Menstruacionet
Download
1 / 17

Menstruacionet - PowerPoint PPT Presentation


 • 177 Views
 • Uploaded on

Menstruacionet. Fiziologjia e sistemit riprodhues femeror. Periudhat e ndryshme te zhvillimit femeror: Periudha neonatale <=4 jave Periudha e femijerise: nga 4 jave deri ne 12 vjec. Adoleshenca: menarka, nga 12-17 vjec Maturia seksuale: fillon 18 vjec, vazhdon 30 vjet.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about ' Menstruacionet' - cameran-barrett


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

Fiziologjia e sistemit riprodhues femeror
Fiziologjia e sistemit riprodhues femeror

 • Periudhat e ndryshme te zhvillimit femeror:

 • Periudha neonatale <=4 jave

 • Periudha e femijerise: nga 4 jave deri ne 12 vjec.

 • Adoleshenca: menarka, nga 12-17 vjec

 • Maturia seksuale: fillon 18 vjec, vazhdon 30 vjet.

 • Peri-menopauze:fillon 40 vjec, vazhdon 10-20 vjet.( pre-menop, menopausa,post menop.)

 • pleqeria


Definicioni i menopauzes
Definicioni I menopauzes

 • Menarka- shfaqja e menstr. Ndodh gati 2 vjet pas shfaqjes se pubertetit.

 • Ndodh mes 13-15 vjec

 • Avovulatore per 2 vitet e para


Koncepte dhe te dhena
Koncepte dhe te dhena

 • Dita e pare e gjakrrjedhjesmenstruale, konsiderohetsidita e pare e ciklit menstrual.

 • Kohezgjatja e ciklit menstrual eshte 28-30 dite.

 • Kohezgjatja e fluksiteshte 2- 7 dite.

 • Vellimi I gjakuttehumbureshte 30-50 ml(< 80), I erretdhenukkoagulon


Funksioni i ovarit
Funksioni I ovarit

 • Prodhon ovocitin

 • Endokrin: prodhon hormonin femeror


Cikli riprodhues
Cikli riprodhues

 • I ndare ne 3 faza:

 • Menstruale: 1- 4 dite.

 • Faza folikulare: 5-14 dite

 • Zhvillohen nje numer folikujsh, vetem njeri eshte dominant, te tjeret behen atrezike,gjate ovulimit leshohet ovociti.

 • Faza luteale: nga dita 15-28, deri ne rast shtatzenie.


Zhvillimi i ovarit
Zhvillimi I ovarit

 • Cikli ovarian ndahet ne 4 faza:-Zhvillimi I folikulit: folikuj primitive- primare-sekondare- te zhvilluar-mature.

 • Ovulacioni

 • Corpus luteum

 • Corpus albican


Hormonet steroide ovariane
Hormonet steroide ovariane

 • Estrogjenet

 • -leshohen ne gjak pas dites se katert te ciklit

 • - nga pjesa tekale dhe granuloze

 • feed back negativ ndaj FSH

 • Feed back pozitiv ndaj LH


Progesteroni
Progesteroni

 • Prodhohet nga corpus luteum

 • Prodhimi maximal arrihet 3- 4 dite pas ovulacionit dhe mbahet per 11 dite.

 • Feedback negativ ndaj FSH dhe LH


Manifestimet klinike te ndryshimeve hormonale
Manifestimet klinike te ndryshimeve hormonale.

 • Endometri:

 • -faza proliferative: dita 5-14 ( arrihet trashesia maximale)

 • - Faza sekretore: dita 15-28 ( humbje e trashesise)


Faza menstruale
Faza menstruale

 • Zgjat 1- 4 dite.

 • Endometri fillon te ‘ bjere ‘ dhe shfaqet hemorragjia.


Endocervixi
Endocervixi

 • Peson ndryshime ne varesi te fazave te ciklit riprodhues.

 • Gjendrat cervikale prodhojne:mukus te paster, te holle, te ujshem ne faze folikulare.

 • Ne faze luteale behet I trashe, opak.


Vagina
Vagina

 • Qelizat epiteliale te siperfaqes trashen dhe maturohen ne fazen folikulare.

 • Ndryshime sekretore ne epitelin vaginal gjate fazes luteale.


Qendra rregullatore hipotalamike
Qendra rregullatore hipotalamike

 • Progesteroni rrit temperaturen trupore bazale.

 • Kjo vlere eshte e dobishme per te percaktuar ciklin riprodhues.


Boshti hipotalamo pituitar ovarial
Boshti Hipotalamo-Pituitar-Ovarial

 • Kontrrollon menstruacionet sipas mekanizmit feedback.

 • Hipoth. Prodhon GnRH(gonadotropine releasing hormone)

 • Sekretohet ne menyre pulsante

 • Eshte gjenerator I ciklit

 • Influencohet nga hormonet dhe neurotransmetuesit.


ad