kultivimi dhe identifikimi i agjens ve infektiv l.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
KULTIVIMI DHE IDENTIFIKIMI I AGJENSËVE INFEKTIVË    PowerPoint Presentation
Download Presentation
KULTIVIMI DHE IDENTIFIKIMI I AGJENSËVE INFEKTIVË   

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 29

KULTIVIMI DHE IDENTIFIKIMI I AGJENSËVE INFEKTIVË    - PowerPoint PPT Presentation


 • 364 Views
 • Uploaded on

KULTIVIMI DHE IDENTIFIKIMI I AGJENSËVE INFEKTIVË   . Alvin Fox, Ph.D. Izolimi (kultura) pllakat e agarit k olonitë terrenet e lëngëta - epruvetat Identifikimi & taksonomia Familja        Gjinia       Lloji        Tipi. Testet biokimike (fiziologjike)

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'KULTIVIMI DHE IDENTIFIKIMI I AGJENSËVE INFEKTIVË   ' - bree


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
fjal t ky e
Izolimi (kultura)

pllakat e agarit

kolonitë

terrenet e lëngëta - epruvetat

Identifikimi & taksonomiaFamilja       Gjinia      Lloji       Tipi

Testet biokimike (fiziologjike)

Testet molekulare      ADN-ADN homologjia      sekuentimi 16S ARNr

Profilimi kimik

Metodat tjera të gjetjes së mikrobeve      Polymerase chain reaction (PCR)      Aglutinimi (gjetja e antigjeneve)      Ngjyrosja      Serologjia (gjetja e antitrupave

Fjalët kyçe
taksonomia
Taksonomia
 • Definon vetitë e përbashkëta ndërmjet grupeve të ndryshme të baktereve
 • Zakonisht gjenetike
 • Mundëson zhvillimin e kiteve diagnostike
klasifikimi
Klasifikimi
 • Nëntipi (shtami): një izolat i vetëm ose një linjë e vetme bakteresh
 • Tipi: grup i nëntipeve të përafërta
 • Lloji: tipe të përafërta
 • Gjinia: lloje të përafërta
 • Familja: gjini të përafërta
slide6

Identifikimi i agjensëve infektivë në laboratorin e mikrobiologjisë

 • Ndihmon mjekimin
 • Ndihmon përzgjedhjen e antibiotikëve
 • Laboratoret spitalore të përgjithsme
  • Testet biokimike (fiziologjike)
 • Laboratoret referente
  • testet gjenetike
slide7

Hapat në izolimin dhe identifikimin e baktereve

 • Hapi 1. Mbjellja e mostrave në terrenet ushqyese
   • kolonitë pas inkubimit(p.sh. 24 orë)
   • madhësia, ndërtimi, ngjyra, hemoliza
   • kërkesat për oksigjen
slide8

Kultura në agar gjak

Bacillus cereus.

Bacillus anthracis

CDC/Dr. James Feeley

i z ol imi dhe identifi kimi
Izolimi dhe identifikimi
 • Hapi 2. Ngjyrosja e kolonive sipas Gramit
  • vrojtimi mikroskopik i qelizave bakterore
slide11

Ngjyrosja sipas Gramit

Gram negative

Gram pozitive

Fiksimi/tharja

Ngjyrosja me kristal violet

Fiksimi me jod

Çngjyrimi me alkool

Ngjyrosja me safraninë

morfologjia e ngjyrosjes s gram it
Morfologjia e ngjyrosjes së Gramit
 • forma
  • koke (rreth)
  • bacile (shkop)
  • spiraleose të lakuar (p.sh. spirohetat)
 • Qeliza të veçuara apo të bashkuara
  • vile rrushi (p.sh. staphylococcus)
  • varg (p.sh. streptococcus)
 • Gram pozitive ose negative
hapi 3 em rtimi i llojit t bakteres s izoluar
Hapi 3.Emërtimi i llojit të bakteres së izoluar
 • Kryesisht duke u bazuar në testet biokimike (fiziologjike)
slide17

Hapi 4.

Antibiogrami

testimi i antibiogramit
Testimi i antibiogramit

I ndjeshëm(sensitiv)

Rezistent

Kolonitë

bakterore

rritja

S'ka rritje

Disku me antibiotikë

identifikimi m ole k ular
Identifikimi molekular
 • Gjenomika
 • Karakterizimi i gjeneve
  • Sekuencimi
  • PCR
 • Hibridizimi
 • % guaninë + citozinë
sekuencimi i 16s arnr
Sekuencimi i 16S ARNr
 • Dallon llojet bakterore
 • Zhvillimi i testeve klinike të bazuara në sekuenca gjenetike (p.sh. PCR)
real time pcr
Real-time PCR

ds ADN

Cikli 1

Ngjyra

Cikli 2

Cikli 30

2 30

hibridizimi adn adn
Hibridizimi ADN-ADN

Shtami 1

nxehtësia

+

Shtami 2

0% Homologji

Homologji 100%

profile t
Profilet
 • Acidet e ngopura
  • - strukturore (p.sh. membrana qelizore)
   • - acidet e ngopura me vargje të gjata
 • - gjatësia e vargjeve
 • Proteinat (proteomika)
slide24
Profili metabolik
  • avullueshmëria
   • alkoolet
   • acidet e ngopura me vargje të shkurta
diagnoza e shpejt pa kultivim n terrene ushqyese
Diagnoza e shpejtë pa kultivim në terrene ushqyese
 • KUR DHE PSE?
  • Rriten shumë pak
  • Nuk rriten fare në terrene ushqyese
testi i shpejt strep
Testi i shpejtë “Strep”

Ekstrakti i antigjenit

streptokoksik

Antitrupi

Grimcat latex

sekuencat bakterore t adn s t amplifikuara drejtp rdrejt nga l ngjet trupore
Sekuencat bakterore të ADN-së të amplifikuara drejtpërdrejt nga lëngjet trupore
 • polymerase chain reaction (PCR)
 • sukses i dalluar në diagnozën e
 • tuberkulozit.
mi k ros kopi
Mikroskopi
 • lëngu trunoshpinor
 • (meningjiti)
 • këlbaza
 • (tuberkulozi)
 • sensitivitet i ulët
identifikimi s erolog jik
Identifikimi serologjik
 • përgjigja e organizmit duke prodhuar
 • antitrupa ndaj agjensit infektiv
 • disa javë pasi të shfaqet infeksioni