A perif ri k
Download
1 / 29

- PowerPoint PPT Presentation


 • 111 Views
 • Uploaded on

A perifériák. Perifériavezérlő (I/O vezérlő) alrendszer: a processzor feltartása nélkül bonyolítja le az adatátvitelt, ami vagy az operatív tárból a periféria felé, vagy fordítva történik.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about '' - bethan


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
A perif ri k
A perifériák

Perifériavezérlő (I/O vezérlő) alrendszer: a processzor feltartása nélkül bonyolítja le az adatátvitelt, ami vagy az operatív tárból a periféria felé, vagy fordítva történik.

A processzor csak elindítja a folyamatot, a befejezésről pedig a perifériavezérlő megszakítással értesíti.


Beviteli perif ri k
Beviteli perifériák

 • Billentyűzet (karakteres; váltó; kapcsoló; szerkesztő; Enter; numerikus; kurzor-mozgató; funkciós).

 • Egér (mechanikus; optikai).

 • Speciális eszközök (scanner; vonalkód-olvasó; fényceruza; mikrofon; videokamera; stb.)


Kiviteli perif ri k
Kiviteli perifériák

 • Monitor (elektronsugaras; folyadékkristá-lyos-LCD; képmegjelenítő alrendszer-VGA, SVGA).

 • Nyomtató (mátrix; tintasugaras; lézer; stb.)

 • Speciális eszközök (plotter; stb.)

  Spooling technika: gyors háttértárolón képezik le a lassú perifériákat (pl. nyomtató).


H tt rt rol k
Háttértárolók

 • Mágneses (mágneslemez - hajlékony, merev; mágnesszalag).

 • Optikai (CD-ROM: csak olvasható; CD-MO (Magneto-Optical): írható, törölhető, újraírható; CD-R (Recordable)=WORM (Write Once Read Many); CD-RW (ReWritable); DVD).

 • RAID (Redundant Array of Inexpensive Disks).

 • PEN drive


A perif ri k

USB (Universal Serial Bus)

Az USB olyan csatolási szabvány perifériák számára, amely függetlenül attól, hogy milyen berendezésről, operációs rendszerről vagy platformról van szó, lehetővé teszi a kapcsolódást. Átviteli sebessége kellően nagy, hogy szinte bármilyen kis vagy közepes adatforgalmú külső egységet használhassunk vele, előállítása pedig kellően olcsó, hogy megérje gyártani.


A perif ri k

Az USB eszközök valóban megvalósítják a Plug&Play elvét, azaz amint csatlakoztatjuk az eszközt, már működik is. A régebbi rendszereken a Plug&Play azt jelentette, hogy a legközelebbi újraindításnál ismeri fel az operációs rendszer az új hardver elemet.

FireWire


Firewire
FireWire elvét, azaz amint csatlakoztatjuk az eszközt, már működik is. A régebbi rendszereken a Plug&Play azt jelentette, hogy a legközelebbi újraindításnál ismeri fel az operációs rendszer az új hardver elemet.

A FireWire egy nagysebességű, soros adattovábbító technológia a különböző kiegészítő eszközök és a számítógép illesztésére. Az Apple által kifejlesztett rendszer ma már ipari szabvány, melyet az IEEE 1394 néven jegyeztek be. A FireWire-t úgy tervezték, hogy könnyedén továbbítsa a különböző, magas átviteli képességet igénylő multimédia adatokat az eszközök között (videokamerák, szintetizátorok stb. és/vagy merevlemezek). Kiemelkedő teljesítményével (400 Mbit/s), üzem közbeni illeszthetőségével, az illesztett eszközök önműködő beállításával kategóriájában egyedülálló illesztési szabvány.


Sz m t g p h l zatok
Számítógép-hálózatok elvét, azaz amint csatlakoztatjuk az eszközt, már működik is. A régebbi rendszereken a Plug&Play azt jelentette, hogy a legközelebbi újraindításnál ismeri fel az operációs rendszer az új hardver elemet.

Egymással kommunikációs csatornákkal összekötött, egymással kommunikálni tudó számítástechnikai eszközök vagy csomópontok halmaza.

A csomópontok számítógépek, terminálok, munkaállomások vagy különböző kommunikációs eszközök lehetnek a térben tetszőlegesen elosztva.

A kommunikáció különböző átviteli közegeken keresztül történik a csomópontok között.


A perif ri k

Előnyök: elvét, azaz amint csatlakoztatjuk az eszközt, már működik is. A régebbi rendszereken a Plug&Play azt jelentette, hogy a legközelebbi újraindításnál ismeri fel az operációs rendszer az új hardver elemet.

 • kommunikáció;

 • távoli hozzáférés;

 • rendszer-felügyelet;

 • közös adatok, állományok elérése;

 • költséges perifériák használata;

 • nagyobb megbízhatóság (ugyanazok az adatok több helyen, ld. USA).


A perif ri k

Tulajdonságok: elvét, azaz amint csatlakoztatjuk az eszközt, már működik is. A régebbi rendszereken a Plug&Play azt jelentette, hogy a legközelebbi újraindításnál ismeri fel az operációs rendszer az új hardver elemet.

 • összeköthetőség (különböző hardver- és szoftverelemek kompatibilitása);

 • egyszerűség (a felhasznált hardver és szoftver elemek könnyen installálhatók);

 • modularitás (különböző gyártóktól származó elemek mint építőkockák);

 • megbízhatóság (hibamentes adatátvitel);

 • hajlékonyság (lehetőség a továbbfejlesz-tésre);

 • sokoldalúság (sokféle szolgáltatás egyszerű hozzáféréssel).


A perif ri k

Topológiák: elvét, azaz amint csatlakoztatjuk az eszközt, már működik is. A régebbi rendszereken a Plug&Play azt jelentette, hogy a legközelebbi újraindításnál ismeri fel az operációs rendszer az új hardver elemet.

 • busz vagy sín;

 • gyűrű;

 • csillag;

 • multi-kapcsolt.

  Kiterjedés szerint lehet:

 • LAN - Local Area Network;

 • MAN - Metropolitan Area Network;

 • WAN - Wide Area Network.


A perif ri k

Az elvét, azaz amint csatlakoztatjuk az eszközt, már működik is. A régebbi rendszereken a Plug&Play azt jelentette, hogy a legközelebbi újraindításnál ismeri fel az operációs rendszer az új hardver elemet. ISO-OSI modell (hét réteg):(ISO-International Standards Organization; OSI-Open System Interconnection)

 • fizikai (a bitek átvitele a fizikai közegen);

 • adatkapcsolati (hibafelismerés, javítás, stb.);

 • hálózati (útvonal meghatározása);

 • szállítási (üzenetcsomagok szegmentálása);

 • viszony (az összeköttetés menedzselése);

 • megjelenítési (a formátum egységesítése);

 • alkalmazási.


A perif ri k

Adatátviteli közegek elvét, azaz amint csatlakoztatjuk az eszközt, már működik is. A régebbi rendszereken a Plug&Play azt jelentette, hogy a legközelebbi újraindításnál ismeri fel az operációs rendszer az új hardver elemet. (csavart érpár; árnyékolt csavart érpár; koaxiális kábel; optikai kábel; mikrohullámú adó-vevő; műholdas üzenetszórás).

Adatátviteli vezérlő egységek (multiplexer; koncentrátor; terminál szerver; front-end processzor; hálózati processzor; üzenetkapcsoló rendszer-message switching system; ismétlő-repeater; híd-bridge; útválasztó-router; átjáró-gateway).


Az internet
Az internet elvét, azaz amint csatlakoztatjuk az eszközt, már működik is. A régebbi rendszereken a Plug&Play azt jelentette, hogy a legközelebbi újraindításnál ismeri fel az operációs rendszer az új hardver elemet.

Az internet kisebb kiterjedésű számítógépes hálózatokból álló globális, bolygónk X országára kiterjedő, Y számítógépet tartalmazó és Z felhasználót összekötő hatalmas rendszer.


A perif ri k

Az internet története: elvét, azaz amint csatlakoztatjuk az eszközt, már működik is. A régebbi rendszereken a Plug&Play azt jelentette, hogy a legközelebbi újraindításnál ismeri fel az operációs rendszer az új hardver elemet.

A 60-as években az USA védelmi miniszté-riuma olyan decentralizált, csomagkapcsolt hálózatot akar létrehozni, aminek nincs kiemelt központi irányító gépe és amely egy nukleáris támadás esetén sem semmisül meg, illetve csomópont(ok) kiesése esetén más csomópontokon keresztül továbbíthatók az adatok ARPANET (1969).

1971: 15 gép; 1972: 37 gép.


A perif ri k

A kutatások során szerzett tapasztalatokat, eszközöket - mivel a fejlesztők egyetemi tanárok, kutatók – a civil életben is hasznosították: NFSNet internet (1990).

Csomagkapcsolt átvitel: az adatok csomagokra bontva jutnak el egyik gépről a másikra. A csomagok elején levő fej tartalmazza: a feladó címét;

a fogadó címét;

a csomag sorszámát;

egyéb járulékos információt.


A perif ri k

Különböző típusú hálózatok összekapcsolása: a kommunikáció szabványosítása –RFC (Request for Comments), megvalósítása – protokollokkal.

A internet fő protokollja (Cerf&Cahn, 1974): TCP/IP

Transmission Control Protocol (TCP) – az átvitelvezérlő protokoll: megbízható csatlakozásorientált módszer;

Internet Protocol (IP) – a hálózatok közötti protokoll: az üzenetcsomagok továbbítására szolgál.

Az ISO/OSI hét rétegből csak ötöt használ:

fizikai, adatkapcsolati, hálózati, szállítási, alkalmazási.


A perif ri k

A csatlakozás feltétele: kommunikáció szabványosítása

internet cím (IP-address) – négy byte, amit az INTERNIC (Internet Network Information Center) és a körzeti központok (SzTAKI) tartanak nyilván.

128.214.6.100 (decimális)

200,146,106,14 (oktális)

domain, al-domain, host

FQDN (Fully Qualified Domain Name)

it.math.klte.hu

host, al-domain, domain

(Konvertálni kell!)


A perif ri k

Fontosabb szolgáltatások kommunikáció szabványosítása

Elektronikus levelezés (e-mail):

SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) &TMP (Text Message Protocol): az elektronikus levél küldésének és fogadásának technikája.

MIME (Multiporpose Internet Mail Extension): a levelezés kliens és szerver közötti kapcsolatát szabványosítja.

Levélcím, levelező rendszerek, netikett.

SPAM (kéretlen levél).


Spam k retlen lev l
SPAM (kéretlen levél) kommunikáció szabványosítása

A spam nevet eredetileg 1937-ben találták ki. A rövidítés a "shoulder pork and ham" (tarja és sonka), illetve "spiced ham" (fűszeres sonka) kifejezésekből ered, és ez volt a bevett neve az akkor kitalált húskonzerveknek.

Időközben a szóhoz kötődő fogalmak megváltoztak, a spam a világ minden részében a kéretlen reklámlevelek szinonimája.


A perif ri k

 • 100%-os módszer nincsen a spam elkerülésére, de az alábbi néhány tipp segítségével megnehezíthetjük a spam-melők dolgát.

 • Alapvetően legyünk óvatosak és gyanakvóak bármilyen ingyenes, sőt pénzzel kecsegtető ígéretekkel szemben.

 • Ne adjuk ki személyes e-mail címünket még akkor se, ha cserébe bármiféle ajándékot kínálnak.

 • Ne iratkozzunk fel gyanúsnak tűnő, ingyenes szolgáltatásokra.


A perif ri k

 • Lehetőség szerint ne tegyük nyilvánossá személyes email-címünket! A spam-robotok könnyedén begyűjtik az e-mail címeket weblapokról, csevegőfórumokról, és egyéb helyekről. Amennyiben ez elkerülhetetlen, használjunk egy "nyilvános" e-mail címet,amelyre nem bánjuk, ha spam-ek érkeznek.

 • Ha egy cég honlapján akarjuk megadni e-mail címünket (pl.: hírlevél regisztráció), előbb olvassuk el az adatkezelési nyilatkozatot, és csak akkor tegyük meg, ha világosan leírják, hogy nem adják tovább e-mail címünket senkinek.


A perif ri k

 • Az online kérdőívek kitöltésénél szenteljünk email-címünket! A spam-robotok könnyedén begyűjtik az e-mail címeket weblapokról, csevegőfórumokról, és egyéb helyekről. Amennyiben ez elkerülhetetlen, használjunk egy "nyilvános" e-mail címet,figyelmet arra, milyen szolgáltatásokat jelölünk be - ezek között ugyanis sok spam-merekhez továbbítja a címet.

 • Weboldalunkon se tegyük közzé a szokásos formátumban (név@cím.hu) e-mail címünket. Ez ugyanis a spam-robotok egyik legfontosabb "vadászmezeje". Használjunk egyszerű, de hatásos kódolást.(@ helyett írjuk például, hogy "kukac", vagy "()".)


A perif ri k

 • Ne használjunk rövid címet, ezek több spam email-címünket! A spam-robotok könnyedén begyűjtik az e-mail címeket weblapokról, csevegőfórumokról, és egyéb helyekről. Amennyiben ez elkerülhetetlen, használjunk egy "nyilvános" e-mail címet,-et kapnak, mint a hosszú nevű társaik - a spam-merek ugyanis gyakran véletlenszerűen generálnak rövid neveket, ahova aztán ész nélkül küldik a szemetet. Megnehezíthetjük a spam-merek dolgát azzal, hogy felhasználónevünk nem csupán rövid nevünkből áll, hanem pl. hozzátesszük születési évünket vagy bármi mást, amit meg tudunk jegyezni.

 • Használjunk több e-mail címet! A személyes e-mail címünk nyilvánossá tételével legyünk nagyon óvatosak és gyanakvóak. Ettől különböző, direkt erre a célra létrehozott postafiókunkat használjuk hírlevelekre való feliratkozásra vagy egyéb regisztrációra, űrlapok kitöltésére és chat-elésre.


A perif ri k

 • Állítsuk be levelezőrendszerünket úgy, hogy az ne jelenítse meg a HTML és képformátumokat!

 • Használjunk szűrőket, hogy az ismert spam-forrásokból ne is lássuk a leveleket.

 • Soha, SEMMIT ne válaszoljunk spam-re! Annyit se, hogy UNSUBSCRIBE (leiratkozom). Ezzel ugyanis tudatjuk a spam-küldővel, hogy használatban lévő postaládára bukkant és éppen ellenkező hatást érünk el.

 • Soha ne látogassuk meg a spam-ben ajánlott weboldalakat.


A perif ri k

 • Ne futtassunk e-mailen érkezett EXE formátumú csatolmányokat!

 • Ne továbbítsunk láncleveleket, bármilyen fontosnak is tűnnek! Ha továbbküldünk egy ilyen levelet nemcsak saját e-mail címünket tesszük a spam-merek szabad prédájává, de azokét is, akiknek továbbítjuk.

 • A spam-melőket jelentsük fel az internet-szolgáltatónknál. A legtöbb szolgáltató fenntart egy email-címet erre a célra. Ide továbbítsuk a kéretlen levelet.


A perif ri k

Távoli gépek közötti állománycsere: csatolmányokat!

FTP (File Transfer Protocol).

Többcsatornás, többirányú párbeszéd:

IRC (Internet Relay Chat).

Párbeszéd: TALK.

Távoli gépre történő bejelentkezés: TELNET.

File-ok keresése: ARCHIE.

Felhasználóról bővebb információ: FINGER.

Hypertext és multimédia alapú információs

rendszer: WWW (World Wide Web).

Böngészők, keresők, URL (Uniform Resource Locator).


A perif ri k

Az internet veszélyei: csatolmányokat!

Külső „támadások” - váltogassuk a jelszót; bonyolult jelszót használjunk; alkalmazzunk tűzfalat.

Információözön - ésszerű válogatás.