B ADEA CÂRŢAN - PowerPoint PPT Presentation

brand
b adea c r an n.
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
B ADEA CÂRŢAN PowerPoint Presentation
Download Presentation
B ADEA CÂRŢAN

play fullscreen
1 / 7
Download Presentation
B ADEA CÂRŢAN
104 Views
Download Presentation

B ADEA CÂRŢAN

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

  1. BADEA CÂRŢAN ,,UN DAC CE A COBORÂT DE PE COLUMNĂ” MONICA STOICA

  2. Badea Cârţan a cutreierat lumea cu desaga pe umăr • Gheorghe Cârţan cunoscut şi sub numele de Badea Cârţan s-a născut în Oprea Cârţişoarei, la 24 ianuarie 1849, intr-o familie cu şapte copii. • A fost un ţăran român care a luptat pentru independenţa românilor din Transilvania, distribuind cărţi româneşti, aduse clandestin din România, la sate. • A călătorit pe jos până la Roma pentru a vedea cu ochii lui Columna lui Traian şi alte mărturii despre originea latină a poporului român. • În 1877 s-a înrolat voluntar în războiul de independenţă al României.

  3. ,,Un dac a coborât de pe Columnă: cu plete, cu cămaşă şi cuşmă, cu iţari şi cu opinci”. • Îsi pregăteşte straiţa si lângă pită, slană, sare şi brânză, a aşezat separat o legăturică cu grâu si pământ din Cârtişoara. • Pleacă la drum in 3 ian. 1896, si după 45 de zile de drumeţie a ajuns la marginea oraşului etern l-a salutat cu: “Bine te-am găsit, maică Roma!” • A ingenuncheat la baza Columnei ,prosternându-se la izvoarele istoriei unui neam. A pus la picioarele Columnei pământ din pământul ţării şi grâu, singurele ofrande care puteau să exprime sentimentele de bunătate si de recunoştinţă pe care acest urmaş al măreţiei latine şi al statorniciei dacilor le depune îngenunchind la baza Columnei unui neam. • S-a învelit in cojoc si a adormit.

  4. Cum era singur şi al nimănui, cum se făcuse seară, s-a aşezat pe trotuar şi s-a culcat la picioarele Columnei. A doua zi dimineaţa, trecătorii, poliţiştii, ziariştii, au avut o revelaţie: un ţăran, un dac la picioarele Columnei lui Traian. Presa din Roma a scris în ziua următoare:„Un dac a coborât de pe Columnă: cu plete, cu cămaşă şi cuşmă, cu iţari şi cu opinci”. I s-a publicat fotografia, i s-au luat interviuri.” Badea Cârţan a făcut senzaţie la Roma, a fost invitat în mediile politice, culturale, jurnalistice din Italia, fiind primit cu simpatie şi prietenie.

  5. Intr-un interviu pe care l-a dat cu câţiva ani înainte de moarte, revistei "Poporul român", povestea: • ,,…Ceteam eu, nu-i vorba, multe bune si frumoase, da nu le prea credeam. Is eu aşa, un fel de Toma. De-aceea mi-am zis: "Tu trebuie să te duci la Roma, să vezi: ai tu tată, ai tu mamă?". Şi-apoi am văzut, dragii mei... De trei ori am fost la Maica Roma. Ultima oară, eu am dus coroana de bronz până la Columnă şi mergeam în fruntea tuturor, aşa îmbrăcat de cioban, cu hainele mele. Mi-au cumpărat un costum, da le-am spus să nu cheltuiască, că şi-aşa nu umblu cu sărăcii de acelea nemţăşti. La Bucureşti am fost de peste o sută şaptezeci de ori. Bucureştiul şi Roma ar trebui să le vadă tot românul, că dacă nu ştie de Moşu-său şi de Tată-său, zici de el că-i orfan."

  6. Din căsuţa lui modestă, Badea Cârţan a plecat şi a călătorit prin Ungaria, Austria, Italia, Elveţia, Egipt, Germania, Ierusalim şi în atâtea locuri prin ţară. • Dacă alţi călători celebri şi-au dedicat viaţa expediţiilor din dorinţa de a descoperi noi teritorii, ori pentru a se îmbogăţi, Badea Cârţan a călătorit pentru a vedea cu ochii săi strămoşii poporului român şi din dragoste pentru istoria lor.

  7. Apostol al cărţii şi al unităţii neamului, în mormântul de la Sinaia, doarme, visând întregirea neamului, cel care a fost cunoscut în legendă şi în realitate cu numele de Badea Cârţan.