slide1 n.
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
A fekete törpeharcsa ( amerius melas) PowerPoint Presentation
Download Presentation
A fekete törpeharcsa ( amerius melas)

Loading in 2 Seconds...

  share
play fullscreen
1 / 24
Download Presentation

A fekete törpeharcsa ( amerius melas) - PowerPoint PPT Presentation

bruce-marquez
89 Views
Download Presentation

A fekete törpeharcsa ( amerius melas)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

 1. A fekete törpeharcsa (amerius melas)

 2. A horgászok kedvence! Kiválóan zsákmányolható mindenféle csalival! Nem kell drága pénzt költeni különleges csalira! Bármilyen csalival, garantált horgászélményt, és zsákmányt biztosít! Szálkátlan, íze kitűnő, sokféleképpen elkészíthető.

 3. Kiválóan szaporodik! Nem kell gondoskodni az utánpótlásról! Minden vízben megél! Mindent megeszik! Tenyésszünk törpeharcsát!

 4. FIGYELEM! A következő képek megzavarhatják egyesek nyugalmát! Ezért csak erős idegzetűek és azok számára ajánlottak, akik nem értenek egyet az előbbiekben ajánlottakkal!

 5. Minden vízben élő halfaj táplálék konkurense! Ivadékpusztító! Milliárdnyi egyedszámának köszönhetően a Cibakházi-Holt-Tiszában legnagyobb tömegben előforduló halfaj. Becsült mennyisége itt, 800-1000 mázsa. A korábbi szelektáló halászatok eredményessége megkérdőjelezhető! Természetes ellensége egy vírus, ami azonban csupán 8-10 évente jelentkezhet, de nem feltétlenül jelentkezik!

 6. Az egyéb halfajok -törpeharcsák pusztítását túlélő- ivadékainak megmaradási arányát, és fejlődését a törpeharcsák által felfalt természetes táplálékok hiánya jelentősen rontja. Mindez, a természetes vizekben előforduló halfajok biológiai egyensúlyának felbomlásához, a biológiai sokszínűség, (biodivezitás) elszegényedéséhez vezet.

 7. A törpeharcsa tájidegen halfaj. Jelenléte nem kívánatos! A halászati joggal rendelkező felelőssége a törpeharcsa állomány visszaszorítása. A területen tevékenykedő halászok, jelen státuszukban nem érdekeltek a törpeharcsa irtásában. Számukra a piacképes állomány zsákmányolása kívánatos a korlátozott piaci igény függvényében.

 8. A törpeharcsa szelektív halászatának lehetőségei: 1.) Idegen halászok megbízása a törpeharcsa szelektív halászatára. Ez a lehetőség előnyös lehet, amennyiben a piacképes egyedek aránya megfelel a vállalkozó igényeinek, azonban magában rejti azt a veszélyt, hogy ismét csak a piacképes egyedek kerülnek kifogásra. Más lehetőség ebben az alternatívában, hogy magas költséggel bérhalászatot, mint szolgáltatást vásárolni.

 9. A törpeharcsa csapda! Alapterülete, 0.5 nm.

 10. A törpeharcsa szelektív halászatának lehetőségei: 2.) Törpeharcsa csapdák vásárolása. Az eszköz vásárolás, és az eszközök kezelésének költségeit kétséges, hogy az értékesíthető minőségű törpeharcsa mennyisége illetve az abból származtatható bevétel fedezni tudja. 3.) Törpeharcsa csapdák bérlése. Bérleti díj, a kifogott törpeharcsa. Ez esetben csupán a kezelés költségei merülnek fel. Tapasztalat szerezhető a csapdák működésével kapcsolatban, azonban az anyagi felelősség az eszközök értékét, és esetleges lopását tekintve megfontolandóvá teszi ezt a lehetőséget.

 11. A törpeharcsa szelektív halászatának lehetőségei: 4.) A horgászegyesület tagjai számára lehetőséget biztosítani az ellenőrzött és szabályozott törpeharcsa csapda megvásárolására, és használatára. Ez esetben a vásárolási, és az üzemeltetési költségek nem terhelik a horgászegyesületet. Egyszeri költséget jelenthet a használat szabályainak, feltételeinek kidolgozása. Költséget jelenthet még az ellenőrzés, ami az egyéb ellenőrzésekkel, és szükséges terület bejárásokkal köthető. Javasolt alternatíva.

 12. A törpeharcsa csapda alakjában, és működésében a varsára emlékeztet. Nincs terelőszárnya. Speciális vörsök kiképzésének köszönhetően más halfajok ritkán kerülnek bele.

 13. Teszt! 24 órás elhelyezés eredménye: 49 db törpeharcsa egyéb halfaj nem volt a csapdában. A törpeharcsák együttes tömege 904 gramm a legnagyobb példány 49 grammos, míg a legkisebb 4 grammos volt. A 8 db fogyasztásra alkalmas példány tömege, 320 gramm volt. A szűkösen piacképesnek mondható mennyiség, az össz mennyiség 35%-a. Jelen eredményekből számolva, egy fő horgász számára 2 db törpeharcsa csapda használatát engedélyezve (1 nm) 150 használati napot feltételezve heti 2 alkalommal történő felszedés, ill áthelyezés esetén. 100 részt vállaló horgász esetén. 200 db csapda x 0,9 kg x150nap = 270 mázsa törpeharcsa/év a kifogott mennyiség. Ez a mennyiség messzemenően meghaladja a szelektáló halászatok alkalmával kifogott mennyiséget. A legkisebb költséggel jár.