tuberculoza n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Tuberculoza PowerPoint Presentation
Download Presentation
Tuberculoza

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 14

Tuberculoza - PowerPoint PPT Presentation


 • 548 Views
 • Uploaded on

Tuberculoza. NU doare! ESTE tratabila!. Tuberculoza este o infectie produsa de o bacterie numita Mycobacterium tuberculosis (bacilul Koch).

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

Tuberculoza


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
  Presentation Transcript
  1. Tuberculoza NU doare! ESTE tratabila!

  2. Tuberculoza este o infectie produsa de o bacterie numita Mycobacterium tuberculosis (bacilul Koch). Forma cea mai frecventa de tuberculoza ataca plamanii (tuberculoza pulmonara), unde bacteriile distrug tesuturile si creeaza cavitati. In tuberculoza extrepulmonara, bacteriile ataca alte regiuni ale corpului – oase, rinichii, ganglionii limfatici, meningele si sistemul nervos central. Exista si tuberculoza diseminata, in care bacteriile se raspandesc prin sistemul sangvin si ataca intreg organismul.

  3. Mycobacterium tuberculosis este bacteria care cauzează cele mai multe cazuri de tuberculoză. A fost descrisă pentru prima dată de Robert Koch, în martie 1882.Este o bacterie obligatoriu aerobă (nu Gram pozitivă/negativă), care se divide la 16-20 ore (o rată mică de multiplicare, comparativ cu alte bacterii, cum ar fi E. coli, care se divide la 20 de minute). Spre deosebire de alţi germeni, datorită continutului mare de mureină din peretele celular, se colorează foarte greu şi, ulterior, rezistă la decolorarea cu alcool si acizi minerali diluaţi. Sunt aşadar, bacili acid-alcoolorezistenti. Se pun in evidenţă prin coloraţia Ziehl-Neelsen. Pe frotiurile colorate după această metodă, bacilul tuberculos apare colorat în roşu aprins, datorită fucsinei, în timp ce restul de germeni, celule sau alte elemente, sunt decolorate de acizi sau alcool, fiind ulterior recolorate cu albastru de metilen. Se mai poate identifica prin microscopie fluorescentă, sau prin colorare cu rodamină-auramină. De asemenea se dezvoltă lent şi numai pe medii speciale, cum ar fi mediul Lowenstein-Jensen, însă mai nou s-au obţinut rezulate excelente de cultură folosind mediul de cultură Middlebrook.Bacilul este rezistent la acţiunea majorităţii antibioticelor, acest lucru fiind în mare parte explicat prin faptul că infecţia este intracelulară; este sensibil la streptomicină, hidrazida acidului izonicotinic (H.I.N.), cicloserină şi la bacteriofagi. Virulenţa se pare că este dată de existenţa unei substanţe lipidice numită cord-facto. Reacţia sistemului imunitar la Mycobacterium tuberculosis este predominant de natură celulară.Rezistenţa specifică faţă de infecţia tuberculoasă poate fi obţinută cu germenii vii atenuaţi. Prin vaccinare, în special a copiilor, cu B.C.G.(bacilul Calmette-guerin), se obţine o scădere importantă a cazurilor noi de tuberculoză. Acest vaccin conţine bacili tuberculoşi bovini care, prin treceri repetate pe mediul de cultură cu cartof biliat şi glicerinat, şi-au pierdut virulenţa şi capacitatea de a produce tuberculoza, dar şi-au păstrat proprietăţile antigenice.

  4. Mycobacterium tuberculosisClasificare ştiinţificăRegn:BacteriaÎncrengătură:ActinobacteriaOrdin:ActinomycetalesSubordin:CorynebacterineaeFamilie:MycobacteriaceaeGen:MycobacteriumSpecie:tuberculosis

  5. Cresterea incidentei tuberculozei pe plan mondial se datoreaza  unei serii de factori: sporirea numarului de imigranti din tari in care tuberculoza este endemica, epidemia de sida, aparitia unor tulpini bacteriene rezistente la tuberculostatice. Tulpini rezistente la unele medicamente antituberculoase au fost identificate in toate tarile studiate de OMS. O forma deosebit de periculoasa de TBC este tuberculoza chimiorezistenta sau MDRTB (in engleza, multidrug-resistant tuberculosis). In tarile dezvoltate, incidenta tuberculozei este mai mare in randul varstnicilor; in timp ce in tarile cu nivel economic scazut, boala este mai frecventa in randul tinerilor. Varstnicii sunt mai vulnerabili la TBC datorita reactivarii infectiei latente, pe masura slabirii sistemului imunitar, odata cu inaintarea in varsta.

  6. Tuberculoza a reprezentat mult timp o problema de sanatate publica. In secolul XIX, boala era responsabila pentru o treime din decese in Europa. Odata cu descoperirea antibioticelor antituberculoase, in anii 1940, se credea ca tuberculoza va fi complet  eradicata. Dupa o scadere constanta a incidentei in tarile dezvoltate, care a continuat pana in anii 80, in prezent se constata o reemergenta a bolii, in special la persoanele fara adapost, la utilizatorii de droguri intravenoase si la pacientii infectati cu HIV. In prezent, exista 8 milioane de cazuri de tuberculoza simptomatica, iar 3  milioane de decese se inregistreaza in fiecare an. Astfel, TBC este a doua cauza infectioasa de deces din lume, doar SIDA facand mai multe victime. Se estimeaza ca o treime din populatia lumii este infectata cu bacilul Koch, iar la cca 5 – 10% dintre acestia infectia latenta progreseaza intr-o forma de boala activa.

  7. Cum se Transmite?Sursa de bacili este omul bolnav de tuberculoza pulmonara, care inca nu a inceput tratamentul. El tuseste si arunca in atmosfera bacili vii, care vor fi inhalati de cei din jur. Cei mai afectati sunt co-locatarii bolnavului: familia, mai ales copiii, care sunt expusi mult timp la aerul infectat cu bacili. Pot fi afectati si colegii de munca sau prietenii apropiati. Calea de transmitere este, deci, aeriana (nu prin mancare, haine sau maini murdare). Tuberculoza este ca o "bomba cu efect intarziat", intervalul intre infectie si imbolnavire fiind imposibil de precizat.Copiii se pot imbolnavi direct, fara un astfel de interval, prin contaminare de la parintii sau bunicii lor bolnavi (ei fac tuberculoza primara).

  8. Care sunt simptomele tuberculozei? • Simptomatologia difera de la forma latenta in care este absenta la forma activa a tuberculozei unde semnele si simptomele isi fac aparitia. Simptomatologia depinde foarte mult de organul afectat de tuberculoza, cel mai adesea plamanul, dar sunt si cazuri de tuberculoza la nivelul altor organe (extrapulmonar), cand simptomatologia insoteste insuficienta functionala a acelui organ. Uneori tuberculoza poate fi confundata cu alte patologii pulmonare sau de organ si trebuie facut diagnosticul diferential.

  9. Simptomele tuberculozei active cu localizare pulmonara • Aceste simptome apar treptat pe o perioada de saptamani sau luni, putand exista si simptome usoare aproape insesizabile de bolnav. Cele mai frecvente simptome sunt:Tahicardie (ritmul rapid al batailor inimii)In lipsa tratamentului, tuberculoza activa poate produce leziuni serioase, putand forma un fel de pungi de puroi cu continut cazeos (branzos, specific tuberculozei) care se pot suprainfecta cu alte tipuri de bacterii, fiind mult mai greu de tratat (de multe ori aceste pungi de puroi se evidentiaza abia dupa suprainfectare, caci astfel devin simptomatice, pungile de puroi tuberculos nu au acele caractere infectioase ca tumefiere, inrosire, durere, cresterea emperaturii locale etc, tocmai din acest motiv se mai numesc si abcese reci). Se pot forma, tot ca si complicatii, fistule (comunicari) intre cai aeriene apropiate sau intre plaman si pleura (bronho-pleurale) etc. Aceste abcese pot astupa caile aeriene si produc insuficienta respiratorie si lista complicatiilor poate continua. Din pacate, de cele mai multe ori, dupa tratarea complicatiilor raman sechele ce vor persista toata viata.

  10. Marirea in volum a gatului datorita afectarii ganglionilor limfatici de la acest nivelTuse cu mucus gros, in care uneori se poate vedea si sange, aceasta tuse durand cu aproximatie doua saptamanTranspiratii abundente nocturneFebra si frisoane mai ales in timpul somnuluiStare de oboseala si epuizarea fortei fizice Pierdere in greutate fara motive evidentedureri in piept etc.La copii mici TBC-ul se poate manifesta doar prin oprirea cresterii. Cea mai buna metoda de protectie a copiilor contra tuberculozei este imunizarea cu vaccinul BCG.

  11. Cum tratam tuberculoza? Este recomandat ca tratamentul tuberculozei sa fie inceput in spital. Astfel, se pot identifica si corecta eventualele efecte adverse ale medicamentelor, pacientul are timp sa se refaca si sa invete cum trebuie luat tratamentul, dar mai ales este izolat de restul lumii pe perioada cat mai este contagios. Bolnavul nu mai este practic contagios dupa primele 2-3 saptamani de tratament, dar avand in vedere ca de obicei in acest moment el inca expectoreaza sputa cu bacili, pacientii sunt mentinuti internati cel putin 1 luna.Tratamentul are doua faze: de atac si de continuare. In faza de atac bolnavul primeste de obicei, in spital, 4 feluri de antibiotice simultan, pe care le ia in fiecare zi. Faza de atac dureaza 2 luni. Faza de continuare dureaza inca 4-6 luni, bolnavul primind 2 feluri de medicamente de 3 ori pe saptamana. Este ideal ca tratamentul sa fie administrat sub directa observare a cadrelor medicale pe toata durata lui.

  12. Teste efectuate in timpul tratamentului tuberculozei Se testeaza sputa destul de des, aproximativ o data pe luna pentru ca medicul sa se asigure de eficacitatea tratamentului. La sfarsitul tratamentului se poate face o radiografie pentru a o compara eventual cu una viitoare, astfel pot fi identificate evolutii. Se mai pot face teste care sa investigheze daca tuberculoza nu a afectat alte organe: teste hepatice, oftalmologice (in special daca se administreaza etambutol), teste acustice (in special daca se administreaza streptomicina). Cum evitam infectarea cu bacilul Koch? Va trebui sa va feriti sa stati mult in aglomeratii unde pot fi persoane infectate cu TBC, sa purtati masti de protectie daca lucrati in cadrul spitalelor sau faceti vizite in sectii spitalicesti unde sunt internati bolnavi cu TBC, de asemenea sa va vaccinati antiTBC – BCG (la varstele la care se face acest vaccin).Alimentatia si igiena sunt de asemenea conditii de baza pentru un organism sanatos cu un sistem imun puternic. De asemenea preparati termic mancarea, mai ales laptele de vaca ce trebuie fiert in cazul in care nu il cumparati de pe piata gata pasteurizat.

  13. Cat costa si cine achita nota? • Medicatia este gratuita, dar exista si costuri pe care le suporta pacientul: transportul, absenta de la serviciu (4-5 luni) si, nu in ultimul rand, stigma sociala- teama celor din jur ca s-ar putea contamina. Bazata pe ignoranta : dupa 2 saptamani de tratament , TB nu mai este contagioasa. Nu este nicio rusine sa fii bolnav, rusinos este sa nu faci ceea ce trebuie ca sa nu mai fi bolnav.Nu ne costa nimic sa ne acoperim gura, cand stranutam sau tusim, daca stim ca suntem afectati, deci avem "de exportat" bacili. Nu ne costa nimic daca mergem la control medical, daca stim ca traim alaturi de o persoana afectata. Nu ne costa nimic sa traim sanatos, fara droguri si tutun, fara exces de alcool, mancand echilibrat, facand miscare in aer liber, evitand stresul, ocolind, pe cat posibil, mediile aglomerate- spitale-cazarmi, penitenciare.

  14. Multumim pentru Vizionare! Made by: Ruxandra Sion