Download
slide1 n.
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Képes Élményeszámoló PowerPoint Presentation
Download Presentation
Képes Élményeszámoló

Képes Élményeszámoló

160 Views Download Presentation
Download Presentation

Képes Élményeszámoló

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

 1. Képes Élményeszámoló Dubai csodái Katt.

 2. Dubai, az Egyesült Arab Emirátusok, (más néven az Arab Emírségek) egyik szövetségi állama. A föderáció hét emírséget foglal magában: Abu-Dhabi t, Ajman-t, Dubai-t, Fujeira-t, Ras al- Khaimah-t, Sharjah-t és Umm al-Quwain-t.

 3. A hét ló az emírségeket jelképezi, a fekete ló Abu Dhabi jelképe, a színében is utalva arra, hogy AbuDhabi a legnagyobb olajtermelő az emírségek között, és egyben az államszövetség fővárosa is.  A történet szerint az Abu Dhabi-i emír elosztotta az olajból származó bevételeket a többi emírség között, ezért, mintegy hálából, az Egyesült Arab Emirátusok megalakulásakor kimondták, hogy a főváros Abu Dhabi, és az államfő az Abu Dhabi emírség uralkodója. Minden egyes emirátus, monarchia, uralkodóik alkotják a Legfelsőbb Tanácsot. A jelenlegi kormányfő a Dubai sejk. Ma az Egyesült Arab Emirátusok tagja az ENSZ-nek, az Arab Ligának és az Arab Olajexportáló Országok Szervezetének (OPEC).

 4. Dubai története az ”ezeregyéjszaka” meséibe illő. Itt aztán tényleg kiengedték a szellemet a palackból. A mérhetetlen fejlődést és a gazdag fantáziát látva, még az is elképzelhető, hogy a sejkek repülőszőnyegen cikáznak majd a felhőkarcolók között.

 5. Visszatérve a történelemhez, a város története három részre osztható: Az olaj előtti időszak: 1800-as évek első felében a Maktuom család vezetésével egy arab törzs letelepedett a part mentén. Szorgalmas nép lévén gyorsan gyarapodtak, hajókat építettek, halászatból és gyöngyhalászatból éltek. Az évszázad végére Dubai az öböl legfontosabb kikötőjévé és fontos kereskedelmi központtá vált.

 6. Olajban úszva: Az első olajlelőhelyeket, mintegy 40 éve fedezték fel, és az olajból származó vagyonnak köszönhetően az egykori sivatagi település elképzelhetetlen fejlődésnek indult. A Dubai Múzeumban látható, hogy milyen körülmények között éltek a 20. század elején.  A mai Dubai, egy modern világváros, melyben 21. század építészeti csodái, a keleti bazárok varázsával, különleges atmoszférát ad a városnak.

 7. Olaj után:Ma már valójában ennek a folyamatnak lehetünk a szemtanúi, hiszen az Emirátus éves bevételeinek, csak alig több mint 10%-a származik az olajból.  A sejkek tisztában voltak vele, hogy hosszú távon nem építhetnek az olajra. Ennek az előrelátó gondolkodásmódnak köszönhetően született meg a nemzetközi turistaközpont álma, mely a szemünk előtt válik valósággá.  Tobzódhatsz a lélegzetelállító építészeti megoldások és bravúrok látványában, az óriási felhőkarcolók, a sivatagi síparadicsom, a tengerszint alatti éttermek és a mesterséges szigetek, a világon egyedülálló turista-látványossággá teszik Dubait, bár a kép ma még kissé ellentmondásos.

 8. Mohammed bin Rashid al Maktoum sejk  az álmok álmodója és megvalósítója

 9. Megérkezés Dubai-ba: Dubai varázsa, már az Emirates Airline járatain is éreződik. A hatalmas, közel 400 személyes, Boeing 777-300 típusú gépek fantasztikus belső felszereléssel ellátottak. Minden üléshez tartozik egy érintőképernyős monitor, ahol 3 fő témakörből választhatsz: I - Information C - Communication    E – Entertainment

 10. Az információs csatornákon megtalálhatsz minden aktuális repülési adatot, a másikon telefonálhatsz, saját digitális képeidet nézegetheted, míg a szórakoztató csatornán legalább 40 féle filmből választhatsz, zenét hallgathatsz stb. Olyan széleskörűek a szolgáltatások, hogy nem is lehet felsorolni. Az ellátás is minden igényt kielégít. Elegáns menükártyából választhatod ki, hogy milyen főételt szeretnél. Sokat hallottunk az alkoholtilalomról is, ehhez képest olyan mennyiségű és választékú ital volt, ami más járatokon is ritkán fordul elő.

 11. Természetesen, az arab szokásoknak megfelelően, először a férfiakat szolgálják ki.

 12. A finom vacsora után lehet pihenni, a mennyezeten még csillagok is ragyognak

 13. A Dubai-i repülőtér

 14. Dubai, igazából, két városból áll, Deirából és Dubaiból, a két városrészt a Creek öböl választja el. Deira-t tekinthetjük a pesti oldalnak, Dubai-t, pedig a budainak. Egyik nevezetes része, a Creek partja a város legrégebbi területei közé tartozik. A fűszer, az arany és a selyem bazárjairól híres kikötőbe hagyományos arab hajók, dhaw-ok érkeznek. Ezek szállítják a különféle árukat Indiából és Iránból. A dhaw hajók építési módja különleges, nincs tervrajz, a hajóépítő mester összevásárol egy csomó fát, és akkora hajót épít belőle, amennyire elegendő a fa. Az esti sétahajózásokhoz is ezt a típust használják.

 15. A csatorna egyik partjáról a másikra kis hajók, abra-k viszik át az embereket, gyakorlatilag vízitaxiként közlekednek.

 16. Ha már a vízijárműveknél tartunk, van még egy különlegesség: a Wonder Bus, azaz a csodabusz, amely messziről nagyon jól néz ki, de közelről egy leharcolt busz és egy hajóroncs keresztezése. Ezzel, először szárazföldi városnézésen vehetünk részt, majd becsobban a Creekbe, és következik a vízi városnézés.

 17. A csodabusz útvonala Nézzünk meg egy videót a városról: http://www.youtube.com/watch?v=RmoFJliX7WE

 18. A városról:Előzetesen Dubai-ról csak szuperlatívuszokat hallottunk, de úgy tűnik, a városnak több arca van, és nem mindig a szép arcát mutatja. Rengeteg az építkezés, de elég sok helyen nem dolgoznak a válság miatt. Az építkezések környékén iszonyú a rendetlenség, szervezettségnek nem sok nyoma látható.  Összehangolt várostervezés még nem nagyon fedezhető fel, a város félkész állapotban van, sok megoldatlan problémával. Tömegközlekedés gyakorlatilag nincs, van néhány autóbusz járat, de nincs elérhető térkép az útvonalakról. 

 19. Most épül a metró, nem is értem miért nevezik így, mert nem a föld alatt megy majd, hanem magasvasútként. Az autók miatt óriási a szmog, a híres felhőkarcolók szinte alig láthatóak.Az arab világ „gyöngyszemeként” emlegetett Dubai, ma még nem igazán élhető város. Hazaérkezéskor nagyszerű volt a sokat szidott hazai levegőből nagyokat lélegezni.

 20. A felhőkarcolóknak csak a sziluettjei láthatóak Dubai tengerpartján találjuk a híres szállodasort, melynek legismertebb épülete a Burj al Arab (Arab torony) szálloda, amely Dubai szimbólumává vált. Ez a világ első hétcsillagos szállodája, illetve 5+2, mert hivatalosan nincs 5-nél nagyobb besorolás. A több mint 300 méter magas szálloda egy mesterséges szigeten áll, 280 méterre a parttól, és egy vitorlás alakját formázza. 10 évvel ezelőtt nyitották meg, óriási ceremóniával.  Annak idején bizonyára sokan láttátok, amikor a nyitóünnepség részeként, a helikopter leszállót ideiglenesen teniszpályává varázsolták, és Agassi, Federerrel játszott egy bemutató mérkőzést.

 21. Hoppá, ez elrepült  Az épület belsejében egy 180 méter magas átriumot alakítottak ki mely, önmagában is egy építészeti csoda. A szállodában nincsenek szobák, csak lakosztályok, inassal és csodálatos kilátással az Arab-öbölre. Sötétedéskör egy fantasztikus színekben tobzódó fényjáték látható a tenger felől. Egy éjszaka 1000US$-nál kezdődik, de a királyi lakosztály is igénybe vehető, potom 28000US$-ért.  A szálloda turistáknak nem látogatható, de be lehet jelentkezni egy könnyű löncsre, fejenként 200US$-ért.

 22. A Burj el Arab hotel látképe

 23. Egy kis ízelítő a belső kialakításbólJumeirah, Dubai luxus negyede, sok híre szálloda és különleges építmény található itt. Néhányat bemutatok közülük.Jumeirah Beach Hotel:     A szálloda különleges formájával is vonzza a látogatókat, melynek van egy „Beit al Bahar”-nak, azaz a tenger házának nevezett elkülönített luxus része, egy gyönyörű oázisban.

 24. A közelben található az Emirates Mall bevásárlóközpont, melyben helyet kapott a síparadicsom.  A helyiek közül, sokan itt látnak először havat. Itt mindig -3 fok van, akkor is, ha kint 50 fok a meleg.

 25. Nézzünk meg egy narrációs videót:http://www.youtube.com/watch?v=D-HQCGgaAas A „The Palm, Jumeirah" elnevezésű mesterséges szigetcsoport pálmafa alakjában emelkedik ki a tengerből, a pálmafa törzsén luxusszállodák, bevásárlóközpontok, szórakozóhelyek, a pálmaágain, pedig lakó- és irodaházak találhatók.

 26. A törvény szerint Dubaiban külföldi nem vehet ingatlant, ezért találták ki a Pálma szigeteket, melyből már épül a második is, bár itt már csekélyebb az érdeklődés.  Nem lennék meglepve, ha magyar ügyvédek tanácsolták volna a sejknek, ezt a törvényi kiskaput, hiszen az ilyenek megalkotásában óriási gyakorlatuk van.  Persze, ha közelebbről megnézzük a szigetet, és látjuk a zsúfoltságot, talán annyira már nem vonzó a hely.

 27. Az Atlantis Hotel is a pálmán található, átadása a közelmúltban volt, pazar fény és tűzijátékkal, de sajnos egy kisebb tűz is keletkezett, ezért most nem látogatható.

 28. A Palm Jumeirah ötlet sikerén felbuzdulva, újabb projektek indultak be. Különlegességként említhetjük a „The World” mesterséges szigetcsoportot, mely a földrészeket mintázza.A szigeteket csak hajóval lehet majd megközelíteni, tehát, hajót is kell venni. Minden ország benne lesz, mivel a mesterséges szigetek feltöltését GPS-szel vezérlik. A világ legmagasabb tornya a Burj Dubai elérte a 819 méteres magasságot, egyszerre fogják átadni a készülő metróval 2009.09.09 9óra 9 perckor. A válság hatására késett az átadás 2010 jan. 5-énvolt az ünnepélyes megnyitó. A torony végleges magassága 828 m lett. Állítólag már a sejk előtt van elbírálásra, egy 1200m. magas épület terve.