TERMÉSZETI ERŐK
Download
1 / 26

- PowerPoint PPT Presentation


  • 85 Views
  • Uploaded on

TERMÉSZETI ERŐK. FÉNYKÉPEK ÉS SZÖVEG - Internaute.com KÉSZÍTETTE – Florin Popescu.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about '' - bian


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
Term szeti er k

TERMÉSZETI ERŐK

FÉNYKÉPEK ÉS SZÖVEG - Internaute.com

KÉSZÍTETTE – Florin Popescu


Term szeti er k

A Hawaii-szigetek a lenyűgöző vulkánikus kitörések színhelye.Amikor 1984-ben kitört a Pu’u O’o vulkán, megindult egy lávaáradat a tenger felé egy 15 km. hosszú alagúton át. Az izzó, folyékony láva ahogy a tengerbe ért, hatalmas gőzfelhők mellett kezdett megszilárdulni.


Term szeti er k

A színhelye. Pu’uO’o vulkán

A lávafolyamok felülete viszonylag rövid idő alatt

megszilárdul, de a belseje izzó marad és állandó mozgásban

van. Ennek a mozgásnak az eredeménye a forgás és gyűrődés.


Term szeti er k

A színhelye.Vatnajoküll gleccseren fújó állandó szelek mozgásba hozzák a jégdarabokat, amelyek jéghegy formájában a Jäkalsarlo tóba úsznak, majd onnan a tengerbe. Az Atlanti-óceán hullámai, és a sós víz hatására aránylag gyorsan veszítenek méreteikből. Az útjuk Izland középső partjainál ér véget.


Term szeti er k

Egy metronom szabályosságával, az izlandi Jaillit szigetén található Strokkar gejzír, pontosan öt percenként tör ki. Az esőzésekből eredő víz a talajba szivárog, a magmatikus anyagokkal való érintkezésben felforr és nyomás alatt újra és újra a felszínre tör. A feltételek legkisebb változására a gejzír eltünhet örökre.


Term szeti er k

Etiopia északi részén, a Danakile medencében, 120 méterrel a tengerszint alatt található az Erta Ale vulkán krátere.

Egy 80 m. mélyen fekvő aknában rejtőzködik egy önmagában is ritkaságnak számító aktív lávató.


Term szeti er k

Grönland mindig megújul méterrel a tengerszint alatt található aza rövid sarki nyár időtartama alatt is. A Nap felmelegíti a nyugati partokat, a Disko-öbölben, ahol a jéghegyek összegyűlnek mielőtt megkezdik útjukat Terra Nova felé.


Term szeti er k

A méterrel a tengerszint alatt található az Yellowstone-i Nemzeti Park (Wyoming, USA) az a vidék ahol a világon legjobban mutathatóak ki a termálvizek tevékenysége.Közel 300 gejzír található a területén valamint több mint 10 000 vulkánikus jelenség észlelhető.


Term szeti er k

2001 méterrel a tengerszint alatt található az július.

A sziciliai Etna hatalmas robajjal tör ki, lávatorrentek folynak a hegy oldalán, fenséges látványt nyújtva.


Term szeti er k

Az oroszországi Krokotski természeti rezervátumban található ez az összeomlott kráter, immár egy hatalmas katlan. Ez egy ritka növényzettel beborított terület amely alatt azonban a talaj állandó mozgásban van.


Term szeti er k

A található ez az összeomlott kráter, immár egy hatalmas katlan. Ez egy ritka növényzettel beborított terület amely alatt azonban a talaj állandó mozgásban van. Namib-sivatag, Namibia állam névadója.

2100 km. szélességben húzódik el nyugat-Afrika területén.

A Föld legrégibb homoksivataga, ahol az állandó szelek

alakítják ki ezeket az örök mozgásban, változásban lévő

dűnéket


Term szeti er k

Az Arcos Nemzeti Parkban (Utah, USA) található ez a található ez az összeomlott kráter, immár egy hatalmas katlan. Ez egy ritka növényzettel beborított terület amely alatt azonban a talaj állandó mozgásban van.

“Törékeny” elnevezésü szikla-ív, mintegy nyitott ablak a

Comorado fennsíkra. Ez egyike a közel 1 700 természetes

boltívnek amelyek itt találhatóak. A talaj alatta só.


Term szeti er k

Half Dome található ez az összeomlott kráter, immár egy hatalmas katlan. Ez egy ritka növényzettel beborított terület amely alatt azonban a talaj állandó mozgásban van. ,egy hatalmas gránithegy amelynek a fele a

jégkorszak végén elmozdult és leomlott. Ez a gránit-szikla

Nevada hegységeiben található (California, USA)


Term szeti er k

A villámlásokkal kisért viharok mindig is látványosak de ijesztőek is voltak az emberek számára. Tetszik a

gyönyörűségük de félő a destruktiv erejük. A Földet minden másodpercben kb. 100 villámlás éri.


Term szeti er k

Ezek a rózsaszínű, kaptárokra emlékeztető alakzatok borítják be a Colorado (USA)fennsíkot. Valójában ősrégi megkövesedett dűnék amelyek egy sokkal melegebb éghajlat alatti időkben, hasonlóan a mai Szaharához, keletkeztek.


Term szeti er k

Az Uzon-i (Kamcsatka-Oroszország) akna, ahol a meleg víz örvénylik és füstölög. Itt kezdődött az élet első molekuláinak születése, a termikus baktériumok formájában.


Term szeti er k

Uzon (Kamcsatka-Oroszország). Ebben a hévizes katlanban bugyborékol állandóan a víz a kéngázok hatására. A kéngázok a vulkánok 40 000 évig tartó elnedvesedése miatt keletkeztek. Uzonban a legjellegzetesebb a termálvizek tevékenysége, egy halódó vulkanikus aktivitás utolsó szakaszában.


Term szeti er k

Izland északi részén a bugyborékol állandóan a víz a kéngázok hatására. A kéngázok a vulkánok 40 000 évig tartó elnedvesedése miatt keletkeztek. Skälfandaflöt folyó az Aldeyjarfoss

kráterbe ömlik. Vize vulkánikus hamuval telített, ettől alakultak

ki ezek az orgonasíphoz hasonló alakzatok.


Term szeti er k

Dallol bugyborékol állandóan a víz a kéngázok hatására. A kéngázok a vulkánok 40 000 évig tartó elnedvesedése miatt keletkeztek. (Etiópia) egy termálvizes zóna. A Danakíl fennsík közepén alakultak ki ezek a szivárványszerű kőzetek. Foszforeszkáló tavak, ragyogó sárgaszínű sziklák, sokszínű kúpok egy sivatagi környezetben.


Term szeti er k

T bugyborékol állandóan a víz a kéngázok hatására. A kéngázok a vulkánok 40 000 évig tartó elnedvesedése miatt keletkeztek. singy (Bernaraha szigete, Madagaszkár), felülnézetből. Ezek

hegyes, éles kőzetalakzatok. A mészkő a víz hatására

erodálódott az idők folyamán, kialakítva ezeket a formákat,

egyúttal bizonyítva azt is, hogy itt az éghajlat nagyon nedves

volt és hatalmas erdők léteztek valamikor.


Term szeti er k

bugyborékol állandóan a víz a kéngázok hatására. A kéngázok a vulkánok 40 000 évig tartó elnedvesedése miatt keletkeztek. Tündérkosár” (Canion Bryce , Utah, USA.)

Az agyagtalaj látványos eróziójának eredménye. Ezek a kosarak több tízméteres magasságuak.


Term szeti er k

Az bugyborékol állandóan a víz a kéngázok hatására. A kéngázok a vulkánok 40 000 évig tartó elnedvesedése miatt keletkeztek. Iguazu vízesés (a neve a„garani” szóból ered „nagy víz”)

275 esésből áll több mint 70 méter, az Iguazu-folyó által

táplált magasságból zuhan le. Az esős évszakban,

novemberben az “Ördög szorosán” keresztül 13,6 millió liter

víz/másodperc ömlik. Ez a mennyiség hat olimpiai

úszómedence nagyságának felel meg.

-


Term szeti er k

A szárazság és a szél segíti elő a por- és homokviharokat. Ezek tönkre teszik a mezőgazdaságot és az állattartást is, valamint teljesen elszegényítik az illető terület ásványait. A porfelhő 1000 km. távolságot is megtesz, 2-3000 millió tonna homokot és port hordva magával évente.


Term szeti er k

Tsunami – japánul “nagy hullám amely eléri a kikötőt”. A tengerfenék szeizminkus mozgása idézi elő és hatása érezhető 10 000 km.-es távolságban is.

A legpusztítóbb tsunami 1883-ban volt Java és Szumátra között. Az okozója a Krakatoa –vulkán kitörése volt. A hullám magassága elérte a 42 métert. A 2004-es decemberi tsunami is rengeteg emberáldozator követelt, pedig a hullám magassága jóval alacsonyabb volt.


Term szeti er k

A kikötőt”. A tengerfenék szeizminkus mozgása idézi elő és hatása érezhető 10 000 km.-es távolságban is. “Wilma” tornádó (2005), a Saffir-Simpson skálán 5-ös fokozatú volt. A meteorológusok szerint ez volt minden idők legnagyobb tornádója az Atlanti-óceán területén.A szél sebessége 282km/óra volt, a széllökések ellenben meghaladták a 300 km/óra sebességet is.


Term szeti er k

VÉGE kikötőt”. A tengerfenék szeizminkus mozgása idézi elő és hatása érezhető 10 000 km.-es távolságban is.

Fordította : Fehér László