Educatia in lumea Greaca
Download
1 / 19

Educatia in lumea Greaca - PowerPoint PPT Presentation


  • 295 Views
  • Uploaded on

Educatia in lumea Greaca. Ceea ce suntem azi,si felul in care gandim,felul in care ne purtam ,bazele politicii noastre,educatia si da,chiar si credinta noastra,toate lucrurile pe care le consideram bazele culturii noastre isi au radacinile in acest mic loc din inima Mediteranei.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about ' Educatia in lumea Greaca' - bruce-medina


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

Ceea ce suntem azi,si felul in care gandim,felul in care ne purtam ,bazele politicii noastre,educatia si da,chiar si credinta noastra,toate lucrurile pe care le consideram bazele culturii noastre isi au radacinile in acest mic loc din inima Mediteranei.

Cu toate acestea este un loc in care e putin probabil sa creasca ceva…Grecia are un teren arid,stancos ,neprimitor.Ea este udata de mare ,dar e uscata si nefertila vara si batuta de vanturi cumplite iarna.

Cu toate acestea bazele culturii moderne sunt aici,venind de la o civilizatie care s-a luptat sa existe cu 2000 ani inainte de nasterea lui Iisus.

Fara grecii antici unde am fi azi?

Ei ne-au dat filosofia,medicina,matematica,sportul,teatrul,arhitectura si chiar si democratia.Ne-au invatat aprecierea frumosului,un ideal creat pentru noi de scluptorii greci care au creat acum 2000 de ani.Ne-au dat legende care au devenit ale noastre,eroi si eroine,zei si zeite,lideri pe timp de pace si in lupte…

Eschil,Sofocle si Euripide au dramatizat povesti de o asemenea intensitate,incat incanta publicul si astazi.


  • ,,In lume sunt multe mari minuni, ne purtam ,bazele politicii noastre,educatia si da,chiar si credinta noastra,toate lucrurile pe care le consideram bazele culturii noastre isi au radacinile in acest mic loc din inima Mediteranei.

  • dar nu mai mari ca omul’’ ,Sofocle.

  • ‘’Oricat de multe rele sunt aici,

  • primiti cum se cuvine bucuria de a trai’’ ,Eschil.

  • ‘’Sa iubim nebuneste tot ce straluceste pe acest

  • pamant,

  • fiindca alta viata nu ne este cunoscuta’’ ,Euripide.


Grecia ocupa doar o mica parte a Europei continentale.Peste 80%din teritoriu reprezinta zone muntoase nelocuibile.Un taram stancos,al contrastelor violente dintre soare si mare.Apa e esentiala pentru supravietuire,iar din cele mai vechi timpuri raurile sunt considerate sacre.

In antichitate dealurile erau acoperite de paduri pline de animale salbatice:ursi,lupi,chiar si lei.

Primii greci au aparut aici in jurul anului 2..000i.Hr.,la inceputul Epocii Bronzului.Apartineau unei rase indo-europene venita in valuri migratoare din stepele intinse ce separau Europa si Asia.Au inceput sa populeze continentul european.Erau oameni ai muntelui,neinfricati in fata calatoriei obositoare,luptatori din diferite triburi.Ii unea aceeasi limba,dar ii diviza lupta pe putinele petice de pamant fertil.La inceput au format mici comunitati rurale,dar intre 1.500 si 1.299i.Hr. au cunoscut o perioada infloritoare,in care au ridicat multe structuri impunatoare inconjurate de ziduri masive din piatra.


In aceasta perioada primitiva a luat nastere mitologia,strans legata de istoaria Greciei Antice.Realitatea si fantezia se amestecau in legende precum calatoria lui Iason si a argonautilor,muncile lui Hercule si rapirea Elenei de catre Paris,care a starnit Razboiul Troian.Homer a descris razboiul in lucrarea sa ,,Iliada’’,considerat mult timp o opera de fictiune.Dar arheologii au dovedit ca acel conflict chiar a existat si era menit sa stabileasca controlul asupra marii..

De la bun inceput,Grecia nu a fost un taram unit,ci o combinatie de orase-state ce adesea se luptau intre ele.aFiecare avea propria zeitate locala si propria identitate individuala.Erau popoare mandre si loiale statului natal,devotate zeului patron Adonis.In secolul alV-lea i.Hr. populatia Greciei ajunsese la 4,5 milioane.

Cel mai impunator oras era Atena,aparat la nord de muntii din regiunea Atica si la sud de Marea Egee.Zeul patron al orasului era Atena,zeita intelepciunii si a razboiului.


Educa mitologia,strans legata de istoaria Greciei Antice.Realitatea si fantezia se amestecau in legende precum calatoria lui Iason si a argonautilor,muncile lui Hercule si rapirea Elenei de catre Paris,care a starnit Razboiul Troian.Homer a descris razboiul in lucrarea sa ,,Iliada’’,considerat mult timp o opera de fictiune.Dar arheologii au dovedit ca acel conflict chiar a existat si era menit sa stabileasca controlul asupra marii..tia si învatamântul :

Avem două sisteme de învăţământ în esenţă opuse.

În sistemul spartan - copilul băiat ,aparţinea statului începând de la vârsta de 7 ani ; educaţia consta în exerciţii fizice dure şi antrenament militar şi o instrucţie intelectuală minimă.

În sistemul de învăţământ atenian – accentul se punea pe educaţia intelectuală care începea la vârsta de 7 ani şi ţinea până la 18 ani .Învăţământul era o problemă civică în care se implica statul.Acest fapt a dus la existenta unui număr mic de analfabeţi. Forma de învăţământ era particulară. Se învăţa artitmetică , muzică , texte literare şi se făcea multă educaţie fizică în palestre.

Fiii celor cu mijloace cum ii numeşte Platon, urmau forme de învăţământ superior unde învăţau retorica şi arta convingerii publicului – oratoria.


La 18 ani atenianul începea stagiul militar – efebia , care dura doi ani.

Educaţia fetelor , indiferent de sistem , era limitată la cele necesare gospodăriei şi se făcea în familie de către mame. Fetele se măritau la 14 ani , celibatarii fiind rău văzuţi la Atena din cauza neducerii mai departe a numelui de familie.Scopul căsătoriei era să aduci pe lume copii de parte masculină dar nu mai mulţi de doi. Exista obiceiul părăsirii copilului nerecunoscut de tată în locuri publice pentru a fi luat de altcineva sau de stat.

Situaţia femeii la Atena era foarte apropae de sclavie . Ea trebuia ,, să vadă cât mai puţin , sa audă cât mai puţin, să întrebe cât mai puţin”- Xenofon .

Femeia era supusă tatălui şi apoi soţului , viaţa ei valora puţin.Rămasă văduvă revenea sub autoritatea tatălui şi ducea o viaţă retrasă în gineceu neluând nici măcar masa împreună cu soţul .


G care dura doi ani.andirea stiintifica si filosofica a epocii clasice:

Nu sunt separate în concepţia grecească , filosofia fiind considerată ,,ştiinţa ştiinţelor’’

Filosofii sunt clasificaţi de istorici în şcoli filosofice( sofiştii ) care continuă o serie din preocupările şcolilor epocii arhaice – din ce elemente este format universul , lumea şi viaţa, problema mişcării şi devenirii, timpul şi spaţiul.

O serie de preocupări sunt îndreptate către domeniul politic luând în discuţie originea şi natura statului sau validitatea legilor.

Creşte interesul pentru natura umană , pentru conduita morală şi pentru etică.

Centrul de interes al gândirii filosofice devine omul şi nu natura .


Sofiştii - care dura doi ani.profesori de înţelepciune , colindau ţinuturile dând lecţii tinerilor contra plată.Protagoras, Gorgias ) ; predau arta de a convinge publicul folosind un limbaj sofisticat – retorica .

Sofiştii au deschis drumul unor şcoli filosofice : scepticii , cinicii , stoicii , epicureii.( înţeleptul este cetăţean al lumii şi singura lege de urmat este cea a naturii ) .

Cei trei mari filosofi si sistemele lor :

1.Socrate( 469 –399) ,a fost acuzat de impietateşi coruperea tineretului şi condamnat la moarte prin otrăvire.N-a scris nimic şi ceea ce ştim despre el se rezumă la relatările lui Platon şi Xenofon.

Practică metoda maieutică ( a rationamentului personal) care prin întrebări pe diverse subiecte îi ajută pe oameni să cunoască ei înşişi diverse adevăruri .


Scopul omului nu este acumularea de cunoştinţe (singurul lucru pe care-l ştiu este că nu ştiu nimic) ci ,,dragostea de înţelepciune'’ care constă în efortul omului de a se studia şi cunoaşte pe sine, din căutarea binelui şi adevărului.

Valorile etice sunt cele mai importante, nimeni nu face rău în mod voit.

Fericirea constă într-o comportare moderată , corectă ,dreaptă, în respectarea aproapelui şi a legilor cetăţii, a zeilor.

A fost părintele spiritual al lui :

2. Platon – 427-347 .

A călătorit mult în Egipt şi a fondat la Atena , în anul 387 , Academia – cel mai important centru de cultură al Greciei antice unde a predat-gratuit timp de 30 de ani.

Opera lui Platon cuprinde scrieri sub formă de dialog şi 13 scrisori.

Fiecare dialog este centrat pe o anume idee –Republica, Fedon ,Symposion.


Platon nu a creat un sistem filosofic riguros ci pornind de la metoda maieutică a profesorului său a format o nouă formă filosofică de comunicare – dialogul.

Doctrina despre idee – ideile sunt modele , prototipuri , forme primordiale şi eterne ale tuturor fiinţelor,lucrurilor existente în lume.În ierarhia ideilor primul loc îl,ocupă ideea de Bine care înalţă sufletul .A fi drept înseamnă a-ţi domina impulsurile şi a impune dorinţelor măsura raţiunii.

După modelul lumii ideilor a apărut lumea reală care este doar o copie imperfectă a lumii ideilor .,,a căuta şi a învăţa nu înseamnă altceva decât a-ţi reaminti “.

Imaginează societatea ideală în dialogul Republica.

Statul – proiectul organizarii ideale în care toată lumea este împărtită în trei categorii : filosofi , militari si cei ce muncesc. Filosofii şi militarii nu au proprietate particulară ci comună. Filosofii sunt cei care trebuie să conducă lumea pentru că ei posedă adevărata înţelepciune .


3. la Aristotel –384 –322, născut în Stagira, discipol al lui Platon şi profesor al lui Alexandru Macedon.

A fondat şi condus gimnaziul LYKEION, care avea peste 2000 de discipoli; era dotat cu bibliotecă şi avea un program de studii filosofice

A scris peste 400 de lucrări dintre care s-au păstrat doar 47.

Opera sa constituie o sinteză a cunoştinţelor acumulate până la el.

A fost preocupat de filosofie şi fizică, de matematică şi biologie , de logică (Organon ) şi biologie ( Tratatul despre suflet – sufletul este parte a organismului fizic ) ca şi de artă; arta este mimesis - adică imitare a naturii având un scop şi un efect moralizator ; Ideile expuse în Poetica = referitoare la teatru , promovează conceptul de katarsis –purificare prin artă .

De asemenea este autor a trei istorii – a astronomiei, geometriei şi aritmeticii.


Athens la


ad