Download
welcome to ebm jeopardy n.
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Welcome to EBM Jeopardy PowerPoint Presentation
Download Presentation
Welcome to EBM Jeopardy

Welcome to EBM Jeopardy

159 Views Download Presentation
Download Presentation

Welcome to EBM Jeopardy

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

  1. Welcome to EBM Jeopardy • Pick a category • Pick a point value • Get an “answer” • Tell us the correct “question” • Win points • To reset the game: close and reopen

  2. EBM Jeopardy EBM/ Building Questions Study Design Searching for evidence Critical Appraisal Reviewing the data 100 100 100 100 100 200 200 200 200 200 300 300 300 300 300 400 400 400 400 400 500 500 500 500 500

  3. EBM/Building Questions for 100 ANSWER: These kinds of questions ask for specific knowledge about issues related to managing a patient with a disorder. QUESTION: What are foreground questions? Game Board

  4. EBM/Building Questions for 300 ANSWER: Patient problem, intervention, comparison and outcome QUESTION: What are the parts of the PICO? Game Board

  5. EBM/Building Questions for 200 ANSWER: The 4 most common types of questions asked. QUESTION: What are therapy, diagnosis, etiology (harm) and prognosis? Game Board

  6. EBM/Building Questions for 400 ANSWER: The steps in the EBM cycle. QUESTION: What is Ask, Acquire, Appraise, Apply, and Act? Game Board

  7. EBM/Building Questions for 500 ANSWER: Components of the decision model for EBM. QUESTION: What are clinical expertise, sound evidence and patient values? Game Board

  8. Study Design for 100 ANSWER: This study design attempts to obtain greater statistical power than could be achieved by individual small studies. QUESTION: What is a meta-analysis? Game Board

  9. Study Design for 200 ANSWER: A study design that involves an intervention (an investigator-controlled maneuver, such as a drug, a procedure or a treatment) and investigates the effect the intervention has on the study subjects. QUESTION: What is an experimental or controlled trial study. Game Board

  10. Study Design for 300 ANSWER: Starts with an exposure and follows the patients forward to observe outcomes QUESTION: What is a cohort study? Game Board

  11. Study Design for 400 ANSWER: Starts with an outcome and looks back to identify an exposure. QUESTION: What is a case-control study? Game Board

  12. Study Design for 500 ANSWER: Case-series, case-control, cross-sectional and cohort studies. QUESTION: What are observational studies? Game Board

  13. Searching for evidence for 100 ANSWER: Hierarchical arrangement of indexing terminology for the Medline database. QUESTION: What is the Tree structure? Game Board

  14. Searching for evidence for 200 ANSWER: A term that indicates a concept covered in an article. QUESTION: What is a subject heading or MeSH term? Game Board

  15. Searching for evidence for 300 ANSWER: Collection of databases focusing on clinical trials and systematic reviews. QUESTION: What is the Cochrane Library? Game Board

  16. Searching for evidence for 400 ANSWER: Search strategies designed to retrieve high quality evidence from published studies. QUESTION: What are the EBM filters or Clinical Queries? Game Board

  17. Searching for evidence for 500 ANSWER: The Scope Note. QUESTION: What feature shows the definition and date a MeSH was added to the MEDLINE database? Game Board

  18. Critical Appraisal for 100 ANSWER: A systematic tendency to produce an outcome that differs from the underlying truth. QUESTION: What is bias? Game Board

  19. Critical Appraisal for 200 ANSWER: The key issues of validity for a therapy study. QUESTION: What are randomization, follow-up, blinding, similar treatment, and similar groups at the start of the trial? Game Board

  20. Critical Appraisal for 300 ANSWER: Analyzing all patients based on their initial randomization group. QUESTION: What is intention-to-treat? Game Board

  21. Critical Appraisal for 400 ANSWER: People involved in the study are not aware of who has been assigned to the treatment and to the control. QUESTION: What is blinding? Game Board

  22. Critical Appraisal for 500 ANSWER: Making sure that those making decisions about patient eligibility and enrollment are unaware of the arm of the study to which the patient will be assigned. QUESTION: What is concealed allocation? Game Board

  23. Reviewing the data for 100 ANSWER: The number of patients that need to be treated with a specified therapy in order to prevent one additional adverse outcome. QUESTION: What is Number-Needed-To-Treat? Game Board

  24. Reviewing the data for 200 ANSWER: The arithmetic difference between the rates of events in the experimental and control group. QUESTION: What is the Absolute Risk Reduction? Game Board

  25. Reviewing the data for 300 ANSWER: Quantifies the uncertainty in measurements by indicating the range within which the true value may lie. QUESTION: What is a confidence interval? Game Board

  26. Reviewing the data for 400 ANSWER: Refers to the probability that any particular outcome would have arisen by chance. QUESTION: What is a P value? Game Board

  27. Reviewing the data for 500 ANSWER: This occurs when there is more variation between the study results (in a systematic review) than would be expected to occur by chance alone. QUESTION: What is heterogeneity? Game Board

  28. Credits Adapted from I.M.Quizitor97 which was produced by Oregon Health Sciences University Department of Internal Medicine (http://www.ohsu.edu/medicine/residency/imquizitor.html) According to the I.M.Quizitor website, these files are made available courtesy of their developer, David Shenson, MD, OHSU Internal Medicine Chief Resident 1999-2000. They are free to download and use for educational (non-commercial) purposes only. Current version edited by Connie Schardt, Medical Center Library, Duke University September 2006.