ВОДА
Download
1 / 24

ВОДА - PowerPoint PPT Presentation


  • 130 Views
  • Uploaded on

ВОДА. Гордана Косанић. Без воде нема живота! Вода улази у астав свих живих бића, налази се изнад наших глава у облаку, протиче испод наших ногу у подземним рекама, налази се у облику леда и снега на врху планина и на Земљиним половима.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about ' ВОДА' - carrie


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

ВОДА

Гордана Косанић


Без воде нема живота! Вода улази у астав свих живих бића, налази се изнад наших глава у облаку, протиче испод наших ногу у подземним рекама, налази се у облику леда и снега на врху планина и на Земљиним половима.


2/3 наше планете чине воде. Такође, 2/3 нашег тела састоји се од воде. Вода је станиште различитих врста организама, од наситнијих, до великих морских корњача, риба или китова.Ако једним кругом представимо сву воду која се налаѕи на нашој планети, 97,5% представља слана вода која се налази у океанима и морима, а која није за пиће.


* Вода је течност без боје, мириса и укуса* У природи се јавља у три агрегатна стања: течно (реке, баре, потоци, мора...)чврсто (лед, град, иње, снег...)гасовито( магла, облаци...)Под утицајем Сунчеве топлоте вода стално испарава. Водена пара се подиже увис и услед хлађења се згушњава и ствара облак. Ако дође до јачег хлађења, сићушне капљице се сједињују, постају теже и падају на земљу. Тако настаје киша.


Ако се водена пара услед хладноће згусне при земљи настаје магла.У току зиме водена пара се у облацима згушњава и смрзава. Од смрзнутих капљица стварају се снежнепахуље различитих облика. Оне падају на земљу и стварају снежни покривач.


Када није зима често хладноће згусне при земљи настајеросе има, а кад мраз почиње појави се иње.


Ако се Сунчеви зраци пробију кроз облаке док пада киша, они пролазе и преламају се кроз кишне капи. Тако настаје дуга.


Све воде на земљиној површини делимо на текуће и стајаће воде.Воде које теку и сливају се су текуће воде, то су потоци и реке.Стајаће воде су воде које не теку, већ стоје у удубљењу у земљишту, то су баре, језера и мора.


Река делимо на је већа текућа вода.Поток је мања текућа вода.


Бара делимо на је мање и плиће удубљење које је испуњено водом.Језеро је велико удубљење које је испуњено водом.


Извор делимо на -место где вода извире из земље.Токреке-пут реке од извора до ушћа.Ушће -место где се поток или река уливају у већу реку, језеро или море.Речнокорито- удубљење које река издуби текући по површини земље.Притоке- сви потоци и реке која се уливају у већу реку.Обала-земљиште поред реке


Вода – услов живота делимо на Вода је човеку неопходна за припремаање хране, одржавање чистоће тела, одеће и стана.


Једна од особина воде је да у себи садржи растворени кисеоник, што омогућава живот биљакама и животињама у води. Међутим, све чешће присутно загађење у воденим срединама смањује количину раствореног кисеоника. Многе фабрике користе воду за расхлађивање својих машина које се током рада мотора загреју. Тако загрејана вода цевима се спроводи до река, језера и мора. Испуштањем топле воде угрожава се живи свет коме је вода једино станиште.


Загађење воде не мора бити увек видљиво! Вештачка ђубрива, детерџенти и многи други загађивачи садрже штетне материје (фосфате) које загађују воду.


Наши највећи градови испуштају непречошћене отпадне воде директно у реке.


Киселе кише у последњих 50 година изазвале су много више штете него лоше временске прилике за последњих 500 година. На северу Европе, преко 4 000 језера нема рибе, зато што су вода језера постале много киселе!


ad