slide1 n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Naamio tekstiilissäni PowerPoint Presentation
Download Presentation
Naamio tekstiilissäni

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 22

Naamio tekstiilissäni - PowerPoint PPT Presentation


 • 86 Views
 • Uploaded on

Naamio tekstiilissäni. Naamio on arvoitus. Kuka, tai mitä onkaan naamion takana…. Alkuaatokset. Halusin luoda teoksen, joka herättää tunteita. Jokainen voi naamiossa nähdä jotain itsestään tai läheisistään.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Naamio tekstiilissäni' - beth


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
naamio tekstiiliss ni
Naamio tekstiilissäni

Naamio on arvoitus.

Kuka, tai mitä onkaan naamion takana…

alkuaatokset
Alkuaatokset

Halusin luoda teoksen, joka herättää tunteita. Jokainen voi naamiossa nähdä jotain itsestään tai läheisistään.

Halusin myös työstäni selvästi kolmiulotteisen; kuin kasvot lähestyisivät katsojaa tekstiilin takaa.

Päätin tehdä kokeiluja läpinäkyvän kankaankovetusaineen käyttömahdollisuuksista erilaisilla materiaaleilla.

ensimm inen kokeilu
Ensimmäinen kokeilu
 • Ensin kokeilin kovetusainetta ohentamat- tomana vanhasta yöpuvustani leikkaamaani puuvillatrikoopalaan. Pinnasta tuli kiiltävä, muovinen. Trikoo asettui hyvin muotin päälle, mutta en ollut maalatessani tarpeeksi nopea, sillä jo hieman kuivaneen kovetusaineen ja uudelleen lisätyn raja jäi kuivuessa selvästi näkyviin.
toinen kokeilu
Toinen kokeilu
 • Tein toisen kokeilun

tavalliselle lakanakankaalle (100 % pv). Kuten olin jo ennalta ajatellut, ei tiukka puuvillakangas antanut periksi yrittäessäni asetella sitä muotin päälle. Kokeilin tällä kertaa myös kovetusaineen ohentamista vedellä ja olin tyytyväinen syntyneeseen mattapintaan. Kangas ei siis kovettunut yhtä kovaksi kuin ensimmäisessä kokeilussa, mutta piti hyvin muotonsa muotista irrotettaessa.

kolmas kokeilu
Kolmas kokeilu
 • Mietin, mitä ohuita ja helposti

muokattavia materiaaleja voisin vielä kokeilla. Harsokankaasta voisi naamioon saada jännittävän pintatekstuurin, silkkikangas taas toisi pehmeän ja ”silkinsileän” vaikutelman.

 • Kokeilin silkkihuivin kovettamista ja olin hyvin tyytyväinen tulokseen.
slide8
Silkki muotoutui todella kauniisti muotin pinnalle. Kovalla siveltimellä ohutta kangasta oli hyvä ohjailla ja silotella.
 • Vedellä ohennettu kovikeaine ei kuivunut yhtä nopeasti, kuin ohentamaton kovikeaine, joten työskentelyaikaa oli riittävästi.
 • Silkkikangas ja laimennettu kovikeaine muodostivat ilmaa läpäisemättömän kelmun, joten oli varottava tarkasti ilmakuplien jäämistä kankaan ja muotin väliin. Asettelu vaati kärsivällisyyttä, mutta tulos oli vaivan väärti. Ohut silkkikangas kuivui jopa alle parissa tunnissa.
ajatuksen lento suunnitelma hento
Ajatuksen lento, suunnitelma hento

Mieleeni oli jäänyt ajatus naamion takaa löytyvästä maailmasta. Nyt voisin toteuttaa suunnitelmani taustakankaalla, joka kuultaisi ohuen silkkikankaan läpi (ks. seuraava sivu). Suunnitelmieni hahmottuessa halusin yhdistää tekstiiliini kirjontaa. Taustakankaan kirjontaan harkitsin erilaisia kirjontatekniikoita, kuten peittokirjontaa, helmikirjontaa ja ketjuvirkkausta. Muiden kurssilaisten kanssa kuviointia pohdiskellessamme nousi ajatus myös silkkimaalauksesta ennen, tai miksei myös jälkeen kovetuksen.

silkin l pikuultavuus
Silkin läpikuultavuus

Ensimmäisessä kuvassa silkin alla lehti- ja leppäkerttukuvioinen tyyny ja toisessa pinkki kansio.

slide12
Sain ajatuksen lopullisesta tuotteestani, kehystetystä ikkunataulusta. Päätin käyttää vanhaa, seuraavan sivun kuviollista huivia taustakankaana, jonka muoto jäljittelee valkean päällisen naamiota (molemmat kankaat kovetettu muotin päällä). Valoa vasten kuviot näkyvät hennosti valkean päällisen takaa.
slide14
Suunnittelun alussa olin ajatellut hakea koristelun elementtejä luonnosta, etenkin perhosten siipien muoto ja kuviointi kiehtoivat minua (perhosia löytyy mm. osoitteestattp://media.tkukoulu.fi/DocuShare/dscgi/ds.py/View/Collection-103). Päätin palata suunnitelmiini; piirtelin perhosen siipien muotoa paperille ja sommittelin niitä kasvojen päälle. Leikkasin kovettamastani kuviollisesta huivinpalasta piirrostani mukailevan perhosen . Ompelin kaksinkertaisella ruskealla ompelulangalla perhosen rungon ja leikkasin ylijääneistä langoista sopivan mittaiset tuntosarvet. Lankojen päihin tein solmut.
slide15
Alinna piirtämäni sommitelma
 • Paperin päällä läpinäkyvä naamiomuotti
 • Muotin päällä leikkaamani perhonen tuntosarvineen
slide16
Koska taulun taakse ei ollut tarkoitus tulla taustalevyä (ajatuksena valo työn läpi sen takaa), oli minun kiinnitettävä leikkaamani perhonen valkoiseen silkkihuiviin. Liimasin kankaat yhteen muotin päällä, jotta ne kiinnittyisivät samoista kohdin. Käytin perhosen ja muotin välissä pieniä paloja leivinpaperia, jottei työ liimaantuisi kiinni muottiin. Liimatessa oli oltava tarkka, jottei liimaa tulisi liikaa. Tasoitin pienet liimapisarat naamion ja taustan rajalle ylhäälle ja alhaalle sekä molempiin tuntosarviin.
kehys ja ty n kiinnitys
Kehys ja työn kiinnitys

Maalasin käsittelemättömän puukehyksen valkoisella spray-maalilla ulkona (spray-maaleilla maalatessa otettava huomioon hyvä ilmanvaihto ja ympäristön suojaaminen!). Maalin kuivuttua mittailin naamiohuiviani kehyksen reunoihin. Työtä oli kätevä käsitellä sylissä; näin naamion kasvot eivät litistyneet. Naulasin työn tavallisilla paperiniiteillä kehyksen takareunaan.

muistilista kokeiluista ja materiaaleista
Muistilista kokeiluista ja materiaaleista
 • Kokeile materiaaleja ennen varsinaisen työn aloittamista. Myös tekniikkaa on hyvä harjoitella etukäteen.
 • Materiaalien valinnassa kannattaa miettiä millaiset kankaat muotoutuvat parhaiten muotin päälle: harvat vain tiheät, kovat vai pehmeät? Miksi?
 • Kannattaa miettiä myös millaisen pinnan haluaa kovetettuihin kohtiin ja työn muihin osiin; entä mitä jos kovettaisikin koko kangaspalan, eikä ainoastaan naamion kohtaa?
jatkuu
…jatkuu…
 • Kovetettua silkkiä kirjoessa kannattaa olla varovainen; muoto saattaa rypistyä tai ohut kangas repeytyä ronskista otteista tai liian suurista työvälineistä.
 • Silkkitöissä liimaa käytettäessä otettava huomioon materiaalin läpikuultavuus.
 • Muista aina suojata itsesi ja ympäristösi haitallisilta aineilta (liima, kovetusaine, maalit jne.)!
tarvikkeet ja ty v lineet
kova öljyväripensseli

naamiomuotti (muotiksi voisivat hyvin sopia myös nuken kasvot, tai valmis muovinen naamari)

kankaankovetusaine (vettä ohentamiseen)

suojakäsineet

erilaisia kankaita

käsittelemätön askartelukehys

spraymaali

ompelulankaa ja silmäneula

liimaa

niittejä ja vasara

leivinpaperia

Tarvikkeet ja työvälineet
mietteit
Mietteitä
 • Projektin aikana mielessäni myllersi monen monta erilaista sovellusajatusta ja uutta ideaa. Teemaan ja kankaan kovettamiseen voi soveltaa lukemattomia erilaisia tekniikoita ja tyylejä.
 • Ideoita voi käydä ammentamassa vaikka muilta naamioteemasivuston sivuilta: miten voisi toteuttaa esim. kovetetun karhun naaman (http://cc.joensuu.fi/~oliukkon/oppim/elainnaamioita.index.htm), entä millaisia koristeluja muiden kulttuurien naamioissa on käytetty (http://www.tkukoulu.fi/~tkkroger/naamiot/naamiot.htm)?