Download
slide1 n.
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Magyar iskola gy s pedag gia a 19-20. sz zadban PowerPoint Presentation
Download Presentation
Magyar iskola gy s pedag gia a 19-20. sz zadban

Magyar iskola gy s pedag gia a 19-20. sz zadban

185 Views Download Presentation
Download Presentation

Magyar iskola gy s pedag gia a 19-20. sz zadban

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

  1. Magyar iskolagy s pedaggia a 19-20. szzadban

  2. Magyar iskolagy a felvilgosult abszolutizmus korban A 18. szzad jelentos vltozsokat hozott a bcsi udvar politikjban. Mria Terzia sorozatos intzkedseket foganatostott a Habsburg-birodalom egysgnek megszilrdtsrt, a kzpontosts hatkonysgnak fokozsrt. Ez az egysgestsi trekvs a politika, a gazdasg, az ipar, a kzegszsggy s az iskolagy terletn egyarnt rvnyeslt.

  3. Mria Terzia s fia II. Jzsef a felvilgosult abszolutista kormnyzati elveket rvnyestette a Habsburg-birodalom kzoktatsnak irnytsban is. Ennek megfeleloen a magyar kzoktatst is igyekeztek egysges irnyts al vonni. Trekvseiknek kvetkezmnyeknt iskolztatsunkban fokozatosan trt hdtott a felvilgosult abszolutizmus nhny tipikus alapelve:

  4. 1. Az oktats fontos llami rdek. A felvilgosods egyik alapveto gondolata szerint oktatssal, felvilgostssal megoldhatk a trsadalmi bajok, problmk. A nptmegekkel minden eszkzzel iskolval, tantval, tanknyvvel tudatostani kell, hogy az a trsadalom a legjobb, amelyben ok lnek; az a hely szmukra a legmegfelelobb, amelyet ebben a trsadalomban elfoglalnak; mindennek megvltoztatsa vgzetes lenne szmukra s az orszg egszre egyarnt.

  5. 2. A kzvetlen hasznossg, az utilitarizmus elvnek rvnyestse. Vilgoss vlt, hogy a hagyomnyos kollgiumok ltal a nemes ifjak szmra nyjtott barokkos latinos-jogszi ismeretek kiegsztsre szorulnak. Fontos a jvendo letvitelben kzvetlenl hasznos ismeretek elsajttsa is, mint pldul a gazdlkods, a termszetrajz, a fldmrs. Egyesek szerint a korabeli muvszetekhez s szpirodalomhoz is rtenie kell a nemesembernek, hogy hozzrto mecnsknt tmogathassa a zene, a szpirodalom, a sznhz muveloit. De muveltsghez hozztartozik az is, hogy ismerje az j filozfiai s termszettudomnyos irnyzatokat. A kzvetlenl hasznos a polgrsg rdekeit is szolglta. Az iparosok s kereskedok mellett a polgrsgon bell, fokozatosan megerosdtt s differencildott a nem nemes, vilgi rtelmisgi rteg. (A magasabb iskolt vgzett, megfelelo hivatali llssal rendelkezo polgrokat honorcior-nak neveztk.)

  6. 3. A felvilgosult abszolutista uralkodk a vallsi trelem elvt kvntk rvnyesteni. Az egyes vallsok szembenllst igyekeztek feloldani azzal, hogy a hvo emberre helyeztk a hangslyt, nem pedig a dogmatikai s szertartsbeli klnbsgekre. 4. Az iskolagy Mria Terzia hres kijelentst idzve politikum, azaz llamhatalmi krds. Az iskolzs ettol kezdve mr nem kizrlag az egyes vallsfelekezetek gye, de nem is az egyes fldesurak jtkonykodsnak fggvnye. Az uralkod fensgjogba kerlt, vilgi terletre ttevodtt, laicizlt krds lett az iskolallts, fenntarts s irnyts gye. Az llam tovbbra is ignybe kvnta venni az egyhzakat az iskolztatsban, az oktatsban, de csakis sajt kzpontostott irnytsa, felgyelete alatt.

  7. Mria Terzia az 1770-es vekben a tangy nagyszabs reformjt hajtotta vgre. Az 1773-ban feloszlatott jezsuita rend vagyonnak jelentos rszbol tanulmnyi alapot hozott ltre az als, a kzpfok oktats valamint az egyetem tmogatsra. A kirlyi katolikus iskolk fggse az llamhatalomtl ettol kezdve mg nyilvnvalbb vlt.

  8. Az I. Ratio Educationis 1775-ben az uralkod az udvari kancellria egyik fiatal tancsost, rmnyi Jzsefet megbzta a magyar iskolarendszer tfog reformjnak kidolgozsval. Az j Oktatsi-Nevelsi Rendszer, a Ratio Educationis vgso szvegt Mria Terzia 1777. augusztus 22-n hagyta jv. (Teljes cme magyarul: Magyarorszg s a trsorszgok tfog oktatsi-nevelsi rendszere.)

  9. A protestnsok elutastottk a Ratio elveinek tvtelt. Arra hivatkoztak, hogy az iskolagy egyedl az iskolkat fenntart felekezetek, s mindenekelott a helyi egyhzkzsgek hatskrbe tartozik. A Ratio elso zben ksrelte meg egy olyan egysges oktatsi-nevelsi rendszer ltrehozst, amely az llam, illetve az llamhatalmat kpviselo uralkod felgyelete alatt ll. Az iskolk felekezeti jellegnek s fenntartsuk feudlis mdjnak megorzsvel ksrelte meg a klnbzo szintu oktatsi intzmnyeket egysges llami szervezetbe rendezni.

  10. A hazai iskolarendszer llami (felekezeten felli) irnytsra s ellenorzsre megteremtette a tankerleteket, lkn a tankerleti foigazgatkkal s a npiskolai felgyelokkel. A meglvo iskolatpusokat megerostette, s szablyknyvben rgztette. Ezek a korabeli legfobb iskolatpusok a kvetkezok: Pozitvumok:

  12. Hatrozott szervezeti kereteket s tananyagbeli tartalmakat kaptak az egyes iskolafokok. Magasabb szintre a tanul ettol fogva csak az elort felttelek teljestse utn lphetett. Kisgimnziumba csak a tizedik letvket betlttt elemi osztlyokat vgzett, rni olvasni, szmolni tud dikokat vettek fel. A kzpiskolai tananyagban a humn ismeretanyag megmarad tlslya mellett a korbbinl tbb helyet kaptak a rel-ismeretkrk (szmtan, termszetrajz, fizika, fldrajz). Tantrgyknt rja elo a szablyknyv a trtnelem, erklcstan s az llampolgri ismeretek tantst. A Ratio-ban ksrlet trtnt a gimnziumi tantrgyak hasznossg szerinti felosztsra. Megklnbztet minden tanul szmra egyformn nlklzhetetlen, minden tanul szmra egyformn hasznos s nem mindegyik tanul szmra, hanem csak nmelyeknek hasznos vagy szksges ismereteket. gy teremtodtt meg a ktelezo, az ajnlott s a vlaszthat tantrgyak fogalma.

  13. Az 1777-es Ratio Educationis a tantkpzs j intzmnytpust honostotta meg: a normaiskolt (kiemelt anyanyelvi iskolk, schola capitalis). (Bcs-1771, Pozsony-1775, Buda, Nagyvrad-1777) Ezekben az intzmnyekben a kirlyi katolikus npiskolk szmra kpeztek tantkat. A protestnsok tangyi autonmijukra hivatkozva utastottk el a normaiskolkat s a normamdszert. A Ratio Educationis intzkedsi szablyzatban sz esik a testi nevels, a jtk, a szellemi felfrissls fontossgrl, hasznrl is.

  14. Negatvumok: A magyar nyelv nem kapott helyet a kzp- s felsofok oktatsban. A tants nyelve a latin volt (a npiskolkat kivve, ahol termszetesen a tanulk anyanyelvn folyt az oktats). A kisgimnziumi osztlyokban az anyanyelv csupn segdnyelvknt szerepelt, de csak addig, mg a tanulk latintudsa lehetov tette az egynyelvu magyarzatot. Az elso Ratio Educationis megtrte azt a folyamatot, amely az 1730-as, 40-es vektol kezdve bontakozott ki Magyarorszgon. Az iskolk magyar jellege attl kezdve ugyanis kifejezetten erosdtt: megszlettek a magyar nyelvu tanknyvek, ksrletek trtntek a magyar tannyelvu oktatsra. 1777-tol kezdve viszont a kisgimnziumokban a magyar csak egy lett az orszgban lo ht nemzetisg lehetsges segdnyelvei kzl, semmi tbb.

  15. A modern nyelvek kzl a nmet nyelv tantsnak minden iskolai szinten kiemelt szerepet biztostott. Tovbbra is a nemessg rdekeit tartotta szem elott: eszmnye a hagyomnyos latinos-retorikus, barokkos muveltsg volt, kzjogi-alkotmnyjogi sznezettel. A gimnzium elsosorban azoknak a nemesi szrmazs fiataloknak volt az iskolja, akik annak elvgzse utn visszatrtek az apai hzba, s tvettk rkltt birtokuk irnytst, vagy ennek hinyban vagyonos nagyuraknak ajnlottk fel rtelmisgi szolglataikat. Vgezetl: a Ratio gimnziumi tanterve egszben vve nem vette figyelembe a 1015 ves kor tanulk llektani sajtossgait. Nehezen megemsztheto tananyagtmeg volt ez, tele fogalom-meghatrozsokkal, felsorolsokkal.

  16. Mria Terzia halla utn fia, II. Jzsef kerlt a trnra, aki a felvilgosult abszolutizmus szellemben egysges kzoktatsi rendszert kvnt meghonostani az egsz Habsburg-birodalomban. A birodalmon bell a nmet nyelvnek kitntetett szerepet sznt. A kzpiskola grammatikai osztlyba senkit sem vehettek fel nmet rs- s olvasstuds nlkl. A nmet nyelvet minden iskolatpusban s minden fokon tantani kellett, sot nmetl kellett tantani minden tantrgyat a magyarorszgi kzpiskolkban. Tandjat vezetett be a gimnziumokban akadmikon s az egyetemen. Szigortotta a helyzetet az osztlyzsrl hozott rendelkezse. Ennek rtelmben jobbgy szrmazs tanulk csak akkor lphettek magasabb osztlyba, ha kituno minostst rtek el. Polgrok kituno vagy I. rendusg esetn. Nemeseknl egy kikts volt csupn, ha III. renduek lettek, osztlyt kellett ismtelnik.

  17. Klnbzo vallsfelekezetu tanulk szmra n. kzs iskolk fellltst rta elo. Azokban a szegny falvakban, ahol csak egy felekezet tudott iskolt ltesteni, a kirly elrendelte, hogy a msvalls gyermekek is ebbe az iskolba jrjanak. A nemzeti ellenlls vgl is meghistotta a nmetesto trekvseket, a kalapos kirly hallos gyn visszavonta rendeleteit.

  18. Az 1790-ben trnra lpo II. Lipt uralkodsnak elejn gy tunt, hogy lehetosg nylik a magyar iskolagy jjszervezsre. Az 1790/91-es, valamint az 1792-es orszggyulsen a magyar nemessg mr megfogalmazhatta a magyar jellegu nevelsre vonatkoz kvetelseit. Fontos vvmnya volt az 1790/91-es orszggyulsnek a protestns vallsszabadsg s ennek kapcsn a protestns tangyi autonmia trvnybe iktatsa. Az 1790. vi 26. trvnycikk hossz, stt idoszakot zrt le a protestns egyhzak letben. Br a rmai katolikus egyhznak tovbbra is biztostotta a religio praedominans (uralkod valls) szerepet, mgis elismerte az evanglikus s reformtus egyhzak nkormnyzatt. Megadta szmukra az iskolafenntarts, tovbbi iskolaalapts, adomnygyujts s klfldi egyetemjrs jogt.

  19. Brmennyire is halad lps volt ez a trvny a szabad vallsgyakorlat tern, visszavetette azt az elso Ratival megindul folyamatot, amely a hazai iskolarendszer egysgestse fel vezetett. A protestnsok ezutn tangyi autonmijukra hivatkozva elutastottak minden llami kezdemnyezst, ami az iskolarendszerk fejlesztsre vonatkozott.

  20. II. Lipt uralkodsa alatt Trvnybe iktattk a magyar nyelv iskolai oktatst is azoknak, akik nem tudtak magyarul. Ltrehoztk a Muvelodsi Bizottsgot egy j tangyi reform egy msodik Ratio Educationis kidolgozsa cljbl. E bizottsg kidolgozta a nemzeti nevels ltalnos elveinek rendszert. Fontos alapelv volt, hogy az orszgban minden gyermeket (osztly-hovatartozsra tekintet nlkl) azonos clok rdekben egysges, ingyenes, intzmnyes nevelsben kell rszesteni. Vltozatos iskolatpusokrl kell gondoskodni, de ezekben olyan hasznos ismeretek tantsa trtnjk, amelyek felksztik a nvendkeket jvendo hivatsuk betltsre. Klns hangslyt helyeztek az elemi iskolk (kisiskolk) fejlesztsre.

  21. A II. Ratio Educationis Msfl vtizeddel azutn, hogy az orszggyuls Muvelodsgyi Bizottsga megkezdte munkjt, Budn 1806-ban napvilgot ltott az j Nevelsi-Oktatsi Rendszer, a msodik Ratio Educationis. Elodjhez hasonlan a msodik Ratio is csak a katolikus iskolk szmra vlt ktelezo rvnyuv, a protestnsok tangyi autonmijuk vdelmben kezdetben elutastottak minden kzpontost trekvst. Ksobb ppen a Ratio hatsra ok is kidolgoztak egysgesto rendelkezseket.

  22. Intenciinak jellemzo vonsai kz tartozik a nemzetisgi s vallsi trelem. Rszletesen rendelkezik az anyanyelvi iskolkrl az egyszeru falusi egytants iskoltl kezdve a tankerleti szkhelyeken mukdo normaiskolkig. Az als fok oktats ingyenessgt tartja kvnatosnak. Ha a szlo sajt hibjbl nem iskolztatja gyermekt vtsget kvet el, s bntetst rdemel. A vrosi iskolt tovbbfejlesztette, megalkotva ezzel a ksobbi polgri iskola elodjt. Kln gondoskodott a lnyok iskolztatsrl.

  23. A latin iskola als szintje tovbbra is a grammatikai iskola (kisgimnzium). Osztlyainak szmt az addigi hromrl ngyre emelte a rendelet. Ezt kvettk a humn tanulmnyok, az n. retorikai s potikai osztlyokban. Sznoklat- s kltszettanon kvl hittannal, matematikval, termszetrajzzal, fldrajzzal s trtnelemmel is foglalkoztak a tanulk ezekben az osztlyokban. Fontos fejlemny, hogy kikszblte a nmet nyelv korbbi II. Jzsef alatt bevezetett ktelezo oktatst. Tovbbra is tantottk, de csak azoknak a tanulknak, akik ezt kvntk. Noha a gimnziumokban az oktats nyelve hivatalosan tovbbra is a latin maradt, e rendelkezs jelentos szerephez juttatta a magyar nyelvet is.

  24. Nemzetisgi vidkeken a hagyomnyokat kvetve lehetov tette, hogy a gimnziumi trgyak oktatsban a magyarzat megknnytsre segdnyelvknt hasznljk a tanulk anyanyelvt. Rszletesen elorta a lceumok s az akadmik tananyagt is A lceum a ktesztendos filozfiai kpzst nyjt nll intzmny elnevezse. Az akadmik krbe pedig a ktves filozfiai, majd hromves jogi tanulmnyokat nyjt foiskola tartozott. ltalban elmondhat, hogy ez a Ratio kijavtotta elodje hibit. Egyszerustette a tantrgyi sokflesget, llektanilag megalapozottabb tette a tantrgyak sorrendisgt. Behatan foglalkozott az egyetemmel is. Ennek filozfiai fakultsa tovbbra is megtartotta a kzpkori hagyomnyokra visszavezetheto elokszto szerept. A filozfiai osztlyok tananyaga itt mr termszettudomnyos ismeretekkel bovlt. Erre plt a ngyves teolgiai, hromves jogi s tves orvosi kar.

  25. A 19. szzad elso felnek magyar nevelstrtnete Elso vodink A szzad elejnek a gazdasgi-trsadalmi fejlodse nyomn nlunk is jelentkezett az vodk ltestsnek ignye. A kapitalizld manufaktrk egyre tbb munkaerot ignyeltek: frfiakat s noket egyarnt. Megnvekedtet azoknak a vrosi csaldoknak a szma, ahol az apa s az anya egyarnt munkt vllalt. Kisgyermekeik gondozsa, nevelse megoldatlan problmaknt nehezedett rjuk.

  26. Az elso hazai vodt 1828-ban nyitotta meg Brunszvik Terz a krisztinavrosi Mik utcban. Ezt kvette hamarosan mg ketto: a Vzivrosban, illetve a Vrban. Brunszvik Terz szztven kisgyermeket akart felvenni intzetbe. Erosen bzott abban, hogy szerencss vitel utn tbb ilyenfle oskolk is fognak helyeztetni.

  27. Nem vletlen az oskola kifejezs hasznlata. Brunszvik Terz intzete (s az azt kvetok is) ugyanis nem a mai rtelemben vett vodk voltak, hanem kisgyermekiskolk. Szles kru elemi oktats folyt itt. A cl: a konkrt trgyak alapos megismerse, s ezen keresztl a pontos fogalmak kialaktsa volt. Pestalozzi didaktikai elveinek szellemben, az ltala kidolgozott beszd- s rtelemgyakorlatok (Anschauungsunterricht) vodai alkalmazsa volt ez. Az vodaszobban ll szkrol pldul a kvetkezokppen beszlgettek, szemlletileg elsajttva ezt a trgyat: A szknek ngy lba van, lodeszkja s tmlja. Tlgyfbl kszti az asztalos s lsre szolgl. Az ls ngyszgletes; vannak hromszgletu s kerek szkek is. Szne srgs. Nem minden szknek van ngy lba. Vannak hromlbak is, mint amilyen a suszterszk. A lbak s az lodeszka szksgesek, a tmla nem. Vannak prnzott szkek is, amelyeket rendszerint karosszknek mondunk. A szk magasabb, mint a zsmoly s alacsonyabb mint az asztal.

  28. Jl lthat a cl: a konkrt trgyak alapos megismerse, s ezen keresztl a pontos fogalmak kialaktsa. Ugyanakkor az is vilgos, hogy hrom-t ves gyermeknek nem tl lmnyszeru az ilyesfle ismeretszerzs. Elso vodinkban az orzsen, gondozson kvl sokfle hasznos ismeretre is megtantottk a gyerekeket. Itt is folyt mr a betuismeret, az olvass tantsa, ami vallstani ismeretek elsajttsval prosult. A foglalkozsok az elso idoben nmet nyelven folytak. Az neknek, a muzsiklsnak is megvolt a maga helye, szerepe ezekben az intzetekben.

  29. Bezerdy Amlia nevhez ktodik az elso falusi kisdedv ltrehozsa. 1836-ban a Tolna megyei Hidja-pusztn alaptotta uradalmi cseldek gyermekei szmra. Kislnya, Flri egytt jrt ebbe az vodba a szegny szlok gyermekeivel. Egy v s egy segdno foglalkozott itt a 4060 fonyi gyermekcsoporttal. 1839-ben jelent meg Bezerdy Amlia muve, a Flri knyve oktat-nevelo clzat tanulsgos olvasmnyokkal, versekkel s sok illusztrcival. Ez a ktet tekintheto a magyar gyermekirodalom elso jelentos darabjnak.

  30. J FELTTELEK: Eloszr ha felkelek. Hlt adok Istennek; Szlimet azonban Megkszntm nyjasan. s megmosdom azutn, A mint illik, szp tisztn Megfslm hajamat, Csinostom magamat! gy rmest nzel rm, Ha tiszta testem, ruhm. Csak a ki felltztt, Jelenjen meg ms elott. Felltzve ha ettem reggelit, s megkszntem, Oskolba kell mennem; n ezt rmest teszem. Tanulok ott szvesen S haza jvk csendesen; Nem llok meg az utczn, Nem nzek minden utn; Nem kiltok s csevegek, rossz gyermekkel nem megyek; Mert roszat tanulhatnk, n is aztn rosz lennk; Otthon csendes s j vagyok, Anymnak szt fogadok; Soha sem veszekedem; Testvrimet szeretem. Ha szloimmel nyugszunk, Beszlem, mit tanultunk; Szvbol ezek rlnek, S engemet mind szeretnek.

  31. Fontos llomsa a magyar vodagy trtnetnek a Kisdedv Intzeteket Magyarorszgban Terjeszto Egyeslet megalakulsa 1836-ban. Ez az orszgos hatkru trsadalmi szervezet vllalta az vodk szervezst s fenntartst. Az elso vkpzot Tolnn hoztk ltre 1837-ben. Igazgatja, Wargha Istvn a magyar vodapedaggia elmletnek kivl muveloje volt. 1843-ban knyvet jelentetett meg az vodk fejlesztsnek krdseirol, mdszertani krdsekrol. Cme: Terv a kisdedv-intzetek terjesztse irnt a kt magyar hazban (vagyis Magyarorszgon s Erdlyben).

  32. Npoktats A falusi kisiskolk letben tovbbra is jelentos szerepet jtszottak az egyhzak. Az vszzadok alatt kialakult szervezeti kereteket a kt Ratio megerostette, s a XIX. szzad elejn gazdasgi-trsadalmi okok mg nem tettk szksgess ezek megvltoztatst. Mind a katolikus, mind pedig a protestns egyhzak trekedtek arra, hogy minden faluban a templom mellett iskola is legyen. Kettos cl rdekben mukdtettk ezeket a falusi kisiskolkat. Egyrszt a valls elemeit s az alapveto erklcsi ismereteket oktattk itt, msrszt pedig a falusi papsg utnptlsrl gondoskodtak gy. Az iskolafenntarts tovbbra is a hagyomnyos feudlis mdon trtnt. A tant fo jrandsga a telekhasznlat volt, ezt egsztettk ki a lakossg klnfle termszetbeni juttatsai. Kzvetlen felettese a falu lelksze volt. A tant gyakran kntori teendoket is elltott, sot jegyzosget is vllalt.

  33. A szzad elejtol kezdve fokozatosan megerosdtt egy olyan, jobb md, fldtulajdonnal rendelkezo paraszti rteg, amely egyre jobban bekapcsoldott az rutermelsbe s kereskedelmi forgalomba. Ok ltek a Ratio nyjtotta lehetosgekkel: iskolztattk gyermekeiket, mert egyni gazdasgi rdekk is gy kvnta. A mezogazdasgi rutermelsbe ugyanis az elemi ismeretekkel mr rendelkezo parasztok eredmnyesebben tudtak bekapcsoldni. A vrosi elemi oktats ebben a korszakban is lnyegesen klnbztt a falusitl. A szzadforduln mr minden jelentosebb vrosunkban mukdtt latin iskola. Az ehhez kapcsolt legals, elemi osztlyokban szereztek elemi muveltsget a vros polgrgyermekei.

  34. A msodik Ratio Educationis nll, befejezett iskolatpuss fejlesztette a vrosi elemi iskolt. Latint csak a gimnziumba kszlo gyerekeknek kellett tantani, a tovbb nem tanulk szmra j osztlyt szerveztek, latin nlkl. A Ratio rendelkezse nyomn, a vrosi ignyeknek megfeleloen j latin nlkli kt vagy hromtants elemi iskolkat kezdtek szervezni orszgszerte. A II. Ratio rdeme, hogy 612 ves korig minden gyermek szmra ktelezov tette az als elemi kt osztlynak elvgzst. Ennek elmulasztsa esetn a szlok pnzbntetst helyezte kiltsba. Tantnak s segdtantnak csak azt nevezhettk ki, aki elvgezte a tantkpzot. A tantk 30 v szolglat utn nyugdjra jogosultak. Tbbfajta vrosi iskola ltezett ebben a korszakban. A latinos kpzst nyjt elemi a hivatalnoki, a tudomnyos vagy az egyhzi plya fel egyengette a tanulk tjt; a latin nlkliek pedig a kzvetlenl hasznos (praktikus) tananyaggal a polgri plykra igyekvoknek nyjtott ismereteket.

  35. Tantkpzs Ebben az idoszakban a korbban egyedlll jelentosgu normaiskolk mr tovbbfejlesztsre, korszerustsre szorultak. Kevs volt belolk: egy-egy hatalmas tankerletben egy mukdtt csupn. A kpzsi ido rvidsge sem tett lehetov elmlyltebb tanulst, hatkonyabb kpzst. A protestnsok tangyi autonmijukra hivatkozva nem engedtk normaiskolba tantjelltjeiket. Kollgiumaikban a lelkszeknek kszlo felsobb osztlyos tanulk szert tettek pedaggiai gyakorlatra: tantottk elemista trsaikat. A protestnsok mindemellett reztk a rendszeres nevelstani stdiumok hinyt. ppen ezrt Srospatakon mr 1796-tl kezdve megszerveztk a paedagogarcha llst. Olyan tanr volt ez, aki az osztlytant regdikok (latinul: praeceptor publicus) munkjt felgyelte. Az akadmiai tagozaton ettol kezdve mr kln vizsgt tartottak a preceptorsgra kszloknek nevelstudomnybl, vagyis ars paedagogic-bl.

  37. A protestns kollgiumok teljes tangyi autonmija azt is jelentette, hogy orszgos egysgesto rendelkezs hinyban tbbnyire egyms gyakorlatt sem kvettk, egyms mdszereit sem vettk t. Az elso nll, tbbvfolyamos magyar katolikus tantkpzo intzet 1828-ban nylt meg Egerben. (Ezt megelozte az 1818-ban ltestett hasonl, de nmet tannyelvu intzet Szepesvraljn.) Mindketto alaptja, Pyrker Lszl, egri rsek volt. A falusi iskolkban tapasztalt hinyossgok sztnztk arra, hogy intzetet ltestsen a mesterek kimuvelsre. A jellteket gimnziumi vgzettsggel vettk fel, a felvteli vizsgn a testi alkalmassgot s a beszdkszsget vizsgltk. A kt esztendeig tart tanulmnyok sorn az elemi iskolai tantrgyakat dolgoztk fel, tants- s nevelstant tanultak, valamint alapos zenei kpzsben rszesltek. Pyrker kezdemnyezsnek hatsra 1840-ben kirlyi rendeletre t hasonl tantkpzot szerveztek Pesten, Szegeden, Miskolcon, rsekjvron s Nagykanizsn.

  38. Kzp- s felsooktats A korszak gimnziumainak legfobb feladata, az egyetemi, illetve az akadmiai tovbbtanulsra val felkszts mellett a hivatalnoki plyhoz szksges ismeretek nyjtsa volt. A magyar hivatalos kzlet nyelve mg mindig br egyre cskkeno mrtkben a latin volt. rdekes mdszerrel igyekeztek a gimnziumok tanulit latin trsalkodshoz szoktatni. Az anyanyelven val beszd tilos volt. A latin szra val gyels eszkze a szignum volt, vagyis egy szamrfejet utnz falap. A tanr kijellt egy leselkedo dikot, aki az anyanyelven megszlal trsa kezbe nyomta a szignumot. Az pedig igyekezett mihamarbb tadni ezt a nemkvnatos trgyat valamelyik tetten rt trsnak. Bntetst csak az kapott, akinl aznap utoljra maradt a szignum.

  39. A kzlet latinsgn eloszr az 179091. vi orszggyuls ttt rst, amelynek jegyzoknyvt kt nyelven: latinul s magyarul vezettk. A magyar nyelv jogainak kivvsa a biztat kezdet ellenre nem volt knnyu. A tangyrol val rendelkezs kizrlagos felsgjog volt, ez is neheztette a magyar nyelv iskolai trhdtst. A magyar liberlis kzpnemessgnek hossz harcot kellett vvnia Bccsel addig, amg 1844-ben vgre trvny szletett: az llam nyelve a magyar, teht a kzp- s felsooktats is teljes mrtkben magyar nyelven kell, hogy folyjon.

  40. A magyar nyelv gye mr korbban is lelkes prtfogkra tallt. A szzadfordultl kezdve fellendlt az iskolai nkpzokrk nyelvmuvelo tevkenysge, sorra jelentek meg a magyar nyelvu tanknyvek. Klnsen a protestns kollgiumok tanrai jrtak len ezen a tren. A reformkori kzdelmek msik vonulata a szakkpzs intzmnyrendszernek kiptsrt folyt. Kt ilyen felsofok intzmny mukdtt ekkor: az 1763-ban alaptott sszbirodalmi Bnyszati Akadmia Selmecbnyn, s az 1782-ben ltestett Mrnkkpzo Intzet a pesti egyetem blcsszkarn. Fldmro s vzgyi szakembereket kpeztek itt. A heves vitk eredmnyekppen 1844-ben kirlyi rendelet jelent meg a pesti Ipartanoda ltestsrol. Ez az intzet 1846-ban kezdte meg mukdst Jzsef-ipartanoda nven. Kzpfok vgzettsget nyjtott: ipari kereskedelmi s mezogazdasgi tagozattal mukdtt.

  41. Ebben a korszakban a pesti tudomnyegyetem munkjt mg a bcsi tanulmnyi bizottsgtl val teljes fggs jellemezte. Az egyetem vlasztott vezetoi a rektor s a kari dknok voltak, de a tulajdonkppeni vezetoi jogokat a kirly ltal kinevezett elnk s a kari igazgatk birtokoltk. Az egyetemi autonmia teljes mrtkben formalits maradt csupn. A tanulmnyok nyelve a latin volt. E tekintetben csak az 1844. vi 2. trvny hozott nmi vltozst: elrendelte, hogy bizonyos trgyakat magyarul tantsanak. A blcsszkaron a filozfiai, fizikai s matematikai eloadsok egszen 1849-ig latin nyelven folytak. A msodik Ratio rendelkezse nyomn a kt vfolyamos blcsszkarra a hatosztlyos gimnzium elvgzse utn (teht legalbb tizent ves korban) lphetett a fiatalember Ez a fakults a kzpkori hagyomnyoknak megfeleloen nem volt egyenrang a tbbivel: a teolgiai, a jogi s az orvosi kar eloksztst szolglta. ppen ezrt minden egyetemi hallgatnak eredmnyesen el kellett vgeznie a filozfiai fakults stdiumait.

  42. A kzpiskolai tanrkpzst az ismtelten felvetett javaslatok ellenre ebben a korszakban mg nem szerveztk meg a blcsszkaron. A tanri plyra kszlok szabadon vlaszthat pedaggiai s mdszertani trgy eloadsok hallgatsval szerezhettek nevelstani-oktatstani ismereteket. Az egyetemi tanrkpzo intzet megalkotsa Etvs Jzsef valls- s kzoktatsgyi miniszter nevhez fuzodik. Az o kultuszminiszteri tevkenysge a trgya kvetkezo fejezetnknek.

  43. Az 184-49-es forradalom s szabadsgharc oktatsgye 1848 mrciusa vgre megteremtette a magyar trsadalom gykeres polgri talakulsnak feltteleit. Ezzel prhuzamosan megindtotta egy j magyar kzoktatsi rendszer kiptst is. A kormnyban Etvs Jzsef felgyelte ezt a terletet. Az 1848. vi XI. trvny elrendelte, hogy minden bevett vallsfelekezet egyhzi s iskolai szksge kzlladalmi kltsgek ltal fedeztessk, teht kzadbl. Ezzel megszunt haznkban az iskolafenntarts vszzados mltra visszatekinto feudlis mdja.

  44. Etvs 1848. jlius 24-n a npkpviseleti orszggyuls el terjesztette a npoktats rendezsrol szl trvnyjavaslatt. A trvnyjavaslat nem az als fok oktats rszletes szablyozsa, hanem keret: a npoktatsgy alapveto elveinek foglalata. Elso paragrafusban Etvs gy fogalmazta meg az elemi oktats cljt, hogy segtsgvel a gyerekek a tudomny elso elemeibe avattassanak. A trvnyjavaslat szvege leszgezi, hogy az llam feladata kettos: 1. Gondoskodnia kell arrl, hogy minden helysgben legyenek npiskolk, 2. msrszt azt is ellenoriznie kell, hogy minden iskolakteles gyermek ignybe veszi-e az alapmuveltsg megszerzsnek a lehetosgt. A tanktelezettsg fiknl hattl tizenkt ves korig, lenyoknl hattl tzves korig tart.

  45. Az llami elemi iskolkban a tants ingyenes. Az iskolk fenntartsa a kzsg felnott lakossgra kivetett iskolaadbl trtnik. Ez az egynenknt fizetett llami ad t szzalkt teszi ki. Ha ez nem elgsges, md van llamsegly ignybevtelre. Az oktats nyelve: a kzsg lakossga tbbsgnek anyanyelve. Nemzetisgek lakta vidken a magyar nyelvet is tantani kell. Az iskolban olyan tantrgyakat kell tantani, amelyek a polgri let minden viszonyaiban szksgesek, figyelemmel arra, hogy a gyermekek inkbb alapos, mint sokfle ismerethez jussanak. Ezek a kvetkezok: rs, olvass, szmols, termszettan, termszetlers, hazai trtnelem s fldrajz, polgri jogok s ktelessgek, testgyakorls, nekls. A vallstan nem iskolai tantrgy. Ugyanakkor a trvnytervezet meghagyta az iskolk felekezeti jellegt abban az esetben, ha egy helysgben egyazon felekezetbol legalbb tven iskolakteles gyermek l. Az tvenes ltszm alatt kzs (teht felekezetkzi) az iskola.

  46. A nyelvhasznlat krli vita eredmnyekpp az a mdosts kerlt a szvegbe, hogy a magyar nyelv egyrszt minden elemi iskolban rendes tantrgy, msrszt az oktats nyelve mindentt (teht nemzetisgek lakta vidkeken is) a magyar. Viszont akik ezt nem rtik, azoknak anyanyelven kell magyarzni a tananyagot. Heves vihart vltott ki az iskolk felekezeti jellegnek krdse is. A trvny idevonatkoz paragrafusnak tartalma gy mdosult a vita utn: az llam csak kzs iskolkat tart fenn minden felekezeti jelleg kizrsval. Ugyanakkor a felekezetek sajt kltsgkn ltesthetnek iskolkat. Azok a lakosok, akiknek gyermekei ezeket veszik ignybe, nem menteslnek az llami iskolaad all. Az orszggyuls felsohza 1848. augusztus 12-n trgyalta a trvnyjavaslatot. gy hatrozott, hogy rszletes megvitatsa nem idoszeru: bksebb idokre kell halasztani.

  47. A npoktatsi trvnytervezet mellett Etvs Jzsef msik fontos alkotsa a pesti egyetem szervezett jjalakt alapdokumentum: A magyar egyetem alapszablyai. Eszerint a blcsszeti kar kt szakra osztand, az egyik a filozfiai, trtneti s nyelvi tanulmnyokat foglalja magba, a msik pedig a matematikai s termszettudomnyi stdiumokat. A szablyzat a kzpiskolai tanrkpzs megszervezsrol is intzkedik. Etvs a blcsszkar mindkt tagozata mellett egy-egy tanrkpzo intzetet kvnt ltesteni, kezdetben tz-tz kivl egyetemi hallgat szmra. A hallgatk fele lakst, lelmezst s sztndjat kapott volna. A tanrkpzok vezetst az illetkes szak egy-egy egyetemi tanrra bzta. A tanrkpzo intzetek hallgati hrom esztendei tanulmnyt folytattak volna itt. Szaktrgyaik alapos elsajttsn tl nevelstudomnyi s oktats-mdszertani kpzs s tantsi-nevelsi gyakorlat szerepelt a tervek kztt. Etvs nagy vu tervei, kirlelt koncepcija egy idore nem realizldhattak. A sors klns kegye folytn viszont msodik minisztersge ideje alatt a kiegyezs utn lehetosge nylott arra, hogy elkpzelsei jelentos rszt megvalsthassa

  49. Forradalom utn, kiegyezs elott Npoktats Centralizl trekvs: a nevels s oktats fltt az llam gyakorolja a fofelgyeletet. Ez a felgyelet nemcsak az iskolra vonatkozott, hanem kiterjedt a hzi oktatsra, a csaldi nevelsre is. A kormnyzat kvetkezetesen trekedett arra, hogy minden gyermek rszesljn legalbb annyi s olyan minosgu nevelsben-oktatsban, amelyet a npiskola nyjt. A bcsi kultuszminisztrium volt a magyar kzoktatsgy legfobb irnytja. Innen kaptk utastsaikat az egyes tankerletek s a melljk rendelt iskolatancsok. A szzad tvenes veiben mindezekkel egytt a hazai npoktatsgy jelentos fejlodsen ment keresztl: az elemi iskolk szma 9000-rol 12437-re emelkedett.

  50. Ugyanakkor ltnunk kell, hogy ezek az adatok csupn egy relatv fejlodsi tendencit tkrztek, a magyar npoktatsgy Eurpa egyes fejlettebb orszgaihoz kpest ezzel egytt is elmaradott maradt. A kormnyzat kevesebb pnzt (az llami kiadsok alig 1,9%-t) fordtotta a kzoktats tmogatsra, Spanyolorszg utn Eurpban a legkevesebbet. A szzad msodik felnek muvelodspolitikusa, Schvarz Gyula hivatalos statisztikk alapjn llaptotta meg, hogy az orszgban mintegy t-hatezer teleplsen nincs iskola, s a tankteles gyermeknek 48%-a jr iskolba. A besorozott joncoknak csak 22%-a tud rni-olvasni. Az osztrk kormnyzat a szzad tvenes veiben egyre eroteljesebben trekedett a nmetestsre az als fok oktats terletn is. A nmet nyelv tantst ktelezov tettk. A nemzeti szellemu tanknyveket kitiltottk az iskolkbl, helyettk magyarra fordtott osztrk tanknyvek hasznlatt rendeltk el.

  51. Kzpfok oktats Az 1850-es vek fontos esemnye volt az osztrk gimnziumok s reliskolk szmra kidolgozott alapdokumentum (szablyzat s tanterv) az Organisationsentwurf bevezetse haznkban. Kidolgozja kt egyetemi tanr volt: Franz Exner, a prgai egyetem filozfiatanra, a herbartizmus hve s Herrmann Bonitz, a bcsi egyetem grglatin nyelvsz professzora.

  52. Az Entwurf muveltsgfelfogsban a neohumanizmus hatsa ppgy kimutathat, mint a herbartizmus befolysa. A nyelvi-irodalmi-trtnelmi irnyultsg mellett a matematiknak s a termszettudomnyoknak is helyet kvn biztostani a kzpiskolk tantervben. Figyelemre mlt gondolatokat fogalmaztak meg a szerzok az Entwurf instrukciiban is. A kzpiskolai tanuls passzv befogads-jellege helyett a tanulk sajt tevkenysgt, az aktv ismeretelsajttst szorgalmazzk, amelynek rvn a puszta tuds valamire val kpessgg vlik. Az Entwurf jellemzo vonsait a kvetkezokben sszegezhetjk:

  53. Ltrehozta a nyolcosztlyos gimnziumot 1018 ves fik szmra. A tanulmnyok kzppontjban az intenzv latin s grg nyelvi-irodalmi kpzs llt, ezt egsztette ki egy lo idegen nyelv (a nmet) tanulsa s a humn, illetve reltrgyak egyttese. A gimnzium kt szervezetileg nll tagozatbl ll: az IIV. osztlyig terjedo algimnziumbl s a tovbbi ngy osztllyal teljes fogimnziumbl. A gimnzium lehet nyilvnos vagy magnjellegu. A nyilvnos gimnziumok llamilag rvnyes bizonytvnyokat adhatnak ki, rettsgi vizsgkat tarthatnak, emellett prbavre tanrjellteket is alkalmazhatnak. Nyilvnossgi jogot a VKM adhat. Ltrehozott egy msik kzpiskola-tpust is, a reliskolt. Foreliskola volt a neve a hromosztlyos alrelbl s hromves forelbl ll hatosztlyos intzmnynek, amely felsofok technikai-muszaki tanulmnyokra ksztett elo. Tantervben klasszikus stdiumok nem szerepeltek, helyettk a termszettudomnyok kerltek elotrbe.

  54. Az Entwurf gy rendelkezett, hogy kzpiskolban csak kzpiskolai tanri kpestssel rendelkezo szaktanrok tanthatnak. Az Entwurf szerint a gimnziumi oktats nyelve az a nyelv, amely az intzmny szkhelyn lo lakossg tbbsgnek anyanyelve. 1855 janurjban a bcsi kultuszkormnyzat mr vltoztatni akart ezen. Leo Thun jabb rendelete azt szorgalmazta, hogy a gimnziumok felsobb osztlyainak tantsi nyelve vljon nmett. Ez a npszerutlen trekvs azonban hamarosan vesztett lendletbol, s csak felems mdon valsult meg a magyar kzpiskolk passzv ellenllsa miatt. Az Entwurf fontos dokumentuma a magyar iskolztats trtnetnek. Jelentos mrtkben elomozdtotta a kzpiskolk fejlodst, br ez nem ment megrzkdtatsok nlkl.

  55. Felsooktats Az 1850-es vekben a pesti egyetem szervezeti felptsben jelentos vltoztatsokat hajtottak vgre. Nlunk is bevezettk az j ausztriai egyetemi szablyzatot, s ez megvltoztatta a blcsszkar addigi sttuszt. A filozfiai fakults az 1850-51. tanvtol kezdve a tbbi hrom egyetemi karral egyenrang fakultss vlt, s a tanulmnyi ido hrom vre emelkedett. Egyttal megszunt a ktelezo s szabadon vlaszthat tantrgyak kettossge: a hallgatk ettol fogva rdeklodsknek megfeleloen s tetszoleges sorrendben vehettk fel az egyes tantrgyakat. Az egyetemre val felvtel felttelei is mdosultak: a leendo hallgatktl megkveteltk a nyolcosztlyos gimnziumi vgzettsget s a sikeres rettsgi vizsgt. A blcsszeti kar dikjai ekkor mr 1821 esztendos fiatalemberek.

  56. A filozfiai fakults tbbi karra val elokszto szerepnek megszunse utn j dilemma keletkezett: a tudskpzs s a tanrkpzs kettossge. Az 185253. tanvtol kezdve mr gyakorlatok (szeminriumok) is szerepeltek a pesti egyetem tanrendjben. Ilyen szeminriumokat eloszr trtnelembol s kori filozfibl tartottak kifejezetten gimnziumi tanrjelltek szmra. A magyar kzpiskolai tanrkpzs csak nagy nehzsgek rn indult fejlodsnek. A bcsi tangyi kormnyzat az tvenes vek elejn a kzpiskolai tanrok kpestsre tanrvizsgl bizottsgokat hozott ltre. E bizottsgok elott kellett vizsgznia a hromesztendos blcsszkari stdiumot vgzett jelltnek szaktrgyaibl, nevelstudomnybl s oktatsmdszertanbl. Kezdetben csak Bcsben, Prgban, Innsbruckban, Lembergben s Padovban mukdtek ilyen vizsgahelyek.

  57. Az iskolztats trtnete 18671919 kztt Elemi iskolk A kiegyezs utn, az Andrssy-kormnyban ismt Etvs Jzsef, lett a VKM vezetoje. Szilrd elhatrozsa volt, hogy befejezi a magyar kzoktats polgri talaktst azt a folyamatot, amely 1848-ben elkezdodtt. A kiegyezs utni npoktatsi reformtervben Etvs szmolt a megvltozott trtnelmi-trsadalmi helyzettel. Amg 1848-ban a kzs (felekezetkzi) iskolkat tekintette alapnak, addig 1868-ban mr a meglvo felekezeti iskolkat tudomsul vve s rintetlenl hagyva pti fel a npiskolk rendszert. (Ne feledjk: ekkor mg egyetlen llami vagy nkormnyzati npiskola sem volt az orszgban!)

  58. Etvs kzsgi iskolk ltestst csak ott rendeli el, ahol nem mukdnek egyhzi npiskolk. A felekezeti iskolk llamostst nem szorgalmazta, mert a kzponti llamhatalom tltengst kifejezetten krosnak tartotta. A felekezeti iskola nlkli kzsgek kzs npiskoljnak fellltsn tl Etvs az llam befolyst kzvetett eszkzkkel kvnta rvnyre juttatni. Ez a befolys mindenekelott az ellenorzo szerepben, a felgyelet jogban testeslt meg, ami a felekezeti iskolkra is kiterjedt. Mindemellett az llam sztnzo szerepet is betlttt: llami tantkpzok fellltsval szorgalmazta a tantkpzs sznvonalnak emelst, gondot fordtott a sznvonalas npiskolai tanknyvek elksztsre. Etvs j trvnyjavaslata 1868. jnius 23-n kerlt a kpviselohz el, s hosszas parlamenti vita utn csak december 15-n szentestette a kirly. Ezzel megszletett Magyarorszg elso npoktatsi trvnye, az 1868:38. tc.

  59. Kiemelkedo jelentosgu trvny ez a magyar npoktats trtnetben. (A maga nemben Eurpa tbb ms orszgt megelozte: pl. Angliban 1870-ben, Olaszorszgban 1871-ben fogadtak el trvnyt az ltalnos tanktelezettsgrol.) Pnzbntets terhe mellett ktelezett minden szlot, hogy gyermekt hatves kortl tizenkt ves korig iskolba jrassa. Ettol kezdve lpett rvnybe Magyarorszgon az ltalnos iskolaktelezettsg (ms szval tanktelezettsg). A npiskolai oktats ingyenessgt az 1848. vi tervezettol eltroen nem mondja ki, de az igazoltan szegny szlok gyermekei tandjat nem fizetnek. A trvny elorsainak rvnyre juttatshoz tovbb kellett fejleszteni a mr meglvo hrom-, ngy s tosztlyos kisiskolkat (vrosokban s falvakban egyarnt): ltrejtt a hatosztlyos elemi npiskola.

  60. A vrosi elemi iskola minden osztlya szmra mr kln tantt r elo a trvny, mg a falvakban csupn egy tant foglalkozott a hat osztly tanulival. Etvs nemzetisgi krdsekben tanstott tolerancijt jelzi, hogy a trvny kimondja: minden gyermeket anyanyelvn tantsanak a npiskolban. Nagy gondot fordtott a tantkpzsre. A trvny elorta, hogy az orszg terletn 20 tantkpzot kell fellltani. A hrom vfolyamos kpzoket gyakorliskolval kapcsoltk ssze azrt, hogy a nvendk-tantk gyakorlatilag kpeztethessenek. Lnyok szmra tantno kpezo intzetek ltestsrol rendelkezett. Itt a kpzs ingyenes volt, s idotartama szintn hrom esztendo. A hatosztlyos elemi npiskola utn, a 12. letvket betlttt gyermekeknek ismtlo iskolba kellett jrniuk. Itt mr nem folyt mindennapos tants. Tlen hetenknt t, nyron kt ra volt a ktelezo tantsi ido.

  61. Ltrehozza a felsobb npiskolt, amely a hatosztlyos elemire pl. Ilyen intzetet az tezer lakosnl nagyobb llekszm helysgekben kellett fellltani. A nagyobb kzsgek felso npiskola helyett ha anyagi erejk engedi polgri iskolt ltestettek. A polgriban a fik hat-, lnyok pedig ngyves kpzsben rszesltek. Polgri iskolba a npiskola elso ngy osztlyt elvgzett tzves gyerekek nyerhettek felvtelt. A trvny rendelkezik az iskolaszk, a npiskolai hatsgok, tanfelgyelok hatskrrol is. Az iskolaszk kilenctag testlet, melyben helyet kap a helybeli lelksz s a tant, valamint a helysg lakosainak kpviseloi, lehetoleg az oktatsgyhz rto egynek. Az iskolaszk vlasztotta a tantt, s felgyelt az iskolai munkra. Ellenorizte a trvny betartst, a tandj beszedst, a mulasztsok igazolst; rendelkezett az iskolaplet javttatsrl, taneszkz-beszerzsrol; kpviseloi jelen voltak a vizsgkon, dntttek a tant s a szlok kztti vits krdsekben stb.

  62. A npoktats alakulsa 1868-tl 1918-ig A npoktatsi trvny nyomn jelentosen korszerusdtt a magyar elemi iskolztats, de a fejlods hossz folyamat eredmnye volt. Etvs munkssgnak gymlcse csak jval halla (1871) utn rt be. Korabeli becslsek s felmrsek alapjn, a trvny megjelensnek idejben a tankteles gyermekeknek 48%-a jrt iskolba. 1872-re ez az arny mr 55%-ra mdosult. A szzadfordul tjn, 1896-ban 79% az iskolt ltogat gyermekek szma, 1913-ban pedig mr 93%. A nptantk csekly szma s alacsony sznvonal kpzettsge lasstotta a fejlodst. Jelentos rszk nem ismerte a kor sznvonalnak megfelelo taneszkzket, szemlltetoeszkzket. Termszettani ismereteik is rendkvl hinyosak voltak. Mindezeket a visszssgokat tetzi, hogy egyes megykben tbb olyan tant volt, aki mg rni sem tudott.

  63. Etvs Jzsef sokat tett a npiskolk tanszekz-elltsnak korszerustsrt. Tanknyvbizottsgot hvott letre, melynek clja a npiskolai olvas- s tanknyvek, valamint a vezrknyvek (tanti segdknyvek) sznvonalnak fejlesztse volt. A tanknyvbizottsg a tanknyvrs tern szabad versenyt teremtett: ismert szakembereket krtek fel tanknyvrsra, de mellettk brki szabadon plyzhatott kziratval. Az Etvs-fle tanknyvek szmos kiadst megrtek, sot lefordtott, nemzetisgi nyelvu vltozataik is megjelentek. A nmet, romn, szlovk s egyb nemzetisgi tanknyvek a magyar knyvbol fordtott szvegeken tl szp szmmal tartalmazzk a nemzetisgi kltok, rk muveit is. Egszen az 1910-es vek vgig hasznltk ezeket a nemzetisgi tanknyveket, melyek a npoktats eszkzvel segtettk elo a Krpt-medencben lo npek egyms irnti megrtst.

  65. Etvs Jzsef 1871-ben bekvetkezett halla utn lelassult a magyar npoktats korszerustsnek folyamata. Az 1868-as trvny szerint az oktats nyelve a tanulk anyanyelve amennyiben ez a kzsgben divatoz [teht ltalnos] nyelvek egyike ez a jogszably volt rvnyben az 1920-as vekig. Ezen bell 1879-tol valamennyi npoktatsi intzmnyben ktelezo tantrgyknt bevezettk a magyar nyelvet. Az 1907-ben, Apponyi Albert minisztersge alatt kiadott trvny a nemzetisgi egyhzi iskolk llamseglyt ahhoz a felttelhez kttte, hogy a tanulk a negyedik osztly elvgzse utn magyar nyelven rsban s szban alapszinten helyesen ki tudjk magukat fejezni. (Az oktats ingyenessgrol szl 1908. vi 46. trvny szintn Apponyi Albert nevhez fuzodik.)

  66. A XIX. szzad utols veiben, Wlassics Gyula minisztersge alatt ezer j llami npiskolt ltestettek a millennium tiszteletre. Ezek tbbsge nemzetisgek lakta terletre kerlt, hogy mint ezer bstya a magyar kultrnak tartalmval, bjval s varzsval hasson a felnvekvo genercikra. Az llami iskolk trnyerst pldzza az is, hogy mg 1869/70-ben csupn ngy volt belolk, 1918-ban mr 3791 mukdtt.

  68. Polgri iskolk Az 1868. vi 38. trvny ltal ltestett felsobb npiskolk fokozatosan elsorvadtak, tadtk helyket a polgri iskolknak. Polgriba az elemi npiskola elso ngy osztlynak elvgzse utn iratkozhattak be a tanulk. A korbban hatosztlyos iskolatpus kpzsi ideje a szzad vgre ngy vre cskkent, elvgzse utn az alacsonyabb tisztviseloi plyk betltsre nylt lehetosg. A polgri iskola gy teht a vrosi kispolgrsg ignyeit elgtette ki. Tantrgyait a gyakorlati hasznossg, a polgri letforma szksgletei alapjn lltottk ssze. A kvetkezo trgyakat kellett tantani: hit- s erklcstan; anyanyelvi irlytan s irodalom; ahol a tantsi nyelv nem magyar, ott a magyar nyelv; ahol a tantsi nyelv magyar, ott a harmadik vfolyamon kezdve a nmet nyelv; szmvets, kiterjesztve a polgri politikai szmvetsig; mrtan; hazai s egyetemes fldrajz s trtnelem, termszetrajz, termszettan s vegytan (tekintettel az iparra, kereskedsre s gazdasgra); mezei gazdasg vagy ipartan, tekintettel a kzsg s vidke szksgre; statisztika; kz-, magn s vltjog alapvonalai; knyvvitel; rajz a mrtannal sszhangzatba vve, s szprs; nek; test- s fegyvergyakorlat.

  69. 1873-ban nyitotta meg kapuit Budn kt polgri iskolai tantkpzo intzet. Az egyik a tantk kpzst vgezte Gyertynffy Istvn igazgatsval, a msik pedig tantnoket ksztett fel a plyra itt Zirzen Janka volt az igazgatno. (Hossz ideig kellett mg kzdeni a tanri rang elnyersrt!)

  70. A kzpiskolk fejlodse A Trefort goston minisztersge alatt elfogadott kzpiskolai trvny 1883:310. t.c. 1883:310. t.c. a klasszikus gimnziumot s a reliskolt tartja szmon a kzpiskola-tpusok kztt. Cljuk az ltalnos muveltsg kzvettse s a felsofok tanulmnyokra val elokszts. A gimnzium a humanisztikus tanulmnyok, segtsgvel, a reliskola pedig a modern nyelvek, a mennyisgtan s a termszettan fokozottabb tantsval oldja meg feladatt. (Az eredetileg hatosztlyos reliskolt 1875-ben nyolcosztlyoss fejlesztette egy trvny.) A gimnziumi rettsgi mindenfle felsofok tanulmnyra jogost, a reliskolbl azonban csak a muegyetemre, a tudomnyegyetemek matematikai-termszettudomnyi karra, a bnyszati, erdszeti s gazdasgi akadmikra lehetett beiratkozni.

  71. Az elso kzpiskolai trvny a tanri kpests feltteleirol is intzkedett. llami tanrvizsgl bizottsg elott kell kpesto vizsgt tenni. Ennek az intzkedsnek jelentos szerepe volt abban, hogy a kvetkezo negyedszzad alatt az okleveles kzpiskolai tanrok szma 47%-rl 88%-ra emelkedett. 1890-ben j trvnyt fogadtak el a kzpiskolkrl. Ez mdostotta az 1883. vi trvny rendelkezseit: a gimnzium tanulit nem ktelezte a grg nyelv s irodalom tanulsra. Helyette az n. grgptl trgyakat vlaszthattk a tanulk (grg rk muveinek magyar fordtsa, grg irodalom s muvelodstrtnet alapjai, szabadkzi rajz). A grgptl trgyak bevezetse az iskolafenntartk elhatrozstl fggtt. Az ilyen intzmnyben rettsgizetteknek ptl rettsgi vizsgt kellett tennik grg nyelvbol, ha az egyetemek vagy foiskolk hittudomnyi karra, illetve ha az egyetemek blcsszettudomnyi karra akartak beiratkozni.

  72. A szzad vgre mg mindig hinyzott a noi kzpiskola, amely az ri kzposztly lenyai elott megnyithatta volna az utat az rettsgihez kttt rtelmisgi plyk s az egyetem fel. Ezt pedig mind az llamigazgats megnvekedett munkaero-ignye, mind pedig a meglhetsi viszonyok nehezlse egyre jobban srgette. 1895. december 15-n Wlassics Gyula miniszter rendeletet adott ki, amelyben engedlyezte a lenyok magn-rettsgi vizsgra bocstst az orszg valamennyi fik szmra rendszerestett kzpiskoljban. Mindemellett a lenyok a polgri iskolbl vagy a felsobb lenyiskolbl a kzpiskolba is tlphetnek magntanulknt. A miniszteri rendelet hatsa nem maradt el: egyre tbb leny iratkozott be ilyen minosgben a fi-kzpiskolkba. Tbb helyen a figimnziumhoz vagy a felsobb lenyiskolhoz csatolt gimnziumi tanfolyamot szerveztek szmukra.

  73. Megrett a helyzet az j iskolatpus ltrehozsra. Az ONKE idokzben bizottsgot hozott ltre a lenygimnzium megszervezsre. Az ONKE trekvseinek eredmnyeknt Veres Pln mr 1869-ben megnylt lenynevelo intzetnek keretei kztt 1896. oktber 2-n megalaptottk az elso hazai nyilvnossgi joggal felruhzott lenygimnziumot. Az elso s az tdik osztlyba vettek fl lenyokat, gy az elso lenyosztly mr 1900-ban rettsgizhetett. Az iskola tanterve a figimnziumok tantervt vette alapul, de gondot fordtottak arra, hogy rvnyesljn a noi jelleg. A lenyok nem tanultak grgt ptlsra az kori irodalmat vezettk be latin csak az tdik osztlytl kezdve szerepel, a noi jelleget pedig a rajz, az nek s a noi kzimunka biztostotta. Ez az iskola mr rettsgi bizonytvnyt is kiadhatott, amelynek birtokban a lenyok tovbb lphettek a felsooktats fel. Az ONKE lenygimnziuma mellett, nehzkesen haladt a tbbi hasonl intzmny ltrehozsa. (1912-ig csupn hrom nyilvnos lenygimnzium ltezett az orszgban.)

  74. A nok felsofok iskolztatsa tern az ttrs Wlassics Gyula kultuszminiszersge idejn kvetkezett be. Az 1896-ban kiadott rendelet megnyitotta az egyetemek blcssz s orvosi kart, valamint a egyetemi gygyszerszeti tanfolyamot a nok elott. Ez megteremtette a jogi feltteleit a nok klfldn szerzett diplomja honostsnak is. gy lehetett vgre tizent v ksedelemmel nosztrifiklni az elso magyar orvosno, Hugonnai Vilma (1847-1922) diplomjt is.

  75. Hugonnai Vilma grfno a zrichi egyetem orvosi karn vgzett, s itt vdte meg disszertcijt 1879-ben. Hazatrte utn, egy vvel ksobb hiba krte Trefort goston valls- s kzoktatsgyi minisztertol annak hivatalos honostst. Az egyetemi tanulmnyokhoz itthon szksges rettsgi vizsgt magnton 1881-ben letehette, de mr megszerzett diplomjnak magyarorszgi elismersvel a miniszter nem akart precedenst teremteni ms tanult nok szmra. Bbaknt helyezkedett el, mivel elvlt asszonyknt sajt magnak kellett eltartania csaldjt. Diplomjt vgl 1895-ben honostottk. Ezutn mr megnylt a lehetosge az orvosi praxis folytatsra. Szegny betegek gygytsval foglalkozott, egszsggyi felvilgost munkt vgzett, szakknyveket fordtott. Az elso vilghbor idejn katonaorvosi munkt vgzett orvosno trsaival. A hbors vek bizonytottk be igazn az polnok s orvosnok fronton vgzett munkjnak elengedhetetlen szksgessgt. Idokzben bekapcsoldott a noi egyenjogsgrt folytatott politikai kzdelmekbe, tbbszr reaglt hrlapi cikkeiben azokra a tmadsokra, amelyek a nok egyetemi tanulmnynak ltjogosultsgt krdojeleztk meg.

  77. Felsooktats, tanrkpzs A dualizmus idoszakban jelentos fejlods ment vgbe a felsofok iskolztats tern is. A polgrosods, az ezzel prhuzamosan kiszlesedo llamappartus egyre tbb szakkpzett rtelmisgit ignyelt. Ezek kpzse folyt a pesti tudomnyegyetem mellett a hrom jonnan szervezett egyetemen. Kolozsvrott 1872-ben, Debrecenben s Pozsonyban 1914-ben nyitotta meg kapuit j univerzits. Az oktatszemlyzet nyilvnos rendes s nyilvnos rendkvli tanrokbl, magntanrokbl (ok ltalban kzpiskolai tanrknt, alkalmassgi vizsglat habilitci utn csak bizonyos tudomnykrk oktatsra kaptak megbzatst), nyelvmesterekbol s a klnbzo gyessgeket, kszsgeket oktat magntantkbl llt. Tbb tanszken tanri kar munkjt adjunktusok, tanrsegdek s gyakornokok segtettk.

  78. Etvs Jzsef valls s kzoktatsgyi miniszter mg 1848-ban tervezetet ksztett az egyetemek blcsszkara mellett fellltand tanrkpzorol. A tervezet csak msodik minisztersge alatt vlhatott valra: 1870 mjusban rta al a Kzptanodai Tanrkpzo (ksobbi nevn Kzpiskolai Tanrkpzo Intzet) szervezeti szablyzatt. A tanrkpzo a blcsszkar mellett mukdo, de attl elvileg fggetlen intzmny volt. A tanrjelltekkel nemcsak a szaktrgyak tantsnak mdszertani fogsait kvntk elsajtttatni, hanem a tudomnyos bvrkodst is sztnztk. A tanrkpzo e szakosztlynak clkituzse kifejezetten a pedaggiai kpessgek s gyessgek (kszsgek) elsajtttatsa volt, ennek rdekben tartottk a fentebb jelzett tematikj, a gyakorlati krdsekre irnyul eloadsokat, s ezrt szerveztk a gyakorlgimnziumot.

  79. j egyetem nyitotta meg kapuit 1872-ben Kolozsvrott. Az oktats ngy karon vette kezdett: 1. jog- s llamtudomnyi; 2. orvostudomnyi; 3. blcsszet-, nyelv- s trtnettudomnyi; valamint 4. matematika s termszettudomnyi. A budapesti egyetemtol eltroen hittudomnyi kart nem kapott a kolozsvri egyetem. Az addig szoksos gyakorlattal szemben viszont a blcsszettudomnyi kart humn s rel tudomnyok szerint kt rszre osztottk. Az egyetem 1881-ben kirlyi engedllyel felvehette Ferenc Jzsef nevt. Az egyetemet alapt trvnycikk rendelkezse nyomn a tanrkpzo intzetet is megszerveztk 1873-ban. A minta a pesti intzmny volt, ennek szablyzatt tekintettk pldnak Kolozsvrt is. Az elso esztendok nem voltak zkkenomentesek. Kzdeni kellett a fennmaradsrt, az elismersrt.

  80. 1918-ban a hbors esemnyek mr beleszltak a kolozsvri egyetem letbe is. A romn csapatok december 28-n vonultak be a vrosba. A tanrok mg bztak abban, hogy a megszlls idoleges lesz csupn, de a romn hatsgok 1919. mjus 12-n karhatalom alkalmazsval Schneller Istvn rektortl vgleg tvettk az egyetemet. A tanrok jelentos rsznek el kellett hagynia a vrost, s 1920 prilistl Budn folytattk az egyetemi oktatmunkt. Itt 1921 nyarig talltak ideiglenes otthonra, ugyanazon v oszn pedig Szegedre kltztt a kolozsvri egyetem.

  82. Iskolagy Magyarorszgon a kt vilghbor kztt Huszr Kroly kultuszminiszter szavai 1919 oktberben: Sajnlatosan meg kell llaptanunk, hogy a bolsevik orlet utat tallt sok tant s tanr szvhez [...] Most ismt a magyar nemzeti szellem s a keresztny erklcs temploma legyen minden tanterem. 1920. jnius 4. A trianoni bkedikttum az orszg terlett drmai mdon megcsonktotta (325 ezer ngyzetkilomternyi terletbol 93 ezret hagyott meg). Hasonl vesztesg rte az orszgot npessg dolgban: a kzel 21 millis lakossgbl 7,615 milli maradt Magyarorszg terltn, 3,3 milli magyarnak az utdllamok terletn kellett tovbblnie. Az elcsatolt terleteken maradt a npiskolk ktharmada, a kzpiskolknak tbb, mint fele. A turhetetlen viszonyok elol megindult a meneklok radata: tbb mint 300 ezer tisztviselo, tant repatrilt az utdllamok terletrol.

  83. rtheto, ha a npessg legszlesebb rtegeiben visszhangra talltak a nemzeti rzsen alapul revzis gondolatok. A Horthy-korszak elso esztendeinek keresztny kurzusa, keresztny-nemzeti ideolgija hamarosan a kzoktats- s muvelodspolitika vezeto eszmjv vlt.

  84. A hszas vek A hszas vek elejnek fokozatos konszolidcijt elosegtette, hogy a Bethlen-kormny kultuszminiszteri trcja egy rtermett kultrpolitikus kezbe kerlt. Klebelsberg Kun (1875-1932) jogtudomnyi tanulmnyokat folytatott a budapesti, mncheni s berlini egyetemen, majd a prizsi Sorbonne-on hallgatott llamtudomnyt. Tisza Istvn 1914-ben llamtitkrr nevezte ki. 1921-ben rvid ideig belgyminiszter volt, majd 1922-tol 1931-ig a Valls- s Kzoktatsgyi Minisztrium ln llt.

  85. Klebelsberg olyan politikai tnyezot fedezett fel ebben a legyoztt, kisemmizett, nemzetkzileg elszigetelt orszgban, amely a teljes kiltstalansgbl a biztat jvo fel mutatott. Ez a politikai tnyezo a kultra. A kultra Klebelsberg politikjban tbbszrs jelentosgre tett szert. Egyrszt a Trianon sokkjt mg zsigereiben rzo magyar trsadalom szellemi npgygytsnak eszkze, msrszt pedig a magyar trsadalom belso szerkezetnek lass evolcijt, konzervatv modernizcijt segti elo. A magyar trsadalom belso szerkezetnek fokozatos s igen vatos talaktst Klebelsberg a iskolztats tartalmnak talaktsval, egyfajta tudsberuhzssal kvnta megvalstani.

  86. Szksg is volt erre a modernizcira, mivel a dualizmus korbl trktett trsadalmi rtegek hinyossgokkal kszkdtek, nem feleltek meg a kor kvetelmnyeinek: 1. Nagymrtku volt az abszolt iskolzatlansg; 2. minden rtegre jellemzo volt a szakmai-szakszeru muveltsg alacsony sznvonala; 3. a kzprtegek szakkpzettsge, szakmastruktrja mr nem felelt meg a kvetelmnyeknek (klasszikus gimnziumi rettsgi, mezei jogszi vgzettsg stb.). Klebelsberg kultrpolitikjnak sarkalatos pontja teht a kibrndult tmegek erklcsi-szellemi befolysolsa, nevelse. Ennek eszkze az j tartalommal megtlttt keresztny-nemzeti ideolgia, a klebelsbergi neonacionalizmus. A hszas vek elejn ez a kzdelem a kultra skjn folyt, militns felhangok nem jtszottak kzre.

  87. A neonacionalizmusbl egyenesen kvetkezik a kultrflny programja. Klebelsberg az elvesztett hbort a kultra skjra terelve akarta ismt megnyerni: muvelt s jmd nemzet akarunk lenni, szval fajslyosabb, mint a bennnket krnyezo npek. A kulturlis flny megteremtse utn kerlhet sor majd a terleti revzira. A neonacionalizmus azonban csak akkor vlhat igazn tmegeket mozgst erov, ha a nemzet egysges s nem sztforgcsolt. Klebelsberg ppen ezrt hvja fel a figyelmet a szocializmus ideolgijban kifejezett internacionlis eszme nemzetet bomlaszt veszlyeire. A npet meg kell tartani a nemzet szervezetn bell, a nemzeti politiknak ppen ezrt npbartnak, npiesnek kell lennie. Klebelsberg kultrpolitikjban ppen ezrt nagy slyt kaptak a np muvelodst szolgl, a npoktatst fejleszto intzkedsek.

  88. Npoktats Klebelsberg kultrpolitikjnak egyik vezrmotvuma volt a magyar nptmegek muveltsgi sznvonalnak emelse. Nem elegendo, ha a np megtanul egy picit rni, egy picit olvasni, egy picit szmolni. A pusztn elemi ismeretek flmuveltsge rosszabb a teljes tudatlansgnl. Klebelsberg npiskolk tmeges fellltsval s az iskoln kvli npmuvels megszervezsvel kvnta a tmegek kulturltsgnak, muveltsgnek sznvonalt emelni. A nyolcosztlyos npiskola gondolatt eleve illuzrikusnak tartotta mindaddig, amg az iskolahelyisgek krdse megoldva nincsen. 1926-ban s 1927-ben - a miniszter kezdemnyezsre- risi npiskolai program bontakozott ki. 1926-ban trvnyt hoztak a mezogazdasgi npessg rdekeit szolgl npiskolk ltestsrol s fenntartsrl (1926:7. tc.).

  89. Az orszgot 5 km sugar krkre osztottk, s trvnnyel kteleztk a trvnyhatsgokat vagy a fldbirtokosokat, hogy npiskolt lltsanak. Hrom esztendo alatt tezer npiskolai tanterem s tantlaks plt Magyarorszgon. A legmodernebb tpustervek felhasznlsval, tglafalakkal plt, vrsfenyo padlzattal, hatalmas ablakokkal s palatetovel elltott pletek voltak ezek. (Tanykon, ahol a hzak 50 szzalknak a fala vlyogbl, teteje pedig ndbl kszlt.) Az iskolkhoz hromszobs tanti laks s tglbl ptett udvari mellkpletek csatlakoztak. Klebelsberg tervei kztt szerepelt a tanktelezettsg 14 ves korig val felemelse, de ennek a felttelei akkor mg nem rettek meg. Elkpzelse szerint a nyolcosztlyos npiskolt fokozatosan kellene meghonostani. Eloszr nem ktelezo jelleggel, a helyi szervek kvnsga alapjn. Csak 1940-tol tartotta relisnak a nyolcosztlyos npiskola orszgosan ktelezo bevezetst.

  92. 1927-ben nagyszabs program indult az iskoln kvli npmuvels fejlesztsre (az orszg 6 ven felli lakossgnak 12%-a analfabta volt. nmuvelo egyesleteket akartak ltrehozni, ahol a felnott lakossg elsajtthatja az rst-olvasst. A hatalmas kltsgekkel indul mozgalom nhny v mlva elhalt, s csak a 30-as vekben gazdatanfolyamok, iparoskrk alakjban ledt jj. A kultuszminiszter sokat tett a tmeges sportols sznvonalnak fejlesztsrt is. Mg minisztersge elott, 1921-ben trvny szletett az iskolai testnevelsrol (1921:53. tc.). Ez minden iskolban ktelezov tette a testnevelst fiknak s lnyoknak egyarnt, 12-21 ves korig pedig a leventemozgalom keretei kztt folytatott testnevelst rt elo. A miniszter a trvny adta lehetosggel lve ktelezte a kzsgeket s vrosokat arra, hogy jtsztereket ltestsenek, s pleteket adjanak t testnevelsi clokra. A leventeegyesletekbe tmrlo fiatalok tavasszal, nyron s osszel sportoltak, katonai jellegu gyakorlatokat vgeztek, tlen pedig npmuvelo eloadsokon vettek rszt. A mozgalomba a militarista jelleg is beszurodtt, ez azonban a lefegyverzett Magyarorszgon knnyen indokolhat volt. A leventzs demokratikus jellege is kitapinthat: a npnek szlt, szemben a cserkszettel, amely a kzposztlyok gyermekeinek kedvelt foglalatossga volt.

  93. A npiskolhoz hasonlan csak magasabb szinten a gyakorlatias jelleg rvnyre juttatst kvnta a polgri iskolk tananyagban. A kultuszminiszter minden 5-10 ezer fos kzsgbe polgri iskolt kvnt ltesteni azrt, hogy a muveltsgnek ne csak kimagasl gcai, hanem helyi kulturlis fkuszai is legyenek. (Decentralizls, muvelodsi eslyek javtsa.) Az 1927:12. tc. a polgri iskolt kzpfok iskolv minostette. Megnyitotta az utat a tant- s vkpzokbe s egyb szakiskolkba. (Addig ez az iskolatpus a npoktats krbe tartozott!) A npiskola 4. osztlynak elvgzse utn a tanul venknt 14-16 szzalka iratkozott be a polgriba. Szleik foknt kisiparosok, kiskereskedok, kisbirtokosok voltak, a kztisztviselok gyermekei nem ide jrtak. (Ok a gimnziumi rettsgi elonyeit biztosthattk gyermekeiknek.) A polgri iskola tovbbra is a kispolgrsg iskolja maradt.

  94. A polgri iskola kpzsi ideje a fi- s lenypolgrikban egyformn ngy esztendo volt. Sokat tett Klebelsberg a polgri iskolai tanrkpzsrt. Egyestve a frfi tanrok kpzst folytat budai Pedaggiumot az Erzsbet Noiskolval - Polgri Iskolai Tanrkpzo Foiskola nven - Szegedre helyezte az intzetet. j szkhelyn 1928 oktberben kezdte meg mukdst a tanrkpzo foiskola. A kpzs idotartamt ngy vre emeltk fel. A tanrkpzonek hrom feladatkre volt: 1. bevezets a tudomnyos kutatsba; 2. felkszts a tanri hivatsra; 3. pedaggiai kpzs. Tartalmas kooperci alakult ki a szegedi egyetemmel: minden foiskols mint rendkvli hallgat egyik szaktrgybl az egyetemen is hallgatott eloadsokat. A tanrkpzo foiskola erossge a pedaggiai s ezen bell didaktikai-metodikai kpzs volt.

  95. Kzpiskolk Kelbelsberg ltta, hogy a kzposztly iskolai vgzettsge s szaktudsa (a humn gimnziumi rettsgi s a tudomnyegyetemek jogi kara) mr nem felel meg a modern kor kvetelmnyeinek. A vilghbor utn valban nagy tmegek ramlottak a muszaki s orvosi plyk fel. A szakmai struktra korszerustst a kzpszintu iskolztats fejlesztsvel is segteni kellett. A miniszter szorgalmazta a tananyag gyakorlatiasabb ttelt, valamint az lo idegen (n. modern) nyelvek oktatst. (Sok nyelvtanr kapott ekkor klfldi sztndjat.) Ezt szolglta az j kzpiskola-tpus, a relgimnzium ltrehozsa is.

  96. Az j iskolatpust az 1924:11. trvny szentestette. (A trvny megszvegezsben Klebelsberg Kun mellett rszt vett lland tancsadja, a ksobbi llamtitkr Kornis Gyula, Finczy Erno a pedaggia s Pauler kos a filozfia egyetemi tanra.) Az 1924. vi kzpiskolai trvny a differencils hveinek kedvezett. A differencils Klebelsberg szerint segt elhrtani a tanuli tlterhels veszlyt, elosegti az egyni kpessgek, a tehetsg polst, a plyavlasztsra val felksztst. A trvny a sztklnts elvt gy kvnta rvnyre juttatni, hogy a humn gimnzium s a reliskola kz dominns iskolatpusknt beillesztette a relgimnziumot. Ennek fo jellegzetessge az volt, hogy a latin nyelvet mint fo tantrgyat s a nmet nyelvet (mely mindhrom iskolatpusban ktelezo volt) megtartotta, s felvett mg egy modern nyelvet (angolt, francit vagy olaszt). Mindhrom kzpiskola-tpusban azonos sllyal szerepeltek az n. nemzeti trgyak (magyar nyelv s irodalom, trtnelem).

  97. A gimnziumban a modern nyelvek helyett grgt tantottak; a reliskolbl hinyzott mind a latin, mind a grg. A matematika s a termszettudomnyos trgyak oktatsra fordtott ido viszont a reliskolban volt a legmagasabb. A trvny letbelpse utn megszunt a humn gimnzium minostsi monopliuma. Az egysges jogosts elve szerint mindhrom kzpiskola-tpus rettsgi vizsgja egyformn jogostott a brmely felsooktatsi intzmnyben val tovbbi tanulmnyokra. Az 1929/30-as tanvben gimnziumbl 28, relgimnziumbl 69, reliskolbl pedig 23 mukdtt az orszgban.

  98. A fi-kzpiskolkat szablyoz 1924. vi trvnyben kialaktott triszt vette alapul leny-kzpiskolkrl szl 1926. vi 24. trvnycikk is. Az alkotk szndka szerint a differencilson kvl ez a trvny kt msik elv megvalstst segti elo: az egyenlo jogostst a felsooktatsba val belpskor s a noi egynisg figyelembe vtelt a tantand trgyak megllaptsakor. A kzpiskola-tpusok elklntst az indokolja, hogy a nok lelki hajlamai s kpessgei a fikhoz hasonlan nem egysgesek, hanem soksznuek.

  99. Az egyetemi s foiskolai tanulmnyokra kszlo lenyoknak elsosorban a lenygimnzium llt rendelkezsre. Itt a grg kivtelvel javarszt olyan tantrgyak szerepeltek, mint a figimnziumban: latin, nmet s francia nyelv, magyar nyelv s irodalom, trtnelem, fldrajz, termszetrajz, kmia, egszsgtan, termszettan, matematika, filozfia, rajz, nek s testnevels. A trvny emellett j kzpiskola tpust teremtett, a lenylceumot, ahol a latin helyett lo idegen, azaz modern nyelveket (francit vagy angolt vagy olaszt), termszettudomnyokat s muvszeti trgyakat oktattak. A rgi felsobb lenyiskolt pedig lenykollgium nven szervezte jj, melynek clja magasabb szintu ltalnos, s a noi hivatshoz alkalmazott muveltsg biztostsa volt az egyetemi tanulmnyokra nem kszlo lenyok szmra

  100. A fi-kzpiskolk analgija azonban mgsem alkalmazhat mechanikusan a kt rendszer sszehasonltsakor. A fiknl ugyanis mindhrom iskolatpus esetben rvnyes volt az egysges jogosts, teht a felsooktats fel egyenrtku vzumot jelentett valamennyi. Ez azonban a lenykollgiumra mr nem vonatkozott: a lenykollgiumi rettsgi nmagban nem jogostott a felsooktats valamennyi intzmnybe trtno belpsre. Ezrt inkbb tekintheto kzpfok tanintzmnynek, mint kzpiskolnak.

  101. Felems mdon szablyozta a nok egyetemjrst az 1927. vi augusztus 24-i (63000. szm) miniszteri rendelet. A katolikus hittudomnyi, valamint a jog- s llamtudomnyi karokra tovbbra sem iratkozhattak be, a Jzsef Ndor Muegyetem mrnki, gpszmrnki, vegyszmrnki osztlyra viszont vendghallgatknt, kln tanri engedllyel jrhattak. A muegyetem ptszeti osztlyra 5%-ig rendes hallgat minosgben is felvehetok voltak. Egyltaln nem jrhattak viszont az egyetem kzgazdasgi karra.

  102. Tanulhattak viszont a lenyok az 1925-ben alaptott Testnevelsi Foiskoln, a muvszeti foiskolkon s az 1928-ban kt budapesti elodintzmnybol egyestett s Szegedre helyezett Polgri Iskolai Tanrkpzo Foiskoln. Nok s frfiak szmra a felsofok kpzsbe val bekapcsolds klnleges rettsgihez nem kttt lehetosgt biztostotta ez a ngy vfolyamos tanrkpzo foiskola. Az ltalban kzpfok tantkpzo intzeti vgzettsg utn a foiskolra kerlo hallgatk ugyanis az thallgats egy sajtsgos modellje segtsgvel egyik szakjuk keretei kztt a szegedi egyetem kpzsben is rszt vehettek. Azaz, a tanrkpzo foiskola s az egyetem egyttmukdse rvn a gyakorlatiasabb jellegu foiskolai oktats az egyetem blcssz s termszettudomnyi karai ltal nyjtott magasabb tudomnyos sznvonal kpzssel egszlt ki. A kooperci clja a foiskols (n. tanrjellt) hallgatk szaktudomnyos ismereteinek elmlytse volt, de jelenltk a msik fl szmra sem volt kzmbs: segtettek a ltszmhinnyal kszkdo egyetemi karokon.

  104. Felsooktats A kt vilghbor kztt Magyarorszgon ngy tudomnyegyetem mukdtt: a budapesti, a debreceni, a pcsi s a szegedi. Az utbbi ketto Pozsonybl, illetve Kolozsvrrl teleplt t j helyre. Az egyetemeknek ltalban blcsszeti, orvostudomnyi, jog- s llamtudomnyi, valamint hittudomnyi fakultsuk volt. A szegedi egyetemen nem mukdtt hittudomnyi kar, de volt matematikai s termszettudomnyi kar. A budapesti s a szegedi egyetemen gygyszerszeti tanfolyam is volt.

  106. Az egyetemek fejlesztst Klebelsberg szvgynek tekintette. A kolozsvri-szegedi egyetem klnsen sokat ksznhetett neki. Az ttelepls utni mostoha viszonyokat kvetoen a miniszter szorgalmazsra s a vros hatalmas anyagi ldozatvllalsval 1926 s 1930 kztt kiterjedt egyetemi pletkomplexum plt klinikkkal, intzetekkel. Az orszgban egyetlen muszaki egyetem mukdtt, Budapesten: a Magyar Kirlyi Jzsef Ndor Muszaki s Gazdasgtudomnyi Egyetem. A foiskolk krbe tartoztak a hittudomnyi foiskolk, a jogakadmik, a tanrkpzo foiskolk, a gazdasgi akadmik, a kereskedelmi foiskola, a muvszeti foiskolk (kpzomuvszeti s zenemuvszeti) s a honvdtisztkpzo foiskola. 1925-ben nyitotta meg kapuit a Magyar Testnevelsi Foiskola.

  107. 1924-ben - a magyar nevels trtnetben egyedlll mdon - trvny szletett a kzpiskolai tanrok kpzsrol s kpestsrol. A tanrkpzs trvny szintu rendezsre azrt volt szksg, mert az 1883. vi kzpiskolai trvny pedagguskpzsre vonatkoz elorsai mr tlhaladottnak bizonyultak. A korbbi trvny rtelmben ugyanis a tanri oklevl elnyershez a tanrkpzo intzet ltogatsa nem volt ktelezo. A jellt szmra - a szaktrgyak s a pedaggia egyetemi eloadsainak ltogatsa mellett - csak a tanrsghoz szksges vizsgk lettelt (alapvizsga, szakvizsga s pedaggiai vizsga), valamint az egyves tantsi gyakorlatot rta elo. Ennek kvetkeztben sokan csak a kiltsban helyezett sztndj miatt lptek be az egyetem blcsszkara mellett mukdo tanrkpzo intzetbe. Korabeli forrsok szerint gy a kzpiskolai tanrok nagy rsze hinyos gyakorlati pedaggiai felkszltsggel kezdte hivatst.

  108. A problma megoldst az 1924:27. trvnycikk ksrelte meg. Deklarlta, hogy az elmleti tanrkpzs elsosorban a tudomnyegyetemek blcsszeti karnak feladata. A blcsszeti kar munkjnak segtsre a trvny elorta a kar melletti kzpiskolai tanrkpzo intzet fellltst, illetve jjszervezst (Budapesten s Szegeden mr mukdtt ilyen). A tanrkpzo ngyves kpzsnek clja az volt, hogy a hallgatk az eloadsok s gyakorlatok sorn elsajttsk a szaktrgyak tantshoz szksges pedaggiai-szakmdszertani ismereteket s kszsgeket. A tanrkpzo intzetek szkhelyein az vtized folyamn gyakorl kzpiskolkat lltottak fel. (Ezek ltestsig tmenetileg a helybeli kzpiskolkban, egy-egy rtermett gyakorl pedaggus irnytsa mellett tltttk gyakorlvket a jelltek. Ez volt az gynevezett prbav.) A gyakorliskolk szoros kapcsolatban lltak a tanrkpzo intzetekkel.

  109. Az intenzvebb, eredmnyesebb kzpiskolai tanrkpzs rdekben a prizsi cole Normale Suprieure mintjra 1895 ta mukdtt Budapesten a br. Etvs Jzsef Collegium. A kollgista blcsszhallgatk itt tanri tmutats alapjn, de az egyni kutatmunkval (forrselemzs stb.) dolgoztk fel szaktrgyaik anyagt. Ehhez intenzv nyelvtanuls jrult. A kollgiumi tanrkpzs eszmnye a tuds tanr volt. Dnto fontossg volt a kollgista fiatalok fejlodsben az a szellemisg, amelyben a szabadsg s a demokrcia eszmje az egyn jogainak megbecslsvel prosult. Az Etvs Kollgium falai kzl a magyar szellemi let sok ksobbi kivlsga kerlt ki ezekben az vtizedekben. A budapesti Etvs Jzsef Kollgium mintjra ltestettk 1931-ben Szegeden az Etvs Lornd Kollgiumot, ahol az egyetem matematika- termszettudomnyi szakos hallgatit vettk fel.

  110. Harmincas-negyvenes vek A harmincas vek elejnek gazdasgi vlsga is hozzjrult ahhoz, hogy a nagy vu oktatspolitikai tervek j rsze nem valsulhatott meg. A vlsg talajn felledo fasizmus mr msfle modernizcit hirdetett meg Eurpa-szerte. Ez mr nem a reformok korszaka, hanem a radiklis trsadalmi talakts. A harmincas vek Magyarorszgnak ideolgiai lgkre is a szocialits, trsadalmiasts eszmjvel teltett. Ennek az eszmnek a dinamikus, majd egyre agresszvebb programjt a szocildemokrcia, a kommunizmus s a fasizmus tmegmozgalmai hordozzk. Az 1930-tl terjedo idoszak mr j tnyezot emel be a politika porondjra: a politikailag emanciplt munkssg s a parasztsg rtegeit.

  111. A korszak kultuszminisztere s vezeto ideolgusa Hman Blint (1885-1953) trtnsz-kultrpolitikus volt, aki egyves megszaktssal egy teljes vtizedig (1932-1942) llt a VKM ln. Muvelodspolitikjnak kzponti gondolata a nemzeti egysg, a nemzeti erok fokozsa s koncentrcija lett.

  112. A hszas vek bevallottan koalcis (tbbfle nemzeti ideolgia egyttlsn alapul) ideolgijval szemben Hman Blint az sszeolvadst hirdeti. Ez a felfogs a nemzetet mint nll ltezot, individuumot tnteti fel. Ha pedig a nemzet egynisggel s szemlyisggel rendelkezo individuum, akkor ltezik nemzetnevels is, hiszen miknt az egynt, gy a nemzetet is nevelni lehet. Folytatva az analgit: ha az egyn belso feszltsgei, vvdsai a kvetkezetes s hatkony cselekvs akadlyoz tnyezoi, akkor ez gy van a nemzet belso egyenetlensge esetn is. Ha pedig az egynnek van sajt vilgnzete, akkor a nemzet is rendelkezik ilyennel: tagolatlan nemzeti vilgnzet formjban. A harmincas vekben teht a nemzett nevels vezrgondolata elonyt lvez mg a korbban preferlt vallserklcsi nevelssel szemben is. Az j nemzedk egysges s egyntetu nevelse a legfontosabb, ennek rendelodik al az oktatmunka s a szakkpzs is.

  113. A nemzetnevels elveinek terjesztsrt, minl szlesebb krben val meggykereztetsrt sokat tett a ksobbi kultuszminiszter, majd miniszterelnk Teleki Pl (1879-1941), aki 1938 mjustl 1939 februrjig volt a kultusztrca birtokosa. Teleki mr korbban is fontos politikai szerepet jtszott 1920 s 1921 kztt miniszterelnk volt. A rvid kultuszminisztersg utn 1941 prilisban bekvetkezett tragikus hallig ismt kormnyfo lett.

  114. Az orszg lakossgt ntudatos nemzett formlni-nevelni e kvnsgnak (tl Imre Sndor elvont nemzetnevels elmletn) srgeto aktualitst adott az orszgot ekkor fenyegeto konkrt veszly: mind a hitleri Nmetorszg, mind a sztlini Szovjetuni elnyelssel fenyegette. A korszak npoktatst illetoen figyelmet rdemel a nyolcosztlyos npiskola kialakulsnak folyamata. Mint mr lttuk, a gondolat Klebelsbergtol sem volt idegen, aki a kormnyz felkrsre elksztette a nyolcosztlyos npiskola bevezetsnek tzesztendos programjt. A gazdasgi vlsg megakadlyozta ennek gyakorlatba val tltetst. Idokzben Budapesten s nhny ms nagyvrosban kiplt a npiskola hetedik s nyolcadik osztlya. Az 1937/38-as tanvben kb. 7000 elemi iskola kzl kb. 100 volt nyolcosztlyos. A nyolcosztlyos npiskola fellltst az 1940:20. trvny mondta ki. Eszerint a tanktelezettsg hatves korban kezdodik s kilenc vig tart. Az iskola 8 tanven keresztl mindennapi, a kilencedik vben pedig havonknti egy alkalommal gyakorlati ismereteket nyjt.

  115. A szorgalmi idoszak a felso ngy osztlyban nem szeptembertol jniusig, hanem csak oktber kzeptol prilis kzepig tart. Ez a helyi ignyeknek megfeleloen meghosszabbthat. Ha a tanul tlagon felli tanulmnyi eredmnyt rt el, akkor a nyolc osztly elvvgeztvel szakkzpiskolban tanulhat tovbb. Az 1940:20 trvnycikk gyakorlati megvalsulsnak a hbor llta tjt, br a legtbb teleplsen megszerveztk a 7-8. osztlyt.

  116. Jl tetten rheto a hmani centralizl jellege az 1934. vi kzpiskolai reformban. A kzpiskolrl szl 1934:11. trvnycikk a relgimnzium s reliskola megszntetsvel j alapokra fektette a kzpiskolai oktatst. Amg az 1924-es reform a differencilst tekintette clnak, addig ez az egysges kzpiskolt, amelynek a nemzetismereti oktats llt a tengelyben. Az j egysges magyar kzpiskola a gimnzium volt. Mg az 1924-es trvny egysgestette a nemzeti-ideolgiai trgyakat, de kiszlestette a vlaszts lehetosgeit, addig az 1934-es reform egyetlen igazi kzpiskolai tanulmnyi utat tartott meg. A reform nyomn 1938-ban megjelent gimnziumi tanterv nagyobb teret szentelt az gynevezett nemzeti trgyaknak. Ezek a trgyak a kvetkezo ismeretkrket leltk fel: magyar nyelv, magyar irodalom s muvszet, magyar trtnelem - ennek keretben az llami, gazdasgi, trsadalmi let jelensgei, Magyarorszg fldrajza s nprajza. Egyttal cskkentette a grg s latin nyelv, valamint a termszettudomnyos trgyak raszmt.

  117. A hmani koncepci gimnziuma a nemzet letben vezeto szerepre hivatott rtelmisg nevelsnek iskolja. ppen ezrt tvol akartk tartani tole a kontraszelekci elve alapjn odatdul illetktelen elemektol. Az alsbb nposztlyok gyermekei a harmincas vek vgn mindssze 5,1 szzalkkal kpviseltettk magukat a kzpiskolkban. Hman Blint lete fomuvnek tekintette a tangyigazgats szervezeti talaktst, egyszerustst, sszerustst clz 1935:6. trvnyt. 1935-ig a klnbzo iskolatpusok felgyelett ms s ms llami felgyeleti szervek lttk el. Az 1935. vi trvny a kzp- s kzpfok iskolk felgyelett a tankerleti foigazgatsgokra bzta, s megszntette a npiskolai tanfelgyelosgek nllsgt. Az orszg valamennyi iskolja nyolc tankerleti foigazgat irnytsa s ellenorzse al kerlt. A trvny szerint az llam felgyeleti joga az egyhzi iskolkra is kiterjedt, akrcsak korbban. A harmincas vek kzeptol a negyvenes vek kzepig terjedo idoszak magyar iskolinak rendszert a kvetkezo bra segtsgvel szemlltetjk:

  119. A harmincas vek klasszikus gimnziumi kpzsben a lenyok kisebb mrtkben vettek rszt mint a fik. (Egy korabeli kimutats szerint az 1937/38-as tanvben 52034 fi s 17959 leny jrt gimnziumba.) Ha azonban vizsgldsi krnkbe a tantnokpzo intzetet, a felso kereskedelmi iskolt s az rettsgit nem nyjt lenypolgri iskolt is bevonjuk, akkor azt ltjuk, hogy ngy kzpszintu osztlyt elvgzett lnyok egyre nagyobb hnyada tanult tovbb a kzpiskola felsobb vfolyamaiban. Arnynvekedsk teme a felso ngy osztlyban meghaladta a fikt.

  120. A magyar iskolagy alakulsa 1945-1948 kztt A msodik vilghbor utn a politikusok tbbsge egyetrtett abban, hogy az llamberendezkedst korszerusteni kell: a feudlis hagyomnyok elhagysval ki kell alaktani a modern, polgri demokratikus jogllamot. Egy ilyen jogllamban a vilgnzeti pluralizmus elve rvnyesl: fontos szerep jut az egyhzaknak, de tg mozgstrhez jutnak az egyb felfogsok, kztk a materialista-ateista vilgnzet is. Heroikus erofesztsekkel ptettk jj az orszgot, s kzdttek egy emberibb vilg, a demokratikus trsadalmi rend megteremtsrt. Ebben a harcban a vilgi s egyhzi erok kezdetben egyms mellett lltak. Egyetrtettek abban, hogy az iskolarendszert demokratikus irnyba kell tovbbfejleszteni. A szles tmegeknek lehetov kell tenni a kultra elsajttst, a munksok s parasztok tehetsges gyermekeinek is biztostani kell iskolai oktatsban val rszvtelt az elemi szinttol egszen az egyetemig.

  121. Az oktats demokratizlsnak helyes alapelve vezette az iskolagy irnytit akkor, amikor 1945. augusztus 18-n elrendeltk a nyolcosztlyos ltalnos iskola megszervezst. Maga a nyolcosztlyos, elemi kpzst nyjt iskola mint mr lttuk nem volt elozmnyek nlkl val a magyar iskolztats trtnetben. A gondolat mr a hszas vekben felmerlt, de akkor a gazdasgi vlsg volt a megvalsts akadlya. Az 1940. vi 20. trvny elrendelte a nyolcosztlyos npiskolk ltestst, de a hbors viszonyok htrltattk ennek tmegess vlst.

  122. Dnto klnbsg volt a mr helyenknt mukdo nyolcosztlyos npiskolk s a fellltand j ltalnos iskola kztt. Az elobbi megorizte npiskola jellegt (mellette ltezett a ngyosztlyos polgri iskola s a nyolcosztlyos gimnzium), tovbbtanulsra nem jogostott. Az utbbi viszont a polgri iskolkat s a gimnziumok als ngy osztlyt magba olvasztotta. Az ltalnos iskola egysges jellegu: egyazon muveltsgi anyag (egysges alapmuveltsg) kzvettst tuzi ki clul minden 6-14 ves gyerek szmra. A nyolcosztlyos ltalnos iskola megteremtse nem ment zkkenok nlkl. A tanv kezdete elott kt httel kibocstott rendelet vratlanul rte az iskolafenntartkat, az egyhzakat. Az talaktst nem ksztettk elo, legtbb helyen hinyoztak a magasabb szintu oktatshoz szksges szemlyi s trgyi felttelek.

  123. Kis teleplseken, az egy-kt tants osztatlan iskolkban nehz volt megszervezni a kln tantval s tanteremmel mukdo tdik osztlyt. Olyan helyeken viszont, ahol polgri iskola vagy gimnzium mukdtt - ezeket beolvasztva - azonnal r lehetett trni a szaktrgyi rendszeru oktatsra. Az j iskolatpus clja teht az volt, hogy ltalnos alapmuveltsget nyjtson minden tanulnak, amelyre 14 ves kor utn a kzpiskolai s felsofok tanulmnyok, illetve a szakmai kpzs plhet. Az ltalnos iskola nyolc osztlynak kiplsvel prhuzamosan a gimnziumok s a szakjellegu iskolk fokozatosan ngyosztlyoss alakultak. Tanulik teht 14-18 ves fiatalok voltak. A hbor utn szles kru mozgalom bontakozott ki az alapmuveltsg terjesztse rdekben. Folytattk a korbban megkezdett harcot az analfabtizmus felszmolsra. Az rs-olvasstants a felnottekre is kiterjedt. Az intzmnyes oktats kereteit kiterjesztettk felnottkorra (Dolgozk Iskolja), de lehetov tettk a magasabb muveltsg elsajttst is.

  124. A magyar iskolagy demokratikus fejlodsnek msik irnya a kzp- s felsofok oktatsban tanul fiatalok segtsre irnyult. Paraszt- s munksgyerekek tmegei elott nyltak meg az intzmnyes nevels korbban elgg szuk lehetosgei: a kzpiskolk, a foiskolk, az egyetemek. A demokratikus reform sorn talakultak a kzpiskolk. A fokozatosan ngyosztlyoss vl gimnzium tanterve is lnyegesen mdosult elodjhez kpest. Megszunt a nmet nyelv kiemelt szerepe, a vlaszthat lo idegen nyelvek kz felvettk az orosz, francia, angol s olasz nyelvet. Eltrltk a honvdelmi ismeretek, a szprs s a gyorsrs tantst. A latin nyelv s a testnevels raszmt cskkentettk, emelkedett viszont a magyar nyelv s irodalom, a trtnelem, a fld- s nprajz, a termszettudomnyi trgyak, az egszsgtan, az nek-zene s a rajz raszma. Az 1945/46. tanvtol kezdve ptettk ki a gimnziumok rel tagozatt, ahol latin helyett vegytant, brzol geometrit tantottak.

  125. A hbor utn sor kerlt a magyar felsooktats tszervezsre is. Az elso jonnan ltrehozott egyetem az Agrrtudomnyi Egyetem volt. A nok elott megnyitottk valamennyi felsooktatsi intzmny kapujt: ezt az 1946. oktber 21-n kzztett 1946. vi 22. trvny mondta ki.