slide1 n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
delft PowerPoint Presentation
Download Presentation
delft

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 13

delft - PowerPoint PPT Presentation


  • 339 Views
  • Uploaded on

delft. delft. open huis. 18 november 2009. tak architecten. arnhem. delft.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'delft' - bran


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide1

delft

delft

open huis

18 november 2009

tak architecten

arnhem

slide2

delft

1884: In opdracht van de fabrikant J. van Marken maakt L. P. Zocher een plan voor een park met ruim 80 woningen voor de arbeiders van de gist- en spiritusfabriek. Het park is ontworpen in de Engelse landschapstijl.

slide3

delft

Het Agnetapark, genoemd naar de vrouw van van Marken, werd voorzien van verschillende typen huizen. Kleine voor de minst verdienende arbeiders, een maatje groter voor de iets beter betaalden en de ruimste voor de wat hogere ambtenaren.

slide4

delft

Van Marken wilde niet alleen dat zijn arbeiders een betere huisvesting kregen dan voorheen maar ze ook de mogelijkheid bieden in een riant huis te wonen. Deze grote panden bestonden elk uit vier boven en vier benedenwoningen.

slide5

delft

De winkel. Behalve woningen heeft van Marken ook een aantal voorzieningen in het park laten bouwen. Een drukkerij, het gemeenschapshuis, het ontspanningsgebouw “De Tent” en bij de entree van het park een winkel (gesloopt in 1963).

slide6

delft

De villa “Rust Roest” voor het echtpaar Van Marken, gebouwd door prof. E.H. Gugel, stond midden in het park tussen de arbeiderswoningen. (gesloopt in 1980)

slide7

delft

Tussen 1924-1927 werd het park uitgebreid. Binnen een geometrische opgezet parkplan ontwierp architect Gratama ongeveer 100 woningen in een stijl die verwant is aan de Amsterdamse school.

slide8

delft

Ook hetnieuwe gedeelte van het Agnetapark heeft woningen van verschillende grootte zodat zowel meer als minder verdienende arbeiders er een betaalbare woning kunnen vinden.

slide9

delft

Beneden- en boven-woningen. Alle bewoners beschikten net als in het oude park over een eigen tuin. Bij de bovenwoningen leidde zelfs een trap vanaf het balkon naar de achtergelegen percelen.

slide10

“Het Gemeenschapshuis”

delft

1892: Architect Schelling ontwierp in het oude park het gemeenschapshuis als een multifunctioneel gebouw Het is het pand waar TAK architecten nu zijn intrek in heeft genomen.

slide11

delft

Omdat de leerplichtwet nog niet bestond werden in het verleden in het gemeenschapshuis naai- brei- en haaklessen gegeven (afb. links), was er een bewaarschool in ondergebracht (rechts) en kregen een vergaderruimte, leeszaal en bibliotheek er een plek.

slide12

delft

Het multifunctionele gemeenschapshuis: Door vier verplaatsbare binnenwanden konden ruimten vergroot worden. Dat maakte het mogelijk een groot publiek deel te laten nemen aan concerten, toneelvoorstellingen en gymnastiekuitvoeringen.

slide13

delft

In juli 2009 heeft Tak architecten zijn intrek genomen in het voormalige “Gemeenschapshuis”.