evolu ia mijloacelor de transport n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
EVOLUŢIA MIJLOACELOR DE TRANSPORT PowerPoint Presentation
Download Presentation
EVOLUŢIA MIJLOACELOR DE TRANSPORT

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 17

EVOLUŢIA MIJLOACELOR DE TRANSPORT - PowerPoint PPT Presentation


  • 312 Views
  • Uploaded on

EVOLUŢIA MIJLOACELOR DE TRANSPORT. MIJLOACE DE TRANSPORT TERESTRE. BICICLETA. Istoric. Strămoşul bicicletei a fost creat de către baronul german Karl Drais , care a inventat şi şi-a patentat maşinăria în anul 1817.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'EVOLUŢIA MIJLOACELOR DE TRANSPORT' - caitir


Download Now An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
evolu ia mijloacelor de transport
EVOLUŢIA

MIJLOACELOR

DE

TRANSPORT

slide2
MIJLOACE

DE

TRANSPORT

TERESTRE

istoric

BICICLETA

Istoric
  • Strămoşul bicicletei a fost creat de către baronul german Karl Drais, care a inventat şi şi-a patentat maşinăria în anul 1817.

O bicicletă de epocă, cunoscută sub denumirea

de velociped

slide4
O bicicletă poate fi definită în general ca fiind un vehicul rutier cu două roţi aşezate în linie una în spatele celeilalte, pus în mişcare prin intermediul a două pedale acţionate cu picioarele.

Forma şi configuraţia de bază a cadrului, roţilor, pedalelor, şezutului şi a ghidonului au

suferit doar mici schimbări din

1885, când a fost construit primul model cu lanţ.

slide5

Fiind inventate în Europasecolului 19, bicicletele sunt acum în număr de peste un miliard, asigurând în multe regiuni mijlocul principal de transport.

  • Ele sunt de asemenea foarte populare ca mod de recreaţie, şi au fost adaptate pentru folosinţă în multe alte domenii ale activităţii umane cum ar fi cel al jucăriilor, fitness, aplicaţii militare, servicii de curierat şi sportul numit ciclism.
slide6

MOTORUL CU ABURI

  • Istoria motorului cu abur

Primul om care a avut idee de a transforma pompa cu piston in maşină termică, a fost francezul Denis Papin în anul 1679. Din păcate nu a putut să o pună în practică din lipsă de fonduri. El a murit în sărăcie, în 1714. Primul motor performant a fost construit în 1712 de inginerul Thomas Newcomen, din Cornwall. Acesta avea un braţ mare care pompa apa în 16 mişcări de du-te-vino pe minut.

motorul lui james watt
Motorul lui James Watt
  • În 1776, James Watt, un constructor scoţian de mecanisme, a adus îmbunătăţiri motorului lui Newcomen. Nicolas Cugnot a fost primul care în 1769 a folosit motorul cu abur la un vehicul. Acest vehicul putea transporta 4 persoane, dar a fost folosit la transportul armamentului greu. Viteza maximă care a fost atinsă cu acest vehicul a fost de 5 km/h.
slide9

MOTORUL CU ARDERE INTERNĂ

  • Dezvoltarea motorului cu ardere internă a trebuit să aştepte până la descoperierea unui combustibil de ardere internă. S-a încercat folosirea prafului de puşcă, însă nu a mers. Carburatoarele cu praf de puşcăîncă sunt greu de găsit. Primul sistem folosit a fost cel pe gaz. S-a folosit gaz de huilă obţinut prin încălzirea huilei într-un vas sau cazan sub presiune. Un francez pe nume Etienne Lenoir a brevetat primul motor pe bază de gaz la Paris în anul 1860.
carl friedrich benz 25 noiembrie 1844 4 aprilie 1929
CARL FRIEDRICH BENZ25 noiembrie 1844 – 4 aprilie 1929
  • A fost un inginer german şi un pionier al automobilismului

"Velo", căruţa cu motor patentată a lui Benz din anul 1894. Primul autoturism în serie se află în Muzeul EFA pentru istorie automobilistică. 1045 cm³, 20 km/h

slide11
BMW X5-versiunea cu motor de 355 cai putere ajunge de la 0 la 100 km/oră în 6,5 sec. iar viteza maximă este de 240 km/ oră
slide12

LOCOMOTIVACU ABURI

Istoria locomotivelor

  • Prima locomotivă cuaburi care se deplasa pe şine a fost construită de inginerul Richard Trevithick, din Cornwall. Locomotiva lui cu patru roţi a făcut o cursă demonstrativă pe 22 februarie 1804, atingând viteza de 20 km/h fără

încărcătură şi 8 km/h cu încărcătură. Din păcate, greutatea trenului a rupt şinele.

slide13
În 1829, în timpul construirii unei noi căi ferate în nordul Angliei, între Liverpool şi Manchester, s-a organizat un concurs pentru a se găsi cea mai rapidă locomotivă care să circule pe aceste şine. Premiul de 500 lire a fost câstigat uşor de locomotiva Rocket, prezentată de George Stephenson. Ea a atins viteza, pe atunci extraordinară, de 46,7 km/h, un record mondial la acea vreme.
locomotiva lui stephenson
Locomotiva lui Stephenson

Replica locomotivei lui Stephenson

slide15
Cea mai rapidă locomotivă cu abur construită vreodată a fost Mallard şi pe 3 iulie1938 stabileşte recordul de 201,2 km/h.
slide16

TGV sau tren de mare viteză (francezătrain à grande vitesse) este un tren automotor electric care poate circula cu viteză mare (270 sau 300 km/h), dezvoltat de Societatea Naţională a Căilor Ferate Franceze (SNCF).