERATURA:
 • dr.Bosiljka M.Lalević-Vasic,dr.Ljiljana M.Medenica,dr.Miloš M.Nikolić Dermatovenerologija sa propedevtikom,Beograd 2002.
 • www.epathologies.com
 • www.msdlatinamerica.com
 • wikipedia.org