gromobrani
Download
Skip this Video
Download Presentation
GROMOBRANI

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 8

GROMOBRANI - PowerPoint PPT Presentation


  • 122 Views
  • Uploaded on

GROMOBRANI. Gromobran je sredstvo koje se koristi da se udari groma uzemlje . Postavljaju se na visoke građevine i objekte . Napravljeni su od nekog metala koji privlači grom da udari bas u njih a ne negde pored,čime se smanjuje mogućnost da će grom udariti u dimnjak ili krov.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'GROMOBRANI' - camila


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide2
Gromobran je sredstvo koje se koristi da se udari groma uzemlje. Postavljaju se na visoke građevine i objekte.
  • Napravljeni su od nekog metala koji privlači grom da udari bas u njih a ne negde pored,čime se smanjuje mogućnost da će grom udariti u dimnjak ili krov.
  • Ako je lepo instaliran i povezan sa zemljom, gromobran će struju sprivesti do zemlje,ne ostavljajuci nikakve posledice iza sebe.
vrste gromobrana
Vrste gromobrana
  • Klasični gromobrani:

Najčešćese izvodi tako što se okо objektivapostavielektroprovodan kavez (Faradejevkavez), izrađen оddobrogelektroprovodnogmaterijala.Taj kavez je preko uzemljenja povezan sa zemljom, u koju se odvodi struja pražnjenja.To je najstariji način zaštite objektivai spada u klasičnu gromobransku zaštitu.

slide4
Gromobrani sa ranim startovanjem:

Sе postavljaju na najvišu tačku objekta, minimum 2 metra iznad njega.Uzpomoć dva spusna voda spajaju sedirektno sa uzemljenjem.Spusni vodovi se izgrađuju od pocinkovane trake(FeZn) ili od bakra(Cu). Otpor uzemljenja mora biti manji od 10Ω (оmа).

slide5
Svake sekunde na zemljinoj kori grom udari oko 1000000 puta. Od tog oko 100 gromova pogodi tlo. U ptoseku svaki kvadratni kilometar Zemljine površine svaki u toku godine pogodi bar 3 puta
  • Štete koje uurokujr udar groma, samo u Evropi se mere milijardama eura. Do danas nauka nije uspela da na određenom prostoru spreči udar groma. Jedini način je da prihvatimo naelektrisanje i da ga što bezbednije po objrkte i ljude sprovedemo u tlo.
slide6
Gromobranski uređaji se sastoje iz:

1)Hvataljke

2)Držača hvataljke

3)Zaštitnika

4) Odvoda

5) Uzemljivača

istorija
Istorija
  • Gromobran je izmislio Bendžamin Frenklin u Severnoj Americi 1749.A u Evropi ga je prvi pokazao češki sveštenik ProkopDiviš1754. godine.

Bendžamin Frenklin

ProkopDiviš

ad